Vlaamse Yachting Federatie - een sterk watermerk

VYF partners
 
Versluys
 
Arena
 
Suzuki
 
Van Laer
 
TopsportVL
 
Begold
 
Refibo
 
GJW

De Vlaamse Yachting Federatie: sterk in zeilen, surfen, competitie én recreatie!

De VYF is de unisportfederatie voor zeilen en surfen in Vlaanderen. Zij is door BLOSO erkend. De VYF vzw staat open voor alle Vlaamse verenigingen die zowel de recreatieve als de competitieve watersport aanbieden aan hun leden.

De VYF spitst zich niet enkel toe op competitie. Het ondersteunen van recreatieve evenementen zoals de watersportdag, opendeurdagen en bijscholingen zorgen voor een voortdurend contact met de sporters en de clubs, zowel met de beginners als de pro's.

Ongeval?

Ongeval?

VYF-link

VYF-link

VYF Shop

VYF Shop

VYF kalender

VYF kalender

Kwaliteitslabels

Kwaliteitslabels

VYF Nieuws

Hieronder een selectie uit het VYF nieuws. Een volledig overzicht van alle nieuws kan je vinden op de VYF nieuwspagina. Wil je alle VYF nieuws in je mailbox, schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.  Alle zeil en surfnieuws kan je steeds sturen naar info@vyf.be.

Ga naar de VYF nieuws pagina »

Evi Van Acker 3de plaats op WK Santander, Emma Plasschaert eindigde op de 10de plaats.

Evi Van Acker 3de plaats op WK Santander, Emma Plasschaert eindigde op de 10de plaats.

Evi behaalde vandaag na een hevige strijd in de medalrace, een bronzen medaille op het WK in Santander. Zij finishte 8 ste in de medalrace.

Emma Plasschaert werd na een 9 de plaats in de medalrace, uiteindelijk 10de in het totaalklassement. Mooi resultaat voor onze 2 laser radial dames!

 

Artikel Sporza »

Open Belgisch Kampioenschap voor Europe

Open Belgisch Kampioenschap voor Europe

Vorig weekend (13-14 september) werd voor de kust van Oostende het Open Belgisch Kampioenschap voor Europe georganiseerd.

De opkomst was behoorlijk: 30 Belgische zeilers verschenen aan de start. Het werd een spannende wedstrijd, die het uiterste vergde van alle zeilers!

Zaterdag begon kalm met een kleine 3 BF onder een grijze, laaghangende bewolking. Maar zoals voorspeld kromp de wind, kwam de zon door de wolken gebroken én nam de windsterkte toe tot een volle 5 BF met af en toe een windvlaag in de 6 BF. In de loop van de namiddag kregen we ook wind tegen stroming waardoor de golfhoogte op sommige plaatsen spectaculair toenam. Zondag werd opnieuw een zeer mooie zeildag. Het was iets rustiger met gemiddeld een goede 4 BF. De zee bleef weliswaar "choppy", maar zonder dezelfde golfhoogten te bereiken als op zaterdag.

Na de eerste wedstrijddag voerden Stijn Van Hoye, Joachim D'Hondt en -verrassend- een sterke Robbe Van Hoye met enkele punten verschil (4,5 en 7) het klassement aan. De wedstrijd was duidelijk nog niet beslist. Stijn besloot tijdens de tweede wedstrijddag voorzichtiger te starten omwille van zijn slechte aftrekreeks (11 punten): een OCS kon hij zich niet permitteren. Een reeks winnen zat er daardoor echter niet meer in. Hij gaf echter over de vier reeksen geen punten weg aan de hard zeilende Joachim, zodat hij uiteindelijk nipt met 1 punt verschil, maar zeker verdiend de titel binnenhaalde:
 1. Stijn Van Hoye (13 punten: 1/2/1(11)/3/2/2/2)
 2. Joachim D'Hondt (14 punten: 2/1/2/(4)/4/3/1/1)
 3. Robbe Van Hoye (20 punten: 3/3/4/1/5/1/3/(8))
Eerste vrouw: Maïté Colombie (84 punten: 13/13/13/3/(16)/16/14/12)
Turtle prijs: de aanmoedigingsprijs voor de laatste deelnemer, die echter alle 8 reeksen uitgevaren heeft, toch een prestatie: Delphine Rieff.

Volg de Europe klasse op deze blog

Volledige uitslag vind je hier »

A-brevet

A-brevet

Volgende data voor het theorie A-brevet zijn woensdag 17 september en woensdag 22 oktober te VVW Recrea in Antwerpen steeds om 14u.

Praktijkexamen dit jaar kan nog afgelegd worden in de KLYC (Galgenweel Antwerpen) op zaterdag 25 oktober of te Bloso Nieuwpoort op vrijdag 31 oktober (eveneens mogelijkheid tot theorie-examen dan). Laatste A-brevetexamen van dit jaar gaat door te WVD Mechelen op zaterdag 8 november (theorie op zondag 2 november).

 

Om in te schrijven, klik hier »

Royal Scarphout Yachtclub is de eerste ‘Hartveilige’ sportclub in Blankenberge

Royal Scarphout Yachtclub is de eerste ‘Hartveilige’ sportclub in Blankenberge

De Royal Scarphout Yachtclub Blankenberge (RSYB vzw) heeft als eerste sportclub in Blankenberge het ‘Hartveilig' label van Rode Kruis-Vlaanderen behaald. Met dit label wil het Rode Kruis sportclubs (maar ook scholen en gemeenten) belonen die een automatische externe defibrillator (AED) aankopen en opleiding en sensibilisering voorzien voor hun leden.

Het AED toestel van de RSYB bevindt zich aan de ingang van het nieuwe havenkantoor (Havenplein 1). Het toestel is op die manier beschikbaar voor alle leden en medewerkers maar ook voor iedereen die in de ruime omgeving van het clubhuis met een hartstilstand geconfronteerd wordt. Zo wordt niet alleen de yachtclub maar ook de omgeving een stuk veiliger.

Voor meer informatie kan u terecht bij
- www.hartveilig.be
- Antony Everaert, Havenmeester RSYB vzw info@scarphout.be - www.scarphout.be
- Wouter Cattoor, Afdelingsverantwoordelijk Vorming Rode Kruis-Blankenberge-Zuienkerke: vorming@blankenberge-zuienkerke.rodekruis.be of 0472/99.32.21

VTS-bijscholingen voor alle lesgevers surfen/zeilen van Initiator tot Trainer A

VTS-bijscholingen voor alle lesgevers surfen/zeilen van Initiator tot Trainer A

De Vlaamse Trainersschool biedt ook in het najaar opnieuw bijscholingen aan. Vanaf vandaag 8 september tot half december 2014 zijn er een 30-tal bijscholingen, verspreid over heel Vlaanderen. Aarzel niet en bekijk dit rijke aanbod! Want bijleren kan je altijd!

Voor meer info, klik hier naar de VTS-plus link »

Resultaten United 4 te Workum

Resultaten United 4 te Workum

Dit weekend vond de United 4 Sailing plaats te Workum (NL). Een aantal zeilers van het VYF Optimist Team en het VYF Laser Talent Team hebben hieraan deelgenomen.

Optimist:
Soetkin Orbie werd 10e en was zo de eerste zeilster van het VYF Optimist Team

Laser 4.7:
Lothar de Bruycker behaalde een 7e plaats en Miel Verstraete werd 16e.

Laser Radial:
Kévin Bonnevie veroverde de 1e plaats
Maité Carlier werd 3e en 1e dame
William De Smet 5e
Max Slap 22e

Er werden nog 3 podium plaatsen behaald door Belgische zeilers:
Europe:
Joachim D'Hondt werd 1e
Jari De Creacker 3e

Cadet:
Cedric Boven en Emiel Mariën werden 2e

Bekijk hier alle uitslagen onder "3 Workum" »

United 4 Sailing te Workum

United 4 Sailing te Workum

Dit weekend, 6 en 7 september, vindt United 4 Sailing plaats in Workum (NL). Het VYF Optimist Team en het VYF Laser Talent Team zullen hieraan deelnemen.

Reslutaten zullen hier te vinden zijn »

Open Zeildagen te Bruggen en Heist

Open Zeildagen te Bruggen en Heist

VYF organiseert in samenwerking met Sailability Vlaanderen, Parantee, Provincie West-Vlaanderen, club Anemos Heist en de Brugze Zeil- en Yachtclub twee gratis OPEN ZEILDAG'en. Iedereen welkom die eens van het zeilen wil proeven, zowel voor mensen MET als ZONDER BEPERKING.

13 september kan je terecht bij Anemos beachclub te Heist en op 4 oktober bij BZYC.

Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven »

Q-cup 2014 reeds gestart!

Q-cup 2014 reeds gestart!

Naar jaarlijkse traditie mag de Q-cup in onze Vlaamse clubs zeker niet ontbreken! 2 weekends geleden gingen we dan ook van start: eerste organiserende club was WVD Mechelen: 30 deelnemers en een hevige wind (vooral in de namiddag tot windstoten van 6 Bft!) zorgden voor een uitdagende eerste manche. Desondanks de moeilijke weersomstandigheden deed elke Q-cupper dit heel goed! Proficiat daarvoor. Gisteren was ZSC Broechem aan de beurt. 20 zeilertjes aan de startlijn, met iets comfortabeler weersomstandigheden (tot 3 Bft). Ook hier was dit opnieuw een toffe zeildag!

Nu zondag 31 augustus gaat de derde manche door in ZC Gavermeer. Aarzel niet en schrijf nog in!

 

Om foto´s, uitslagen te bekijken en in te schrijven, klik hier »

OPEN ZEILDAG op zaterdag 13 september te Anemos Heist

OPEN ZEILDAG op zaterdag 13 september te Anemos Heist

Op zaterdag 13 september organiseert VYF in samenwerking met Sailability Vlaanderen, Parantee, Provincie West-Vlaanderen en club Anemos Heist een gratis OPEN ZEILDAG. Iedereen welkom die eens van het zeilen wil proeven, zowel voor mensen MET als ZONDER BEPERKING. Start vanaf 11u: zeilen (Hansa, Laser, Nacra...), strandzeilen en ook het uittesten van een Trimaran kan.

Deze sportieve dag wordt rond 17u afgerond met een barbecue (vanaf 19u).

Op zaterdag 4 oktober gaat een volgende open zeildag door in de Brugse Zeil- en Yachtclub. Dit in samenwerking met zeilclub BZYC en dezelfde partners als te Anemos Heist.

Aarzel niet en schrijf je in! Dit zal zeker een onvergetelijke dag worden

Klik hier om je in te schrijven! »

Antwerp Race 2014 11 oktober 2014

Antwerp Race 2014 11 oktober 2014
ANTWERP RACE 11.10.2014 editie 27

De vakantieperiode gaat zijn laatste maanden in en wensen U ter kennis te brengen dat de jaarlijkse zeilrace BRESKENS/ TERNEUZEN / ANTWERPEN zijn doorgang zal vinden op Zaterdag 11 Oktober 2014.

Wensen U met deze uit te nodigen om tijdig in te schrijven en dit vanaf:

15 september 09.00 uur via www.antwerprace.be.
Inschrijvingen alleen mogelijk met geldige meetbrieven.
Het limiet is vastgelegd op 225 deelnemers.
De klassen IRC 1/2 -CR 1/2 en Maxis starten in Breskens vanaf 09.55 uur.
De klassen CR 3 t/m 6 -IRC 3 en Sportboten in Terneuzen vanaf 10.10 uur.
Een busshuttle is voorzien op vrijdagavond en zaterdagmorgen.

Lees hier de volledige nieuwsbrief »

Afvaart van de Maas

Afvaart van de Maas

Zaterdag 30 augustus 2014 heeft de afvaart van de Maas plaats. De VYF-club Noord Limburg Maas organiseert jaarlijks deze optimistenwedstrijd. Heb je interesse, bekijk via onderstaande link de info.

Lees hier alle info »

Bronzen Medaille voor Evi op Test Event te Rio

Bronzen Medaille voor Evi op Test Event te Rio

Op het Olympisch vaarwater te Rio heeft Evi Van Acker brons behaald op het Olympisch Test Event. Bij de start van de medal race kreeg Evi een penalty waardoor ze pas 30 seconden na de start over de startlijn kon gaan.Evi was de hele race op achtervolgen aangewezen en kon gelukkig nog het brons veilig stellen. Emma Plasschaert behaalde een knappe 13 de plaats. Proficiat Evi en Emma!!
Op 24 augustus vertrekken ze samen naar Santander, waar ze zich kunnen voorbereiden op het event van het jaar: het ISAF WK van 12 - 19 september.

Moana wint Gowes Week

Moana wint Gowes Week

De "Aberdeen Asset Management Cowes Week" werd afgelopen week gewonnen door de boot van François Goubau, de Moana.
De Moana zeilde in de IRC 1 klasse een haast perfecte wedstrijd met vijf 1e plaatsen op zes manches.
Ook de Alegria van Carl Sabbe haalde een mooie 6e plaats in de IRC2 klasse.

Europees Kampioenschap Europe Youth

Europees Kampioenschap Europe Youth

Van 3 tot en met 7 augustus vindt in KYCN het Europees Kampioenschap Europe Youth (-20jaar) plaats.

Je kan dit kampioenschap Live volgen via Facebook en Twitter.

William De Smet 3e op het Wereldkampioenschap Laser Radial Men!

William De Smet 3e op het Wereldkampioenschap Laser Radial Men!

William De Smet behaalde een knappe 3e plaats op het Wereldkampioenschap Laser Radial Men! Dat vond vorige week plaats te Dziwnów (Polen). Het kampioenschap kreeg in het begin van de week te maken met veel wind, naar het einde van de week was de wind afgezwakt.

Ons Talent Team Laser Radial behaalde volgende resultaten:

 • William De Smet: 3e
 • Guus Verhaagen: 18e
 • Max Slap: 22e
 • Kevin Bonnevie: 48e

Bekijk hier de volledige lijst met resultaten »

Europees Kampioenschap Europe Masters en Youth

Europees Kampioenschap Europe Masters en Youth

 

Vanaf 30 juli tot en met 7 augustus gaat het Europees Kampioenschap Europe door te KYCN. Bij de Masters zijn er 32 inschrijvingen uit 9 verschillende landen. 111 zeilers uit 11 verschillende landen verschijnen bij de Youth aan de start, waarvan 74 boys en 37 girls.De Masters zeilen van 30 juli tot en met 2 augustus en de Youth van 3 augustus tot en met 7 augustus. Na de prijsuitreiking op 7 augustus is er om 21u een "After Race Party" georganiseerd door de jeugd van KYCN.

 

Alle informatie is terug te vinden op hun website »

Wereld Kampioenschap Laser Radial Men 19-25/07

Wereld Kampioenschap Laser Radial Men 19-25/07

Op dit moment vindt te Dziwnów (Polen) het Wereld Kampioenschap Laser Radial Men plaats. William De Smet, Guus Verhaagen, Max Slap en Kevin Bonnevie uit ons Talent Team Laser Radial vertegenwoordigen ons land.

Na 6 races ziet de stand er als volgt uit:

 • William De Smet: 7e
 • Guus Verhaagen: 20e
 • Max Slap: 22e
 • Kevin Bonnevie: 44e

Via hun Twitter kan je de race volgen en foto's bekijken.

Bekijk hier de resultaten »

Resultaten Europees Kampioenschap Optimist te Ierland

Resultaten Europees Kampioenschap Optimist te Ierland

Op het Europees Kampioenschap Optimist behaalden onze Belgische zeilers volgende resultaten:

Boys:

 • Lander Bultynck: 17e plaats (bronze fleet boys)
 • Thijs Peels: 23e (bronze fleet boys)
 • Arthur Lefin: 31e (bronze fleet boys)
 • Alexander Bouckaert: 40e (bronze fleet boys)

Girls:

 • Axelle Van Eupen: 22e (gold fleet girls)
 • Ingeborg Bultynck: 1e (silver fleet girls)
 • Anouk Geurts: 20e (silver fleet girls)

Foto's kan je terugvinden op de Facebookpagina van het Kampioenschap.

Bekijk hier alle resultaten »

Resultaten ISAF Youth Worlds

Resultaten ISAF Youth Worlds

Het Belgisch Team heeft op de ISAF Youth Worlds volgende resultaten behaald:

 • Laser Radial girls: Maité Carlier: 5e
 •  29er: Daan Vandormael & Ben Celis: 15e
 • SL16: Henri Demesmaeker & Emile Vanholsbeke: 12e
 • Laser Radial boys: Quentin Swaelen: 33e
 • RS:X boys: Lorenz De Clercq: 28e

Bekijk hier de volledige lijst met resultaten »

Aanpassing kilometervergoeding

Aanpassing kilometervergoeding

Het bedrag van de kilometervergoeding voor de periode van 1 juli 2014 tot 30 juni 2015 wordt officieel vastgesteld op 0,3468 euro/kilometer.

Klik hier voor meer informatie »

ISAF Youth Worlds

ISAF Youth Worlds

Van 12 tot 19 juli vindt in Tavira (Portugal) de ISAF Youth Worlds plaats. In totaal nemen er 367 atleten deel uit 67 verschillende landen. België wordt vertegenwoordigd in de volgende Klassen:

 • 29er: Daan Vandormael & Ben Celis
 • SL16: Henri Demesmaeker & Emile Vanholsbeke
 • Laser Radial boys: Quentin Swaelen
 • Laser Radial girls: Maité Carlier
 • RS:X boys: Lorenz De Clercq

Op de Facebookpagina van de ISAF Youth Worlds worden er foto's en het laatste nieuws gedeeld.

Volg hier hun resultaten »

Europees Kampioenschap Optimist te Ierland

Europees Kampioenschap Optimist te Ierland

Van 12 tot 20 juli vindt het Europees Kampioenschap Optimist plaats te Dublin, Ierland. De eerste races gaan van start op 14 juli met op 19 juli de prijsuitreiking. Ons land wordt hier vertegenwoordigd door: Lander Bultynck, Thijs Peels, Alexander Bouckaert, Arthur Lefin, Ingeborg Bultynck, Axelle Van Eupen en Anouk Geurts.

Foto's kan je terugvinden op de Facebookpagina van het Kampioenschap.

Klik hier voor de resultaten »

WK F18 in Ierland van 4 tot 11 juli: volg onze 2 Belgische teams!

WK F18 in Ierland van 4 tot 11 juli: volg onze 2 Belgische teams!

Van 4 tot 11 jullie nemen 2 Belgische Teams, lid van de Royal Belgian Sailing Club, deel aan het WK F18 te Ierland: Patrick Demesmaeker en Klaas Victor & August Maene en Thomas De Somer. Momenteel een vijfde en veertigste plaats. Come on Belgian F18-teams!

 

Ga hier naar de WK F18-website, ook om resultaten en live-blog te bekijken »

Henri Fobert

Henri Fobert

Met veel droefheid melden we jullie het heengaan van Henri Fobert, schipper van de M34 "Mad Mumm" en echtgenoot van Mady Fobert-Madeleine. 
Zondag laatsleden heeft Henri een hersentromboze gekregen gedurende de Light Vessel race in Zeebrugge waarbij hij van boord werd gehaald en naar het hospitaal werd overgebracht, alwaar hij gisteren overleden is.
We zullen ons Henri herinneren als goede stuurman, die dit jaar nog de Grand Prix Internationale de la Côte d'Opale won, als een kameraad en levensgenieter met een bijzondere humor en met eindeloze verhalen zoals alleen een gedreven wedstrijdzeiler als hij die kon vertellen. 
Henri en Mady hebben tal van bemanningen gevormd tot gedreven wedstrijdteams en deze de gelegenheid geboden om deel te nemen aan de Tour de France à la Voile en tal van andere wedstrijden.
Onze oprechte deelneming aan Mady, de familie en de bemanning van Mad Mumm en veel sterkte in deze moeilijke tijd.
Het gaat je goed op je laatste reis Henri.

NIEUW! HANDLEIDING MEERMANSBOTEN JEUGD EVOLUTIE 1

NIEUW! HANDLEIDING MEERMANSBOTEN JEUGD EVOLUTIE 1

De nieuwe handleiding is er: meermansboten jeugd evolutie 1. Net klaar voor het zomerseizoen! Nu te verkrijgen aan 2,5 euro per stuk.

 

Klik hier om reeds een deeltje van de handleiding te bekijken »

De VYF mobiele SUP school

De VYF mobiele SUP school

De VYF heeft in 2014 een surfschool die gericht is naar initiatie StandUp Paddle. Deze mobiele SUP-school zal worden ingezet op zowel eigen initiatieven (Peddelen Door Vlaandeeren, IKsurf initiatiedagen, Watersportdag) als op vraag van de clubs (ter ondersteuning met extra materiaal). Op de nog beschikbare data kan de school ook gebruikt worden door niet-VYF organisaties.

Elke aanvraag voor gebruik van de mobiele surfschool dient per mail te gebeuren naar info@vyf.be en wordt schriftelijk bevestigd met een contract - overeenkomst. Eigen VYF evenementen en VYF clubs hebben voorrang bij het gebruik van de SUP school.

Meer info over het gebruik van de SUP school op de VYF website »

Eerste Belgische Kampioenschappen Stand Up Peddelboarden op Surfers Paradise

Eerste Belgische Kampioenschappen Stand Up Peddelboarden op Surfers Paradise

Op 9 augustus organiseert Surfers Paradise in samenwerking met de Vlaamse Yachting federatie de eerste Belgische Kampioenschappen Stand Up Peddelen. Over afstanden van 5 tot 15 km op de Noordzee, verdeeld in verscheidene leeftijdscategorieën, zullen de eerste Nationale kampioenen in deze nieuwe watersportdiscipline gehuldigd worden.

Op het programma staat de individuele Long distance beach race, en de aflossingswedstrijd voor teams van 5 Suppers. Ook voor de 'recreanten' zonder racesup zijn er afzonderlijke categorieën en afstanden, en ligger er testboards klaar.

Meer info en inschrijven kan door te mailen naar info@surfersparadise.be en via de www.bksup.be website. Alle reglementen en voorwaarden voor deelname zijn te vinden in het wedstrijdreglement. Deelnemen is belangrijker dan winnen en daar er momenteel nog niet al te veel watersporters over een eigen SUP board beschikken zal Surfers Paradise gedurende dat weekend al zijn boards en peddels ter beschikking stellen.

Meer info op BKsup.be »

BK jeugd freestyle kitesurfen vanaf 12 juli te Wenduine

BK jeugd freestyle kitesurfen vanaf 12 juli te Wenduine

Het Belgisch kampioenschap freestyle is de koningsklasse van alle kitesurf disciplines. Technisch moeilijke rotaties, handle passes en high power wakeboard moves gecombineerd met een vloeiende stijl zijn de sleutels voor het binnenhalen van de titel.

Het Belgisch kampioenschap kan je bijna een half WK noemen. Oostends toptalent freestyle kitesurfen Christophe Tack sloot 2013 af als 3de op de PKRA wereldranglijst, in 2014 staat hij na enkele manches stevig aan de leiding. Ook achter de BK schermen is de wereldtop aanwezig. Jurylid Ian Sluyter, een vaste waarde in het juryteam van elke wereldbeker manche, maakt in 2014 tijd om ook de BK jurytafel bij de les te houden.

Maar om aan het BK Freestyle kitesurfen mee te doen is wereldniveau bezitten zeker geen voorwaarde. Elke topatleet start onderaan de ladder en dit BK is je perfecte opstap naar een hoger podium. De ideale eerste trede is het BK jeugd (18 jaar en jonger), dat heeft plaats op 12 en 13 juli (of 16 en 17 augustus) te Surfing Elephant Wenduine.

Inschrijven en meer info op de BKkite website »

BSF Road to Eurojunior 2014

BSF Road to Eurojunior 2014

Als voorbereiding op deelname van de Euojunior selectie aan het Europees kampioenschap golfsurfen organiseert BSF enkele trainingsstages onder begeleiding van topcoaches. Een eerste stap richting Eurojunior is reeds in de herfstvakantie 2013 gezet met een stage te Labenne onder leiding van Franse topcoach Thomas Joncour. In de lente van 2014 was er reeds de trainingsstge te Lagos tijdens het krokusverlof. Deze zomer volgen nog trainingsstages voor de surf-selectie tijdens de eerste week van juli te Lagos, Portugal, en de voorlaatste week van augustus (16 tot 23) te Carcans.

Lees verder op de BSF website »

#BKsurf wachtperiode verplaatst naar het najaar!

#BKsurf wachtperiode verplaatst naar het najaar!

In 2013 trok de karavaan van het Belgisch golfsurf kampioenschap naar het zelfs in volle hoogseizoen verlaten dorpje Plovan aan de Bretoense kust, een toen nieuwe locatie met garantie op goede golven. Graag had de Belgische Surf Federatie in 2014 teruggekeerd naar deze BK spot, maar incidenten tussen locals en een absolute minderheid binnen de BK deelnemers ontnamen die kans.

Alle andere initiatieven van de werkgroep golfsurfen, zoals de Groms Challenge, het BK Standup Paddle, en in het bijzonder het Eurojunior project inclusief de deelname aan het Europees kampioenshap voor landenteams op de Azoren midden september gaan door zoals gepland.

Lees verder op BKsurf.be »

O'Neill Groms Challenge - De enige grommets-only surfwedstrijd in de Benelux

O'Neill Groms Challenge - De enige grommets-only surfwedstrijd in de Benelux

Grommets, hou jullie klaar! De inschrijvingen voor de Philips O'Neill Groms Challenge 2014 zijn bij deze open! Deze unieke wedstrijd voor surfers en surfsters onder de 17 jaar heeft slechts 1x per jaar plaats en is de enige juniorwedstrijd in België. We stellen, net zoals bij grote surfwedstrijden, een wachtperiode in van 3 weekends: van zaterdag 27 september tot en met zondag 12 oktober.

Meer info en inschrijven op de BSF wedstrijdpagina »

Nieuwe grens cashbetalingen

Nieuwe grens cashbetalingen

Sinds 1 januari 2014 zijn er opnieuw strengere regels voor cashbetalingen. De grens van € 5 000 wordt verlaagd naar € 3 000. Hierdoor mag u nog maximaal € 3 000 cash ontvangen van uw klant. Het is dus opletten geblazen indien uw klant zijn factuurbedrag cash wenst te betalen, dit om sancties te vermijden!

Lees hier het volledig artikel »

OPLEIDINGSDAG voor het begeleiden van G-zeilers: zaterdag 21 juni 2014 te MOL

OPLEIDINGSDAG voor het begeleiden van G-zeilers: zaterdag 21 juni 2014 te MOL

Op zaterdag 21 juni organiseren VYF, Sailability Vlaanderen en Parantee samen een opleidingsdag om personen met een beperking te begeleiden.
Het is de bedoeling om zo veel mogelijk monitoren en clubmedewerkers op te leiden om het G-zeilen in Vlaanderen te stimuleren.

De dag start om 10u en ziet er als volgt uit:

1) Ochtend (Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71, 2400 Mol)
• Basisprincipes en terminologie zeilcursus
• Omgaan met mensen met een beperking/info over de doelgroep
• EHBO en veiligheid bij het zeilen
2) Namiddag (te Port Aventura, Zilvermeerlaan 9, 2400 Mol)
• Praktijkoefeningen op het water: man over boord, kapseizen,...
Breng daarom uw zeilgerief (+ zwembroek) en ga er vanuit dat jullie misschien wel in het water gaan vallen en dus droge kleren moeten bij hebben in reserve!

Einde voorzien rond 17u, tijdens de middag wordt er een broodje voorzien.
Deze opleidingsdag wordt u gratis aangeboden.

Inschrijven voor deze dag is niet meer mogelijk, alle beschikbare plaatsen zijn volzet. Wil je er bij een volgende editie bij zijn, schrijf je hier dan alvast in. Zij die zich hebben vooringeschreven worden gecontacteerd vanaf er een volgende datum gekend is.

Wens je meer te weten te komen over Sailability Vlaanderen, klik hier »

Hinderplanning 2014

Hinderplanning 2014

Alle geplande werkzaamheden aan de Vlaamse binnenwateren vind je voortaan netjes op een rij. Hier vind je het jaaroverzicht van Waterwegen & Zeekanaal en hier dat van nv De Scheepvaart.

Maximaal toegelaten vaarsnelheid

Maximaal toegelaten vaarsnelheid

Voor verschillende waterlopen is de maximaal toegelaten vaarsnelheid vastgelegd in een Bericht aan de Scheepvaart. Waterwegen en Zeekanaal heeft alle snelheden voor haar vaargebied dit voorjaar in deze pdf gebundeld. De vaarsnelheden in het gebied van nv De Scheepvaart vind je hier (scroll helemaal beneden).

Nieuwe vaarregels

Nieuwe vaarregels

Vanaf 1 mei 2014 is een nieuwe versie van het Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren (APSB) van toepassing, gebaseerd op de IVe herziening van CEVNI.

Op een aantal waterwegen is echter een apart reglement van toepassing.

Bekijk hier de brochure Vaarregels in beeld »

Belsar App

Belsar App

BELSAR is de officiële app van de Belgische Lifeboat Crew & Vrijwilligers. Het is gericht op booteigenaars aan de Belgische kust en bezoek brengen aan een van de vier havens: Zeebrugge, Blankenberge, Oostende en Nieuwpoort.

BELSAR biedt live gegevens van zee en weer, haven details, up-to-date veiligheid en eerste hulp checklists.

     

Klik hier voor meer informatie »

Oproep deelname BLAUWE VLAG 2015

Oproep deelname BLAUWE VLAG 2015

De Blauwe Vlag is een internationaal kwaliteitskeurmerk dat in Vlaanderen wordt uitgereikt door de Bond Beter Leefmilieu (BBL) en de Foundation for Enviromental Education (FEE) en staat garant voor kwaliteitsvol duurzaam toerisme aan de kust en binnenwateren. Jachthavens en zwemvijvers kunnen zich hiermee onderscheiden op het vlak van waterkwaliteit, interne milieuzorg, milieueducatie en veiligheid. Kiezen voor de Blauwe Vlag vraagt een blijvende inspanning van de uitbaters, het kwaliteitslabel dient immers elk jaar hernieuwd te worden.

Nieuwe kandidaten kunnen zich hier aanmelden voor de Blauwe Vlag 2015. Afsluiting inschrijvingsdatum is 30 juni 2014.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Miriam Van Loon

Bekijk hier de criteriahandlieiding voor jachthavens 2014 »

KB inzake grensoverschrijdend verkeer van liquide middelen

KB inzake grensoverschrijdend verkeer van liquide middelen

Op 17 februari 2014 werd een nieuw Koninklijk Besluit "houdende maatregelen ter controle van het grensoverschrijdend verkeer van liquide middelen" gepubliceerd. Er is ook de omzendbrief DMGC 00.001.909 van 1 april 2014 die de toepassing van het KB regelt in afwachting van een nieuwe instructie.

Onder liquide middelen dient te worden verstaan: contant geld en verhandelbare documenten aan toonder met uitsluiting van bankbiljetten en muntstukken, die enkel een verzamelwaarde hebben, alsmede edelstenen en kostbare metalen).
Dit KB kan gevolgen hebben voor de Vlaamse kustjachthavens, meer bepaald voor de pleziervaartuigen die vanuit België vertrekken naar een land buiten de E.U (bv. Noorwegen) of omgekeerd.

Meer informatie bij wetgeving watersport en clubs »

Sporten bij hoge temperaturen of ozonpieken

Sporten bij hoge temperaturen of ozonpieken

Mooie lentedagen doen hopen op een prachtige zomer. Een prachtige zomer heeft ook een "schaduwzijde": hete dagen gaan gepaard met ozonpieken.  Neem bij de organisatie van sportactiviteiten tijdens de zomer daarom een aantal aanbevelingen over 'hittegolven en ozonpieken' in acht.  Hitte kan immers aanleiding geven tot huiduitslag, hittekrampen, uitdroging, uitputting en zelfs een hitteslag.  Veel ozon kan aanleiding geven tot kortademigheid, oog-en keelirritatie en hoofdpijn.  Voor gevoelige personen kunnen de gevolgen ernstiger zijn.

 

Lees meer hierover op de website Gezond Sporten »

Aankondiging Euregio Regatta op 21 en 22 juni 2014

Aankondiging Euregio Regatta op 21 en 22 juni 2014

Op 21 en 22 juni 2014 komt de "Euregio Regatta" weer naar België!!!!!
Deze wedstrijd staat open voor alle klassen: open zwaard- en kielboten, eenheidsklassen en kajuitboten.

Voorinschrijven kan via de website www.euregioregatta.com.

Voorinschrijving geeft recht op tal van voordelen zoals:
- gratis ligplaats in haven MAREC vanaf 14 juni 2014
- gratis kranen via Sailcenter Limburg
- mogelijkheid om gratis de kamperen op terrein Noord Limburg Maas
- mogelijkheid om deel te nemen aan buffet op zaterdagavon (mits betaling)
- mogelijkheid deel te nemen aan trainingsdag o.l.v. Sailcenter Limburg op 14 juni 2014
- enz......

Voor alle informatie en details voegen wij de wedstrijdaankondiging bij. Inschrijven kan via de website van Euregio Regatta.

Bekijk hier de volledige aankondiging »

Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs

Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs

Rode Kruis-Vlaanderen, de referentie in eerste hulp, lanceert in samenwerking met de Vlaamse overheid het project "reanimeren en defibrilleren voor sportclubs".

(Bron: VSF)

Klik hier voor meer informatie »

Laatste dagen voordeeltarief Dag van de Sportclubbestuurder - Kortrijk - 21/6

Laatste dagen voordeeltarief Dag van de Sportclubbestuurder - Kortrijk - 21/6

Op zaterdag 21 juni organiseren het Dynamo Project en de Dienst Sport van de provincie West-Vlaanderen de Dag van de Sportclubbestuurder in Kortrijk. Schrijf in voor donderdag 12 juni en geniet van het voordeeltarief!

Klik hier voor alle info. »

Welke documenten moet je indienen wanneer het bestuur van je vzw wijzigt?

Welke documenten moet je indienen wanneer het bestuur van je vzw wijzigt?

Om een bestuurswijziging correct door te geven aan de griffie van de Rechtbank van Koophandel, heb je aanvraagformulieren I en II vzw nodig. Je kan deze formulieren op de website van het Dynamo Project gratis downloaden. Hier vind je ook meer informatie

Algemene Vergadering kleine vzw's

Algemene Vergadering kleine vzw's

Vzw's zijn wettelijk verplicht om 1 keer per jaar een AV te organiseren. Dit moet binnen de zes maanden na afsluiten van het boekjaar gebeuren.

(Bron: VSF Dynamo Project)

 

Klik hier voor meer informatie »

Pesticidenvrij beheer van het sportdomein

Pesticidenvrij beheer van het sportdomein

Vanaf 1 januari 2015 geldt een nieuwe regeling over het gebruik van pesticiden voor het sportdomein. Sportdomeinen van de gemeente worden pesticidenvrij. Maar ook voor de private sportdomeinen gelden nu regels.

(Bron: VSF Dynamo Project)

Klik hier voor meer informatie »

Europees Kampioenschap Laser 2014, Split

Logo EK Laser Split 2014

Op maandag 9 juni gaat het Europees Kampioenschap te Split van start. Dit EK is samen met het WK later dit jaar te Santander de belangrijkste wedstrijd naar aanloop van de Olympische Spelen 2016, en brengt de top van de Olympische Laser zeilers samen.

Evi Van Acker en Emma Plasschaert nemen deel in de Laser Radial. Dit sterke dames veld bestaat uit 95 zeilsters uit 27 Europese en 8 niet-Europese landen. De eerste 2 manches van dit EK starten op maandag 9 juni. De afsluitende races, waarna de Europese Kampioene gekend is, worden op zaterdag 14 juni gevaren.

Sam Vandormael en Matthias Van de Loock vinden we terug in de Laser Standard. Beide mannen starten hun EK ook op maandag 9 juni en sluiten het af op zaterdag 14 juni. Met 131 deelnemers uit 29 Europese en 12 niet-Europese landen is de kwaliteit van het deelnemersveld verzekerd.

De wedstrijd kan je volgen via Facebook en website van European Laser Championships 2014. Het videoverslag vind je op Youtube.

Resultaten via de officiële EK website »

'Goed Bezig'-actie en Week van de Sportclub 2014

'Goed Bezig'-actie en Week van de Sportclub 2014
Van zaterdag 13 tem zondag 21 september 2014 vindt de zesde editie plaats van de 'Week van de Sportclub', hét moment voor de sportclubs om hun werking en activiteiten extra in de kijker te plaatsen.

Onder het label ' Sportclubs zijn Goed Bezig' plaatst Bloso nu reeds de werking van de sportclubs in een positief daglicht. Momenteel zijn er 40 'Goed Bezig'-fotokaders in omloop, die van club naar club reizen. Rond 4 thema's kunnen deelnemende sportclubs hun 'Goed Bezig' foto's insturen en kans maken op 1 van de 40 waardebonnen (ter waarde van 250€) voor de aankoop van sportmateriaal. De wedstrijd start midden mei en loopt tot eind oktober, meer informatie hierover vindt je op de website www.sportclubszijngoedbezig.be

Meer info over de Week van de Sportclub, kijk hier »

De wedstrijdlicentie: een belangrijk document!

De wedstrijdlicentie: een belangrijk document!

De wedstrijdlicentie is verplicht voor iedereen die aan zeil- en surfwedstrijden deelneemt, zowel nationaal als internationaal. De licentie moet jaarlijks vernieuwd worden. 

Het is geen bekwaamheidsattest, maar toch een belangrijk document voor de wedstrijdorganisatoren. De licentie toont immers aan dat de houder aangesloten is bij een club en federatie, én dat hij/zij verzekerd is voor de gevolgen van ongevallen tijdens de beoefening van de surf- of zeilsport (een decretaal verplichte verzekering!). 

De vzw Vlaamse Yachting Federatie (VYF) is als enige zeilfederatie in Vlaanderen bevoegd voor het afleveren van wedstrijdlicenties voor de watersport (zeilen en surfen).

Gemakkelijk verkrijgbaar!

Elk aangesloten lid bij een VYF club ontvangt jaarlijks, zonder er naar te moeten vragen vanwege zijn/haar club deze wedstrijdlicentie (op voorwaarde natuurlijk dat hij/zij het lidgeld van de club betaald heeft).

Ook voor VVW-leden!

Dankzij het samenwerkingsakkoord tussen VYF en VVW kunnen ook VVW-leden op eenvoudig verzoek vlot een (VYF-)wedstrijdlicentie bekomen. Zij dienen een aanvraag te richten tot het secretariaat van VVW Recrea, dat dan het nodige zal doen om de aanvragen te registreren bij VYF, waardoor zij ook een VYF wedstrijdlicentie zullen ontvangen. Hiervoor worden geen bijkomende kosten in rekening gebracht. 

Het secretariaat van VVW Recrea kan bereikt worden op:

VVW Recrea 
Beatrijslaan 25
B-2050 Antwerpen
tel. 03 219 69 67
Fax: 03 219 77 00
E-mail: info@vvw.be
www.vvw.be

Eerste BK SUP deze zomer te Surfers Paradise

Eerste BK SUP deze zomer te Surfers Paradise

Op 9 en 10 augustus organiseert Surfers Paradise in samenwerking met de Vlaamse Yachting federatie de eerste Belgische Kampioenschappen Stand Up Peddelboarden.

Op het programma gedurende de 2 dagen, afhankelijk van de weerscondities, staan 'Technical racing' en 'long distance' op het programma. Verdeeld in verscheidene leeftijdscategorieën, zullen de eerste Nationale kampioenen in deze nieuwe watersportdiscipline gehuldigd worden.

Inschrijven kan door te mailen naar info@surfersparadise.be. Deelnemen is belangrijker dan winnen en daar er momenteel nog niet al te veel watersporters over een eigen SUP board beschikken zal VYF en Surfers Paradise gedurende dat weekend al zijn boards en peddels ter beschikking stellen.

Meer info binnenkort via www.bksup.be »

Secretariaat gesloten op 29 en 30 mei 2014.

Secretariaat gesloten op 29 en 30 mei 2014.

Op donderdag 29 en vrijdag 30 mei zal het VYF-secretariaat gesloten zijn. Het VYF-team zal terug bereikbaar zijn vanaf 2 juni 2014.

Service Van Laer Sailing tijdens ONK Laser Master 29 mei - 1 juni 2014

Service Van Laer Sailing tijdens ONK Laser Master 29 mei - 1 juni 2014

Ben jij aanwezig op het Open Nederlands Kampioenschap Laser Master 2014 en heb je nog spullen nodig? Bestel het bij Van Laer Sailing en het wordt afgeleverd op locatie (Lauwersmeer).  Direct bestellen of meer info? Neem gerust contact op: info@vanlaersailing.be of www.vanlaersailing.be.

 

Dag van de Sportclubbestuurder 21 juni 2014

Dag van de Sportclubbestuurder 21 juni 2014

Het dynamo Project, een project van de Vlaamse Sportfederatie vzw, organiseert op zaterdag 21 juni 2014 de Dag van de Sportclubbestuurder in West-Vlaanderen. 

Dit jaar vind de bijscholingsdag plaats in Vives - Hantal Kortrijk. Je kan de folder "Dag van de Sportclubbestuurder 2014" hier bekijken. 

Bij inschrijvin en betaling voor donderdag 12 juni 2014 kunnen bestuurders van sportclubs aangesloten bij een erkende sportfederatie voor slechts 12,5 euro deelnemen!

Het Dynamo Project organiseerd de Dag van de Sportclubbestuurder 2014 in elke vlaamse provincie, steeds met diverse sessies op het programma.

Help de VYF om zijn communicatie te verbeteren!

Help de VYF om zijn communicatie te verbeteren!

Naar aanloop van de Olympische spelen van 2016 wil de Vlaamse Yachting Federatie hun communicatie verbeteren om op de juiste tijdstippen en plaats informatie te kunnen aanbieden. Met deze enquête willen we nagaan waar u op zoek gaat naar informatie rond zeilen en surfen, welke online kanalen u gebruikt en wat beter kan in onze huidige manier van communiceren. Mogen we 5 minuten van uw tijd vragen om deze enquête in te vullen? Hartelijk dank!

Vul hier de enquête in »

Nieuwpoort Sailing Weekend 10 - 11mei Afgelast

Nieuwpoort Sailing Weekend 10 - 11mei Afgelast

Wegens te veel wind heeft het wedstrijdcomité besloten om het Nieuwpoort Sailing Weekend af te lassen. Het Nieuwpoort Sailing Weekend was eveneens de eerste wedstrijd van het AMB/GJW Insurance - Open Noordzee Kampioenschap.

De volgende wedstrijd is Oostende-Ramsgate op 29 mei.

AFGELASTING: Open Belgian Multihull Cup: 10- 11 mei

AFGELASTING: Open Belgian Multihull Cup: 10- 11 mei
Wegens ongustige windvoorspellingen voor dit weekend hebben we beslist om de Open Belgian Multihull Cup 10-11 mei te annuleren. Wij zijn op zoek naar een nieuwe datum en laten u die zo snel mogelijk weten. 

Kunnen jullie uw zeilende leden hiervan op de hoogte brengen. 

Nieuwpoort Sailing Weekend: 10-11 mei

Nieuwpoort Sailing Weekend: 10-11 meiKomend weekend start het Open Noordzee Kampioenschap met het " Nieuwpoort Sailing Weekend". De eerste wedstrijd van het ONZK 2014 wordt georganiseerd door de clubs KYCN en de WSKLuM van Nieuwpoort.

PROGRAMMA
Vrijdag 9 mei 2014
18.00 - 20.00 Inschrijvingen en registratie in de KYCN

Zaterdag 10 mei 2014 Challenge Gilbert Van De Velde
08.00 - 10.00 Late inschrijvingen en registratie in de KYCN
11.30 1ste start CR klasse. Coastal Race.
12.00 1ste start IRC voor één of meerdere races.
Prijsuitreiking gevolgd door een drink a.s.a.p. na de wedstrijd in de KYCN
20.00 ONZK Diner in het clubhuis van de KYCN.(tickets €25/pp te verkrijgen bij registratie - Bordje gerookte zalm, gegrilde beenham met peperroomsaus, salade en frietjes, huisgemaakte chocolade mousse)

Zondag 11 mei 2014 Challenge Albert Jonnart
08.00 - 09.00 late inschrijvingen in de WSKLuM
10.30 1ste start CR klasse. Coastal Race.
11.00 1ste start IRC voor één of meerdere races.
Prijsuitreiking gevolgd door een drink a.s.a.p. na de wedstrijd in de WSKLuM

De resultaten zal je kunnen terugvinden op de website van KYCN »

Save the date: Dag van de trainer: 13 december 2014

Save the date: Dag van de trainer: 13 december 2014

De Vlaamse Trainersschool organiseerd op zaterdag 13 december voor de zesde keer de Dag van de Trainer in de Topsporthal (en omgeving) te Gent. Het wordt een feesteditie, de Vlaamse Trainersschool bestaat dit jaar 20 jaar!

Op dit grootste trainerscongres in Vlaanderen volgen de trainers workshops met sprekers uit binnen- en buitenland. Voor en na deze workshopsessies kunnen organisaties en trainers informatie uitwisselen over verschillende trainingsaspecten en/of over de eigen producten tijdens de informatiemarkt. We zijn er van overtuigd dat deze informatiemarkt voor jouw organisatie een ideale gelegenheid is om zich voor te stellen aan de Vlaase trainers. Er worden meer dan 1700 actieve trainers uit verschillende sportdisciplines verwacht. Voor meer info kan je recht op www.bloso.be/dagvandetrainer.

Service Van Laer tijdens Laser Europa Cup Hoorn

Service Van Laer tijdens Laser Europa Cup Hoorn

Heb je nog spullen nodig voor de Laser Europa Cup Hoorn? Bestel het bij Van Laer Sailing en het wordt afgeleverd in Hoorn. Van Laer Sailing is aanwezig in Hoorn op donderdag 8 mei en vrijdag 9 mei ('s ochtends) zodat je voor de wedstrijden weer compleet bent. Direct bestellen? Neem gerust contact op via info@vanlaersailing.be of www.vanlaersailing.be.

 

Europa Cup Nieuwpoort/OBK

Europa Cup Nieuwpoort/OBK

Gedurende het verlengd weekend van 1 mei vond de Europa Cup Laser en het Open Belgisch Kampioenschap Laser plaats in Nieuwpoort. De regatta had te maken met wisselende weersomstandigheden waaronder licht maar ook op momenten stevig weer. Het podium bij de Laser 4.7 kleurt volledig Belgisch met David Labrouche en Miel Verstraete van het VYF Talent Team laser 4.7 op plaats een en twee. Bij de Laser Radial werd William de Smet van het VYF Talent Team de uiteindelijke eindwinnaar met een knappe prestatie overall. Tot slot melden we ook nog dat de Portugees Medeiros Silveira de eerste plaats wist te bemachtigen bij de Laser Standard nadat Wannes Van Laer kreeg af te rekenen met pech.

Een overzicht van de resultaten kan je hier terugvinden »

Mooie resultaten van de Belgen op Eurocat in Carnac!

Mooie resultaten van de Belgen op Eurocat in Carnac!

SL vult het ganse C3 podium tijdens de Eurocat in Carnac! Proficiat aan de Belgische jeugdzeilers die het zilver en brons mee naar huis nemen!

Maar ook de andere Belgen boekten mooie resultaten! Proficiat!

Op de foto zie je de jeugdzeilers uit de C3-klasse.

Bekijk hier de resultaten »

Secretariaat gesloten op 2 mei!

Secretariaat gesloten op 2 mei!

Op vrijdag 2 mei 2014 zal het VYF-secretariaat gesloten zijn. Het secretariaat is terug bereikbaar vanaf 5 mei 2014.

 

Europa Cup Nieuwpoort

Europa Cup Nieuwpoort

Van donderdag 1 mei tot en met zondag 4 mei trekt het Europa Cup Trophy circuit naar Nieuwpoort. Het VYF Talent Team laser 4.7 en het VYF Talent Team laser radial zullen op het water rond de Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort hun beste beentje voorzetten om een goed resultaat te behalen in deze regatta op eigen bodem.

Meer info over de wedstrijd kan je hier vinden »

ISAF World Sailing Ranking

ISAF World Sailing Ranking

Na de update van de ISAF World Sailing Rankings op 28 april 2014 kunnen we meedelen dat Evi Van Acker de tweede plaats bezet. De Nederlandse Marit Bouwmeester en de Wit-Russische Tatiana Drozdovskaya vervolledigen de top drie. Emma Plasschaert op haar beurt bevindt zich momenteel op een knappe negende plaats overall.

De gehele ranking kan je hier terugvinden »

United 4 Sailing Medemblik

United 4 Sailing Medemblik

Afgelopen weekend ging de United 4 Sailing te Medemblik (NED) door. Bij de Laser Radial eindigden drie zeilers van het VYF Talent Team in de top tien waaronder de eindwinnaar William De Smet. Het gehele VYF Talent Team Laser 4.7 eindigde binnen de top tien met Lothar De Bruycker op de tweede stek. Het succes van de VYF-zeilers afgelopen weekend was ook te merken bij de Optimisten. Lennert Steelandt wist via de derde plaats een podiumplek te bemachtigen.

Bekijk alle uitslagen hier »

World Cup Hyères

World Cup Hyères

Evi Van Acker is afgelopen weekend eindwinnares geworden van de Isaf Sailing World Cup in Hyères, Frankrijk. Na 12 races werd duidelijk dat Evi de sterkste van circa 80 zeilsters was, op het podium vergezeld van de Wit-Russische Drozdovskaya en de Nederlandse Marit Bouwmeester. Emma Plasschaert zeilde over het algemeen bekeken een constante wedstrijd waardoor ze uiteindelijk in de top 20 eindigde op een 19de plaats.

Interview met Evi na Medal Race

Samenvatting Medal Race

Interview met Evi avond voor de Medal Race

Bron: ISAF TV

Bekijk hier het volledig overzicht van de resultaten »

Documentatie verzekeringsseminarie 24/04/2014

Documentatie verzekeringsseminarie 24/04/2014

Op 24 april 2014 vond het verzekeringsseminarie van VYF plaats. De gebruikte PowerPointpresentatie van Arena en GJW Insurance kan u vanaf vandaag raadplegen op onze website.  

U4 Medemblik 26 en 27 april

U4 Medemblik 26 en 27 april

Tijdens het weekend van 26 en 27 april zullen de VYF Optimist Teams deelnemen aan de United 4 Sailing te Medemblik (NED). 160 Optimisten zullen proberen een goed resultaat te behalen in deze selectiewedstrijd voor het EK en WK Optimist 2014. Naast onze VYF Optimist Teams zullen het VYF Talent Team laser radial en het VYF Talent Team laser 4.7 ook deelnemen aan dit wedstrijdweekend.

De wedstrijd kan je hier volgen »

OBK Multihull 10-11 mei KYC

OBK Multihull 10-11 mei KYC

Op 10 - 11 mei gaat het OBK Multihull door in de KYC. 
Bekijk hier notice of race.

Wetsvoorstel wijziging vzw-wet

Wetsvoorstel wijziging vzw-wet

Op 3 april 2014 werd in de Senaatscommissie Justitie een wetsvoorstel tot wijziging van de vzw-wet aangenomen. Het wetsvoorstel bevat volgende punten:

- De bevoegdheid om het adres van de maatschappelijke zetel te wijzigingen wordt verschoven van de algemene vergadering naar de raad van bestuur. 

- Op de algemene vergadering die moet gehouden worden binnen de zes maand na afsluiting van het boekjaar moet naast de rekeningen en de begroting ook een activiteitenverslag worden voorgelegd. 

- Hele grote vzw's (art. 17, §5) moeten twee algemene vergaderingen houden: één voor het goedkeuren van de rekeningen binnen de zes maand na afsluiting van het boekjaar en één voor het goedkeuren van de begroting op het einde van het boekjaar.

Bron: http://www.vsdc.be/NL/Nieuws/Wetsvoorstel_wijziging_vzwwet-235

 

Klik hier om de tekst van het wetsvoorstel te lezen »

Regeling - tarieven waterwegenvignetten 2014

Vanwege NV De Scheepvaart hebben wij volgende reglementering ontvangen: 

Klik hier voor het beheersgebied Waterwegen en Zeekanaal

Klik hier voor het beheersgebied De Scheepvaart

Maak gratis kennis met de nieuwste surfdiscipline: Stand Up Paddle.

Maak gratis kennis met de nieuwste surfdiscipline: Stand Up Paddle.

Op zondag 4 mei heeft in het stadscentrum van Brugge de kick-off plaats van ‘Peddelen door Vlaanderen', het eerste van 3 surfevenementen in 3 stadscentra. Peddelen door Vlaanderen is een innovatief en laagdrempelig initiatieproject van de Vlaamse Yachting Federatie, waarbij in de stadskernen van Brugge, Gent en Mechelen gratis initiaties Stand Up Paddle worden aangeboden.

Naast initiaties Stand Up Paddle op de stedelijke binnenwaters, zijn er aan wal tal vangratis surfgerelateerde randactiviteiten. De dag wordt afgesloten met een paddle-out, een tocht door de stadskern waarop ook meer geoefende stand up paddlers welkom zijn.

Meer info en inschrijven via www.peddelendoorvlaanderen.be »

Refibo nieuwsrubriek

Refibo nieuwsrubriek

Vanaf heden kunt u het laatste nieuws over boekhouden en fiscaliteit terugvinden onder de rubriek 'Refibo-nieuws'. Deze is terug te vinden onder de menu-link 'clubservice'.

Klik hier om naar Refibo-nieuws te gaan »

VYF verzekeringsseminarie 24/04/2014

VYF verzekeringsseminarie 24/04/2014
Regelmatig beantwoordt het VYF-secretariaat vragen betreffende de door VYF aangeboden verzekeringen.

In samenwerking met GJW Insurance en ARENA nv organiseert de VYF vzw een seminarie waarbij mevrouw Bouweraerts en de heer Vanden Bosch op een deskundige manier duidelijkheid zullen brengen betreffende:

 

- De decretaal verplichte verzekering
- De polis afgesloten door de federatie
- Bijkomende globale polis rechtsbijstand
- Bijkomende dekking hartfalen
- Andere mogelijke verzekeringen
- Vrijwilligerswet
- De vrijwilliger praktisch bekeken 
- G werking
- Schade aan ingebruikgenomen lokalen

 

Dit seminarie, waartoe u kosteloos wordt uitgenodigd, heeft plaats op donderdag 24 april 2014 om 19u00 in het Het Europahotel, Gordunakaai 59, 9000 Gent

 

Een absolute must voor Voorzitters, secretarissen van de VYF clubs. 
Inschrijven kan tot 22 april 2014 via het inschrijvingsformulier.

 

Klassement Europa Cup France

Klassement Europa Cup France

Met acht races gespreid over vier dagen is het eindklassement van de Europa Cup France in Marseille bekend. Vijf zeilers van het VYF Talent Team Laser Radial eindigden in de top 30 met William De Smet op een mooie 3e plaats. Bij het VYF Talent Team Laser 4.7 eindigden Lothar De Bruycker en Miel Verstraete respectievelijk op de 14e en 15e plaats. Een overzicht met de resultaten van alle teamleden kan je terugvinden op de link hieronder.

Resultaten Europa Cup France »

Optispring 2014

Optispring 2014

De Belg Lennert Steelandt is eindwinnaar geworden van de International Optispring Regatta 2014 in Port-Zélande. Maar liefst drie Optimisten van het VYF Optimist Team Gold eindigden in de top 30 van het eindklassement. Anna De Bruycker wist de 17de plaats te bemachtigen, Simon De Gendt eindigde net in de top 20 op een 19de plaats en Pepijn Orbie kwam uiteindelijk uit op de 28ste stek.

Resultaten Optispring 2014 »

Optispring 2014

Optispring 2014

Nagenoeg alle optimisten van het VYF Optimist Team zullen komend weekend deelnemen aan de International Optispring Regatta in Port-Zélande (Ned). Met 170 deelnemers en 6 verschillende nationaliteiten wacht hen een mooie uitdaging, de Optispring in Port-Zélande behoort immers tot de selectiewedstrijden voor deelname aan het EK en WK Optimist 2014.

Volg hier de Optispring. »

Lake Garda Meeting en Easter Regatta 2014

Lake Garda Meeting en Easter Regatta 2014

Afsluiten van het paasverlof doet het VYF Optimist Team Gold in Riva aan het Gardameer met de Lake Garda Meeting. Het VYF Optimist Team Silver daarentegen trekt samen met het VYF Optimist Team Brons naar de alom bekende Magic Marine Easter Regatta op en rond het Braassemermeer (Ned).

Hier kan je de Lake Garda Meeting volgen. »

Europa Cup France

Europa Cup France

Van 12 tot en met 15 april zullen het VYF Talent Team Laser Radial en het VYF Talent Team Laser 4.7 in Marseille deelnemen aan de Franse manche van het Europa Cup circuit. Bij de Laser 4.7 zijn er voorlopig 109 deelnemers ingeschreven met 10 nationaliteiten. De Laser Radial-klasse zal uit ongeveer 185 deelnemers bestaan uit 19 verschillende landen.

Hier kan je de wedstrijd volgen. »

A-brevet 2014: komende A-brevetten in de paasvakantie!

A-brevet 2014: komende A-brevetten in de paasvakantie!

Het eerste praktijkexamen A-brevet is reeds achter de rug; dit ging door op zaterdag 5 april. Dankzij een goeie voorbereiding op de organiserende club WVD Mechelen, slaagden alle 4 de cursisten. De volgende examens, zowel theorie als praktijk, worden afgenomen op de Royal Yachting Club Belgium op het Galgenweel Antwerpen. Daar is de voorbereidingscursus reeds volzet, maar er kan nog ingeschreven worden voor de beide examens: theorie op vrijdag 18 en praktijk op zaterdag 19 april. Ga naar www.a-brevet.be en schrijf je in!  Ook Bloso Nieuwpoort organiseert op vrijdag 18 april de examens voor het A-brevet. Hier gaat ook een voorbereidende cursus aan vooraf.

Om andere plaatsen en data te bekijken voor het A-brevet, klik hier »

BK Freestyle Kitesurfen 2014

BK Freestyle Kitesurfen 2014

Het Belgisch kampioenschap freestyle is de koningsklasse van alle kitesurf disciplines. Technisch moeilijke rotaties, handle passes en high power wakeboard moves gecombineerd met een vloeiende stijl zijn de sleutels voor het binnenhalen van de titel.

Het Belgisch kampioenschap kan je bijna een half WK noemen. Oostends toptalent freestyle kitesurfen Christophe Tack sloot 2013 af als 3de op de PKRA wereldranglijst, in 2014 staat hij na 2 WK manches stevig aan de leiding. Ook achter de BK schermen is de wereldtop aanwezig. Jurylid Ian Sluyter, een vaste waarde in het juryteam van elke wereldbeker manche, maakt in 2014 tijd om ook de BK jurytafel bij de les te houden.

Om aan het BK Freestyle kitesurfen mee te doen is wereldniveau bezitten zeker geen voorwaarde. Elke topatleet start onderaan de ladder en dit BK is je perfecte opstap naar een hoger podium. In 2014 staan 3 BK manches op het programma. In de maand mei kan je zowel in surfclub Anemos Heist als in Surfing Elephant Wenduine je eerste BK punten scoren, de BK finale staat het laatste weekend van september op het programma te Windekind Oostduinkerke.

Bezoek de BK Freestyle kitesurfen minisite »

School je bij tot SUP monitor!

School je bij tot SUP monitor!

In het kader van het VYF SUP project "Peddelen door Vlaanderen" kunnen alle deelnemende clubs hun monitoren gratis laten bijscholen in de nieuwste surfdiscipline Standup Paddle. Deze bijscholing organiseert VYF-BSF op donderdag 1 mei, van 13 tot 17u te Twins Bredene. 

Tijdens deze bijscholing leer je van meervoudig SUP kampioen Tom Ameije zowel zelf de basistechnieken, als de didactische en methodische tips waarmee je je kennis op een leuke en veilige manier kan overbrengen. Je eerste ervaring als SUP lesgever kan je meteen opdoen op één van de 3 Peddelen door Vlaanderen initiatiedagen.

Deelname aan de cursus is gratis voor monitoren van clubs die deelnemen aan Peddelen Door Vlaanderen. Een korte presentatie van dit project kan je hier vinden. Vragen over de voorwaarden om als club deel te nemen: mail tommy@vyf.be

Schrijf je in via volgende pagina »

Open zeildagen – Sailability Vlaanderen

Open zeildagen – Sailability Vlaanderen

Sailability Vlaanderen vzw wil de zeilsport voor iedereen toegankelijk maken, ook voor mensen met een fysieke (incl. visueel, auditief) of verstandelijke beperking. Dankzij de samenwerking met VYF en Parantee, hebben er reeds 7 andere Vlaamse watersportverenigingen interesse getoond om een G-zeilwerking op te starten. Om dit initiatief te promoten worden jullie vriendelijke uitgenodigd op 26 en 27 april. Inschrijven kan tot 19 april op de website van Sailability.


Iedereen is welkom, ervaring is niet nodig! 

Klik hier om naar de site van Sailability te gaan »

Road to Rio: Wil van Bladel en Evi Van Acker geven tekst en uitleg

Road to Rio: Wil van Bladel en Evi Van Acker geven tekst en uitleg

Rio 2016. De Olympische Spelen lijken nog ver weg, maar Evi Van Acker en co zijn al volop bezig met de trainingsarbeid. Meer zelfs, komend weekend staat de eerste World Cup in Palma de Mallorca op het programma. De voorbereiding op een Olympisch toernooi heeft heel wat voeten in de aarde. Niet alleen voor de atleten, maar ook voor de coach. "De atleten zijn al tien jaar bezig met de Spelen in Rio", zegt Van Ackers coach Wil van Bladel.

Lees hier het volledige persbericht "Road to Rio" »

ISAF World Cup Palma de Mallorca

Logo ISAF World Cup Mallorca

Met de ISAF World Cup in het Spaanse Palma de Mallorca begint ook de Olympische campagne van de VYF atleten. De World Cup, die start op 29 maart en eindigt op 5 april, is de eerste grote wedstrijd in de lijn naar de Spelen van 2016 te Rio. In Palma kunnen de atleten zich voor het eerst met elkaar meten en zien hoe ver ze staan na een winter trainen.

Meer dan duizend atleten uit 53 landen nemen deel aan te Palma. Onze Olympische teams vertegenwoordigen ons in drie van de negen klassen.

Het VYF Olympic Team Laser Radial: Evi Van Acker en Emma Plasschaert

Het VYF Olympic Team Laser Standard: Sam Vandormael en Matthias Van de Loock

Het VYF Olympic Team 49er:  Yannick Lefebvre & Matthieu Janssens, Levi Slap & Tom Pelsmaekers

De wedstrijd kan je volgen via Facebook en Twitter. Foto's zijn te vinden op de officiële website.

Resultaten via de officiële event website »

Bijscholing tot het halen van het vaar- en reddingbekwaamheidsattest

Bijscholing tot het halen van het vaar- en reddingbekwaamheidsattest

De VYF & VVW zal in samenwerking met IKWV en WOBRA in 2014 terug een bijscholing organiseren voor het behalen van het vaar- en reddingbekwaamheidsattest.

De toelatingsvoorwaarde om aan deze bijscholing deel te nemen is te voldoen aan minstens één van onderstaande vereisten:
 1. IKWV gediplomeerd redder
 2. Initiator of hoger VTS diploma in één van de zeil- of surfdisciplines met 2 jaar praktijkervaring
 3. level 1 of hoger IKO Kiteboard instructor met 2 jaar praktijkervaring
 4. Zich bevinden op een lijst* van clubredders die op eer verklaard is door de clubverantwoordelijke (overgangsmaatregel).
* Deze lijst zal ondertekend door de clubverantwoordelijke doorgestuurd worden uiterlijk 1 week voor de start van de opleiding naar de federatie. Deze lijst somt de leden op van het reeds bestaande club rescue team die geen van de toelatingsvoorwaarden 1 tot 3 bezitten en die volgens de club voldoende bekwaam zijn om de redding te verrichten. Deze leden van het club rescue team hebben liefst een minimum praktijkervaring van 2 jaar. Deze lijst kan je als clubverantwoordelijke hier downloaden en terugsturen naar tommy@vyf.be

De opleiding bestaat uit 3 modules, gegeven op verschillende tijdstippen en locaties. Meer info hierover is te vinden op de inschrijvingspagina.

Voor de data en om in te schrijven, klik hier »

Grens BTW-vrijstelling voor kleine vzw’s opgetrokken naar 15.000 Euro

Grens BTW-vrijstelling voor kleine vzw’s opgetrokken naar 15.000 Euro

VZW’s die in 2013 de omzetdrempel van 15.000 Euro niet hebben overschreden, kunnen opteren voor de vrijstellingsregeling met ingang van 1/4/2014. Indien u dit wenst, dan moet u vóór 21/03/2014 een verklaring richten aan uw BTW-controlekantoor via een vastgelegd formulier (klik op deze link:

http://www.vsdc-fb.be//Repository/PDF/verklaring-btw-vrijstelling.pdf).

Indien u deze verklaring niet indient, dan zal uw vzw vanaf 1/07/2014 automatisch onderworpen worden aan de vrijstellingsregeling. Wilt u dit liever niet, dan moet u vóór 1/06/2014 melden aan uw BTW-controlekantoor dat u verder wenst te werken met BTW en dat u verder BTW-aangiftes zal indienen.

Bron: vsdc

Klik hier voor meer info »

Dag van de Sportclubbestuurder 29 maart 2014

Dag van de Sportclubbestuurder 29 maart 2014

Het Dynamo Project, een project van de Vlaamse Sportfederatie vzw, organiseert op zaterdag 29 maart 2014 de Dag van de Sportclubbestuurder in Limburg.


Dit jaar vindt de bijscholingsdag plaats in het Cultuurcentrum Hasselt. Je kan de folder “Dag van de Sportclubbestuurder 2014” hier bekijken.


Bij inschrijving en betaling voor donderdag 20 maart 2014 kunnen bestuurders van sportclubs aangesloten bij een erkende sportfederatie voor slechts 12,5 euro deelnemen!

Het Dynamo Project organiseert de Dag van de Sportclubbestuurder 2014 in elke Vlaamse provincie, steeds met diverse sessies op het programma.

Klik hier voor meer informatie en om in te schrijven »

Controle boekhouding: de fiscus neemt uw stukken mee

Controle boekhouding: de fiscus neemt uw stukken mee

Als de fiscus de boekhouding van uw vzw wil controleren, was hij tot nu toe verplicht om dat ter plaatse bij de belastingplichtige vzw te doen. Voortaan is het wettelijk toegelaten dat de fiscus de te controleren stukken meeneemt. De fiscus mag alle boeken en bescheiden behouden die noodzakelijk zijn om het bedrag van de directe belastingen te bepalen.

De bevoegde ambtenaar mag de stukken slechts bijhouden voor de normale duur van het onderzoek. Een boekhouding die nog niet is afgesloten mag niet meegenomen worden. In dat geval mag de fiscus een kopie vragen.

Bron; VSDC: vzw review nr. 160: maart - april 2014

Elektronische aangifte rechtspersonenbelasting

Elektronische aangifte rechtspersonenbelasting
Vanaf aanslagjaar 2015 zal elke vzw die onder de rechtspersonenbelasting valt een elektronische aangifte moeten doen. Voor de vzw's die onder de vennootschapsbelasting vallen is de elektronische aangifte dit jaar (aanslagjaar 2014) ook al verplicht.

 

Klik hier om naar Biztax te gaan

Voor meer informatie klik hier »

Zoekt je zeil/surfclub nog lesgevers voor het komende seizoen?

Zoekt je zeil/surfclub nog lesgevers voor het komende seizoen?

Ben je als club nog op zoek naar lesgevers voor de komende paasvakantie of voor deze zomer?  Dan kan je zeker gebruik maken van onze monitoren- database.  

In samenwerking met de Vlaamse Trainersschool organiseert VYF jaarlijks kaderopleidingen voor monitoren (in spé). Een online database werd samengesteld om de doorstroming van die monitoren naar clubs te bevorderen en om clubs te ondersteunen in het zoeken naar geschikte lesgevers. De VTS-gekwalificeerde lesgevers worden via mail verzocht om, indien akkoord, hun gegevens te bezorgen voor publicatie op de site.  Elke lesgever kan ten allen tijde zijn gegevens hiervoor terugbezorgen aan sara@vyf.be.

Klik hier om de database te bekijken »

Gebruik van het 'Spaarbekken' te Nieuwpoort

Gebruik van het 'Spaarbekken' te Nieuwpoort

Vorig jaar werd de concessieovereenkomst met Bloso voor het beheer van het Spaarbekken vernieuwd. Deze verlenging zorgde ook voor de opmaak van een huishoudelijk reglement. De belangrijkste artikels van dit huishoudelijk reglement zullen op een groot infobord op de oevers geplaatst worden.

Daarnaast zal er voor sporadisch gebruik €1/sportkampdeelnemer/dag aangerekend worden, dit om de kosten van deze concessie te dragen.

Klik hier om het huishoudelijk reglement te lezen. »

Digitale bibliotheek van VYF!

Digitale bibliotheek van VYF!

Vanaf nu heeft de VYF een digitale bibliotheek, die je kan raadplegen bij het zoeken naar allerhande info die met surfen/zeilen te maken heeft. Je vindt hier tal van interessante artikels: van topsport, sportvoeding, trainingsoefeningen, wetenschappelijke artikels tot hoe opwarmen, teambuilding etc.

Alle artikels zijn per trefwoord gegroepeerd en U kan ze vinden via clubservice > digitale bibliotheek.

Klik hier om rechtstreeks naar de Digitale Bibliotheek te gaan »

Patrimoniumtaks en klantenlisting

Patrimoniumtaks en klantenlisting

Patrimoniumtaks

In de maand januari of februari zal de sportclub een schrijven 'jaarlijkse taks op vzw's' ontvangen van het bevoegde registratiekantoor waarbij ze wordt uitgenodigd om aangifte te doen. Indien de sportclub dit schrijven niet ontvangt, is ze nog steeds gehouden om uit eigen beweging een aangifteformulier op te vragen en in te dienen. De aangifte moet ingediend worden binnen de eerste drie maanden van ieder aanslagjaar, dus uiterlijk op 31 maart.

Klantenlisting

Voor 31 maart 2014 moet de jaarlijkse klantenlisting ingediend worden voor het kalenderjaar 2013. Dat geldt zowel voor de gemengde btw-plichtige sportclubs als voor de sportclubs met btw-nummer die genieten van de vrijstellingsregeling.

(bron: Dynamo Project)

Klik hier voor meer informatie »

Bijscholing scheepvaart 2 april 2014

Bijscholing scheepvaart 2 april 2014

In samenwerking met de Vlaamse Roeiliga organiseert VYF op woensdag 2 april om 19u30 in het Bloso centrum Hazewinkel een bijscholing/informatiesessie betreffende de scheepvaartreglementering in Vlaanderen. De Scheepvaartpolitie Antwerpen zal de reglementen toelichten en klaar staan om te antwoorden op al uw vragen. Nadien zullen Ronald Janssens en Johan Blondelle een korte uiteenzetting betreffende het waterwegenvignet geven.

Alle voorzitters, bestuurders, coaches en geïnteresseerden van de Vlaamse roei-, zeil- en surfclubs zijn welkom.
Inschrijven kan tot 26 maart.

Klik hier om in te schrijven »

Andalusian Olympic Week

Andalusian Olympic Week
Van 27 februari tot en met 2 maart vond de Andalusian Olympic Week plaats in het Spaanse Cadiz. Met onder andere twee eerste plaatsen mag er met een goed gevoel teruggeblikt worden op deze editie.
Hieronder een overzicht van de behaalde resultaten.

Laser Radial vrouwen:
Evi Van Acker, 1e plaats
Emma Plasschaert: 5e plaats
Maité Carlier, 11e plaats

Laser Radial mannen:
William De Smet, 1e plaats
Guus Verhaagen, 4e plaats
Max Slap, 6e plaats
Bob Verhaagen, 7e plaats
Kevin Bonnevie, 16e plaats

Laser Standard:
Wannes Van Laer, 3e plaats
Sam Vandormael, 21e plaats
Matthias Van de Loock, 26e plaats

Laser 4.7:
David Labrouche, 6e plaats
Lothar De Bruycker, 7e plaats
Miel Verstraete, 11e plaats

49er:
Yannick Lefebvere & Mathieu Janssens, 7e plaats
Levi Slap & Tom Pelsmaekers, 20e plaats

Meer dan 80 lesgevers geslaagd als initiator/instructeur B in 2013!

Meer dan 80 lesgevers geslaagd als initiator/instructeur B in 2013!

Op zaterdag 15 februari jl. werd voor de eerste maal door de VYF een diploma-uitreiking georganiseerd voor zeilers/surfers die hun initiator/instructeur B-diploma behaald hebben in 2013.  

Liefst 51 gediplomeerden waren aanwezig, samen met enkele zeilschoolverantwoordelijken en docenten van de cursus.
Na het welkomswoord van onze voorzitter Albert Lauwerier, voorzitter VYF, volgde een kleine bijscholing.  Het eerste deeltje, gegeven door Hans Ponnet (afdelingshoofd sportkaderopleiding VTS-Bloso) ging over VTS algemeen en de stage (module 4) van de inititiatorcursus meer specifiek. Ethiek in de sport, het tweede onderwerp, werd bijgeschoold door Marcel Kubis, directeur sportkaderopleidingen Zeilen.

Na de diploma-uitreiking werd het glas geheven.  Op naar een even vruchtbaar 2014! 

In 2013 kregen we er ook 41 nieuwe aspirant initiators bij (hulplesgevers).  Dit jaar ging reeds 1 cursus door; daar waren reeds 21 enthousiaste cursisten op aanwezig.

Vorig jaar startten reeds 5 initiatoren hun instructeur B- cursus.  Dit jaar wordt voor de eerste keer de Trainer A-cursus georganiseerd.  Die zal van start gaan in mei en wordt gespreid over 2 jaar.

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een cursus? Klik hier voor meer info »

Algemene Vergadering VYF 22/03/2014

Algemene Vergadering VYF 22/03/2014

Op 22 maart houdt de Vlaamse Yachting Federatie haar jaarlijkse Algemene Vergadering. De VYF-Clubs zullen zowel per post als per e-mail een uitnodiging ontvangen. Moest u als voorzitter of secretaris van een VYF-Club geen uitnodiging ontvangen hebben ontvangen, gelieve dan contact op te nemen met het VYF secretariaat.

Info@vyf.be »

Andalusian Sailing Week

Andalusian Sailing Week

De zeilers en zeilsters van onze Olympic Teams en Talent Teams zullen deelnemen aan de Andalusian Olympic Week in Cadiz, deze gaat van start op 27 februari 2014.

Het Olympic Team Laser Radial: Evi Van Acker en Emma Plasschaert        

Het Olympic Team Laser Standard: Sam Vandormael en Matthias Van de Loock

Het Olympic Team 49er:  Yannick Lefebvre & Matthieu Janssens, Levi Slap & Tom Pelsmaekers

Het Talent Team Laser Radial:  William De Smet, Guus Verhaagen, Max Slap, Bob Verhaagen, Kevin Bonnevie en Maité Carlier

Het Talent Team Laser 4.7:  David Labroucher, Lothar De Bruycker en Miel Verstraete

Volg de wedstrijd via de facebookpagina »

Youth Olympic Games 2014

Youth Olympic Games 2014

Voor de YOG zijn er geen Belgische selectiewedstrijden.

De Europese deelnemende landen worden bepaald in een selectie wedstrijd:

 • voor de Techno 293 is dit: Europe Continental Championships Qualification Event, 2014 European Championships – Garda, Italië van 20 tot 27 april 2014 

 • voor de 1 person Dinghy, Byte CII is dit: European Continental Championship Qualification Event,  2014 European Championships – Riva, Italië van 21 tot 27 april 2014

 

De atleten die daar het land kunnen kwalificeren, mogen ook meteen deelnemen aan de OS. Mochten er twee Belgen zich kwalificeren zal het de eerste uit de wedstrijd kwalificeren. Ook bij eventuele een latere verhogen van het quota voor België zal de uitslag van deze wedstrijd gelden. Kandidaat-deelnemers voor de YOG zijn dus allen verplicht om deel te nemen aan de Europese selectiewedstrijd.

Mogelijke kandidaten dienen zich voor te melden bij  de VYF, via dimitri@vyf.be, dit voor 15 maart 2014.

Meer info kan je hier terugvinden »

Examen stuurbrevet

Examen stuurbrevet

Uit de Belgian Boat Show die deze maand doorging is gebleken dat er heel wat bezoekers interesse zouden hebben om hun stuurbrevet te halen. Als ook jij niet kan wachten om de Belgische waterwegen te verkennen, kan je jezelf inschrijven via ons formulier voor het examen stuurbrevet op 17 mei.

Via de vragen en antwoorden van het laatste examen stuurbrevet is het mogelijk je op een degelijke manier voor te bereiden.

De vragen en antwoorden kan je hier terugvinden »

Christophe Tack wint eerste manche PKRA World Tour Kiteboarding

Christophe Tack wint eerste manche PKRA World Tour Kiteboarding
Het wedstrijd seizoen kitesurfen begint goed voor de Oostendenaar Christophe Tack. Tijdens zijn de eerste manche van de PKRA World Tour kitesurfen toonde Christophe al aan hoe sterk hij is. Op de eerste competitiedag behaalde Christophe de hoogste score tegen Forest Bakker uit Spanje. De volgende rondes toonde Christophe aan dat zijn wintertraining in Kaapstad, Zuid Afrika nut heeft gehad. Hij hield zijn niveau hoog en won daarmee de eerste eliminatie. In de finale van de tweede eliminatie (herkansingsronde) tegen Hilario Robinson uit de Dominicaanse Republiek kon Christophe tijdens een zeer spannende finale zijn overwinning bevestigen.

Christophe over zijn prestatie:

‘Hilario is een enorm sterke tegenstander. In de Dominicaanse Republiek zijn de omstandigheden gelijkaardig aan Panama dus wist ik dat ik alles ging moeten geven om hem te kunnen verslaan. 
Ik had de eerste eliminatie gewonnen en daardoor zou Hilario twee keer van me moeten winnen om me van de eerste plek te stoten, wat me wel geruststelde! 
De eerste ronde had ik voldoende tricks getoond en won ik met 2 punten verschil, waardoor de tweede herkansing niet nodig was.'

Christophe is momenteel de nummer 1 op de PKRA Wereldranglijst. Nog nooit eerder heeft een Belg aan de leiding gestaan. De volgende PKRA wereldbeker manche zal eind maart plaatsvinden in Marokko, Dakhla. 

Net voor deze volgende wereldbeker neemt de PKRA klassementsleider even tijd om naar Surfclub Windekind te komen voor de 3de editie van Swell Surf Café, de perfecte gelegenheid om hem met gans de Belgische kite community eens stevig in de bloemetjes te zetten naar aanleiding van deze uitzonderlijke prestatie!

Afspraak op vrijdag 14 maart 2014 vanaf 20u aan Surfclub Windekind.

Volg Christophe en zijn strijd naar de wereldtitel »

Monty Spindler meet & greet

Monty Spindler meet & greet

Op vrijdag 21 maart komt de legendarische zeilmaker Monty Spindler naar Antwerpen om tekst en uitleg te geven bij de nieuwe range Loft Sails 2014.

De kans om kennis te maken met deze levende legende. Plaats van afspraak is Mia Electric Belgium, Mechelsesteenweg 8 te Antwerpen

Meer info via de facebook eventpagina »

Vacatures bij Surfclub Windekind en partner KSS kitesurfschool

Vacatures bij Surfclub Windekind en partner KSS kitesurfschool

Surfclub Windekind en de KSS kitesurfschool zijn op zoek naar nieuwe en dynamische mensen om hun team te versterken. De vacatures zijn oa Windekind beachmaster, ervaren lesgevers windsurfen, kitesurfen, golfsurfen en SUP en sportanimatoren voor hun juniorcamps, sportdagen, incentives en evenementen.

Bekijk de functiebeschrijving, profiel en aanbod van alle vacatures in dit overzicht.

De job van je leven gevonden? Stuur dan per mail je kandidatuur (met CV en motiveringsbrief naar info@surfclub-windekind.be of info@kitesurfschool.be voor 15 maart 2014!

Bekijk hier alle vacatures »

Vlaamse Week tegen Pesten

Vlaamse Week tegen Pesten
Van 21 februari tot 2 maart 2014 kiest heel Vlaanderen opnieuw Kleur tegen Pesten. Jij ook?

De Vlaamse Week tegen Pesten wordt jaarlijks georganiseerd in de week voorafgaand aan de krokusvakantie.

Kinderen, leerkrachten, scholen, jeugdbewegingen en sportclubs roepen samen pesten een halt toe met activiteiten en acties zoals de MOVE tegen pesten. In de week gaat extra aandacht naar allerlei waardevolle initiatieven om pesten en cyberpesten te helpen bestrijden en voorkomen.

Het startschot voor de Vlaamse week tegen pesten wordt gegeven met de uitreiking van de Pesten dat kan niet!-prijs.

Klik hier voor meer informatie »

ONZK prijsuitreiking

ONZK prijsuitreiking

Vrijdag 31 januari werden de prijzen van het Open Noordzeekampioenschap uitgereikt. Dit jaar werden zij niet op de Begian Boat Show uitgereikt, maar in de RNSYC van Oostende, de club die in 2013 het voorzitterschap op zich nam. Deze avond ging gepaard met een receptie, prijsuitreiking en diner met muziek, een meer dan geslaagde formule die zeker voor herhaling vatbaar is.

In de CR cruiserklasse wonnen Dimitri Vanvyve met Mahabharata (CR3-6) en Phillipe Melis met Boatox (CR1-2). In de IRC 3 klasse stond Alain Rousseau (Picsou) op het hoogste schavotje gevolgd door Frans Maas (Capella) en Philippe Pilate (General Tapioca). Bij de IRC 1-2 won Carl Sabbe (Alegria) van Axel De Cock (Oxygen) en Frank Cleeren (J-bie).

De trofee Frans Louwers, voor de club die het best presteerde in het ONZK, gaat naar de RBSC van Zeebrugge terwijl de Trofee Gaëtan Janssens voor een jaartje naar VVW Nieuwpoort verhuist voor hun prestatie in het OBK IRC.

GJW-insurance werd op deze avond voorgesteld als de nieuwe titelsponsor.

Wanneer bereken je het definitieve algemeen verhoudingsgetal? En wat zijn de gevolgen?

Wanneer bereken je het definitieve algemeen verhoudingsgetal? En wat zijn de gevolgen?

Een sportclub die een btw-boekhouding voert, moet enerzijds btw doorstorten op bepaalde ontvangsten maar kan anderzijds van (correcte) facturen in het aankoopjournaal ook btw in aftrek nemen. Aangezien een sportclub in praktijk in principe een gemengd btw-belastingplichtige zal zijn, kan er op twee manieren btw in aftrek genomen worden. Enerzijds volgens het algemeen verhoudingsgetal en anderzijds volgens het werkelijk gebruik. Bij de standaard methode, het algemeen verhoudingsgetal, bereken je een bepaald percentage op basis van het vorige kalenderjaar. Dit wil zeggen dat het eigenlijk een voorlopig algemeen verhoudingsgetal betreft. Na afloop van het kalenderjaar dien je het definitieve algemeen verhoudingsgetal te berekenen. Hoe doe je dit?

Lees meer op de website van het DynamoProject »

Philippe Paquay wordt administrateur-generaal van Bloso

Philippe Paquay wordt administrateur-generaal van Bloso
De Vlaamse Regering heeft Philippe Paquay, huidig algemeen directeur van Bloso, benoemd tot administrateur-generaal van de sportadministratie met ingang vanaf 1 februari 2014.Hiermee volgt hij Carla Galle op als hoofd van Bloso.

De Raad van Bestuur van de Vlaamse Yachting Federatie feliciteert Philippe Paquay met zijn benoeming en kijkt uit naar een goede samenwerking in de toekomst.

Verhoging btw-drempel in werking vanaf 1 april 2014

Verhoging btw-drempel in werking vanaf 1 april 2014

De effectieve datum waarop deze nieuwe drempel van kracht werd, was tot op heden nog niet gekend. In een antwoord op een parlementaire vraag liet de minister van financiën weten dat de datum van inwerkingtreding vastgesteld is op 1 april 2014. Intussen is het Koninklijk Besluit uitgevaardigd dat de verhoging van de grens bepaalt, waardoor we de verhoging eindelijk definitief kunnen noemen met ingang van 1 april 2014.

(Bron: DynamoProject)

 

Klik hier voor meer informatie »

Cursus schermschrijven: 23 april 2014

Cursus schermschrijven: 23 april 2014
Hoe schrijf je e-mails of een webtekst? Hoe maak je een goede website? Wat is het verschil met tekst op papier? Hoe maak ik mijn website en mail correspondentie aantrekkelijk? En hoe bekijkt je lezer zijn scherm?

In deze training krijg je een antwoord op deze en andere vragen over schrijven voor internet, intranet of cd-roms. Je werkt met je eigen webtekst om die interactiever, toegankelijker en doeltreffender te maken.

Schrijf je hier in »

Nieuwe lijst verboden middelen

Nieuwe lijst verboden middelen

Op 1 januari 2014 werd er een nieuwe lijst van verboden stoffen opgesteld, deze werd ook reeds gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Via www.dopinglijn.be kan je de lijst geneesmiddelen raadplegen van elk geneesmiddel dat in België geregistreerd is, telkens staat er of het al dan niet een verboden stof bevat en of hiervoor desgevallend een toestemming voor therapeutische noodzaak (TTN) moet aangevraagd worden.

Vrijwilligersvergoedingen blijven ongewijzigd in 2014

Vrijwilligersvergoedingen blijven ongewijzigd in 2014
De maximumbedragen uit 2013 wat betreft de forfaitaire vrijwilligersvergoedingen zijn in 2014 nog steeds van kracht.

Dit wil zeggen dat een vrijwilliger op dagbasis een forfaitaire vergoeding van maximaal 32,71 euro mag ontvangen en op jaarbasis niet boven 1.308,38 euro mag gaan.

Klik hier voor meer informatie »

Data A-brevet 2014 gekend!

Data A-brevet 2014 gekend!

Ook dit jaar worden opnieuw heel wat examens theorie en praktijk A-brevet georganiseerd.  Het A-brevet is een voorwaarde om te mogen deelnemen aan de cursus initiator zwaardboten.  Wil je graag lesgever zwaardboten worden en ben je minimum 15? Begin dan met het behalen van je A-brevet.  Veel clubs organiseren ook een voorbereidingscursus op de examens.

 

Om de data en plaatsen te bekijken en om in te schrijven, klik hier »

Seminar over Wedstrijdreglementen door de VYF op 29 en 30 november 2014

Seminar over Wedstrijdreglementen door de VYF op 29 en 30 november 2014

De VYF organiseert een seminar ter voorbereiding van het examen van Deputy Judge van het KBYV. Dit KBYV-examen zal doorgaan op zaterdag 13 december in de BRYC te Brussel, aanvang 10 uur. Het seminar dat door de VYF georganiseerd wordt, onder leiding van Joep Straus, gaat door in de accommodatie van het BLOSO Sportverblijf te Gent.

Meer info hier »

Vrijwilligersvergoedingen blijven ongewijzigd in 2014

Vrijwilligersvergoedingen blijven ongewijzigd in 2014
De maximumbedragen uit 2013 wat betreft de forfaitaire vrijwilligersvergoedingen zijn in 2014 nog steeds van kracht.

Dit wil zeggen dat een vrijwilliger op dagbasis een forfaitaire vergoeding van maximaal 32,71 euro mag ontvangen en op jaarbasis niet boven 1.308,38 euro mag gaan.

Bekijk hier de mogelijke vrijwilligersvergoedingen en de evolutie van forfaitaire vrijwilligersvergoedingen over de laatste vijf jaren.

(Bron: Dynamo Project)

Zin om deel te nemen aan de G-zeilcommissie?

Zin om deel te nemen aan de G-zeilcommissie?
De VYF is vorig jaar een samenwerking gestart met Parantee in het kader van G-zeilen (Para-sailing); zeilen voor personen met een handicap.

Parantee is de unisportfederatie voor personen met een handicap. Zij willen zoveel mogelijk sporters met een handicap aan het sporten krijgen en houden. Daarom ondersteunen ze een duurzaam sportaanbod op maat van personen met een fysieke, verstandelijke of zintuigelijke beperking.

Zeilen is niet de meest toegankelijke sporttak voor personen met een handicap maar we zijn er van overtuigd dat we dat dit ook voor hen mogelijk is.

In 2012 is Sailability Vlaanderen opgestart en via de samenwerking met de ankerclub Port Aventura kunnen zij rekenen op de clubondersteuning vanuit VYF-Parantee. Hun expertise is heel interessant om andere clubs over de streep te halen ook hun werking open te stellen en om G-zeilen structureel te organiseren.

 

Hoe willen we het aanpakken?

In een eerste fase hebben we via de inventaris G-sport gepolst naar de interesse bij de clubs om zich open te stellen en/of ze een duurzaam aanbod voor G-sporters kunnen aan te bieden. We stelden vast dat een aantal clubs hier oor voor hadden en sommigen reeds contacten hadden met organisatie rond G-zeilen of G-sporters in de club hebben.


Nu willen we de krachten en ideeën bundelen. Vertrekkende vanuit de vragen van de clubs. Een goede basis leggen voor de uitbouw van de breedtesportwerking op basis van de input op clubniveau.

Daarom willen we je uitnodigen op de eerste G-zeilcommissie op donderdagavond 23 januari 2014 om 20u in het Huis van de Sport.

Wie interesse heeft en graag wil betrokken worden in het G-zeilen, zeker een aanrader om mee rond de tafel te zitten.

Graag je komst bevestigen via mail an@vyf.be

Immatriculatie voor plezierboten

Immatriculatie voor plezierboten

Op 15 december 2013 werd een koninklijk besluit ondertekend waarbij er wijzigingen worden aangebracht aan de immatriculatie van pleziervaartuigen op de binnenwateren. De voornaamste wijzigingen van dit besluit dat in werking treedt op 1 februari 2014 zijn:
 1. Immatriculatie is enkel nog mogelijk als het pleziervaartuig een band met België heeft. Er is een band met België als:
  • voor wat natuurlijke personen betreft, ten minste 50% toebehoort aan Belgen of in België ingeschreven personen;
  • voor wat rechtspersonen betreft, 100% toebehoort aan een in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) ingeschreven rechtspersoon.
 2. De fysieke immatriculatieplaat verdwijnt definitief. In plaats daarvan wordt een immatriculatiedocument afgegeven. Dit document of een kopie ervan dient aan boord te worden bewaard.
 3. Vaartuigen in bezit van een immatriculatieplaat blijven in regel.
 4. Ook op de Beneden-Zeeschelde wordt immatriculatie verplicht.
 5. De retributies voor de aanvraag wordt verhoogd tot 50 euro.
 6. Voor zover er een band met België kan worden aangetoond, kunnen sommige vaartuigen (kano's, kajaks, waterfietsen en gondels) waarop de nieuwe regels van het immatriculatiedocument niet van toepassing zijn, vrijwillig een immatriculatiedocument aanvragen volgens dezelfde procedure.

Klik hier voor verdere informatie »

Doe nog voor 1 januari mee aan de gezamenlijke VYF aankoop van RRD Sup boards

Doe nog voor 1 januari mee aan de gezamenlijke VYF aankoop van RRD Sup boards

In 2014 wil de VYF, samen met haar clubs, SUP introduceren als volwaardige surf-discipline, en activiteiten organiseren zowel voor beginnende recreanten als gevorderde competitiebeesten. Bekijk alvast de voorstelling van het Peddelen door Vlaanderen - SUP project, een roadshow doorheen 3 initiatiedagen ter promotie van SUP in de VYF-clubs.

Voor de SUP activiteiten zal de VYF een nieuwe SUP school samenstellen. Als hardware partner is er, na zowel een kwalitatieve als financiële vergelijking, gekozen voor het RRD voorstel.

In relatie tot deze samenwerking willen we dit aanbod ook openstellen voor de VYF clubs. Onderstaand kan je alle info vinden op een selectie van aangeboden SUP Boards. De AirSUP boards zijn geschikt voor SUP, de convertible boards zijn voorzien van een mastvoet, waarin een zeil geplaatst kan worden, en zo als windsurf-initiatieboard ingezet kan worden.

Bekijk het aanbod en bestel via de VYF site »

Windsurfing For Life op 22 december te BLOSO Hazewinkel

Windsurfing For Life op 22 december te BLOSO Hazewinkel

Recreas organiseert reeds sedert 1991 de Europese surfweek voor personen met een beperking, een uniek initiatief waarbij onder meer rolstoelgebruikers en blinden leren windsurfen. Hiervoor is een 1-op-1 begeleiding een absolute must. Om de begeleiderskosten te helpen dragen en het budget te verzamelen om de nodige materiaalaanpassingen te kunnen doen organiseert Recreas de actie Windsurfing For Life.

Met deze daagt Recreas je uit om tijdens de warmste week van het jaar een aantal rondjes te varen voor het goede doel. Je kan dit doen met een surfplank, SUP, peddelplank of kayak in het Bloso sportcentrum Hazewinkel op zondag 22 december 2013, dit tussen 12u en 17u. Er wordt tevens heel wat randanimatie voorzien.

Meer informatie over de actie kom je te weten op de recreas website, of connecteer met de actie via Facebook. Lees ook zeker de motivatie van de bezieler van deze Music For Life actie, Karl Lamens

Doe mee aan Windsurfing For Life! »

Boys van het VYF Olympic team op 'hardheids' stage

Boys van het VYF Olympic team op 'hardheids' stage

De "boys" van het VYF OlympicTeam gingen 5 dagen en 4 nachten op bivak in de Franse Alpen. Onder leiding van Sven Mariën, Frank Dewitte en Titi Mullie van BP en coaches Anton en Tomek hebben ze een lange wandeltocht gemaakt van meer dan 90 km in de streek rond Briançon.

Elke dag stevig klimmen en dalen, overnachten in de bergen in hun tentjes (al dan niet in de sneeuw) en overleven met basis voeding: 1 peperkoek, puree, een beetje chocola, cruesli, een blok kaas en wat nootjes per persoon. Spartaans dus.

Bekijk het videoverslag van het Sail4ce 49'r team »

WK Santander 2014: deelname melden voor 15 januari

WK Santander 2014: deelname melden voor 15 januari

Het 2014 ISAF Sailing World Championship zal doorgaan in Santander, Spanje. Meer dan 1400 zeilers in meer dan 1000 boten uit 80 landen worden er aan de start verwacht. De evenementen en de boot (plank) types op dit WK zijn ook deze geselecteerd voor de 2016 Olympische Spelen te Rio. Een lijst van deze "events" is te vinden op deze pagina van de ISAF website.

Wil je als atleet met Olympische aspiraties deelnemen in één van deze Olympische zeil (surf) klasses, laat dit dan via mail naar dimitri@vyf.be weten voor 15 januari.

Mail Dimitri voor meer info »

BIJDRAGE VYF 2014

BIJDRAGE VYF 2014

Zoals beslist door de Algemene Vergadering dd. 18/03/2008 wordt de bijdrage jaarlijks geïndexeerd.
Om de clubs nu reeds de mogelijkheid te bieden hun facturatie voor het komend jaar aan te passen, kunnen wij u bevestigen dat de VYF bijdrage voor 2014 op €12,45 wordt bepaald.
Bij de sportpolissen zijn hartfalen sinds 2013 in de dekking inbegrepen. Er is geen medische controle vooraf nodig. De bijdrage voor 2014 wordt hierdoor op €3,80 per verzekerde bepaald.
De verzekering voor Kitesurfers blijft ongewijzigd en bedraagt €5,00.

Uiteraard staan wij steeds tot uw dienst voor verdere inlichtingen hierover.

Klik hier voor meer informatie over het lidmaatschap »

ASPIRANT INITIATOR: data cursussen 2014

ASPIRANT INITIATOR: data cursussen 2014

Word of ben je al 16 in 2014 en wil je graag hulplesgever windsurfen, zwaardboten of catamaranzeilen zijn volgende zomer?  Dat kan! Er worden 3 cursussen georganiseerd in het voorjaar, dit te WskluM Vilvoorde, BZYC Brugge en RYCB Galgenweel Antwerpen. Een tweede voorwaarde is dat je reeds al je stempels basis behaalde in je sporttak.

Klik hier voor windsurfen om de data te bekijken en in te schrijven en hier voor de zeiltakken.

 

Voor meer info, mail naar sara@vyf.be »

Enquête sluizen Albertkanaal

Enquête sluizen Albertkanaal
Nv De Scheepvaart onderzoekt de mogelijkheden en de behoeften om de huidige bedieningstijden van de sluizencomplexen op het Albertkanaal al dan niet uit te breiden. In dit kader voeren ze een enquête die u hier kan terugvinden.

Met deze enquête kan u uw mening geven. De resultaten zullen in belangrijke mate richting geven aan de toekomstige bedieningstijden. Ze bevragen verschillende types rechtstreekse en onrechtstreekse gebruikers. Uw bijdrage is dan ook zeer belangrijk.

Het invullen van de enquête neemt gemiddeld 10 minuten in beslag. De enquête is beschikbaar tot maandag 6 januari.  bedieningstijden@mobius.eu.

Voor technische vragen en ondersteuning met betrekking tot de enquête klik hier »

Openingsuren VYF secretariaat tijdens de eindejaarsperiode

Openingsuren VYF secretariaat tijdens de eindejaarsperiode

Tijdens de feestdagen zal het secretariaat gesloten zijn vanaf dinsdag 24 december tot en met woensdag 01 januari. U kunt steeds een e-mail sturen naar info@vyf.be vanaf woensdag 02 januari zal het personeel uw vragen beantwoorden.

VYF-link

VYF-link
Om de jaarovergang van de VYF-link vlot te laten verlopen wordt het systeem vanaf 13/12/2013 t.e.m. 08/01/2014 op read only gezet voor alle clubs. In deze periode kunnen geen aanpassingen meer gebeuren.

Vanaf 09/01/2014 kunnen de nieuwe leden voor 2014 terug worden ingegeven via de VYF-link door deze op actief te plaatsen en door de nieuwe leden in te voegen. Alle leden die in 2013 lid waren en op actief stonden, worden op passief geplaatst en alle leden die in 2013 op passief stonden worden op ex-leden geplaatst.

Indien er leden zijn die vóór 09/01/2014 hun licentie nodig hebben om een wedstrijd te varen, dan kan er hiervoor een voorlopig attest opgemaakt worden. Gelieve de gegevens van deze personen per mail te bezorgen aan nelly@vyf.be.

Vergeet deze tijdelijke lidmaatschappen op 09/01/2014 dan niet door te geven via de VYF-link.

Henri Demesmaeker is Catsailor van het jaar 2013!

Henri Demesmaeker is Catsailor van het jaar 2013!

Henri Demesmaeker (12 jaar) is uitgeroepen als beste catsailor van 2013. Met een score van 45% van de stemmen haalde hij het voor de Amerikanen Taylor Reiss en Matthew Whitehead, die een totaal van 35% hadden. Deze award is nog een erkenning voor zijn opmerkelijke prestatie, de wereldtitel in de klasse F16 met Jeroen Van Leeuwen.

Regering keurt verhoging btw-drempel tot 15.000 euro goed

Regering keurt verhoging btw-drempel tot 15.000 euro goed

De regering keurde vrijdag namelijk het voorstel goed om de btw- grens voor kleine ondernemers op te trekken naar 15.000 euro. Wat de sportclubs (en andere verenigingen) iets meer ademruimte geeft om aan de btw-verplichtingen te ontsnappen. Wanneer de regel van kracht wordt, is nog niet bepaald.

Lees meer op de website van het DynamoProject »

Cursus TRAINER A ZEILEN 2014 - 2015

Cursus TRAINER A ZEILEN 2014 - 2015

 

Heb je reeds je trainer B-diploma van een zeildiscipline via Bloso (Vlaamse Trainersschool) en wil je graag nog een stapje verder?  Dit kan! In 2014 wordt de cursus TRAINER A georganiseerd.  Module 1 (algemeen gedeelte) start reeds in januari 2014, dus wees er snel bij. Voor meer info, mail naar sara@vyf.be

 

Klik hier voor gedetailleerde info »

VYF labelvergadering op 11 december 2013

VYF labelvergadering op 11 december 2013

Graag nodigen we je uit op de jaarlijkse VYF labelvergadering op 11 december 2013.

De VYF wil extra aandacht besteden aan jeugdsport, daarom werd samen met Bloso en de Vlaamse Overheid een jeugdsportfonds opgericht. Dit fonds komt ten goede aan de aangesloten clubs die initiatieven ondernemen om de jeugdwerking binnen hun club kwalitatief te verbeteren en de participatie van jeugdleden te verhogen.

Het project FO Jeugdsport werd bij Bloso ingediend voor de komende 4 jaar. De aanpassingen voor 2014 worden toegelicht op de vergadering.

Op het einde van de vergadering vindt een officiële diploma-uitreiking plaats van de clubs die in 2013 een jeugdlabel behaald hebben. De club mag ook zijn subsidie in ontvangst nemen.
Er zal ook een korte uiteenzetting zijn over de sportkaderopleiding 2014, door Sara Verhoken, onze nieuwe collega kaderopleiding, zij volgt Ilse Quaegebeur op.

Plaats: Huis van de Sport, Zuiderlaan 13, 9000 Gent
Start: 20u00
Inschrijven: online voor 6 december 2013.

11 Stand Up Paddle boards te koop uit de VYF-RRD Sup school

11 Stand Up Paddle boards te koop uit de VYF-RRD Sup school

In 2013 heeft de VYF-RRD SUP-school meerdere van VYF clubs aangedaan. De surfschool bestond uit 11 SUP boards: 5 "hardshell" boards, en 6 inflatable (opblaasbare) SUP boards.

De 5 hardshell boards, de RRD Wassup Sofskin 10.5, kunnen zowel ingezet worden als SUP en als windsurfboard. Onder de boards kan een extra centerfin gemonteerd worden, waardoor hoogte houden en zelf opkruisen mogelijk is. Tevens zijn ze voorzien van een voor- en achterbumper, en verstevigingen aan de rails. De ideale boards voor gevarieerd en intensief gebruik binnen de club!

De 6 inflatable boards zijn 2 x RRD Airsup 10.2 & 2 x RRD Airsup 10.4, ideale allround SUP boards, zowel geschikt voor in de golven als op vlak water. De surfschool bevat ook 2 x RRD Aircruisers 12.0, boards ontworpen voor tochten op vlak water en op volle zee. De inflatable boards hebben hun duurzaamheid bewezen en vertonen na 1 jaar surfschool zo goed als geen slijtage.

Alle boards in zeer goede staat, en slechts in gebruik sinds mei 2013. De boards zijn onmiddellijk beschikbaar. Mocht je interesse hebben om 1 of meerdere aan te kopen, laat dit me dan weten via tommy@vyf.be.

Prijzen en meer info is te vinden in dit document »

Bach en Mozart Concert ter gelegenheid van Music for Life

Bach en Mozart Concert ter gelegenheid van Music for Life

In het kader van Music for Life, hebben de "Vrienden van het goede doel" een klassiek concert georganizeerd voor de vzw's "Sailability Vlaanderen" en "Vrienden van Betlehem". Dit orkest gaat door op zondag 15 december. Wie van Bach en Mozart houdt, mag dit niet missen!!!

Yachting Awards 2013

Yachting Awards 2013

De Yachting Awards Ceremony vindt dit jaar plaats op vrijdagavond 13 december in het Stadhuis van de Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent. Op deze avond worden ook de Belgische kampioenen 2013 gehuldigd.
Vanaf nu tot en met 8 december kan iedereen ook zijn persoonlijke stem uitbrengen en kiezen wie volgens hem een Award verdiend voor 2013. Dit kan door een SMS (0,55 €) te sturen naar 6687 met de code van zijn kandidaat, zie hiervoor de website van KBYV.

Website KBYV »

Fiscale fiches?! Goed nieuws voor wie de reële onkostenvergoeding gebruikt!

Fiscale fiches?! Goed nieuws voor wie de reële onkostenvergoeding gebruikt!

Dankzij parlementaire vraag nummer 522 (18 juli 2013) van Bercy Slegers, bevestigt de minister van Financiën onze zienswijze. In het antwoord wordt duidelijk gesteld dat het indienen van fiches niet nodig is als een reële onkostenvergoeding uitbetaald wordt aan een vrijwilliger op voorwaarde dat de betaalde vergoeding dient tot het dekken van kosten die eigen zijn aan de vereniging én dat de vergoeding ook daadwerkelijk aan dergelijke kosten besteed is. Het volstaat om op een nominatieve lijst bij te houden welke reële onkostenvergoedingen uitbetaald werden (zoals dit bij de forfaitaire onkostenvergoeding het geval is).

Lees meer op de website van het DynamoProject »

Opleidingen 2014 reeds online!

Opleidingen 2014 reeds online!

Wil je graag initiator, instructeur B of trainer B worden in 2014? Van zeilen tot surfen: je vindt de data en cursusplaatsen nu reeds online.  Klik hier voor surfen en hier voor zeilen om de data te bekijken of klik op onderstaande link om je in te schrijven via de Bloso - VTS - website (je dient je eerst te registreren vooraleer je kan inschrijven).

Bloso - VTS - website »

8 november 2013: ‘Workshop voeding & hydratatie in de zeil/surfsport'

8 november 2013: ‘Workshop voeding & hydratatie in de zeil/surfsport'

Op vrijdag 8 november, van 19.45 tot 21.30 uur organiseert de Universiteit Gent, in het kader van het ‘research project Olympic dinghy sailing 2009-2012' in samenwerking met de VYF een workshop omtrent trainingsvoeding en sportdrank. 

Deze toelichting is gericht op alle VYF zeilers en surfers, hun trainers, hun ouders en andere geïnteresseerden vanuit de VYF-clubs.
Er wordt gevraagd uw aanwezigheid op deze workshop vóór 5 november te bevestigen via dimitri@vyf.be.

 

De uitnodiging met alle informatie vindt u hier »

BK Slalom windsurfen te De Haan op zaterdag en zondag

BK Slalom windsurfen te De Haan op zaterdag en zondag

Door 2 dagen goede windvoorspellingen, dus een go voor de laatste manche van het BK Slalom Windsurfen, komend weekend te De Haan,

Lees meer info over BK Slalom op het surfforum »

Q-cup: afgelopen FINALE te RBSC Heusden

Q-cup: afgelopen FINALE te RBSC Heusden

Zaterdag 19 oktober: opnieuw een prachtige dag, 2 Beaufort wind en 28 zeilklare kinderen.  5 manches werden afgewerkt en de strijd om het eindklassement was heel spannend.  Kato Desaever won die dag, Emma Thienpont won uiteindelijk het individuele klassement op 1 punt voor Kato.  Iedereen had er terug plezier in, er werden veel prijzen uitgereikt en alles was piekfijn georganiseerd door de club.

Tot volgend jaar, dan gaan we er terug tegenaan!

Om de resultaten, foto´s en verslag te bekijken, klik hier »

De 26ste Huysman Antwerp Race gaat door nu zaterdag 19 oktober 2013

De 26ste Huysman Antwerp Race gaat door nu zaterdag 19 oktober 2013
Wie kent de Antwerp Race nog niet? Het is een jaarlijks gehouden zeilwedstrijd met start te Breskens (grotere deelnemers) en Terneuzen (kleinere deelnemers) en aankomst voor de Antwerpse Rede. Traditioneel wordt de race midden oktober gevaren en sinds haar eerste uitgave in 1988 kent ze een steeds toenemend succes.

Meer dan 220 deelnemende jachten, bemand door meer dan 1000 zeilers, tientallen volgboten en reddingsvaartuigen, duizenden toeschouwers op de Rede, zowel op rechter-als op, linkeroever nemen deel of volgen de race.

Klik hier voor meer informatie »

Michiel Van Acker haalt de O'Neill - Philips Gromschallenge dubbelslag binnen.

Tijdens de O'Neill-Philips Gromschallenge te Surfer Paradise Knokke-Heist konden de Belgische golfsurf beloften zich zaterdag met elkaar en met Nederlandse jeugdtalenten meten op een surfwedstrijd zoals bij de profs. Van zonsopgang tot zonsondergang probeerden de 29 jonge golfsurf talenten het maximum aantal punten te halen uit de binnenrollende golven.

Veel jonge deelnemers beleefden tijdens de Gromschallenge hun competitiedebuut - de jongste deelnemer was 9 jaar - maar het was ervaren wedstrijdsurfer en kersvers Belgisch kampioen Michiel Van Acker die voor de 2de maal op rij de Gromschallenge titel wist binnen te halen. Twins-clubgenoot Arne Kindt werd 2de, en Surfers Paradise 'local' Arnaud Bailyu 3de. De O'Neill-Philips Gromschallenge is een golfsurf wedstrijd exclusief voor jongens en meisjes onder de zeventien jaar die ervaring willen opdoen in het competitie surfen, en vindt maar één keer per jaar in ons land plaats.

Lees verder op de BSF website »

GO voor de O'Neill - Philips Groms Challenge komend weekend

GO voor de O'Neill - Philips Groms Challenge komend weekend

De herfst is in het land, en hij bracht golven mee voor komend weekend! Na 2 weekends uitstel is het een GO voor de O'Neill - Philips Groms Challenge het komende weekend te Surfers Paradise!

Alle deelnemers worden op zaterdag verwacht in het clubhuis van Surfers Paradise tussen 8u30-9u voor de aanmeldingen, 9u15 is er meeting met alle deelnemers, 9u30 de eerste heat van de dag. De eerste 2 rondes zijn gepland op zaterdag, de finales zijn voorzien vanaf zondagvoormiddag.

Via de BSF live pagina is er al een voorlopige heatdraw opgemaakt. Deze zal nog wijzigen onder invloed van afzeggingen en nieuwe inschrijvingen, maar zo heb je wel al een idee van het wedstrijdformat. Op deze pagina zullend scores en resultaten ook te volgen zijn tijdens de wedstrijd.

Tijdens de wedstrijd zullen de scores live te volgen zijn via www.surfingbelgium.be. foto's en comments via @surfingbelgium of www.facebook.com/surfingbelgium

Alle reglementen en voorwaarden voor deelname kan je vinden in het wedstrijdreglement!

Meer info op de BSF wedstrijdpagina »

Mini Transat 6.50

Mini Transat 6.50

Op 13 oktober gaat de Mini Transat 6.50 van start in Douarnenez (Frankrijk). De Mini Transat is de belangrijkste zeilrace in de 6.50 klasse die Bert Bossyns solo van Frankrijk naar de Antillen zal brengen. Van Douarnenez varen ze 1257 miles naar Lanzarote, waar ze op 9 november beginnen aan de oversteek van 2764 miles naar Pointe-à-Pitre (Guadeloupe). De vermoedelijke aankomst in Guadeloupe is tussen 23 en 30 november.

Naast Bert Bossyns die in Netwerk 1 vaart doen er nog twee andere Belgen mee: Jonas Gerckens (Netwerk 2) en Sofie De Clercq (Ville de Marseillan).

Klik hier om de Mini Transat te volgen »

Evi Van Acker 8ste en Emma Plasschaert 10de op het Wereldkampioenschap Laser Radial

Evi Van Acker 8ste en Emma Plasschaert 10de op het Wereldkampioenschap Laser Radial

Het WK Laser Radial voor dames, te Rizhao (China), is vandaag geëindigd. Tijdens deze laatste dag hebben Evi en Emma nog haasje over gedaan in de rangschikking. Evi stond gisteren 10de en werd met een 20ste en 14de plek vandaag 8ste (met 94 punten) in de eindrankschikking. Emma stond gisteren 7de. Na een 23 en 20 werd ze in de totale uitslag 10de (met 97 punten).

Met 2 van onze dames in de top 10 van de wereld, een schitterende prestatie!

Tina Mihelic uit Kroatië is wereldkampioen geworden (39 punten), tweede werd de Finse Tuula Tenkanen (43 punten) en het brons was voor Paige Railey uit de USA (58 punten).

Bekijk hier de resultaten »

Seminar: Deputy Race Officer 23 en 24 november 2013

Seminar: Deputy Race Officer 23 en 24 november 2013

Zaterdag 23 en zondag 24 november organiseert de VYF haar tweejaarlijkse cursus Deputy Race Officer te Gent.  De 2 lesdagen worden verzorgd door gekende VYF-Race Officials.  Verondersteld wordt dat de deelnemers een ruime kennis van de zeilwedstrijdsport hebben.  Dit seminar is ook geschikt voor trainers, coaches en wedstrijdzeilers.

Het examen wordt afgelegd op zaterdag 7 december in Brussel.  

Voor uitgebreide info en om in te schrijven, klik hier »

ONZK: verslag Oostende Sailing Weekend en eindstand ONZK 2013

ONZK: verslag Oostende Sailing Weekend en eindstand ONZK 2013

Op 21 en 22 september werd het Open Belgische Kampioenschap IRC gevaren, tevens het laatste evenement voor het Noordzeekampioenschap.

Lees hier het volledige verslag en bekijk enkele foto´s.

Om het eindresultaat te bekijken, klik hier »

BTW-aangifte van het derde kwartaal

BTW-aangifte van het derde kwartaal

Op 20 oktober moet de btw-aangifte van het derde kwartaal ingediend zijn. Naast de doorgestuurde aangifte (die via de intervat-toepassing gebeurt), moet ook de verschuldigde btw de 20 op de rekening van de btw-administratie staan. Dit betekent dat sportclubs ten laatste op 18 oktober de betaling van het verschuldigde bedrag moeten doen.

Meer informatie op de website van het DynamoProject »

Zoek van 30/09 tot 06/10 het postkaartje van 'Sven van sportenverkeer.be' op onze website

Zoek van 30/09 tot 06/10 het postkaartje van 'Sven van sportenverkeer.be' op onze website

Sven de mascotte van Sport & Verkeer heeft nood aan vakantie. Goed 5000 sporters bezochten op een half jaar tijd al Sven's webstek www.sportenverkeer.be Tijd voor ontspanning!

Sven vertrekt op digitale reis! Natuurlijk mogen zijn trouwe fans af en toe een postkaartje verwachten...

Vind Sven's postkaartje op www.vyf.be tussen 30 september en 06 oktober
, klik op de afbeelding, vul je gegevens in en... WIN een verkeersveiligheidpakket voor je club! Op 07 oktober om 12u wordt de winnende club geloot en bekend gemaakt via mail.

Uitslag Wereldkampioenschap 49er

Uitslag Wereldkampioenschap 49er

Van 24 tot 29 september werd in Marseille de Wereldkampioenschappen 49er gevaren. Dit onder vaak lastige condities met onstabiele wind. Yannick Lefebvre met Mattthieu Janssens behaalden een 14e plaats in de Silver fleet en Levi Slap met Tom Pelsmaekers behaalden 21e plaats in de Bronze fleet.

Bekijk hier alle resultaten »

Van Laer Sailing: het nieuwe watersportgadget van het moment

Van Laer Sailing: het nieuwe watersportgadget van het moment

De Vaavud Smarthphone Windmeter is een innovatieve windmeter geschikt voor smartphones: kan zeer nauwkeurig en plaatselijke metingen verrichten.  Voor meer details, klik hier.

Klik hier om de Van Laer Sailing - website te bekijken »

Uitslagen OBK Laser, Laser Radial en Laser 4.7

Uitslagen OBK Laser, Laser Radial en Laser 4.7

21 en 22 september werd in RBCS Duinbergen het OBK Laser, Laser Radial en Laser 4.7 gevaren. In totaal werden er 5 reeksen gevaren, met 1 race aftrek. De top-3 van ziet er als volgt uit:

 • Laser Standard:
  1. Wannes Van Laer     4
  2. Thomas Van Hoeylandt     7
  3. Yannick Laumans     13
 • Laser Radial:
  1. Kevin Bonnevie     4
  2. William de Smet     10
  3. Max Slap     10
 • Laser 4.7:
  1. Maité Carlier     11
  2. David Labrouche     13
  3. Casper De Wolf     18

Bekijk hier de volledige uitslag »

Wereldkampioenschap 49er

Wereldkampioenschap 49er

Van 24 tot 29 september worden in Marseille de Wereldkampioenschappen 49er gevaren. Ons land wordt door twee teams vertegenwoordigd: Lefebvre Yannick met Janssens Mattthieu en Slap Levi met Pelsmaekers Tom. Op de onderstaande link kunt u de wedstrijd live volgen, hun resultaten bekijken, foto's en nieuws terug vinden.

Klik hier om de wedstrijd live te volgen en meer informatie »

Bert Bossyns en Jonas Gerckens vormen één Netwerk-zeilteam van solozeilers!

Bert Bossyns en Jonas Gerckens vormen één Netwerk-zeilteam van solozeilers!

Vanaf 15 september 2013 zal ook Jonas Gerckens, de Franstalige "concullega"van Bossyns, onder de blauwe Netwerk vlag varen. Beide zeilers vullen elkaar perfect aan en getuigen al heel lang van een maximale inzet. Ze zullen ieder op de hun vertrouwde boot aan de start komen, dankzij de ruggensteun van dit projectsourcingskantoor voor technische omgevingen. Op 13/10/2013 zullen ze beiden in de Transat 6.50 starten.

Netwerk NV mikt met de inzet van beide zeilers op een Belgische finaleplaats.

Meer informatie op de website van Bert »

Cursus website bouwen met Drupal

Cursus website bouwen met Drupal

Heeft je sportclub nog geen website en wil je er graag één aanmaken? Je sportclub heeft een verouderde website waar niemand binnen de club nog mee kan werken? Je zou graag overschakelen naar een flexibel systeem? Je sportclub heeft al een website, maar slechts één persoon kan die onderhouden? Je zou graag een interactieve website hebben die onderhouden kan worden door meerdere personen?

Datum: 15 oktober 2013
Beginuur: 19u00
Locatie: Huis van de Sport Gent - Zaal Boerekreek (Zuiderlaan 13, 9000 Gent)

Schrijf je hier in »

Resultaten OBK Optimist

Resultaten OBK Optimist

Dit weekend vond het OBK Optimist plaats te WSKLuM Nieuwpoort. Ondanks de zware weersomstandigheden zijn er toch vijf races gevaren, waar de Engelsen als sterkste naar voor kwamen.
Door de weersomstandigheden werd besloten om het OBK Cadet dit weekend niet door te laten gaan.

De top-10 ziet er als volgt uit:

 1. Gill-Taylor Milo (GBR)
 2. Steelandt Lennert (BEL)
 3. Cropley Pippa (GBR)
 4. Boyle Charlotte (GBR)
 5. Boyle Milly (GBR)
 6. Orbie Pepijn (BEL)
 7. Camacho Soares Juan (NED)
 8. Geurts Anouk (BEL)
 9. De Gendt Simon (BEL)
 10. Jager Pim (NED)

ONZK: vijfde en laatste manche 21 en 22 september: Oostende Sailing Weekend

ONZK: vijfde en laatste manche 21 en 22 september: Oostende Sailing Weekend

De R.N.S.Y.C. nodigt jullie uit om op 21 en 22 september deel te nemen aan de Oostende en Stroombank Race.  Dit is zowel voor IRC- als CR-zeilers.

Om om in te schrijven, voor de wedstrijdaankondigingen en wedstrijdbepalingen, klik hier.

 

Belgische Kampioenschappen 14 & 15 september

Belgische Kampioenschappen 14 & 15 september

Tijdens het weekend van 14 & 15 september vinden volgende Belgische Kampioenschappen plaats:

 • OBK Europe-470
  Club: RNSYC
  Plaats: Oostende
 • OBK OK
  Club: KLYC
  Plaats: Galgenweel
 • OBK Optimist-Cadet-420-Splash
  Club: WSKLuM/RYCB
  Plaats: Nieuwpoort
 • BK Freestyle kitesurf
  Club: Side Shore Surfers
  Plaats: De Panne

Alle wedstrijden in de VYF kalender »

Q-cup: nu zondag 15 september in de Brugse Zeil-en YachtClub

Q-cup: nu zondag 15 september in de Brugse Zeil-en YachtClub

Afgelopen zaterdag kwamen uiteindelijk 49 zeilertjes aan de start van de vierde Q-cup manche in de WOS Oostende. Af en toe kwam de windgod goed opzetten en was het een goeie 3 Beaufort. De zeilertjes waren allemaal even dapper.  Immers voor sommigen was dit al veel wind na slechts 1 week een kampje gevolgd te hebben.  Anderen vonden het absolute fun met zo een stevige bries.

Nu zondag 15 september zitten we op de Brugse Zeil- en YachtClub op het kanaal. Inschrijvingen reeds over een goeie 30.  Het blijft een succes!

Voor meer info, foto´s, video en tussenresultaten, klik hier »

Spirou: Belgian Juniors Cup 2013

Spirou: Belgian Juniors Cup 2013

Ben je geboren na 1 januari 2000 en kan je een kleine zeilboot besturen? Dan verwachten we je op de Sint-Pietersplas te Brugge (VVW Brugge).

De Belgian Juniors Cup wordt ingericht voor jongens en meisjes die GRATIS het wedstrijdzeilen willen ontdekken op een kleine wedstrijdboot (Spirou, een erkende nationale klasse).  Een kleine zeilboot kunnen besturen is een noodzaak.  De wedstrijd zal in optimist gevaren worden; zowel de boten als reddingsvesten worden ter beschikking gesteld.  De inrichtende clubs zorgen voor de veiligheid.  Vier finalisten krijgen een spirou in bruikleen voor het zeilseizoen 2014.  Enige voorwaarde is aan minstens 8 nationale voorwaarden deelnemen.

Wedstrijd 2013 Vlaanderen: zondag 27 oktober (1ste start 10u30) - Blankenbergsedijk 73-75, 8000 Brugge (mail: spirouclass@gmail.com)

Info en inschrijven, klik hier »

Week van de Sportclub van 7 tot 15 september

http://www.weekvandesportclub.be/

Uitslag Europees en Wereld Kampioenschap Laser te Dublin

Uitslag Europees en Wereld Kampioenschap Laser te Dublin

Van 30 augustus tot en met 6 september vond in Dublin (Ierland) het Europees en Wereld Kampioenschap Laser plaats. De races werden gevaren onder vrij veel wind. Voor de dames was het een ideale voorbereiding op het WK Radial eind september in China.

We behaalden volgende resultaten:

EK Laser Radial:

 • 4e: Evi Van Acker
 • 20e: Emma Plasschaert

WK Laser Standard:

 • 35e: Wannes Van Laer (gold fleet)
 • 6e: Matthias Van de Loock (bronze fleet)
 • 12e: Vandormael Sam (bronze fleet)
 • 16e: Thomas Van Hoeylandt (bronze fleet)

WK Laser Radial:

 • 8e: William de Smet (5e op WK U21 en 6e op EK)
 • 28e: Guus Verhaagen (19e op WK U21 en 24e op EK)
 • 34e: Max Slap (22e op WK U21 en 29e op EK)

Bekijk hier alle resultaten »

Resultaten United 4 te Workum

Resultaten United 4 te Workum

7 en 8 september vond de 3e stop van de United 4 te workum plaats. Hier behaalden de Belgen verschillende mooie resultaten en een aantal medailles.

In de Laser Radial Class werd Kévin Bonnevie 5e, Michiel Curvers 9e, Bob Verhaagen 20e en Steven Velds 29e. In de 420 Class werden Thibaut & Thomas Derumeaux 14e en in de SplashA2 werd Yannick Bongaerts 11e.

Bij de volgende Klasses behaalden we medailles:

In de Laser4.7 Class behaalden we volgende resutlaten in de top-10: Quentin Swaelen 2e, Jasper Vandaele 5e, Astrid De Wolf 6e, David Labrouche 8e.
Bij de Optimist Class werd Lennert Steelandt 1e en Pepijn Orbie was met een 5e plek de tweede Belg in de top-10.
Bij de 29er Class werden Daan Vandormael & Jeske Kisters 1e.
In de Cadet Class ziet de top-10 er als volgt uit: Seppe Greeve & Cedric Boven 1e, Joris Vangeneugden & Jan Smet 5e, Cesar Smet & Thomas Busschaert 6e.
Bij de Europe Class hadden we een volledig Belgisch podium: Stijn van Hoye 1e, Andries Pauwels 2e, Joachim D'Hondt 3e, Tanguy Danis 4e, Robbe van Hoye 5e, Nicolas D'Hondt 6e, Bart Decoutere 8e, Mahtilde Orbie 9e en Katje van Oostveldt 10e.

Bekijk hier alle uitslagen »

Laatste zeildag van het Europees Kampioenschap Laser Radial & Laser Standard

Laatste zeildag van het Europees Kampioenschap Laser Radial & Laser Standard

Vandaag is het de laatste zeildag van het Europees Kampioenschap. Rond 12 uur komen Evi Van Acker en Emma Plasschaert in actie voor hun eerste race van de dag in de Laser Radial Class. Daarna kom gaan de mannen van start in de Laser Standard Class: Wannes Van Laer, Lander Balcaen, Thomas Van Hoeylandt, Matthias Van de Loock, Sam Vandormael.

Live Twitter Updates »

Introductieweekend wedstrijdoptimist te Brouwerdam op 26 en 27 oktober 2013

Introductieweekend wedstrijdoptimist te Brouwerdam op 26 en 27 oktober 2013

Ben je optimistzeiler met al wat ervaring en heb je zin om te proeven van een weekend wedstrijdtraining?

Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober organiseert de VYF een introductieweekend wedstrijdoptimist in Brouwersdam, Nederland.  Deze dagen worden geleid door onze 3 natinonale VYF-optimisttrainers.  De trainingen worden gratis aangeboden. 

Het zal een veelzijdig weekend worden: zowel het fysieke als zeiltechnische aspect komen aan bod.  Ook is er theorie: van weerkunde tot wedstrijdregels en uitleg over materiaal.  Dit alles met de nodige ontspanningsmomenten, fun en plezier!

Om in te schrijven, mail naar sara@vyf.be

Voor meer info, lees hier »

Havenschepen Marc Van Peel nodigt Jachten uit voor havenparade Antwerpen 20 - 22 september!

Havenschepen Marc Van Peel nodigt Jachten uit voor havenparade Antwerpen 20 - 22 september!

Drie nautische evenementen in één weekend geven glans aan de scheepvaartkant van Antwerpen.

Water-rAnt wordt op 20, 21 en 22 september 2013 dé prikkel voor ieders nautische DNA. Naast een reünie van authentieke schepen en watererfgoedzorgers maakt het publiek kennis met diverse vaarperspectieven.

Tijdens de Vlaamse Havendag op zondag krijgen alle geïnteresseerden inzicht in de werking van de wereldhaven Antwerpen, ondermeer door een avant première van de werken voor de Deurganckdoksluis.

Op zaterdag zal de apotheose de jubileumviering van 150 jaar Schelde Vrij afsluiten. Marc Van Peel, Schepen van de Haven, nodigt alle jachten uit om die namiddag deel te nemen aan een parade op de Rede voor Antwerpen. 

Om in te schrijven voor de parade, klik hier »

ONZK: afgelopen Breskens Sailing Weekend

ONZK: afgelopen Breskens Sailing Weekend

De tiende editie van het Breskens Sailing Weekend werd een succes.  De wedstrijd kende louter goed weer, wat tot een competitieve wedstrijd vol zeilspektakel leidde. Vrijdag zorgde de zon voor aangenaam zeilweer, terwijl de zeilers zorgden voor een spannende wedstrijd.  Zaterdag geselde het regenfront Breskens ten tijde van de starten er moesten 6 boten tijdelijk of definitief de wedstrijd staken.  Na de middag klaarde de lucht, en kon er terug aangenaam gezeild worden.  Ook zondag kon er goed gezeild worden.  Noteer alvast in jullie agenda: Breskens Sailing Weekend in 2014 gaat door op 29, 30 en 31 augustus volgend jaar.

Voor de uitslag en tussenstand, klik hier »

PHILIPS O’NEILL GROMS CHALLENGE 2013

PHILIPS O’NEILL GROMS CHALLENGE 2013

Grommets, hou jullie klaar! De inschrijvingen voor de Philips O'Neill Groms Challenge 2013 zijn bij deze open!

Deze unieke wedstrijd voor surfers en surfsters onder de 17 jaar heeft slechts 1x per jaar plaats en is de enige juniorwedstrijd in België. We stellen, net zoals bij grote surfwedstrijden, een wachtperiode in van 5 weekends: van zaterdag 28 september tot en met zondag 27 oktober.

Kan jij na je take-off een beheerste bottom turnuitvoeren? Schrijf je dan zeker in, misschien sleep jij wel de Grommets-trofee van 2013 in de wacht! Inschrijven voor kost €15. In deze prijs zit de BBQ, een drankje en een T-shirt inbegrepen. Er is een limiet van 48 deelnemers, dus snel inschrijven is de boodschap want vol=vol. 

Een live score systeem laat de surfboys en -girls meteen hun punten weten. Een fotograaf en cameraman leggen alle actie vast en misschien scoren de surfertjes wel hun eerste foto in Swell of in de krant. Deelnemen blijft echter belangrijker dan winnen en daarom zijn er prijzen voor iedereen!

Lees als voorbereiding op de wedstrijd alvast het wedstrijdreglement. Het bericht of de wedstrijd doorgaat kom je elke donderdagavond (20u) voor het wedstrijdweekend te weten via swell.be.

Schrijf in via de wedstrijd pagina »

BK Golfsurfen baadde in perfectie en primeurs

Afgelopen week trok de karavaan van het Belgisch golfsurfkampioenschap naar het zelfs in volle hoogseizoen verlaten dorpje Plovan aan de Bretoense kust, een nieuwe locatie met garantie op goede golven. Die rust verzekerde de beste golven om de kersverse kampioenen in de vele categorieën, waaronder een paar nieuwe, te kronen.

Kersvers was deze keer heel letterlijk want de zeven winnaars haalden allen voor het eerst de titel binnen in het grootste deelnemersveld ooit. Drie dagen perfecte golven, een gezellige bende die de plaatselijke camping voor de eerste keer helemaal vulde en een strakke organisatie met een live webcast als primeur zijn alleen maar redenen om er volgend jaar tevreden terug te keren!

Kom alles over het BKsurf te weten op de BKsurf website »

Nieuwe tarieven publicatiekosten vzw

Nieuwe tarieven publicatiekosten vzw

Sinds 1 augustus geldt een nieuw tarief voor het oprichten van een vzw. De overheid wil het gebruik van de digitale toepassing www.e-griffie.be aanmoedigen. Nu betaal je slechts 130 euro (i.p.v. 161,66 euro) voor de oprichting langs deze weg.

Klik hier voor meer informatie »

Nieuwe tarieven Sabam met ingang van 1 september 2013

Nieuwe tarieven Sabam met ingang van 1 september 2013

Overleg tussen VSF, de Franstalige tegenhanger AISF en Sabam leidde tot een nieuwe en transparantere tarifering voor sportclubs die muziek gebruiken. Deze tarieven gaan in op 1 september 2013.

Klik hier voor meer informatie »

Inhuldiging Watersportmonument Afvaart van de Maas

Inhuldiging Watersportmonument Afvaart van de Maas

Tijdens het weekend van 30 augustus vond aan de zeilclub Noord Limburg Maas de 26e 'Afvaart van de Maas' plaats. Waarbij eveneens in aanwezigheid van de burgemeester en schepen van Kinrooi het Watersportmonument werd onthuld. Het monument ter eren van het 25ste jubileum (vorig jaar) werd gecreëerd door Pierre Coolen. Helaas had Pierre met de realisatie niet altijd de wind in de zeilen, waardoor het monument een jaar later dan gepland klaar was.

Europees Kampioenschap Laser Radial en Laser Standard

Europees Kampioenschap Laser Radial en Laser Standard

Van 30 augustus tot 6 september vindt het Europees Kampioenschap Laser Radial en Laser Standard plaats te Dublin. Na een practice race op zaterdag, wordt zondag de eerste officiële race gevaren. Met een maximum van twee races per dag.

Ons land wordt vertegenwoordigd door:

 • Evi Van Acker (Laser Radial)
 • Emma Plasschaert (Laser Radial)
 • Wannes Van Laer (Laser Standard)
 • Lander Balcaen (Laser Standard)
 • Thomas Van Hoeylandt (Laser Standard)
 • Matthias Van de Loock (Laser Standard)
 • Sam Vandormael (Laser Standard)

Volg hier hun resultaten »

ONZK: Breskens Sailing Weekend van 30 augustus tot 1 september

ONZK: Breskens Sailing Weekend van 30 augustus tot 1 september

De Zeeuwse westerschelde zal dit weekend weer het toneel zijn van dagen vol zeilspektakel en Zeeuws Vlaamse gezelligheid.  Na een periode doorbijten is het harde werk van de vrijwilligers beloond: Breskens is klaar voor de nieuwe editie van het zeilweekend.  

Inmiddels breidt de vloot zich uit.  Een internationaal startveld onderstreept het feit dat het Breskens Saling Weekend ondertussen al jaren een vaste prik is voor de Nederlandse en internationale topzeilers.  

Voor meer info en inschrijvingen, klik hier »

Q-cup nieuws: afgelopen manche in ZSC Broechem en nu zondag 1 september in ZC Gavermeer

Q-cup nieuws: afgelopen manche in ZSC Broechem en nu zondag 1 september in ZC Gavermeer

23 zeilertjes kwamen gisteren aan de start in ZSC Broechem: er werden over de hele dag 4 manches gezeild.  Gelukkig sloegen we de weersvoorspellingen in de wind, en daar was de zon! Met zo een 2 Beaufort gedurende de hele voormiddag, die afnam tijdens de vierde manche.  De wind had het gehad en de vierde was dan ook de laatste manche.  Een leuke en ontspannen dag!

Zondag 1 september zit de Q-cup in ZC Gavermeer in Harelbeke, schrijf je snel in!

Voor foto´s en wedstrijdresultaten, klik hier »

Afvaart van de Maas voor optimisten nu zaterdag 31 augustus

Afvaart van de Maas voor optimisten nu zaterdag 31 augustus

Naar jaarlijkse gewoonte, gaat ook dit jaar de afvaart van de Maas voor optimisten door.  Inschrijven kan zaterdag vanaf 11u in de Beach Club Sporta Maaseik.  Aankomst is ter hoogte van de clubhaven Noord Limburg Maas; deze zeilvereniging is tevens organisator van dit evenement.

 

Voor meer uitleg en inschrijvingen, klik hier »

Q-cup: 1ste manche in WVD Mechelen en nu zondag 25 augustus in ZSC Broechem!

Q-cup: 1ste manche in WVD Mechelen en nu zondag 25 augustus in ZSC Broechem!

De eerste Q-cup manche zit er reeds op.  Afgelopen zondag kwamen, ondanks de hevige regen ´s morgens, 21 deelnemertjes opdagen.  Tussen de regendruppels door en met zo een 2 Beaufort, werden in de voormiddag 3 manches gezeild.  Gelukkig kwam de zon tevoorschijn ´s namiddags, en de wind nam ook nog iets toe.  In totaal werden 5 manches gezeild, die elke deelnemer dapper uitzeilde.  De eerste plaats was voor Emma Thienpont, gevolgd door Kato Desaever en als derde eindigde Mathias Camerlynck. 

Nu zondag gaat de tweede manche van start in ZSC Broechem. Allen daarheen!

Voor meer info, foto´s en inschrijvingen voor volgende manches, klik hier »

Van Laer Summer Deals!

Van Laer Summer Deals!

Het is volop zomer! Neem een kijkje en klik hier om alle Summer Deals van Van Laer Sailing te bekijken, de moeite waard!

De schoener Rupel meert weer aan in Antwerpen op zaterdag 17 augustus

De schoener Rupel heeft met verve onze kleuren verdedigd op de afgelopen Tall Ships Races.  Het zeilschip, bemand door jongeren onder de 25 jaar, werd derde in de eerste race en vierde in de tweede race, telkens in Class B.

Zaterdag 17 augustus komt de Rupel aan op haar vaste ligplaats op het Kattendijkdok, Oostkaai 20 (vlak naast de historische Mexicobruggen).  Welkome vanaf 13u30, aanmeren gebeurt rond 14u.  Het is een geknipt moment om met de bemanning en de schipper Jan Vandenborne te praten.  De Rupelbezielers Jan en Linda en de bemanning zijn mede-initiatiefnemers van Water-rAnt.

Belgisch kampioenschap golfsurfen verlaat begane paden

Belgisch kampioenschap golfsurfen verlaat begane paden

Golfsurfen in België? Een tiental jaar geleden leidde dat duo nog tot gefronste wenkbrauwen maar ondertussen is het fenomeen al even ingeburgerd als een frietchinees. Steeds meer Belgen surfen het hele jaar door op de Noordzee. De golven zijn er vaak noch mossel noch vis, maar iedereen is al lang blij als er wat te berijden is.

Om Belgische kampioenen te kronen kijkt de Belgische Surf Federatie toch liever over de landsgrenzen heen en speelt ze op zeker met een stevige portie Atlantische deining. De Belgen trokken voor hun nationaal kampioenschap tien jaar lang naar Belgische surfcamps in Zuid-Frankrijk of Noord-Spanje maar een Franse topcoach nodigt dit jaar zijn vrienden uit bij zich thuis in Bretagne, waar verlaten stranden garant staan voor een BK editie into the wild!

Kom alles over het BKsurf te weten op de BKsurf website »

Eerste Q-cup nu zondag 18 augustus te WVD Mechelen!

Eerste Q-cup nu zondag 18 augustus te WVD Mechelen!
Komende zondag 18 augustus gaat de Q-cup 2013 van start!  Het recreatieve wedstrijdcircuit voor optimistzeilertjes.  De eerste manche heeft plaats in WVD Mechelen.
Ben je niet ouder dan 13, met minstens een week optimist-zeilervaring, en wil je graag eens proeven hoe het voelt om aan een optimistenwedstrijd deel te nemen?  Het verloopt allemaal in een aangename en ontspannen sfeer!  Klik hier voor uitgebreide info.

 

Klik hier om in te schrijven vóór woensdag 14 augustus 17u »

Verslag 2e etappe Transgascogne

Verslag 2e etappe Transgascogne
Wegens het uitblijven van de SW wind, enkele uren, heeft de keuze van de westelijke route niet geloond, en is de Netwerk in het peloton gefinisht. De winnaar van deze etappe, Damien Cloarec op de Lomig, volgde de rechte, dus de kortste lijn. Bert had meer op de wind ingezet. Deze kwam later opzetten dan gepland, waardoor de Netwerk al te dicht bij de finish was om het inhaalmanoeuvre tot zijn recht te laten komen.

De Netwerk is 19de geworden in de tweede etappe en 18de in de opgetelde tijd op 36 boten in de serie Solo klasse die de race uitvaren.

Bekijk hier de video van deze race »

Wijziging van artikel 5 VZW Wet

Wijziging van artikel 5 VZW Wet

Het Belgisch Staatsblad van 10 juli publiceert de Wet van 24.06.2013 die artikel 5 van de VZW-wet wijzigt. Met betrekking tot de bijeenroeping van de Algemene Vergadering.

Meer informatie onder de rubriek wetgeving »

15e Raf Verhaeghe Challenge

15e Raf Verhaeghe Challenge

Uitslag Wereldkampioenschap Cadet te Nieuwpoort

Uitslag Wereldkampioenschap Cadet te Nieuwpoort

Van 25 juli tot en met 3 augustus vond te WSKLuM Nieuwpoort het Wereldkampioenschap Cadet plaats. Het kampioenschap kon worden gezeild in zeer goede weersomstandigheden. Een spannende eindstrijd zorgde voor het volgende resultaat in de World-fleet:

1. UKR 9912 Igor LVOV & Vladislav YMENKO   53
2. GBR 9753 Arran HOLMAN & Lucie OFFORD   66
3. BLR 9806 Nastassia KRYUTSOVA & Veranika MELNICHDNAK   84

....

14. BEL 8522 Joris VANGENEUGDEN & Jan SMET    161
25. BEL 8519 Seppe GREEVE & Cedric GEIVERS   221
32. BEL 8520 Cesar SMET & Thomas BUSSCHAERT   283
35. BEL 8426 Bert CORNELIS & Anouck De RIPAINSEL   317
56. BEL 8560 Lena SMET & Wouter van GESTEL   469
57. BEL 9019 Jonas CORNELIS & Nard VOETS   471
58. BEL 8909 Kato SPITAELS & Leonie DE RIPAINSEL   472
60. BEL 8363 Jolien VANGENEUGDEN & Jeroen VANGENEUGDEN   495
62. BEL 9858 Eline SPITTAELS & Laura SPITTAELS   513
63. BEL 8533 Jess MASON & Justin van BEEK   516

Bekijk hier foto's en de volledige uitslag »

Bert Bossyns is aan zijn 2e etappe bezig in de Transgascogne

Bert Bossyns is aan zijn 2e etappe bezig in de Transgascogne
De start van de heen-etappe verliep sterk. Hij werkte zich met de juiste strategie naar de kopgroep. Maar toen kwamen de windstiltes en begon de loterij.

De onvoorspelbare effecten van het plaatselijk weersysteem in en aan de rand van de Golf van Biskaje maakt dat het onvoorspelbaar is waar er wel en waar er geen wind staat. Het ‘Spaanse bubbeltje' onder de Asturische kust speelde iedereen parten.

Normaliter wordt de wedstrijd beslecht in de lengte. Deze keer was het in de breedte te doen. Iedereen in het brede front dat op de finish afstevende wisselde van plaats. De verschuivingen waren dramatisch. Bert finishte 20ste.

De terugetappe moet en zal anders, besluit Bert.

Volg hier de resultaten »

Wereldkampioenschap Cadet te Nieuwpoort

Wereldkampioenschap Cadet te Nieuwpoort

Momenteel vindt het Wereldkampioenschap Cadet plaats te WSKLuM Nieuwpoort. Met nog drie races en twee dagen te gaan, staat de top-5 op slechts enkele punten van elkaar. Het beloofd dus nog een zeer spannende wedstrijd te worden.

De voorlopige tussenstand van de world-fleet ziet er als volgt uit:
 1. UKR 9855 Danyl MARTINOV & Yehor SAMARIN  42
 2. UKR 9905 Artem HONCHAR & Andrey SEMENKO  43
 3. GBR 9753 Arran HOLMAN & Lucie OFFORD   43
 4. UKR 9912 Igor LVOV & Vladislav YMENKO   44
 5. BLR 9806 Nastassia KRYUTSOVA & Veranika MELNICHDNAK   46

....

13. BEL 8522 Joris VANGENEUGDEN & Jan SMET   104
23. BEL 8519 Seppe GREEVE & Cedric GEIVERS   148
32. BEL 8520 Cesar SMET & Thomas BUSSCHAERT   182
40. BEL 8426 Bert CORNELIS & Anouck De RIPAINSEL   234
51. BEL 8560 Lena SMET & Wouter van GESTEL   298
54. BEL 8909 Kato SPITAELS & Leonie DE RIPAINSEL   313
58. BEL 8363 Jolien VANGENEUGDEN & Jeroen VANGENEUGDEN   349
59. BEL 9019 Jonas CORNELIS & Nard VOETS   357
61. BEL 8533 Jess MASON & Justin van BEEK   367
66. BEL 9858 Eline SPITTAELS & Laura SPITTAELS   401

Klik hier voor meer informatie »

Jonge Belgen winnen goud en zilver op Open Wereld Kampioenschap F16 catamaran

Jonge Belgen winnen goud en zilver op Open Wereld Kampioenschap F16 catamaran

Afgelopen week van 22 tem 27 juli werd het Wereld Kampioenschap F16 catamarans gevaren. De F16 catamaran is een sportieve 2-persoonscatamaran van 16 voet lang. De F16 catamaran is het ideale trainingsplatform om te trainen voor de Olympische Nacra 17. Hierdoor telt het F16 circuit vele internationale zeiltoppers. De Royal Belgian Sailing Club gebruikt de F16 ook in hun opleidingsprogramma om jongeren naar de Olympische top te begeleiden.

Tijdens het Wereld Kampioenschap toonde de jonge Knokke-Heistenaar Henri Demesmaeker (12 jaar oud) samen met zijn Nederlandse zeilpartner Jeroen Van Leeuwen (2voudig Wereld kampioen F18), zich heer en meester in deze klasse. Ze namen vanaf dag twee de leiding van het klassement. Deze leiding hebben ze in de loop van de week alleen maar verder uitgebreid. In totaal werden er over de ganse week 18 manches gezeild. Toen ze vrijdag om 15u aan land kwamen en het duidelijk was dat ze het goud binnen hadden, was de opluchting compleet voor de 12-jarige Henri. Een ongelooflijke prestatie om op zo een jonge leeftijd een wereld titel binnen te halen en vele volwassen zeilers lik op stuk te geven.

Ook voor de andere podiumplaatsen werd er hard gestreden. Het feest in het kamp van de Belgen barstte pas echt los toen het duidelijk werd dat Aurélie Van Schoote (16 jaar) en Morgan Good (22 jaar) de tweede trede op het podium betreden. Naast het goud halen de Belgen dus ook het zilver binnen!

Al deze jonge Belgische zeilers maken deel uit van het Youth RBSC Racing Team. Een jeugdprogramma van de Royal Belgian Sailing Club in samenwerking met Mc Donalds waarbij de ex-Olympische zeilatleet Sebastien Godefroid de jongeren begeleidt naar de top.

Op de tweede dag van het WK heeft SAP een korte video samenvatting van die dag gemaakt dat te bekijken is via deze link. Een overzicht van onze jonge Belgische helden is ook te zien in volgend filmpje.

Bijscholingsdag voor OPTIMISTlesgevers, -trainers en coaches zaterdag 3 augustus 2013

Bijscholingsdag voor OPTIMISTlesgevers, -trainers en coaches zaterdag 3 augustus 2013

Na een succesvolle eerste bijscholingsdag begin juli, wordt komende zaterdag 3 augustus opnieuw een gratis bijscholing georganiseerd voor OPTIMISTlesgevers, -trainers en coaches, die hun jeugd willen opleiden om wedstrijd te zeilen. De bijscholing wordt gegeven door onze Vyf-optimisttrainers Michaël Pirenne, Pieter Van den Bossche en Filip Willems.  Plaats van afspraak is de RBSC te Heusden.

Inschrijven kan bij sara@vyf.be.  Gelieve in te schrijven vóór 1 augustus.

Voor meer uitleg, klik hier »

Bert Bossyns start zondag in de Transgascogne

Bert Bossyns start zondag in de Transgascogne
Op zondag 28 juli start om 12.02u vanuit Port Bourgenay, Bretagne, de 14e editie van de Transgascogne. Vanuit deze populaire haven zeilen de 65 deelnemers langs de kust naar Belle-Île, om na de ronding rechtstreeks naar Luanco in Asturië te racen, ten westen van Gijón in Spanje. Een traject van 350 zeemijlen.

Op 2 augustus starten ze voor de terugetappe, rechtstreeks naar Bourgenay over een traject van 250 mijlen.

De Netwerk zeilt in de sterkste serie solo categorie, met 35 concurrenten. Alle grote namen en favorieten voor de Transat 6.50 nemen deel, het is immers de laatste test voor de Transat.

Volg Bert via deze tracker »

Belgen sterk gestart op de Travemuender Woche

Belgen sterk gestart op de Travemuender Woche

Het WK Hobie Dragoon en F16 catamaran heeft dit jaar plaats tijdens de Travemuender Woche. Na 4 races doen de Belgen volop mee voor het eremetaal, volg hun race naar de podium via de eventwebsite:


De wedstrijd loopt nog tot zondag, hopelijk eindigend met veel driekleuren op het podium!

Ga naar de eventwebsite »

Uitslag ISAF Youth Sailing World Championship

Uitslag ISAF Youth Sailing World Championship
Van 13 tot 20 juli werd in Limassol (Cyprus) de ISAF Youth World Championship gevaren. De race werd in vrij goede en zeer zonnige condities gevaren. De Belgische zeilers behaalden drie keer een top-10 plaats:

Laser Radial (boys)
• William De Smet veroverde een 9e plaats op 56 deelnemers

420
• Thomas Van Den Bossche & Vince Dergent behaalden een 9e plaats op 31 deelnemers

SL16
• Henri Demesmaeker & Emilie Victor behaalden een 10e plaats op 15 zeilers

29er
• Daan Vandormael & Sander De Nijs werden 14e van de 29 zeilers

RS:X
• Karel De Clercq behaalde een 27e plaats op 28 deelnemers

De volledige uitslag kunt u hier terug vinden »

Wereldkampioenschap Cadet Class

Wereldkampioenschap Cadet Class

Zaterdag 27 juli gaat om 12u00 het Wereldkampioenschap Cadet Class van start, dit in de WSKLuM. Momenteel bestaat het deelnemersveld uit 110 boten uit 10 verschillende landen.

Het programma voor zaterdag:
12.00 Aankomst van de genodigden
12.15 Voorstelling van de teams en de sponsors
12.20 Speech
12.30 Hijsen der vlaggen
          Launch
          Paradrop vanuit een Seaking
          Receptie aan de tuinbar
19.00 Free beer en mosselbak

Klik hier voor meer informatie »

ISAF Youth Sailing World Championship te Limassol

ISAF Youth Sailing World Championship te Limassol

Van 13 tot 20 juli wordt te Limassol (Cyprus) de ISAF Youth WOrld Championship gevaren. De Belgische ISAF selectie bestaat uit:

420
• Thomas Van Den Bossche & Vince Dergent

29er
• Daan Vandormael & Sander De Nijs

SL16
• Henri Demesmaeker & Emilie Victor

Laser Radial (boys)
• William De Smet

RS:X
• Karel De Clercq

Volg hier hun resultaten »

Uitslag Europees en Wereld Kampioenschap Laser 4.7

Uitslag Europees en Wereld Kampioenschap Laser 4.7
Van 6 tot 13 juli vond op het Balatonmeer in Hongarije zowel het Europees Kampioenschap als het Wereld Kampioenschap Laser 4.7 plaats. Deze Kampioenschappen werden onder zeer moeilijke omstandigheden gevaren, zo was er de wind die soms plots volledig wegviel of juist opkwam, windshifts van 40° tot 60°,...

Het VYF Talent Team 4.7 behaalde in een deelnemersveld van 375 zeilers uit 47 verschillende landen de volgende resultaten:

European U18 Championship (Girls)
• Carlier Maité: 15e
• de Wolf Astrid: 53e

World U18 Championship (Grils)
• Carlier Maité: 17e
• de Wolf Astrid: 60e

European U18 Championship (Boys)
• de Wolf Casper: 48e
• de Bruycker Lothar: 124e

World U18 Championship (Boys)
• de Wolf Casper: 59e
• de Bruycker Lothar: 156e

Bekijk hier de volledige uitslag »

Uitslag Europa Cup Warnemünder

Uitslag Europa Cup Warnemünder

Op 6 tot 14 juli vond de Europa Cup te Warnemünder, Duitsland plaats. In de Laser Standard stonden 41 zeilers uit 10 verschillende landen aan de start. Matthias Van De Loock behaalde de 14e plaats en Sam Vandormael werd 17e.

Bekijk hier de volledige uitslag »

Q-cup 2013 start op zondag 18 augustus

Q-cup 2013 start op zondag 18 augustus
Ben je niet ouder dan 13, met minstens een week optimist-zeilervaring, en wil je graag eens proeven hoe het voelt om aan een optimistenwedstrijd deel te nemen? Aarzel dan niet en schrijf je nu reeds in voor een manche. In totaal worden er 10 manches gezeild over verschillende clubs in Vlaanderen. De eerste manche gaat door op zondag 18 augustus en de laatste op 19 of 20 oktober 2013. Het gebeurt volledig op recreatief niveau, en elke manche kan je iets nieuws bijleren ivm. de wedstrijdreglementen. Ideaal om te proeven van het wedstrijdzeilen!

Aarzel dus niet en schrijf je nu reeds in!

Voor meer uitleg en inschrijving »

Uitslag Europees Kampioenschap 49er

Uitslag Europees Kampioenschap 49er

Op het Europees Kampioenschap 49er namen Yannick Lefebvre met Matthieu Janssens en Levi Slap met Tom Pelsmaekers het op tegen 89 andere teams uit 25 verschillende landen. Yannick Lefebvre & Matthieu Janssens behaalden de 28e plaats in de Silver Fleet en Levi Slap & Tom Pelsmaekers werden 25e in de Bronze Fleet.

Bekijk hier de volledige uitslag »

Uitslag Europees Kampioenschap Optimist

Uitslag Europees Kampioenschap Optimist

Bij de jongens kwam het deelnemersveld van 146 zeilers uit 40 verschillende landen. Hier behaalde Thijs Peels een 68e plaats, Simon De Gendt werd 97e en Reinout Pauwels 133e.

Bij de meisjes kwam het deelnemersveld van 102 zeilsters uit 38 verschillende landen. Veronique Rief behaalde een 41e plaats, Lieze Ravelingien werd 50e, Mathilde Orbie 53e en Delphine Rief 60e.

Bekijk hier de volledige uitslag »

Europees en Wereld Kampioenschap Laser 4.7

Europees en Wereld Kampioenschap Laser 4.7

6 juli gaat op het Balatonmeer in Hongarije zowel het Europees Kampioenschap als het Wereld Kampioenschap Laser 4.7 van start. Op 8 juli starten de Qualification races met op 12 en 13 juli de Final races.
Het VYF Talent Team 4.7 zal met Maité Carlier, Lothar de Bruycker, Astrid de Wolf en Casper de Wolf hier ook vertegenwoordigd zijn. Het deelnemersveld van 375 zeilers komt uit 47 verschillende landen.

Volg hier hun resultaten »

Europa Cup Warnemünder

Europa Cup Warnemünder

Op 6 juli gaat de Europa Cup te Warnemünder, Duitsland van start. Sam Vandormael en Matthias Van De Loock zullen in de Laser Standard deelnemen. Ze nemen deel in een deelnemers veld van 41 zeilers uit 10 verschillende landen

Volg hier hun resultaten »

Nieuwpoortweek 2013

Nieuwpoortweek 2013

De grootste internationale zeilwedstrijd in Belgische wateren kon ook dit jaar weer een grote vloot zeiltalent samen brengen in Nieuwpoort. Meer dan 250 zeilers uit twaalf landen gingen er in duel in onder andere de Optimist, Cadet, Europe, 420, Dragon, Laser 4.7 en First Class 7.5 dit op twee wedstrijdbanen. De grootste vloot, met de jongste deelnemers, was meer dan 100 optimisten sterk.

Klik hier voor alle uitslagen »

Europees Kampioenschap Optimist

Europees Kampioenschap Optimist

Op 29 juni zijn de Optimisten aan hun Europees Kampioenschap begonnen. Dit vindt plaats van 29 juni tot en met 7 juli op het Balaton meer in Hongarije. Thijs Peels, Reinout Pauwels, Simon De Gendt, Mathilde Orbie, Lieze Ravelingien, Veronique Rief en Delphine Rief zullen hier de Belgische kleuren verdedigen.

Bekijk hier hun resultaten »

Europees Kampioenschap 49er

Europees Kampioenschap 49er

Van 2 juli tot en met 7 juli vindt in Aarhus, Denemarken het Europees Kampioenschap 49er plaats. Ook het VYF Olympic Team is hier vertegenwoordigd, Yannick Lefebvre met Matthieu Janssens en Levi Slap met Tom Pelsmaekers nemen het op tegen 89 andere teams uit 25 verschillende landen.

Volg hier hun resultaten »

Euro Radial Youth 2013

Euro Radial Youth 2013

Van 24 juni tot 1 juli vond in Split (Kroatië) het Europees Jeugd Kampioenschap Laser Radial plaats. Aan de start verschenen 290 deelnemers uit 33 verschillende landen. Onze Belgen behaalden de volgende plaatsen:

Gold fleet:
 • William de Smet: 9e
 • Kevin Bonnevie: 37e
 •  Max Slap: 46e
Bronze fleet:
 • Bob verhaagen: 33e

Klik hier voor alle resultaten »

Nieuwe tarieven Sabam met ingang van 1 september 2013

Nieuwe tarieven Sabam met ingang van 1 september 2013

Sportclubs hebben de keuze om een jaarcontract af te sluiten met Sabam. "Amateurclubs" (d.i. clubs die geen nationale afdelingen hebben) betalen in dat geval slechts 100 euro om een jaar lang in orde te zijn voor hun reguliere sportieve werking. Daarnaast werden ook soepelere regels opgesteld met betrekking tot occasioneel muziekgebruik (bv. voor de organisatie van een evenement binnen je sportclub). Sabam schrijft binnenkort de sportclubs aan die reeds een overeenkomst hebben, om ze op de hoogte te brengen van de nieuwe tarieven.

Meer informatie en volledige regeling vind je hier »

Aanpassing kilometervergoeding

Aanpassing kilometervergoeding

Het maximumtarief voor dienstverplaatsingen met de eigen auto, motor- of bromfiets wijzigt op 1 juli 2013: tot 30 juni 2014 bedraagt het 0,3461 euro per km. De stijging is het gevolg van het jaarlijks indexeringsmechanisme. Dat mechanisme houdt onder andere rekening met de evolutie van de benzine- en dieselprijzen.
(bron: vsf DynamoProject)

Vacature professionele DSKO 0,5 VTE

Vacature professionele DSKO 0,5 VTE
Als DSKO ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van de sportkaderopleiding van de Vlaamse Yachting Federatie vzw, Zuiderlaan 13 te Gent. Je bent in het bezit van een diploma licentiaat Lichamelijke Opvoeding, liefst met een specialisatie in de sporttak zeilen - surfen, ofwel met een getuigschrift Trainer A of het hoogst bestaande getuigschrift in de sporttak zeilen-surfen uitgevaardigd door de VTS of daarmee geassimileerd.
Je bent een teamplayer die doelgericht, planmatig, flexibel en zelfstandig kan werken. Daarbij heb je sterke redactionele vaardigheden. Je hebt een goede kennis van MS Office en je bent goed tweetalig. Ervaring als Sporttechnisch Coördinator, Recreatief Sporttechnisch Coördinator, Coördinator Topsport, docent, cursusverantwoordelijke of DSKO is een pluspunt.
Als potentieel kandidaat DSKO dien je een visienota te schrijven (meer informatie hieromtrent bij VYF te verkrijgen).

Taakomschrijving:
 • Inzake de VTS opleidingen t/m trainer A
  • Het ondersteunen bij de screening van de opleidingen conform de screeningsprocedure,
  • Het herwerken van opleidingen conform het generieke competentierooster,
  • De inhoudelijke uitwerking en opwaardering van de opleidingen Trainer B en Trainer A,
  • Het zelf schrijven van cursusteksten/maken van cursusmateriaal en het aanstellen en motiveren van kwaliteitsvolle auteurs voor het opstellen van cursusteksten en het maken van cursusmateriaal,
  • Het stimuleren van de ontwikkeling van kwaliteitsvolle didactische hulpmiddelen voor cursisten,
  • Het rekruteren en motiveren van docenten,
  • Het ondersteunen bij de ontwikkeling van e-learning,
  • Het onderzoeken hoe nieuwe media kunnen ingezet worden in de opleidingscursussen,
  • Het faciliteren van de administratieve afhandeling van de cursusorganisaties waar nodig,
  • Het ontwikkelen van maatregelen om de doorstromingsgraad van cursisten van niveau 1 naar niveau 3 te stimuleren
 • Inzake permanente vorming en i.f.v. topsport:
  • Het onderzoeken hoe geïndividualiseerde opleidingstrajecten voor (ex-)topsporters en trainers van (ex-)topsporters kunnen opgestart worden,
  • Het bewaken en opvolgen van geïndividualiseerde opleidingstrajecten en persoonlijke vormingstrajecten van topsporttrainers (i.s.m. de coördinator Topsport)
 • Het creëren/stimuleren van een dynamiek rond sportkaderopleiding (basisopleiding en permanente vorming

Herken je jezelf in deze beschrijving? Neem dan snel contact op met ons. Wij bieden je een uitdagende en boeiende halftijdse job aan. Mail voor 08/07/2013 naar directeur@vyf.be of telefoneer naar 09/243 11 20.

ONZK: Light Vessel Weekend van 28 tot 30 juni 2013

ONZK: Light Vessel Weekend van 28 tot 30 juni 2013
Op zaterdag 28 en zondag 29 juni gaat opnieuw de Light Vessel Race door, de derde wedstrijd van het ONZK-circuit. Deze pur sang wedstrijd werd in zee gevaren vanaf 1953. Vanuit Zeebrugge zeilden de deelnemers het Kanaal verschillende banken te ronden. De start was traditioneel op vrijdag en na twee nachten op zee waren de deelnemers terug in Zeebrugge. Deze klassieker kreeg in de loop der jaren een heel ander programma en parcours.

Maar voor het RBSC 150 Jubilee staat de race opnieuw op de kalender. Voor de boeg liggen 150 zeemijlen over een parcours rond diverse Noordzeebakens.  Om in te schrijven klik hier.

Op zondag 30 juni volgt dan het Admiraalzeilen in Zeebrugge en langs het strand van Knokke-Heist.  Prins Filip en prinses Mathilde zullen aanwezig zijn.

Voor verdere info, klik hier »

Volg het VYF-Team live tijdens de Kieler Woche

Volg het VYF-Team live tijdens de Kieler Woche

Zaterdag is de Kieler Woche van start gegaan. Waar ook enkele leden van het VYF-Team meestrijden. In de 49er klasse nemen Yannick Lefebvre met Matthieu Janssens en Levi Slap met Tom Pelsmaekers het op tegen 48 andere teams uit 16 verschillende landen. Bij de LaserStandard verschijnen Matthias Van de Loock en Sam Vandormael met 90 andere zeilers aan de start. Hier zijn in totaal 27 verschillende landen vertegenwoordigd. Bij de Laser Radial klasse neemt Emma Plasschaert het op tegen 41 andere zeilsters uit 17 verschillende landen.

Klik hier voor de livestream en de resultaten »

Bert Bossyns deze ochtend gestart in de Mini Fastnet

Bert Bossyns deze ochtend gestart in de Mini Fastnet

Omdat er dit weekend een zware depressie over de punt van Bretagne trok, besloot de organisatie de start uit te stellen tot maandag 08.00 u en de proloog te skippen.

Er verschijnen 56 deelnemers aan de start, waarvan 36 serieboten. En hierbij enkele zeer goede zeilers. Bijvoorbeeld; isabelle Joschke (meervoudig winnaar in 6.50) zeilt met Justine Mettraux. Gildas Mahé (meervoudig winnaar in de Figaroklasse) zeilt met Damien Cloarec (mijn trainingspartner), Davy Beaudart (7voudig winnaar van 6.50 races) zeilt met Simon Koster. Jawel, allemaal op Nacira.

Volg alles op zijn facebook »

Belgische Optimistteam naar het EK en WK in Hongarije

Belgische Optimistteam naar het EK en WK in Hongarije

Op 25 juni vertrekken de zeven leden van het Belgische team dat deelneemt aan het IODA Europees Kampioenschap al naar Balatonfoldvar, Hongarije.  Zij zullen nog een aantal dagen trainen om te wennen aan de plaatselijke omstandigheden.  Het kampioenschap gaat door van 29 juni tot 7 juli.

Op 12 juli vertrekt dan het andere team dat deelneemt aan het IODA Wereld Kampioenschap dat doorgaat van 15 tot 26 juli in Riva del Garda, Italië.

Nieuw is de Belgian Optimist Blog waarop je alle zeilertjes dagelijks kan volgen; van dagelijkse wedstrijdverslagen tot foto´s.  Aarzel niet onze deelnemers op hun blog aan te moedigen!

Nieuwpoortweek 2013

Nieuwpoortweek 2013

Zaterdag 29 juni wordt om 12u00 de Nieuwpoortweek geopend in de WSKLuM. Momenteel zijn er reeds 170 boten ingeschreven, waaronder 95 in de Optimist en 22 boten in de Cadet klasse.

Het programma zaterdag:
12.00 Aankomst van de genodigden
12.15 Voorstelling van de teams en de sponsors
12.20 Speech
12.30 Hijsen der vlaggen
          Launch van alle klassen
          Receptie aan de tuinbar
19.00 Free beer en mosselbak
23.00 Mega vuurwerk

Klik hier voor meer informatie »

Belgisch kampioenschap golfsurfen verlaat begane paden

Belgisch kampioenschap golfsurfen verlaat begane paden

Golfsurfen en België? Een tiental jaar geleden leidde dat duo nog tot gefronste wenkbrauwen maar ondertussen is het fenomeen al even ingeburgerd als een frietchinees. Steeds meer Belgen surfen het hele jaar door op de Noordzee. De golven zijn er vaak noch mossel noch vis, maar iedereen is al lang blij als er wat te berijden is.

Om Belgische kampioenen te kronen kijkt de Belgische Surf Federatie toch liever over de landsgrenzen heen en speelt ze op zeker met een stevige portie Atlantische deining. De Belgen trokken voor hun nationaal kampioenschap tien jaar lang naar Belgische surfcamps in Zuid-Frankrijk of Noord-Spanje maar een Franse topcoach nodigt dit jaar zijn vrienden uit bij zich thuis in Bretagne, waar verlaten stranden garant staan voor een BK editie into the wild!

Kom alles over het BKsurf te weten op de BKsurf website »

Bert Bossyns in de Trophée Marie Agnes Peron (MAP)

Bert Bossyns in de Trophée Marie Agnes Peron (MAP)

Dit weekend werd de Trophée Marie Agnes Peron (MAP) gevaren. Helaas heeft Bert Bossyns met de Netwerk de finish niet gehaald.

De dunne mast van de Netwerk wordt recht gehouden door de verstaging, een combinatie van stalen kabels, touwen en spanners. Een van de spanners die de D1 afstelt is onder het zeilen gebroken. Daardoor verliest de mast zijn stabiliteit, maar dreigde die ook af te breken. Ondanks enkele noodingrepen met spectra touw, wat zo efficiënt is als staalkabel, slaagde Bert er niet in om de mast te verzekeren. Dat leidde tot opgave.

Lees hier het volledige verslag »

William De Smet 3e op de Europa Cup te Hoorn

William De Smet 3e op de Europa Cup te Hoorn

Van 31 mei tot en met 2 juni werd er in Hoorn (NL) de Europa Cup gevaren. Het VYF-Team verscheen aan de start in de Laser Radial Klasse en wist een podiumplaats te bemachtigen. In een deelnemersveld van 111 zeilers uit 15 verschillende landen behaalde William De Smet een 3e plaats overall en een 2e plaats U19. Max Slap, Kevin Bonnevie en Bob Verhaagen eindigden in de top-10 van de Silver vloot.

Bekijk hier de volledige uitslag »

IN MEMORIAM: Marc Everaert

IN MEMORIAM: Marc Everaert

Met droefheid moeten wij U melden dat Marc Everaert zondag 2 juni is overleden, hij is 86 jaar geworden.

Marc was de medeoprichter, voorzitter van de ASBEL 470 en voorzitter van de 470 Internationale van 1969 tot 1975. In 1972 speelde hij een grote rol bij de erkenning van de 470 als Olympische klasse.

Als erkenning voor zijn grote inzet voor de 470 klasse kreeg hij de titel ‘erevoorzitter van 470 Internationale'.

Aan zijn familie en dierbaren bieden wij onze innige deelneming aan.

Het gaat U goed Marc in dat andere leven.

Minder dan 40 dagen voor de start van de Nieuwpoort Channel Race

Minder dan 40 dagen voor de start van de Nieuwpoort Channel Race

Minder dan 40 dagen vóór de start van de unieke offshore race in België. Met 19 ingeschrevenen en nog een paar teams die hun deelname al bevestigd hebben belooft deze 7de editie zeer sportief te zijn.

De Nieuwpoort Channel Race (NCR) is een internationale lange afstandsregatta met vertrek uit Nieuwpoort in België, en stelt twee parcours voor (540 of 320 n.m.) die de deelnemers door de verschillende moeilijkheden in de Noordzee en over het Kanaal zullen leiden.

Deze zeilwedstrijd staat open voor alle IRC en HN klassen, Class 40, Multihulls, Classe 9,50, Half-ton en Mini 6.50 en vindt elk jaar begin juli plaats.

Klik hier voor alle informatie »

Een jobstudent in jouw club deze zomer?

Een jobstudent in jouw club deze zomer?
De zomervakantie komt er aan en dat betekent voor sommige clubs de jaarlijkse inschakeling van jobstudenten.

Wanneer zij in de zomer hun vakantiejob starten bij jouw sportclub, zullen er bijgevolg veel vragen gesteld worden over hoeveel dagen ze mogen werken, hoeveel ze juist mogen verdienen, de al dan niet belastbaarheid van hun inkomsten en over het ten laste blijven van de ouders.

Lees alle info op de website van het DynamoProject »

Limburgse G-watersportdag

Limburgse G-watersportdag

De Limburgse G-watersportdag wordt dit jaar al voor de elfde maal georganiseerd. Op zaterdag 15 juni 2013 kan iedereen met een verstandelijke, auditieve, visuele, lichamelijke of psychische beperking tussen 10 en 16 uur op en rond de Paalse Plas in Beringen proeven van verschillende watersporten zoals duiken, surfen en zeilen. Het randprogramma voorziet nog een heleboel andere leuke sporten zoals kajak, rubberboot varen, vlottentocht, paardrijden, huifkartochten, fietsen, wandelen en golfinitiatie.

Klik hier voor meer informatie en het inschrijvingsformulier »

Uitslag Delta Lloyd Tegatta 21-25 mei

Uitslag Delta Lloyd Tegatta 21-25 mei

Van 21 tot 25 mei vond de Delta Lloyd Regatta plaats te Medemblik, die deel uitmaakt van de Eurosaf Champions Sailing Cup. Dit jaar werd er gebruik gemaakt van een experimentele format: de punten uit de races voorafgaand aan de medalrace worden niet meegenomen, alleen de klassering. Die wordt opgeteld met de klassering in de slotrace, waarna het eindklassement wordt opgemaakt.

Het was een race met een veranderlijke wind waardoor er verschillend keren herstart moest worden.

In de Laser Radial Klasse verschenen 41 deelnemers uit meer dan 20 verschillende landen aan de start. Emma Plasschaert behaalde in dit deelnemersveld een achtste plaats.
Bij de Laser Klasse waren er 70 deelnemers uit meer dan 20 verschillende landen. Sam Vandormael behaalde een 51e plaats en Matthias van de Loock werd 57e.
De 49er Klasse was de derde klasse waarin het VYF-Team vertegenwoordigd was. Het deelnemersveld bestond uit 34 zeilers uit 11 verschillende landen. Yannick Lefebvre werd 19e en Levi Slap 34e.

De volledige uitslag is hier terug te vinden »

G-watersportdag

G-watersportdag

Op zaterdag 15 juni 2013 vindt de 11e editie van de provinciale G-watersportdag plaats. Meer bepaald van 10 tot 16 uur aan de Paalse Plas. Iedereen met een verstandelijke, lichamelijke, auditieve, visuele of een psychische beperking die wenst kennis te maken met een aantal water- en andere sporten is welkom. Op het programma staan surfen, duiken en zeilen. Doch ook tal van neven- en randactiviteiten zoals kajak, varen met een rubberboot, paardrijden, huifkartochten, fietsen en golfinitiatie.

De G-watersportdag wordt gratis aangeboden.

Klik hier voor meer informatie »

Oostende voor Anker

Oostende voor Anker

Van 23 tot 26 mei kunnen liefhebbers van authentieke schepen in Oostende hun hart ophalen op het maritieme festival ‘Oostende voor Anker'. Het thema dit jaar is de middeleeuwse scheepvaart. Hierdoor zullen er ruim 170 replica's aanwezig zijn, waaronder de 'Grand Turk' die na zes jaar afwezigheid opnieuw te bewonderen is.

Naast het bekijken van de schepen zijn er nog genoeg andere dingen te beleven. Meer dan 25 groepen zullen optreden op de verschillende scheepsdekken, podia en kaaien. Daarnaast kunnen bezoekers een blik werpen bij één van de honderd maritieme stands of bij de verschillende tentoonstellingen en demonstraties.

Praktische informatie
Het maritieme festival vindt plaats van 23 tot 26 mei, dagelijks van 10 tot 18 uur. De toegang is gratis.

Klik hier voor meer informatie »

Mathias Vanoverbeke wint de Quiksilver Longboard Classic

Mathias Vanoverbeke wint de Quiksilver Longboard Classic

Mathias Vanoverbeke won de Quiksilver Longboard Classic titel in zijn Twins thuismatch. In een spannende finale waarbij het scoreverschil tussen het hoogste podium en net naast het podium geen 2 punten bedroeg, haalde hij het respectievelijk voor 2de Nick De Jonghe, 3de Fabrice Van Besien en 4de Matt Marcantuoni.

Lees verder op swell.be »

ONZK: verslag Oostende - Ramsgate 11 mei

ONZK: verslag Oostende - Ramsgate 11 mei

Na dagen van zenuwachtig opvolgen van de weerberichten en het overlopen van alle mogelijke scenario's in overleg met enkele topzeilers, werd donderdag morgen besloten om de wedstrijd toch te laten doorgaan. Op de ontbijtbriefing werden de zeilers gewezen op het aangekondigd zwaar weer met 's avonds mogelijke rukwinden van boven de veertig knopen.

Voor het verdere verslag ga naar de VYF-nieuwspagina »

Zware weersomstandigheden tijdens de UK Fastnet houden de Netwerk van een overwinning

Zware weersomstandigheden tijdens de UK Fastnet houden de Netwerk van een overwinning

Bert Bossyns en co-schipper Amaury François hebben na meer dan 24 uur aan de kop te hebben gelegen in de UK Fastnet besloten de race te staken. Ze waren al gestart in zware omstandigheden, maar toen ze van een voorbij varende cargo vernamen dat het naar 40 en waarschijnlijk ook 45 knopen zou gaan waaien, besloten ze om het roer om te gooien. Op dat moment had de Netwerk meer dan tien mijl voorsprong op de achtervolgers in de serieklasse.


Met deze woorden besluit Bert deze race: ‘Veiligheid boven een eerste overwinning!'

Volg alles op zijn Facebook »

VYF-Teams op de Dutch Youth Regatta

VYF-Teams op de Dutch Youth Regatta

Tijdens het Hemelvaartweekend vond in Workum de Dutch Youth Regatta plaats. Het was een behoorlijk zware wedstrijd, steeds met een matige tot krachtige wind en korte soms moeilijke golven.

In de Laser 4.7 klasse verschenen 47 deelnemers uit 5 verschillende landen aan de start. Maité Carlier behaalde in dit deelnemersveld een vierde plaats.
Ook in de Laser Radial klasse kwam het VYF-Team in actie. In een deelnemersveld van 43 zeilers uit 4 verschillende landen behaalde William de Smet een tweede plaats, met een gelijk aantal punten als de winnaar, en Emma Plasschaert een vijfde plaats.
Het grootste aantal deelnemers, 465 uit 19 verschillende landen, verschenen in de Optimistklasse aan de start. Hier was Miel Verstraete met een 20e plaats de eerste VYF-zeiler.

Bekijk hier de volledige uitslagen »

Volg Bert Bossyns tijdens de UK Fastnet

Volg Bert Bossyns tijdens de UK Fastnet

Zondag 12 mei is de Netwerk met Bert en Amaury begonnen aan de UK Fastnet. Dit is een race over 600 zeemijlen en slechts 4 verplichte waypoints (Fastnetrots, Ierland, Lands End en Plymouth).

De laatste prestatie (2e plaats) in de kanaalrace is een echte opsteker. Niet zozeer de tweede plaats, maar wel de manier waarop ze die behaald hebben is een flinke duw in de rug. Ze zijn dan ook extra gemotiveerd en mikken dit jaar op het podium, na hun 4e plaats van vorig jaar.

Volg de UK Fastnet op deze tracker »

Dag van de Sportclubbestuurder in West-Vlaanderen - 22 juni 2013 in Kortrijk

Dag van de Sportclubbestuurder in West-Vlaanderen - 22 juni 2013 in Kortrijk

Het Dynamo Project, een project van de Vlaamse Sportfederatie vzw, organiseert op zaterdag 22 juni 2013 de Dag van de Sportclubbestuurder in West-Vlaanderen in samenwerking met de Dienst Sport van de provincie West-Vlaanderen. Deelnemers kunnen bij inschrijving kiezen uit verschillende workshops en sessies, afhankelijk van hun eigen interesses en behoeftes. Elke deelnemer kan twee sessies volgen op een voormiddag.

Bij inschrijving en betaling voor donderdag 13 juni 2013 kunnen bestuurders van sportclubs aangesloten bij een VSF-federatie voor slechts 12,5 euro deelnemen.

Klik hier om de folder te downloaden

Meer informatie en inschrijving op de website van het DynamoProject »

Metereologische tactiek van Bert Bossyns maakt hem de held van de Kanaalrace

Metereologische tactiek van Bert Bossyns maakt hem de held van de Kanaalrace
Bert Bossyns is met zijn Franse co-schipper Amaury François tweede geworden in de La Trinité - Plymouth zeilrace. De Netwerk finishte gisteren om 17.04 CET

Deze kanaaloversteek tussen Bretagne en de zuidkust van Engeland is 280 zeemijlen lang en werd gekenmerkt door heel lichte windomstandigheden van 5 tot 10 knopen wind.
Pas in het laatste gedeelte ging het harder waaien en kwam er schot in de vloot. 
Bossyns slaagde er in om de gevoelige achterstand die hij had in de Chenal du Four (de westkaap van Frankrijk) goed te maken. De hele Kanaaloversteek speelde het duo een meteorologisch sterk spelletje.

De Netwerk ging van alle deelnemers het meest oost om zo als snelste het depressiefront en de bijhorende bries op te pikken.  De Netwerk ging zo van de achtste naar de vijfde, de derde en finaal naar de tweede plaats.

Volg alles op zijn Facebook »

ONZK: Dover Strait Race Oostende - Ramsgate op 9 mei

ONZK: Dover Strait Race Oostende - Ramsgate op 9 mei

De tweede ONZK- wedstrijd is al in zicht; de "Dover Strait Race" Oostende-Ramsgate op 9 mei aanstaande.  Inschrijven doe je op www.rnsyc.be en het volledige programma kan je hier bekijken.

Alvast veel succes aan alle wedstrijdzeilers!

Bert Bossyns vaart zondag de 'La Trinité - Plymouth race'

Bert Bossyns vaart zondag de 'La Trinité - Plymouth race'
De tweede editie van de 'La Trinité - Plymouth race' start op zondag 5/5 om 11u. Eerst wordt er een kustparkoers afgewerkt in de baai van Quiberon. Waarna het ruime sop richting Engeland wordt gekozen.

Zowel in deze aanbrengrace als in de daaropvolgende UK Fastnet zullen er geen cadeaus worden uitgedeeld. De deelnemers staan op scherp, voor sommigen hangt er de kwalificatie voor de Transat 6.50 van af.

De schade die zijn boot Netwerk had opgelopen tijdens de vorige race is volledig hersteld en heeft de veiligheidskeuring goed doorstaan.

Volg alles op zijn Facebook »

ONZK: verslag Nieuwpoort Sailing Weekend 27&28 april

ONZK: verslag Nieuwpoort Sailing Weekend 27&28 april

Afgelopen weekend was de aftrap van het Open Noordzeekampioenschap editie 2013 met het Nieuwpoort Sailing Weekend. Niettegenstaande in de Nieuwpoortse jachthavens de baggerwerken nog volop bezig bleken, kwamen er toch 27 deelnemers aan de startlijn.

Zaterdag kondigde zich bewolkt aan met een wind uit noordoostelijke sector die rustig opbouwde tot een kleine 5 Bft. naar de late namiddag toe. De cruisers van de CR klasse kregen een baan rond vaste betonning voorgeschoteld van een goede 16 mijl waar ze ongeveer drie uur zoet mee waren. Hier was NRJ-ball als eerste over de lijn gevolgd door J-venture. 

De IRC vloot zeilde drie upwind-downwind races. De vloot wordt dit jaar opgedeeld in de "kleinere" IRC3 boten met een rating onder de 1.000 en de "grotere" jongens van IRC1&2 met een hogere rating.

Voor het verdere verslag ga naar de VYF nieuws pagina »

Emma Plasschaert krijgt stilaan aansluiting tot de wereldtop na een 7de plaats op de worldcup Laser Radial te Hyères.

Emma Plasschaert krijgt stilaan aansluiting tot de wereldtop na een 7de plaats op de worldcup Laser Radial te Hyères.

Afgelopen week werd de 2e worldcup van het jaar gezeild te Hyères. Aangezien Evi nog steeds aan het studeren is kwam Emma als enige Belgische aan de startlijn! Naast Emma nog 55 deelnemers uit 28 landen.

De wedstrijd heeft een nieuwe format gekregen. De eerste twee dagen zeilen ze 5 qualifiers (die dienen voor een opdeling in Gold en Silver group voor de final series). Na deze opdeling tellen de 5 reeksen mee voor 1 reeks in de final series (Carry forward genoemd). Na de tweede dag stond Emma op de 12e stek, en begon de derde dag dus met 12 punten. Vroeger bleven de punten van alle reeksen gewoon doortellen. Nu moet men eigenlijk 2 keer volledig opnieuw beginnen.

De volgende 3 dagen waren er 6 reeksen gepland. Er was iets meer wind, en ze kon zo opschuiven tot de negende plaats. De laatste (en zesde dag) van het evenement wordt er enkel gezeild door de top 10 van het klassement. Gedurende de 'medal stage' worden er 2 medalraces gezeild, elk tellend voor dubbel aantal punten. Hier zeilde Emma een zevende en een vierde plaats, goed om in het eindklassement te klimmen naar een 7e plaats.

Een goede prestatie, gezien Emma toch wel heel wat harde tegenkandidaten achter zich liet: Annelise Murphy (IRL, 4e op de afgelopen OS), Xu Lija (gouden medaille OS). Winnaar van de week was Marit Bouwmeester (NED, zilveren medaille OS), op tweede plaats Tuula Tenkanen (FIN) en op de derde plaats Allison Young (GBR, 5e op de OS). Deze wedstrijd was de 3de regatta voor Emma Plasschaert die eerder dit jaar de Olimpic week te Cadiz won, en 14de werd op de worldcup te Palma de Mallorca.

Ook de jongens in het team deden het goed. Matthieu Janssens en Yannick Lefebvre zeilden een mooie 20ste plaats in het 49er veld, Levi Slap en Tom Pelsmaekers werden 49ste. In het sterke standaard veld eindigde Sam Vandormael 72ste en Matthias Van de Loock 94ste.

De volgende wedstrijden zijn de delta lloyd regatta te Medemblik (NED)eind mei, en eind juni de Kieler Woche (GER).

Meer nieuws over Emma op haar persoonlijke website »

Update drempel vrijstelling BTW

Update drempel vrijstelling BTW

 

In tegenstelling tot eerdere berichtgevingen wordt de drempel tot vrijstelling van BTW voor kleine vzw's voorlopig niet opgetrokken van 5.580 Euro tot 25.000 Euro. Eind maart werd aangekondigd dat deze verhoging zou ingaan per 1 juli 2013. Echter is men nu op zijn stappen teruggekeerd. In de Kamercommissie Financiën van 17/04/2013 werd gesteld dat deze verhoging er ten vroegste zou komen met ingang van 1 januari 2014.

(bron: Vlaams studie- en documentatiecentrum voor VZW's)

 

Nieuwe brochure Dynamo Project "Fiscale behandeling van inkomsten uit sportactiviteiten"

Nieuwe brochure Dynamo Project

 

Wie zich als vrijwilliger inzet, ontvangt soms een onkostenvergoeding. Daarnaast kunnen ook prestatievergoedingen betaald worden aan verschillende betrokkenen. Afhankelijk van de aard en de grootorde van de vergoedingen, moeten ze op een bepaalde manier fiscaal behandeld worden. Omdat rond dit thema heel wat vragen rijzen en de antwoorden niet altijd eenvoudig zijn, brengt het Dynamo Project een samenvattende brochure uit.
De brochure geeft een grondige toelichting bij het correct vervullen van fiscale formaliteiten wanneer vergoedingen uitgekeerd worden in de sportclub. Zo kan elke betrokkene zich met een gerust gemoed inzetten voor zijn sportclub. Je kan de brochure bestellen via www.dynamoproject.be.

 

Voorschotten op BTW-aangifte

Voorschotten op BTW-aangifte
Denk eraan om in mei en juni de voorschotten te betalen indien je als sportclub btw-aangiftes per kwartaal indient en je btw verschuldigd bent aan de staat naar aanleiding van je eerste kwartaalaangifte!
Dat voorschot is gelijk aan één derde van de verschuldigde btw van het vorige kwartaal, in dit geval het eerste kwartaal van 2013.

Je kan dit bedrag terugvinden in rooster 71 van je btw-aangifte. Als je terug te vorderen btw hebt (rooster 72 is ingevuld), zijn er geen voorschotten verschuldigd in mei en juni.

 

(Bron VSF - DynamoProject)

Verslag Bert Bossyns (Netwerk) - Pornichet Select Mini 6.50

Verslag Bert Bossyns (Netwerk) - Pornichet Select Mini 6.50

Na een goede start en een zeer goed verlopen upwind deel naar les Birvideaux, rond Bert dit waypoint in 3de positie. Een kopgroep vormt zich met daarin Netwerk op een 4de plaats.
Rond 1u 's nachts volgt een luide knal! Bert Bossyns botst tegen 9,5kn op een vissersboei op autopiloot. De roerhoekindicator en enkele bouten begeven het onder de knal. En zijn niet eigenhandig te herstellen, resultaat: geen piloot meer. Daarnaast zit er een stuk van het touw van de boei rond de kiel en geraakt er niet af. Bert verlies dus ook nog wat snelheid. Hij wint terug terrein in het aan-de-windse rak naar Groix.
Maar de vermoeidheid en geen piloot dwingen Bert om 's avonds de handdoek in de ring te gooien...

Volg alles op zijn facebook »

ONZK: Nieuwpoort Sailing Weekend 27&28 april 2013 NEWSFLASH

ONZK: Nieuwpoort Sailing Weekend 27&28 april 2013 NEWSFLASH

Beste zeilers,

Het is bijna zover! De eerste ONZK-wedstrijd gaat dit weekend van start.

De spelregels kan u terugvinden in de "General Sailing Instructions 2013" . De veranderingen in vergelijking met de vorig jaar zijn voor IRC de klasse opdeling en het maximum aantal bemanningsleden.

De eerste wedstrijd is het "Nieuwpoort Sailing Weekend" dat doorgaat op 27 en 28 april.  Vind hier het volledige programma en inschrijven kunt u hier.

Tweede afspraak is de "Dover Strait Race" Oostende-Ramsgate op 9 mei. Inschrijven doe je op www.rnsyc.be en vergeet de maten voor de gratis polo's van je bemanning niet op te geven. 
Het volledige programma kan je hier bekijken op.

De overige wedstrijden van 2013 zijn:
• Light Vessel Race in Zeebrugge op 28-30 juni (150 mijl voor 150 jaar RSCB)
• Breskens Sailing Weekend van 30 augustus tot 1 september
• Oostende weekend en OBK IRC op 21 en 22 september
Belangrijk: wenst u een gratis ligplaats voor of na de wedstrijd, vergeet dan niet te reserveren zoals gevraagd in de General Sailing Instructions.

Wij hopen u aan de startlijn te zien!

Sailing for Ostend: 4-5 mei 2013

Sailing for Ostend: 4-5 mei 2013

De Royal North Sea Yacht club nodigt jullie hartelijk uit om deel te nemen aan Sailing for Ostend op 4 en 5 mei.

Inschrijven kan via http://www.rnsyc.be/ostend/en/calendar.asp. Hier vinden jullie ook de wedstrijdaankondiging en de wedstrijdbepalingen.

Het programma ziet er als volgt uit:
• registratie op vrijdag van 19 tot 20h en zaterdag van 8 tot 9.30 h
• eerste start op zaterdag om 12 h, op zondag om 10 h
• zaterdagavond:
o 19.30 h: korte uiteenzetting van de veranderingen aan de Regels voor het
Wedstrijdzeilen 2013-2016 door Joep Straus 
o 20.00 h: Sailors dinner, keuze uit 
o shaghetti + ijsje aan €15 
o kabeljauw met gewokte groentjes in een witte wijnsaus + dessert aan €30
• zondag prijsuitreiking onmiddellijk na de wedstrijd.
Indien de aangekondigde weersomstandigheden te zwaar dreigen te worden zal de wedstrijd mogelijk niet doorgaan. In dat geval zullen jullie hiervan per mail gewaarschuwd worden op vrijdagmorgen (en uiteraard jullie inschrijvingsgeld teruggestort krijgen).
We hopen jullie aan de start te zien! 

 

Olympic Teams in World Cup Hyères

Olympic Teams in World Cup Hyères

Donderdag 18 april zijn onze Olympic Teams vertrokken richting Hyères om daar hun volgende World Cup te zeilen. Van 22 tot en met 27 april komen daar onze Olympic Teams in de 49er, de Laser en de Laser Radial in actie.

Vorig jaar konden we rekenen op een sterke Evi Van Acker, die met een tweede plek in de Laser Radial klasse ons land zelfs een medaille bezorgde. In haar afwezigheid wordt het afwachten of we met een jong team tot hetzelfde resultaat kunnen komen. Bijna alle zeilers waren ook vorig jaar aanwezig en weten dus al wat hen te wachten kan staan.

Je kan ons VYF Olympic Teams volgen via volgende site:

http://swc.ffvoile.com/swc2013gbr/

Resultaten Optispring Marina Port Zélande 13-14 april

Resultaten Optispring Marina Port Zélande 13-14 april

Op 13 en 14 april werd de Optispring afgewerkt te Port Zélande. Door de afgelasting van de U4 in Medemblik, was deze regatta  de eerste selectiewedstrijd met het oog op het EK en WK Optimist.  In een sterk deelnemersveld, dat bestond uit  175 deelnemers, was ook ons VYF Optimist Team aanwezig.

Pepijn Orbie en Miel Verstraete zeilden bijna heel de wedstrijd met de besten mee. Met een uiteindelijke 8ste en 10de plek kunnen zij dus best tevreden terugblikken op deze Optispring. De uiteindelijke zege ging naar David Labrouche. David vaart onder Britse vlag, maar is ook Belg en lid van een VYF club. Hij traint ook mee in ons VYF Optimist Team.

De volledige uitslag van de Optispring kan je raadplegen via volgende link:

http://www.optispring.be/2009/menu/Optispring%202013%20definitief.HTM

TOEKOMSTIG BELGISCH GOLFSURF TALENT KRIKT NIVEAU OP TIJDENS DE BSF TRAININGSSTAGE

TOEKOMSTIG BELGISCH GOLFSURF TALENT KRIKT NIVEAU OP TIJDENS DE BSF TRAININGSSTAGE

Sinds enkele jaren is de BSF paasstage de plaats en het moment om het surfniveau van de Belgische golfsurfers op te krikken. De tweede week van het paasverlof verwelkomde Rik Dejonghe, ondertussen al dé gids voor surfstages in de Algarve, er de Belgen die hun aanloop starten naar Euro surf 2013 en Eurojunior 2014.

Lees het volledige artikel op swell.be »

Verslag Demi-Clé

Verslag Demi-Clé

Zondag heeft Bert Bossyns ter voorbereiding van de Transat 650 de Demi-Clé 650 2013 gevaren. Dit samen met co-schipper Amaury François in hun boot 'Netwerk'.
Halfweg de race was Netwerk opgeklommen naar een 5de plaats en bevond zich in de kopgroep en haalde de leider zelfs langzaam in. In de baai van Quiberon heeft een niet voorspelde windshift de volledige kopgroep 20 plaatsen terug geslagen op een paar minuten tijd. Game over voor de kopgroep met nog maar 15 mijl te zeilen! De uitslag is nog niet bekend, maar vermoedelijk zijn ze rond de 24ste plaats geëindigd. De windshift heeft de achterblijvers (sommige op meer dan 1 mijl achter hen) naar voren geschoten. De achterblijvers winnen deze race!

Bekijk hier zijn video van de Demi cle 650 2013 »

Quiksilver Longboard Classic

QLBC13

De Quiksilver Longboard Classic te Twins Club Bredene is uitgegroeid tot de voorjaarsklassieker van de Noordzee. De jaarlijkse kans voor de lokale helden en toppers van over de grenzen om te strijden voor de fel begeerde longboardtitel.

Golven zijn, net zoals de blijde intrede van de langverwachte lente, niet op voorhand te bestellen. Daarom hanteren we zoals elke grote surfwedstrijd een 'waiting period', dit over drie weekends,van donderdag 9 mei tot zondag 26 mei. Dankzij de Christelijke heiligheid krijgen we tijdens de twee verlengde weekends nog wat extra kansen op classic longboardgolven. Dit vermindert het risico dat de wedstrijd op een vaste datum niet kan doorgaan omwille van niet zo classic golven.

Wanneer de planken te water worden gelaten kom je twee dagen voor de wedstrijd te weten via de website van mediapartner Swell Magazine, via Twitter en Facebook pagina van de Belgische Surf Federatie.

Inschrijven en alle info over het wedstrijdreglement op de BSF wedstrijdpagina

Ga naar de Longboard wedstrijdpagina »

Start het seizoen goed met mooie aanbiedingen bij Van Laer Sailing

Start het seizoen goed met mooie aanbiedingen bij Van Laer Sailing

Voor iedereen wel wat! Handige, voordelige en noodzakelijke onderdelen NU voordelig geprijsd!
Een kompas voor de Optimist, een vaantje voor de Laser of een starthorloge voor de laagste prijs.
Profiteer nu en bestel eenvoudig in de webshop.
Kijk snel op www.vanlaersailing.be 

IKsurf - IKzeil campagne loopt een zomer lang in heel Vlaanderen

De Vlaamse Yachting Federatie (VYF) wil iedereen aan het zeilen of surfen krijgen en biedt de eerste les aan voor slechts 15 euro. De cursisten kunnen kiezen uit alle soorten surfplanken, diverse boten en catamarans op 25 locaties tussen mei en september. In totaal zijn er bijna 2000 initiaties aan een spotprijs in de deelnemende zeil- en surfclubs. Voor toekomstige surfers en zeilers die niet kunnen wachten tot de zomer organiseert de VYF als start van de campagne 350 initiaties aan tijdens 6 IKsurf-IKzeil startdagen.

Het volledige aanbod bestaat uit: golfsurfen, windsurfen, kitesurfen, stand up paddle boarding, één- en meersmansboten, optimistjes en catamarans. De lessen duren drie uur zijn inclusief surf- of zeilmateriaal, wetsuit, een sportverzekering en een professionele lesgever.

Meer informatie & inschrijven voor één van de initiatiesessies tijdens de zomer in de VYF clubs kan via www.iksurf.be en www.ikzeil.be

Lees het volledige persbericht »

NIEUWPOORT SAILING WEEKEND 27 en 28 april 2013

NIEUWPOORT SAILING WEEKEND 27 en 28 april 2013

De 1ste regatta van het jaar 2013 voor zeegaande kajuitzeiljachten wordt georganiseerd door de clubs WSKLuM en de KYCN van Nieuwpoort. Het is ook de 1ste wedstrijd van het Open Noordzee Kampioenschap en een goede voorbereiding op de Dover Strait Race van 9 mei 2013. Het Nieuwpoort Sailing Weekend staat niet enkel open voor boten gemeten volgens de IRC handicap formule maar ook voor zeiljachten met een Cruiser Rating(CR) meetbrief. Het wedstrijdcomité zal voor de CR klasse geen windward-leeward banen uitleggen maar wel verschillende typen van banen met vaste boeien.

Inschrijvingen via http://www.wsklum.be 
Wenst u een gratis ligplaats vergeet dan niet te reserveren zoals gevraagd in het inschrijvingsformulier.
IRC klasse vlaggen kunnen ter plaatse bekomen worden tegen een waarborg.

Lees meer op de ONZK pagina »

U4 Medemblik afgelast

U4 Medemblik afgelast

Het bestuur van United4Sailing heeft besloten het eerste U4S weekend van 6 en 7 april a.s. in Medemblik af te lasten.
Overwegingen, die hierbij een rol hebben gespeeld zijn o.a.:

 • Watertemperatuur 2 graden Celsius
 • Windrichting die volgens de voorspellingen in het N tot NO blijft
 • Luchttemperatuur niet meer dan 7 graden Celsius

Meer info via http://www.united4sailing.org/home.php

VYF Olympic Team in World Cup Palma

VYF Olympic Team in World Cup Palma

Maandag 1 april was de eerste wedstrijddag voor ons VYF Olympic Team op de Princesa Sofia te Palma. Het VYF Olympic Team in Palma bestaat uit: Emma Plasschaert in de Laser Radial; Sam Vandormael, Jeroen Belis en Matthias Van de Loock in Laser Standard en 2 teams in 49er: Yannick Lefevbre & Matthieu Janssens en Levi Slap & Tom Pelsmaekers.

Op de eerste wedstrijddag was er een zeer pittige wind, waardoor in een aantal klassen geen races werden gevaren.

Na 2 wedstrijddagen staat Emma op een 11de plaats op 66 deelnemers, Sam op een 56ste  plaats op 119 laser standard zeilers, Jeroen op een 90ste plaats en Matthias op een 84ste plaats. In de 49er staan  Yannick & Matthieu op een 34ste plaats op 74 teams. Door de zware weersomstandigheden en ernstige materiaalpech konden Levi & Tom de wedstrijd gisteren niet uitvaren.

Volg onze zeilers via: http://www.trofeoprincesasofia.org/en/default/results

Een sterke start van het VYF Talent Team

Een sterke start van het VYF Talent Team

Op de eerste internationale competitie van het seizoen was het VYF Talent Team opnieuw op de afspraak en dit met enkele mooie resultaten. In de Laser Radial klasse kwam William De Smet slechts één puntje te kort voor het podium. Hij strandde uiteindelijk op een vierde plek. De leden van het Silver Team deden het ook uitstekend met nog twee zeilers in de top-25. Een sterke prestatie in een deelnemersveld van 160 zeilers.

En ook in de 4.7 klasse was het VYF Talent Team sterk. Met Maité Carlier en Casper de Wolf hadden we twee zeilers in de top-12 op een deelnemersveld van 130 zeilers, ze eindigden respectievelijk op een vijfde en een twaalfde plaats.

Een gedetailleerde versie van de uitslag kan je vinden via volgende link: http://www.europacuplaser2013.com/#!results/cfxj

Deze prestaties beloven opnieuw een mooi seizoen en we kijken uit naar hun volgende deelname aan de United 4 te Medemblik (NL).

Fotowedstrijd ‘Fairplay' Panathlon Stipendium 2013

Fotowedstrijd ‘Fairplay' Panathlon Stipendium 2013
Om de ethische waarden van sport bij jongeren onder de aandacht te brengen, lanceert Panathlon in 2013 opnieuw de fotowedstrijd "Panathlon Stipendium". Maak een foto die het thema "fair play" illustreert en win een waardebon voor sportmateriaal ter waarde van 1.000 euro voor je sportclub of je school.

Panathlon, BVLO en SVS zetten hun gezamenlijk project verder met de steun van de Nationale Loterij: de fotowedstrijd "Panathlon Stipendium 2013". De wedstrijd richt zich opnieuw naar ethische aspecten in de jeugdsport en krijgt dit jaar het thema "Fair Play". Meedoen kan, als je behoort tot een van de volgende categorieën:

Leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs
Leerlingen van het eerste tot en met het vierde middelbaar onderwijs
Jongeren in de jeugdafdeling van een Vlaamse sportclub (12 tot 16 jaar)

Maak een foto die het thema "Fair Play" illustreert en win een waardebon voor sportmateriaal! Er zijn 5 categorieën die elk kans maken op een waardebon van 1.000 euro.

Lees meer op de VSF website »

Bedrijvengids – niet reageren blijft de boodschap!!!

Bedrijvengids – niet reageren blijft de boodschap!!!

Opgelet: mogelijk ontvangt u een brief van 'Bedrijvengids...' met de vraag de gegevens te controleren en aangepast terug te bezorgen. Niet antwoorden is de boodschap.

Op het eerste gezicht lijkt alles onschuldig en gratis. Maar door het document terug te sturen, ondertekent u een contract met een jaarlijkse basisprijs van 1188,00 euro (exl. BTW). De looptijd van het contract is drie jaar en wordt automatisch verlengd. Niet reageren is dus de boodschap.

Klik hier voor meer informatie »

Vragen en antwoorden van het examen stuurbrevet 02/03/2013

Vragen en antwoorden van het examen stuurbrevet 02/03/2013

De vragen en antwoorden van het vorige examen stuurbrevet op 02/03 staan online.
U kan ze hier terug vinden, of op onze website onder de rubriek stuurbrevet - vaarbewijs bij puntje 4.

Evi Van Acker wint Oost-Vlaamse sporttrofee

Evi Van Acker wint Oost-Vlaamse sporttrofee

Vrijdag 22 maart mocht Evi Van Acker de Oost-Vlaamse sporttrofee in ontvangst nemen en dit voor het tweede jaar op rij. Ze haalde het van de twee andere genomineerden, Kirsten De Laender (boccia) en Jolien D'hoore (wielrennen).

Internationale uitwisselingen jongeren zomer 2013: Tall Ships

Internationale uitwisselingen jongeren zomer 2013: Tall ShipsAt Sea Sail Training
At Sea Sail Training is onder andere gespecialiseerd in het organiseren van Internationale Uitwisselingen voor jongeren aan boord van Tall Ships (grote zeilschepen). Wij bieden een avontuurlijke ervaring aan op zee, waarbij er geen zeilervaring is vereist.

De Europese Unie Uitwisselingen organiseren wij tevens in samenwerking met Sail Training Association Netherlands (STAN).

Internationale Uitwisselingen
De Internationale Uitwisselingen zijn een speciaal programma die worden georganiseerd in samenwerking met de Europese organisatie ‘Youth in Action'. Deze organisatie draagt bij aan culturele uitwisselingen tussen Europese jongeren. Op deze manier leren jongeren niet alleen alles over zeezeilen, maar komen ze ook in contact met andere culturen en jongeren uit diverse Europese landen. Een geweldige ervaring dus!

meer info over de Gulden Leeuw Tall Ships Race 2 + Rostock

meer info over de Tall Ships Astrid

Meer info op de nieuwspagina »

Lanceringsweekend Sailability 13 & 14 april

Lanceringsweekend Sailability 13 & 14 april

Sailability Vlaanderen vzw wil de zeilsport voor iedereen toegankelijk maken, ook voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. De vereniging wil daarom de reguliere watersportverenigingen en zeilscholen stimuleren om een G-werking uit te bouwen.

Sailability Vlaanderen vzw (lid van Sailability World) start een eigen ankerclub in de Zilvermeerhaven 'Port Aventura' in Mol als voorbeeld voor andere, bestaande watersportverenigingen die inclusief zeilen willen aanbieden.

Om dit nieuw initiatief te promoten worden jullie vriendelijk uitgenodigd op 13 en 14 april. We zullen van de gelegenheid gebruik maken om de oprichting te vieren van Sailability Vlaanderen in haar thuishaven; 'Port Aventura' te Mol. Dit lanceringsweekend zal dan ook de officiële start zijn van haar activiteiten

Klik hier voor het inschrijvingsformulier »

Word ISA erkend jurylid golfsurfen via BSF

Word ISA erkend jurylid golfsurfen via BSF

In samenwerking met de HSA organiseert BSF op zaterdag 20 april te Twins Bredene een ISA judgecourse.

Als je een ISA judgecourse volgt ben je internationaal erkend jurylid, en krijg je een officiële pas als bewijs van je voltooiing van de cursus. Ook kom je in het international judging register, waardoor wedstrijdorganisatoren je kunnen uitnodigen / inhuren om wedstrijden te jureren over de hele wereld.

Meer info op de BSF website »

Evi Van Acker start nieuwe campagne voor OS Rio 2016

Evi Van Acker start nieuwe campagne voor OS Rio 2016

Evi Van Acker, Olympische medaille winnaar in de Laser Radiaal op de Spelen van Londen 2012, start een nieuwe Olympische campagne op. Doel is de selectie voor en de deelname aan Rio 2016. Ze stelt ook drie Olympische teams voor die de kwalificaties voor Rio willen halen in drie bootklassen: Laser Radiaal dames, waar ze zelf in zeilt samen met Emma Plasschaert, de Laser Standaard en de 49er. (foto sporza.be)

Bekijk het artikel op sporza.be & Sport.be

Lees meer in het VYF persbericht »

Q-cup 2013

Q-cup 2013

Deze zomer en najaar zal het recreatieve optimistencircuit terug plaatsvinden in 10 van onze VYF clubs. Na het grote succes van afgelopen jaren, zal de VYF zich weer 100% inzetten om er een fantastisch circuit van te maken. Alle info - de nieuwe poster - het draaiboek 2013 staan online op onze Q-cup pagina. Volg het circuit ook op facebook.

 

Q-cup pagina »

Wordt classificeerder G-zeilen

Wordt classificeerder G-zeilen

2013 betekende niet alleen de start van een nieuwe Olympiade maar ook de start van een nieuwe uitdaging G-zeilen, zeilen voor personen met een handicap. Dit initiatief kadert in de samenwerking met Parantee vzw, een G-sportfederatie in Vlaanderen, om de sportparticipatie van personen met een handicap en hun aansluiting bij een sportclub te promoten. 

Clubs die hun deuren willen openstellen voor sporters met een handicap kunnen rekenen op ondersteuning bij de opstart en de uitbouw van de G-werking.

Sporters met een handicap  die willen deelnemen aan internationale competities dienen te weten in welke klasse hij of zij kan deelnemen. De classificeerders bepalen hiervoor de functionele klasse van de sporter.
De opleiding classificeerder G-zeilen vindt plaats van 22 t.e.m. 25 augustus 2013 in Ierland. Heb je interesse in deze classificeerdersopleiding en wens je graag wat meer informatie neem dan gerust contact op met Parantee of de VYF.

De VYF surfkalender staat online

De VYF surfkalender staat online

Alle data van BK en een selectie van niet-BK wind-, kite- en golfsurfwedstrijden zijn te vinden op de VYF kalender. Klik op 'toon lijst' en selecteer jouw discipline of klasse om je persoonlijke kalender te weten te komen, of bekijk dag per dag het aanbod van wedstrijden via de maandweergave.

Ga naar de surfkalender »

Bic Techno Wedstrijden 2013

Bic Techno Wedstrijden 2013

Bic Techno is een betaalbare jeugdklasse met een lage instapdrempel, gekozen om de jeugd te laten doorgroeien naar nationale en internationale wedstrijden, of zelf de olympische spelen. Vanaf dit jaar wordt er in Bic techno onderscheid gemaakt tussen BK Bic Techno en de Bic Techno Cup. Dit wil zeggen dat er nu 2 wedstrijdreeksen zijn.

 

Meer op de Bictechno pagina »

Prijsverhoging Vlaamse vaarvignetten aangepast

Prijsverhoging Vlaamse vaarvignetten aangepast

Na protestacties van de Vlaamse watersportfederaties werd op 4 februari, in aanwezigheid van de bevoegde minister mevrouw Crevits, een protocol ondertekend waarin wordt afgesproken dat de voorziene prijsverhoging van 60 procent van de vaarvignetten wordt teruggeschroefd. Tevens zijn de perioden van de deeltijd vignetten flexibeler geworden, ze zijn nu voor kortere en aangepaste perioden verkrijgbaar.

Vind hier alle tarieven terug »

Evi Van Acker genomineerd voor Oost-Vlaamse Sporttrofee 2012

Evi Van Acker genomineerd voor Oost-Vlaamse Sporttrofee 2012

Evi Van Acker is opnieuw genomineerd voor de Oost-Vlaamse Sporttrofee. Deze trofee wordt elk jaar uitgereikt aan een sport(st)er, een team of een sportvereniging die tijdens het voorbije kalenderjaar buitengewone prestaties geleverd heeft op internationaal vlak. Nadat ze vorig jaar reeds de trofee in de lucht mocht steken, kan Evi dus de eerste sportster worden die de prijs twee maal op een rij wint.
De bekendmaking van de laureaten en de uitreiking van de Sporttrofeeën vindt plaats op vrijdag 22 maart 2013 vanaf 20 uur tijdens het Sportgala in de Topsporthal in Gent.

Samenwerking VYF - ISUZU

Samenwerking VYF - ISUZU

Na de goede samenwerking van de voorbije jaren. Heeft ISUZU beslist om 5 jaar langer samen met VYF de zeil- en surfsport te ondersteunen. Als één van de krachtigste pick-ups op de markt (3 ton trekkracht), zal de nieuwe ISUZU D-Max de VYF opnieuw over zandstranden, steile slibways en andere obstakels leiden. De nieuwe ISUZU D-Max was dan ook te bewonderen op de Belgian Boat Show bij de stand van VYF.

Kom hier meer te weten over de ISUZU D-Max »

Evi Van Acker is de Allerstrafste Gentenaar van 2012

Evi Van Acker is de Allerstrafste Gentenaar van 2012

Evi Van Acker is de Allerstrafste Gentenaar van 2012, vorig jaar won ze nog in de categorie Sport. Deze prijs mag ze aan haar gigantische palmares van afgelopen jaar toevoegen. Nadat ze de Oost-Vlaamse Sporttrofee, de Vlaamse Reus, de Trofee voor Sportverdienste en de titel van Sportvrouw van het Jaar in ontvangst mocht nemen, is ze nu ook een jaar lang hét uithangbord van de stad Gent.

SailQube - Dé nieuwe en snelle polyethyleen Optimist!

SailQube - Dé nieuwe en snelle polyethyleen Optimist!

Nu leverbaar via Van Laer Sailing. De SailQube is multifunctioneel en voor iedereen geschikt, voor particulier en zeilschool. Je kunt als beginner perfect oefenen in deze onverwoestbare boot. Vanwege de wedstrijdspecificaties is de SailQube ook de ideale race trainingsboot. De SailQube is de perfecte manier om jongeren kennis te laten maken met zeilen. Leverbaar vanaf 995 euro. Voor meer informatie www.sailqube.com of www.vanlaersailing.be

 

Is uw sportclub hartveilig?

Is uw sportclub hartveilig?

Omdat sporten soms ook een zware impact kan hebben op het lichaam, biedt Rode Kruis-Vlaanderen de opleiding "reanimeren en defibrilleren Hartveilig" aan voor sportclubs. Rode Kruis-Vlaanderen helpt en adviseert bij de aankoop of huur van één of meer AED's (Automatisch Externe Defibrillator) en minstens 10% van de medewerkers wordt opgeleid in reanimatie en het gebruik van de defibrillator. Het is een prachtige manier om van je sportclub een veiliger omgeving te maken.

Klik hier voor de folder 'Is uw sportclub al hartveilig?' »

Lees meer op de website van VSF »

Patrimoniumtaks

Patrimoniumtaks

In de maand februari krijgen vzw's de aangifte voor de patrimoniumtaks in de bus. Hou er rekening mee dat de aangifte ten laatste op 31 maart gebeurd moet zijn. Daarnaast moet je -indien de vzw patrimoniumtaks verschuldigd is- de betaling ook ten laatste op 31 maart gedaan hebben.

Lees meer op de website van het DynamoProject »

Klantenlisting btw

Klantenlisting btw

Voor 31 maart 2013 moet de jaarlijkse klantenlisting ingediend worden voor het kalenderjaar 2012. Dat geldt zowel voor de gemengde btw-plichtige sportclubs als voor de sportclubs met btw-nummer die genieten van de vrijstellingsregeling.

Lees meer op de website van het DynamoProject »

Maerlant Atheneum De Haan start nieuwe richting Zeesport

Het Mab start in september met een nieuwe richting 1A Zeesport. De leerlingen van 5/6 Sportwetenschappen mochten dankzij VYF (Vlaamse Yachting Federatie) al eens proeven van wat deze richting (in de winter) te bieden heeft.

Nieuwe kitesafe website en folder online!

Nieuwe kitesafe website en folder online!

De VYF werkt in overleg met VVW en samen alle strand- en kiteclubs aan een veilige kitesurfsport! Eén van de belangrijkste initiatieven hierbij is het informeren van alle beginnende en ervaren kiters over de nieuwe wetgeving en de initiatieven die vanuit deze reglementering door de sector worden genomen.

De nieuwe kitesafe website en de kitesafe folder geven een overzicht van alle tips en richtlijnen voor veilig kitesurfen, én een gids met alle kitesafe geregistreerde clubs en scholen aan de Vlaamse kust.

Ga naar de kitesafe website »

Sigrid Rondelez wint West-Vlaamse Sportprijs voor haar gehele sportloopbaan

Sigrid Rondelez wint West-Vlaamse Sportprijs voor haar gehele sportloopbaan

In De Spil in Roeselare werden donderdagavond zeven Totems van de West-Vlaamse Sport uitgereikt, een kunstwerk van Jan-Wouter Hespeel en Randoald Sabbe. De Totems bekronen in verschillende categorieën de West-Vlamingen die zich in 2012 in de kijker sportten.

West-Vlaams Sportman van het Jaar werd triatleet Frederik Van Lierde. De trofee van Sportvrouw van het Jaar was voor wereldkampioene boksen Delfine Persoon. Sigrid Rondelez ontving een totem voor haar gehele sport sportloopbaan: Sigrid Rondelez (windsurfen).

De West-Vlaamse sportprijzen zijn een initiatief van de provincie West-Vlaanderen met medewerking van Focus-WTV en Krant van West-Vlaanderen.

Meer op de site van Focus-WTV »

BSF Eurojunior Stage

BSF Eurojunior Stage

Afgelopen zomer surfte het nationale golfsurf juniorenteam naar een knappe zevende plaats op het golfsurfkampioenschap voor landen in het Franse Lacanau. Volgend jaar is het terug aan de junioren op Eurojunior 2014, en daar wil de Belgische Surf Federatie terug een sterk team afvaardigen.

De BSF zet al enkele jaren alles op de verdere begeleiding van jonge talentvolle golfsurfers, die via het Eurojunior project vanuit de clubteams en lokale wedstrijden kunnen doorgroeien naar het internationale niveau.

Meer info op de BSF website »

Belgisch Kampioenschap Indoor Wavesurf op de Belgian Boat Show

Zondag 3 februari vond voor de eerste maal een indoor "surf" competitie plaats. De wave rider die op de belgian boat stond, vormde de ideale gelegenheid om de verschillende boardsporters eens tegen elkaar te laten uitkomen. De teams: kitesurfers (geel), windsurfers (groen), snowboarders (wit), wakeboarders (blauw) en golfsurfers (rood) bestonden telkens uit 3 riders. Gedurende 1 minuut mocht iedere rider zijn kunsten tonen. Uitvoering, moeilijkheidsgraad en originaliteit werden door de jury gequoteerd. De kwalificatieronde bestond uit twee heats van elke rider. Die scores werden opgeteld tot een groepsscore en de drie beste teams stoten uiteindelijk door naar de finale.

Dit zorgde voor het volgende eindresultaat:

 1. golfsurfers
 2. kitesurfers
 3. windsurfers
 4. wakeboarders
 5. snowboarders

Lees verder op de BSF website »

XXIV Optimist Trophy te Palamos

XXIV Optimist Trophy te Palamos

XXIV Optimist Trophy te Palamos

Van 14 tot en met 17 februari werd te Palamos, Spanje de XXIV Optimist Trophy Nations Cup gevaren. Onze VYF optimisten waren al van zondag  10 februari ter plaatse om te trainen onder begeleiding van Filip Willems en Pieter Van den Bossche. Tijdens de wedstrijden was ook Michaël Pirenne aanwezig. Het deelnemersveld bestond uit niet minder dan 457 deelnemers!

De regatta werd gewonnen door David Labrouche. David vaart onder Britse vlag, maar is ook Belg en lid van een VYF club. Hij heeft zich ook ingeschreven in ons VYF optimisten programma. Miel Verstraete werd knap 2de op slechts 2 punten van David.

De andere VYF optimisten die deelnamen aan deze stage en wedstrijd waren: Simon De Gendt 59ste, Reinout Pauwels 121ste, Dries Van Hoye 190ste, Mathilde Orbie 244ste, Pepijn Orbie 286ste, Boris Rappe 325ste, Anouk Geurts, 327ste, Anne De Bruycker 432ste, Sébastien Derumeaux 450ste en Maxime Vanhulle en Calliste Moerman.

Proficiat aan het ganse team en zijn begeleiders!

Alle info en resultaten via:

http://www.palamosoptimisttrophy.org/es/default/races/race

Volg ook onze optimisten op facebook »

Nieuwpoort Channel Race

Nieuwpoort Channel Race

De 7de editie van de Nieuwpoort Channel Race zal van 7 tot 13 juli 2013 doorgaan, en is geldig als kwalificatiewedstrijd voor de Transquadra en de Rolex Fastnet Race (RORC).
De Nieuwpoort Channel Race staat open voor alle IRC en HN klassen, Class 40, Multihulls, Classe 9,50, Half-ton en Mini 6.50.

Meer informatie »

Wet houdende diverse maatregelen betreffende de strijd tegen maritieme piraterij

Wet houdende diverse maatregelen betreffende de strijd tegen maritieme piraterij

Op 16 januari is er in het Belgisch Staatsblad een wet verschenen houdende de diverse maatregelen betreffende de strijd tegen maritieme piraterij.

Klik hier om deze wet te lezen »

Wijziging publicatiekosten Belgisch Staatsblad

Wijziging publicatiekosten Belgisch Staatsblad

Vanaf 1 januari 2013 zijn de tarieven voor publicatie van akten in het Belgisch Staatsblad gewijzigd. Als je een vzw wil oprichten, betaal je nu 161,66 euro. Voor een wijziging (statutenwijziging, bestuurswijziging,...) betaal je 121,97 euro. Deze bedragen zijn inclusief btw.

Meer informatie vind u hier »

Afsluiten van de boekhouding

Afsluiten van de boekhouding

Veel vzw's sloten hun boekjaar af op 31 december. Dit brengt enkele formaliteiten met zich mee:

 • De jaarrekening moet correct opgemaakt worden.
 • Daarnaast heeft de vzw ook 6 maanden de tijd om een algemene vergadering (AV) te organiseren en de jaarrekening voor te leggen.
 • Na goedkeuring door de leden van de AV, moet de jaarrekening neergelegd worden op de griffie van de rechtbank van koophandel.

Vacature beachmaster KYC

Vacature beachmaster KYCFunctie:
• U bent gepassioneerd door de zee, het zeilen en kitesurfen
• U coacht een team van medewerkers (zeilmonitoren, kitemonitoren en strandverantwoordelijken)
• U bent verantwoordelijk voor de zeilschool. U recruteert zeilmonitoren, U plant de reservaties, U organiseert de groepen en de planning (beginners, experts, kinderen, enz...)
• U zorgt voor reclame en promotie voor de zeilschool
• U bent verantwoordelijk voor de veiligheid van de zeilende leden en van de zeilschool
• U bent verantwoordelijk voor de organisatie en de logistiek van onze vloot zeilboten
• U bent verantwoordelijk voor de operationele organisatie van regatta's (veiligheidsteam, het plaatsen van de boeien, enz...)
• U voert de administratieve taken uit, eigen aan Uw functie
• U bent erg georganiseerd en kan deelnemen aan de invoering en uitvoering van nieuwe procedures


Profiel:

• U hebt een diploma zeilmonitor. Een diploma kitemonitor is een pluspunt
• Ervaring in een zeilschool of gelijkaardig is noodzakelijk
• U hebt een diploma EHBO
• Ervaring als teamleader is onontbeerlijk
• U hebt ervaring met de Noordzee en zijn gevaren
• U bent tweetalig Nederlands - Frans
• Gebruik van informaticamateriaal maken deel uit van Uw taak
• U bent creatief en staat open voor nieuwe projecten
• U bent een leidersfiguur die een sportieve en vriendschappelijke sfeer kan creëren

Wij bieden U:
• Een afwisselende en verantwoordelijke job
• Een contract van tijdelijke duur met flexibel uurrrooster van maart tot oktober
• Een aantrekkelijk salaris
• Unieke werkomstandigheden!

Interesse? Meer informatie? Contacteer »

Werken stormvloedkering in de jachthaven Nieuwpoort van start

Werken stormvloedkering in de jachthaven Nieuwpoort van start

Afdeling Kust bouwt in het kader van het Masterplan Kustveiligheid aan de ingang van de havengeul in Nieuwpoort (ter hoogte van het Loodswezenplein) een stormvloedkering. Dit zorgt voor een versmalling van de havengeul tot minimum 35 meter. Momenteel gaat het om een proefopstelling van de toekomstige stormvloedkering. De werken van de proefopstelling zijn op 7 januari 2013 van start gegaan, eind 2015 starten de eigenlijke werken.

Alle opmerkingen betreffende de proefopstelling kunnen rechtstreeks gestuurd worden naar de verantwoordelijke projectingenieur van de afdeling KUST: isabelle.dhooghe@mow.vlaanderen.be

Meer uitleg en beelden vind u hier »

Van Laer Sailing - J-Sail Actie - Van €425,- voor €365,-

Van Laer Sailing - J-Sail Actie - Van €425,- voor €365,-

Het begin van het seizoen zit er weer aan te komen. Daarom speciaal voor alle Optimist zeilers mooie aanbiedingen. Een tijdelijke korting van 14% op de J-Sails voor de Optimist.
Bestel eenvoudig in de webshop, of neem gerust contact op voor afhalen en info.

Seminar Wedstrijdleiding door de VYF op 23 en 24 november 2013

Seminar Wedstrijdleiding door de VYF op 23 en 24 november 2013

Het seminar ter voorbereiding van  het examen van Deputy  Race Officer van het KBYV gaat door in het BLOSO Sportverblijf te Gent. Het doel van het seminar is die kennis overdracht te verzorgen die nodig is om te kunnen functioneren bij het organiseren van de  nationale wedstrijden. Er wordt verondersteld, dat de deelnemers een ruime basiskennis van de zeilwedstrijdsport hebben. Lesgevers zullen bekende Race Officials zijn die bij de VYF zijn aangesloten. Het seminar gaat door bij minimaal 10 inschrijvingen.

Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven »

Belgen maken promotie in de ISAF comités

Belgen maken promotie in de ISAF comités

De aanwezigheid van vertegenwoordigers uit verschillende landen en disciplines in de verschillende committees van ISAF is de manier waarop de democratie binnen ISAF werkt. De verschillende committees zijn samengesteld door specialisten uit de hele wereld en worden gevraagd om adviezen te geven op basis van dewelke de council dan beslissingen nemen. 

De (Belgische) vertegenwoordigers voor de periode 2013-2016 zijn vastgelegd, een overzicht:

 • Patrick Bergmans wordt voorzitter van de nieuwe commissie "information Technology and Tracking". Het voorzitterschap van Patrick in dit nieuwe comité en zijn lidmaatschap van het comité Race officials (2de belangrijkste committee) is belangrijk voor de continuïteit van onze afvaardiging binnen ISAF.
 • Carolijn Brouwer bevestigt haar plaats in het Events comité maar verliest haar plaats in het equipment comité.
 • Bruno De Wannemaeker wordt ondervoorzitter van het Windsurf en kiteboarding comité, dit is een stap vooruit na 3 terms als member.
 • Frank Cleeren begint een eerste termijn in het Youth World Championship Sub-comité.
 • Robert Leclercq maakt promotie naar het comité racemanagement.
 • Jurgen Cluytmans maakt zijn intrede in zowel het comité Equipment control en het International Measurers subcomité.

 

Bekijk de lijst van alle vertegenwoordigers op de ISAF site »

Verslag MINI-J voorronde van 13/01/2013 bij BZYC te Brugge

Verslag MINI-J voorronde van 13/01/2013 bij BZYC te Brugge
Jammer genoeg hebben we de tweede voorronde begin December 2012 moeten afgelasten wegens teveel wind. 
Maar ondanks strenge vorst op zondagochtend 13/01/2013, kwamen de 4 teams "voltallig en vol goesting" naar Brugge om voor de eerste keer dit nieuwe jaar te zeilen.

Er stond een koude oordoosten bries dewelke in de loop van de namiddag wat afzwakte. Het zonnetje compenseerde de ergste koude.

Bekijk hier het klassement

Lees hier het volledige verslag »

Toekenning subsidies voor evenementen ter promotie van een breed sportaanbod

Toekenning subsidies voor evenementen ter promotie van een breed sportaanbod

Ook in 2013 zal Vlaams minister van Sport Philippe Muyters sportpromotionele evenementen ondersteunen. De minister zet in op recreatieve sportevenementen met de nadruk op participatie enerzijds en competitieve evenementen met een bovenlokale dimensie anderzijds.

Meer informatie kunt u terug vinden op de site van VSF »

Geïndexeerde maxima forfaitaire vrijwilligersvergoeding 2013

Geïndexeerde maxima forfaitaire vrijwilligersvergoeding 2013

De geïndexeerde maximumbedragen voor de forfaitaire kostenvergoedingen in 2013 zijn gekend: 32,71 euro per dag en 1.308,38 euro per jaar.

(bron DynamoProject)

Nieuwe geluidsnormen in Vlaanderen vanaf 1 januari 2013

Nieuwe geluidsnormen in Vlaanderen vanaf 1 januari 2013

Vanaf 1 januari 2013 gelden in Vlaanderen nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten. Voor sommige sportclubs wil dit zeggen dat ze met een aantal nieuwe zaken rekening zullen moeten houden.

Lees alles hierover op de website van het DynamoProject »

Indoor wavesurf kampioenschap

Indoor wavesurf kampioenschap

Op zondagnamiddag 3 februari mogen de grote jongens spelen op de Wavesurf. 5 teams van golfsurf, kitesurf, snowboard, skateboard en windsurf kampioenen nemen het tegen elkaar op vanaf 15u, 2u later weten we welke 'boarders' het best de indoor golf kunnen afdalen. Actie verzekerd!

Meer info over dit kampioenschap via tommy@vyf.be »

Wavesurf initiatie voor de VYF clubleden

Wavesurf initiatie voor de VYF clubleden

Het hele jaar door surfen, alleen de beste golven trotseren en vooral heel veel plezier beleven, dat is waar Wavesurfer voor staat. Belgian Boat show zorgt ervoor dat de VYF enkele activiteiten kan voorzien op deze eindeloze indoor golf, dit voor zowel beginners als ervaren surfers. 

Via de IKsurf website kan je reserveren voor een half uurtje indoor surfplezier, dit tijdens de voorbehouden uren elke voormiddag tijdens de 2 boatshow weekends. Voor één maal houden we ons niet aan het Iksurf concept (15 euro per initiatie), maar doen we het gratis. Inschrijven per sessie moet wel, zodat je niet in de wachtrij komt te staan. Organiseer er een clubuitstap rond, en kom achteraf een drankje halen op onze VYF stand. OPGELET, VOL = VOL.

Geen idee wat de wavesurfer is, bekijk dan de wavesurf video »

Yachting Awards 2012

Yachting Awards 2012
De Koninklijke Belgische Yachting Federatie had het genoegen de Yachting Trofeeën 2012 uit te delen tijdens de kampioenenhulde welke plaats vond op vrijdag 14 december jongsleden, in de lokalen van de Brussels Royal Yachting Club. 
Bekijk hier de fotoreportage van de fotograaf van Varen.

 

Bekijk hier de lijst met de winnaars en hun palmares »

Evi Van Acker ontvangt de Trofee Sportverdienste 2012

Evi Van Acker ontvangt de Trofee Sportverdienste 2012

Op 8 november werd al bekend gemaakt dat Evi Van Acker de Trofee Sportverdienste 2012 had gewonnen. Gisteren kreeg Evi deze prijs overhandigd door Prins Filip.

Deze Trofee is een prestigieuze prijs, die maar één keer in een carrière kan gewonnen worden. Het is een erkenning voor haar prestaties van dit en de vorige jaren. Namelijk drie Europese titels, een tweede plaats op het WK in 2011 en een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Londen.

Bekijk hier de SPORZA uitzending »

Evi Van Acker verkozen tot Sportvrouw van het Jaar!

Evi Van Acker verkozen tot Sportvrouw van het Jaar!

Evi Van Acker heeft zondag de trofee Sportvrouw van het Jaar gewonnen en wordt zo de eerste zeilster die deze trofee mee naar huis mag nemen. Deze trofee is een erkenning van haar succesvolle carrière en haar prestaties van dit jaar, waaronder haar bronzen medaille op de Olympische Spelen in Londen.

Herbekijk hier de overwinning van Evi »

Oproep kandidatuur maatbegeleiding Dynamo Project "Werken met vrijwilligers anno 2013"

Oproep kandidatuur maatbegeleiding Dynamo Project

Het Dynamo Project start in februari 2013 met een maatbegeleiding rond vrijwilligersbeleid in sportclubs. In het pilootproject krijgen tien gemotiveerde sportclubs de unieke kans om samen met begeleider Koen Vermeulen een succesvol vrijwilligersbeleid in de club op poten te zetten.

Het project bestaat uit vijf workshops met persoonlijke begeleiding tussendoor.

Voorwaarden

 • Je sportclub is gemotiveerd om de nodige tijd en energie in het thema "werken met vrijwilligers" te investeren.
 • Je sportclub stelt zich voor woensdag 16 januari 2013 kandidaat via je sportfederatie.
 • Je sportclub engageert zich om twee medewerkers af te vaardigen die op de vijf workshops aanwezig zijn (donderdag 28/2/13, maandag 25/3/13, woensdag 24/4/13, dinsdag 21/5/13 en dinsdag 18/6/13).
 • Alle Vlaamse clubs kunnen zich kandidaat stellen. De vijf workshops van het pilootproject vinden plaats in Oost-Vlaanderen.

Is jouw sportclub gemotiveerd om actief een succesvol vrijwilligersbeleid uit te werken? Breng dan snel je sportfederatie op de hoogte voor woensdag 16 januari 2013. Het Dynamo Project selecteert tien sportclubs uit de binnengekomen kandidaturen.

(bron VSF)