BSF is de Belgische Surf Federatie

BSF is opgericht kort nadat golfsurfen een erkende sport werd in ons land. BSF omvat alle doelstellingen van een zelfstandige federatie, maar doet dit onder de sterke vleugels van de VYF, de zeil- en surffederatie waar ook surfdisciplines wind- en kitesurfen huizen. BSF valt onder de stevige VYF rechtspersoonlijkheid en statuut, maar surft wel een eigen lijn binnen de VYF line up.

BSF, de werkgroep golfsurfen van de VYF, is lid van de Europese en de Internationale golfsurffederaties. Lid worden van BSF kan je via één van de vele VYF clubs. Eens lid van een VYF club ben je automatisch VYF-BSF lid, kan je deelnemen aan BSF wedstrijden/evenementen/bijscholingen en ben je bovendien wereldwijd verzekerd voor eigen ongevallen en aangerichte schade bij anderen (daar ging je board richting Kelly Slater)!

Vragen of opmerkingen over golfsurfen en de Belgische Surf Federatie? Bel ons op het VYF bureau, mail ons of laat hieronder een facebook comment achter!

Schrijf in voor de open Eurojunior trainingsstage te Carcans

Schrijf in voor de open Eurojunior trainingsstage te Carcans

Als laatste trainingsstop richting de Eurojunior wedstrijd zal de Eurojunior selectie trainen te Carcans, dit 16 tot 23 augustus onder leiding van Niels Musschoot en Vico. Voor deze stage kunnen ook niet-Eurojunior deelnemers meetrainen.

Het verblijf en eten voor deze stage is geregeld door Surflife.nl, die in Carcans een camp hebben. Ouders, broers en zussen kunnen ook hun plaats boeken op het camp die week, of een afzonderlijke plaats op de camping.

Inschrijven voor het verblijf incl gratis deelname aan de trainingen doe je via de Surflife website. Verblijf je niet op het camp, zit je niet in de Eurojunior selectie, en volg je enkel de trainingen, dan betaal je hiervoor €25 ter plaatse (€5 per trainingsdag).

Mail Tommy voor meer info »

Eerste Belgische Kampioenschappen Stand Up Peddelboarden op Surfers Paradise

Eerste Belgische Kampioenschappen Stand Up Peddelboarden op Surfers Paradise

Op 9 augustus organiseert Surfers Paradise in samenwerking met de Vlaamse Yachting federatie de eerste Belgische Kampioenschappen Stand Up Peddelen. Over afstanden van 5 tot 15 km op de Noordzee, verdeeld in verscheidene leeftijdscategorieën, zullen de eerste Nationale kampioenen in deze nieuwe watersportdiscipline gehuldigd worden.

Op het programma staat de individuele Long distance beach race, en de aflossingswedstrijd voor teams van 5 Suppers. Ook voor de 'recreanten' zonder racesup zijn er afzonderlijke categorieën en afstanden, en ligger er testboards klaar.

Meer info en inschrijven kan door te mailen naar info@surfersparadise.be en via de www.bksup.be website. Alle reglementen en voorwaarden voor deelname zijn te vinden in het wedstrijdreglement. Deelnemen is belangrijker dan winnen en daar er momenteel nog niet al te veel watersporters over een eigen SUP board beschikken zal Surfers Paradise gedurende dat weekend al zijn boards en peddels ter beschikking stellen.

Meer info op BKsup.be »

De VYF mobiele SUP school

De VYF mobiele SUP school

De VYF heeft in 2014 een surfschool die gericht is naar initiatie StandUp Paddle. Deze mobiele SUP-school zal worden ingezet op zowel eigen initiatieven (Peddelen Door Vlaandeeren, IKsurf initiatiedagen, Watersportdag) als op vraag van de clubs (ter ondersteuning met extra materiaal). Op de nog beschikbare data kan de school ook gebruikt worden door niet-VYF organisaties.

Elke aanvraag voor gebruik van de mobiele surfschool dient per mail te gebeuren naar info@vyf.be en wordt schriftelijk bevestigd met een contract - overeenkomst. Eigen VYF evenementen en VYF clubs hebben voorrang bij het gebruik van de SUP school.

Meer info over het gebruik van de SUP school op de VYF website »

O'Neill Groms Challenge - De enige grommets-only surfwedstrijd in de Benelux

Grommets, hou jullie klaar! De inschrijvingen voor de Philips O'Neill Groms Challenge 2014 zijn bij deze open! Deze unieke wedstrijd voor surfers en surfsters onder de 17 jaar heeft slechts 1x per jaar plaats en is de enige juniorwedstrijd in België. We stellen, net zoals bij grote surfwedstrijden, een wachtperiode in van 3 weekends: van zaterdag 27 september tot en met zondag 12 oktober.

Meer info en inschrijven op de BSF wedstrijdpagina »

#BKsurf wachtperiode verplaatst naar het najaar!

#BKsurf wachtperiode verplaatst naar het najaar!

In 2013 trok de karavaan van het Belgisch golfsurf kampioenschap naar het zelfs in volle hoogseizoen verlaten dorpje Plovan aan de Bretoense kust, een toen nieuwe locatie met garantie op goede golven. Graag had de Belgische Surf Federatie in 2014 teruggekeerd naar deze BK spot, maar incidenten tussen locals en een absolute minderheid binnen de BK deelnemers ontnamen die kans.

Maandenlang lobbywerk door de wergroep golfsurfen, het geven van garanties dat deze voorvallen niet meer kunnen voorkomen aan de gemeente Plovan en het installeren van extra BK crew met de taak het minimaliseren van de BK hinder voor de locals kon finaal niet leiden tot een nieuwe toelating om het BK te Plovan te organiseren.

Opvolgend werden met de steun van BK partners O'Neill en Gopro alle alternatieven grondig onderzocht, nieuwe aanvragen verstuurd naar alternatieve BK spots zoals Carcans en Mimizan, samenwerkingen opgezet met lokale curfcamps en partnerships verder uitgewerkt. Geen van deze alternatieve pistes geven de werkgroep golfsurfen op dit moment de garanties om een kwalitatief BK te kunnen organiseren de laatste week van augustus.

De werkgroep golfsurfen heeft om deze redenen besloten om het BKsurf te verplaatsen naar het herfstverlof (25 oktober tot en met 1 november) op een later te bepalen locatie. We hopen deze locatie (regio Landes, Frankrijk) voor eind juli te kunnen communiceren.

Alle andere initiatieven van de werkgroep golfsurfen, zoals de Groms Challenge, het BK Standup Paddle, en in het bijzonder het Eurojunior project inclusief de deelname aan het Europees kampioenshap voor landenteams op de Azoren midden september gaan door zoals gepland.

Herbeleef het BKsurf 2013, en kijk al vooruit via BKsurf.be »

BSF Ticket to Eurojunior 2014

BSF Ticket to Eurojunior 2014

Net zoals in 2012, is het ook dit jaar aan de juniors om zich op Europees niveau te tonen tijdens Eurojunior 2014 Azoren. Het doel is om op dit Europees kampioenschap voor landenteams met een voltallig jeugdteam een stap hoger te klimmen in de landenrangschikking, en de jonge surfers te begeleiden in hun eerste stappen op internationaal niveau. De wedstrijd heeft plaats op de Azoren (Portugal), van 12 tot 21 september.

Als voorbereiding op het Europees kampioenschap organiseert BSF enkele trainingsstages onder begeleiding van topcoaches. Een eerste stap richting Eurojunior is reeds in de herfstvakantie 2013 gezet met een stage te Labenne onder leiding van Franse topcoach Thomas Joncour. In 2014 was er reeds de trainingsstge te Lagos tijdens het krokusverlof.

Deze zomer volgen nog trainingsstages voor de surf-selectie tijdens de eerste week van juli te Lagos, Portugal, en de voorlaatste week van augustus (16 tot 23) te Carcans.

Lees verder op de Eurojunior pagina »

Trainingsfiches voor golfsurf clubteams

Meerdere van de VYF clubs organiseren voor hun leden golfsurf trainingen. Voor deze trainingsgroepen ontwikkelde Elien Van Laere, als stageopdracht voor de Vlaamse Yachting Federatie, een reeks van stagefiches die de clubtrainer (van de VYF erkende trainingsclubs golfsurfen) kan gebruiken bij het opstellen van zijn trainingen. Doelstelling van deze stageopdracht is ervoor te zorgen dat de trainingsinhoud en aangeleerde technieken beter aansluiten op de trainingen die door de federatie worden gegeven in het Eurojunior project. 

Elien trok alvast naar enkele surfclubs om de clubtrainers hun ervaringen te horen, en wat zij vinden van de trainingsfiches.

Bekijk de fiches op de traningsproject pagina »

Mathias Vanoverbeke wint de Quiksilver Longboard classic het 2de jaar op rij!

Mathias Vanoverbeke wint de Quiksilver Longboard classic het 2de jaar op rij!

Op Hemelvaart (donderdag 29 mei) werden de 9 voeters losgelaten te Twins Bredene. 's ochtends was het nog nagelbijten of er swell ging staan, maar Hemelvaart deed zijn naam alle eer aan: cleane longboardlijnen met pas in de finale de offshore wind die het Noorden opzocht.

Niet dat de eindwinnaar Mathias Vanoverbeke er last van had, hij won overtuigend voor het 2de jaar op rij de Quiksilver Longboard Classic en ging met een Eco surfboard onder de arm naar huis. Jack Verbraeken werd knap 2de, Local Arne Kindt hield de 3de plaats thuis.

Bekijk alle resultaten van alle 20 deelnemers via de BSF livescore pagina, en de foto's via onderstaande facebook albums.

Bekijk nog meer foto's op de BSF wedstrijdpagina »

BSF ontvouwt z'n 2014 plannen

Terwijl record brekende swells de legendarische breaks in Frankrijk en Engeland herschapen tot rampgebied, bleef het aan onze Noordzeestranden deze winter gelukkig bij puur surfplezier, op een enkele zandvretende sinterklaasstorm na.

Enkele leden van de BSF werkgroep vlogen uit in alle richtingen op zoek naar golven en plezier, andere bleven thuis braaf mails happen. Gelukkig zien we aan de grijze horizon de fleurige lente, hoog tijd dus om het eerste overzicht van de 2014 plannen op tafel te leggen!

De Belgische Surf Federatie zien we zelf graag als een innoverende werkgroep van entousiaste vrijwilligers, maar toch durven we ons soms vasthouden aan wat we misschien al 'tradities' mogen noemen.

De klassieke wedstrijden op eigen zandbanken zijn er in 2014 terug voor de longboards en grommets. Het BKsurf blijft het hoogtepunt van het wedstrijdjaar, en op algemene aanvraag kiezen we als BK hotspot wederom voor de Franse verlaten zandbanken van Bretagne.

De ondersteuning voor de jonge surfers start bij het subsidiëren van de clubteams via het VYF kwaliteitslabel. Talenten uit die clubteams kunnen via het Eurojunior project doorstromen naar de Belgische selectie voor Eurojunior, het Europees landenkampioenschap dat dit jaar plaats heeft op de Portugese eilandengroep "de Azoren". Internationaal erkend jurylid en Bloso erkende initiator kan je worden via de opleiding voor ISA juryleden en VTS lesgevers.

De lente is dus nog niet helemaal in de lucht, maar de plannen liggen wel al op tafel! Blijf op de hoogte van alle nieuws over de Belgische Surf Federatie via de BSF website, de facebook en Twitter. Durf je ook soms met een windsurfzeil of kite de golven ik, bekijk dan ook zeker de 2014 VYF surfkalender met alle wind-, kite- en golfsurfevenementen

Partners van de Belgishe Surf Federatie

O'Neill
 
Swell.be
 
Gopro
 
VYF