Vlaamse Yachting Federatie - een sterk watermerk

VYF partners
 
Versluys
 
I-Coats
 
Refibo
 
AMB
 
Suzuki
 
Arena
 
Van Laer
 
TopsportVL
 
Begold
Banner Rio

De Vlaamse Yachting Federatie: sterk in zeilen, surfen, competitie én recreatie!

De VYF is de unisportfederatie voor zeilen en surfen in Vlaanderen. Zij is door Sport Vlaanderen erkend. De VYF vzw staat open voor alle Vlaamse verenigingen die zowel de recreatieve als de competitieve watersport aanbieden aan hun leden.

De VYF spitst zich niet enkel toe op competitie. Het ondersteunen van recreatieve evenementen zoals de watersportdag, opendeurdagen en bijscholingen zorgen voor een voortdurend contact met de sporters en de clubs, zowel met de beginners als de pro's.

Ongeval?

Ongeval?

VYF-link

VYF-link

VYF Shop

VYF Shop

VYF kalender

VYF kalender

Kwaliteitslabels

Kwaliteitslabels

VYF Nieuws

Hieronder een selectie uit het VYF nieuws. Een volledig overzicht van alle nieuws kan je vinden op de VYF nieuwspagina. Wil je alle VYF nieuws in je mailbox, schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.  Alle zeil en surfnieuws kan je steeds sturen naar info@vyf.be.

Ga naar de VYF nieuws pagina »

Met uw mening gaan we aan de slag

Met uw mening gaan we aan de slag

Beste clubvoorzitter, bestuurslid, trainer, instructeur, surfer, zeiler, supper, vrijwilliger, G-sporter, beginner, atleet of toekomstig toptalent of ouder van... de opsomming van iedereen die met de Vlaamse Yachting Federatie vzw (VYF) in contact komt is lang, en allen hebt u verwachtingen en een mening over de VYF, haar doelstellingen en acties.

Wel, wij willen weten hoe u over ons als VYF vzw denkt en hoe het misschien beter kan. Nu is het perfecte moment om uw mening te geven hoe we onze nieuwe doelstellingen en acties kunnen vastleggen in het VYF 2017-2020 beleidsplan.

Wij hebben alvast de eerste stap genomen met het formuleren van onze nieuwe missie die u onderaan deze pagina kan vinden, een stukje tekst dat samenvat waarom wij bestaan. Om de volgende stap te kunnen nemen rekenen we op een kleine 10 minuten van uw kostbare tijd.

Kies hier de juiste bevraging en laat ons je mening weten »

G-sport: groot aanbod in 2016!

G-sport: groot aanbod in 2016!

Ook in 2016 biedt VYF een uitgebreid aanbod aan in zowel G-zeilen als G-surfen (G-suppen), dit speciaal voor sporters met een beperking (zowel met een auditief, visueel, fysiek als mentale beperking).

Deze dagen worden op poten gezet dankzij tal van VYF-clubs, Sailability Vlaanderen, Recreas, Parantee en de provincies.

G-zeilen: afgelopen zondag was er de open zeildag in de BZYC te Brugge, dit was een waar succes! De eerste open zeildag vond plaats in Mol (Portaventura) in organisatie van Sailability Vlaanderen. Zondag 29 mei is er ook zo een dag in WskluM Vilvoorde, en ook RBSC Heusden doet hieraan mee op. Deze dagen worden gratis georganiseerd.

Een vast zeilaanbod kan je terugvinden in Portaventura Mol, BZYC Brugge, WskluM Vilvoorde en RBSC Heusden. Op volgende clubs is er ook een aanbod met  eenIkGzeildag(en): NWV Berlare, OSM Schulensmeer, Anemos Heist, SNWV Sint-Niklkaas, KYCN Nieuwpoort (4 september)

Sailability organiseert dit jaar voor het eerst een G-zeilkamp te Mol: van 26 augustus tot 2 september.

G-surfen: club met een regelmatig aanbod is WSC Alleman, zij werken al enkele jaren samen met Recreas om op regelmatige basis G-surfdagen te organiseren. Ook bij volgende clubs kan je terecht: WS Beervelde (4 september), WS Deinze (27 augustus), Surfers Paradise (24 juli), Lakeside Paradise, VVW Westende (Koko Loco op 25 en 26 juni)

De provincie Oost-Vlaanderen organiseert op zaterdag 18 juni haar eerst provinciale G-watersportdag. Hier kunnen mensen met een beperking proeven van G-kajak, G-suppen, G-duiken, G-surfen of G-zeilen. Hier werken ook alle bovengenoemde partners aan mee. Voor meer info en om in te schrijven, ga naar www.ikGwatersport.be. Deze dag is volledig gratis.

Voor meer info en om in te schrijven, klik hier »

Oldskool Noordzeelijnen tijdens de Quiksilver Longboard Classic!

Oldskool Noordzeelijnen tijdens de Quiksilver Longboard Classic!

Een nieuwe zeemanswijsheid is bevestigd: "achter een weekendstorm liggen de Noordzeelijnen voor het grijpen!".

28 specialisten van het classic longboarden verzamelden op pinkstermaandag noseride seconden in de line-up voor het Twins clubhuis. Tijdens 3 rondes noteerde de jury de tijd die elke deelnemer op de neus doorbracht. Ook voor de best trick, hang 5's en hang 10's en de meest stijlvolle longboarder werden prijzen uitgedeeld.

Local surfer Mathias Vanoverbeke stond het langst en met de meeste stijl op de neus, én wist ook de langste "hang 5" (5 tenen over de neus) te noteren. Fabrice van Besien kon als enige alle 10 tenen over de neus krullen (Hang 10), de "fin first 180°" van Brecht Pagie was de beste trick van de dag. Volledige resultaten via deze link.

Lang leven de Noorderstorm, we zien elkaar terug in 2017!

Meer foto's op de BSF facebook pagina »

Komend weekend Open Belgisch Kampioenschap Laser (OBK) 2016 in KYCN en tevens ook de 2de VYF CUP voor de Laserklasse

Komend weekend Open Belgisch Kampioenschap Laser (OBK) 2016 in KYCN en tevens ook de 2de VYF CUP voor de Laserklasse

Het OBK Laser (Standaard,Radiaal en 4.7) is komend Pinkster weekeinde te Nieuwpoort( 14-16 mei).

Dit is het grote jaarlijkse evenement van de Laserklasse in België georganiseerd door de KYCN te Nieuwpoort met assistentie van de Laser Group Belgium. Het is tevens een Europacup evenement en meetellend voor de Europese ranking van de Laser zeilers. De wedstrijden zijn ook van belang voor de Belgische deelnemers om geselecteerd te worden voor WK en EK's.
Meer dan 85 zeilers hebben zich al ingeschreven. Naast een 25 tal Belgische zeilers zijn er veel Ieren(12),Fransen, Nederlanders, Kroaten,Zwitsers,Engelsen en Duitsers.
Helaas nemen de Belgische toppers door de voorbereidingen op Rio en VYF Radiaal talent team door een afwijkend programma niet deel. Hopelijk kan hun schema volgend jaar wel deelname aan het OBK mogelijk maken.
De formele inschrijving is gesloten maar zogenaamde late entries zijn nog altijd welkom vooral in de Standaard klasse.
Deelnemerslijsten en wedstrijdinfo zijn te vinden op 
http://www.eurilca.org/ en de website van de KYCN 

 

Tussenstand VYF CUP »

Belgian Boat Show Beach & Watersportdag bij Anemos: 7-8 mei

Belgian Boat Show Beach & Watersportdag bij Anemos: 7-8 mei

Op 7 en 8 mei kan de watersportliefhebber zijn hart ophalen bij Anemos Beachclub!

Op zowel 7 als 8 mei vindt er de Belgian Boat Show Beach plaats, een gratis test & try weekend van verschillende watersportmaterialen.
Kom langs en test gratis catamarans, sups, kites en ander watersportmateriaal van tal van verschillende merken en verdelers.

7 mei ook Watersportdag! Tussen 10h en 17h organiseert Anemos Beachclub gratis watersportinitiaties voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen. Keuze uit ons ruim aanbod van catamaran- en meermansboten, sup, windsurf, golfsurf, kajak en raft! Ook tal van randanimatie met onder andere bubble football.
Inschrijven kan nog via de Anemos website www.anemos.be/watersportdag
Tussen 17h00 en 18h30 voorziet Redbull een spetterende show van de Wereldkampioen trial bike, Kenny Belaey. Spektakel verzekerd!
Om 18h30 start de BBQ op het strand waarvoor iedereen zich kan inschrijven tot 7 mei, vóór 13h00. Afsluiten doen we met een exotische afterparty met live band Friction, een reggae mix met Afro-pop en Caraïbische vibes en Resident DJ Anemos.

Volledig programma
Zaterdag 7 mei
10h00: Opening van de Belgian Boat Show Beach en start van de Watersportdag
10h00 - 17h00: Watersportdag: Gratis watersportinitiaties voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen
10h00 - 18h30: Belgian Boat Show Beach: Test & Try
17h00-18h30: Redbull show Kenny Belaey
18h30: Beach BBQ
20h30: Afterparty

Zondag 8 mei
10h00-18h30: Belgian Boat Show Beach: Test & Try

Meer info »

Shielmartin Race 21-22 mei

Shielmartin Race 21-22 mei
Beste zeilvrienden,

De data van 21 & 22 mei komen ons zeer snel tegemoet.

" De Shielmartin Race!!"

Telefoneer, doe e-mails, praat, SMS, twitter, pak je facebook........ en motiveer je zeilvrienden om zich nu in te schrijven en deel te nemen!

Inschrijven kan zeer eenvoudig via volgende link http://www.rbsc.be/nl/wedstrijden?oper=inschrijvingsformulier,wedstrijd=749

In bijlage sturen wij jullie ook de "NOR".

Wij maken er een succes van!

Vriendelijke zeilgroeten
Lucien

Lucien De Vetter

Lid van het Shielmartin Sailing Team

Notice of Race »

Belgian Boat Show Beach

Belgian Boat Show Beach

Komend weekend 7-8 mei Belgian Boat Show Beach in Anemos Heist
Een test & try weekend waarbij de bezoekers gratis proefvaarten met vnl catamarans kunnen maken en ander watersportmateriaal kunnen uittesten.

Meer info »

Sluiting secretariaat: verlengd weekend Hemelvaart

Sluiting secretariaat: verlengd weekend Hemelvaart

Het secretariaat zal gesloten zijn op donderdag 5 mei 2016 en vrijdag 6 mei 2016. Voor dringende zaken kunt u een email sturen naar info@vyf.be. Deze vragen zullen vanaf Maandag 9 mei door het personeel beantwoord worden.

Wint Evi Van Acker voor het derde jaar op rij goud op de Sailing Word Cup Hyères?

Wint Evi Van Acker voor het derde jaar op rij goud op de Sailing Word Cup Hyères?

Wint Evi Van Acker voor het derde jaar op rij goud op de Sailing Word Cup Hyères? Het antwoord op deze vraag weten we op zondag 1 mei wanneer de medaillerace wordt gevaren. Op 27 april, 100 dagen voor de start van Olympische Spelen, gaan in Hyères (Frankrijk) de races van de Sailing World Cup van start.

Deze World Cup is de derde regatta van de vijf Sailing World Cup's van 2016:

 • Melbourne - 7 December 2015
 • Miami - 25-30 Januari 2016
 • Hyères - 25 April - 1 Mei 2016
 • Weymouth and Portland - 6-12 Juni 2016
 • Qingdao - 10-16 Oktober 2016

Evi Van Acker, Emma Plasschaert en Maité Carlier nemen deel in de Laser Radial. Dit sterke dames veld bestaat uit 34 zeilsters uit 22 verschillende landen. De eerste twee races starten op woensdag 27 april. De medaillerace wordt op 1 mei gevaren waarna we de winnares kennen.

Sam Vandormael en William De Smet vinden we terug in de Laser Standard. Beide mannen zeilen hun eerste twee races op woensdag 27 april en sluiten af op zondag 1 mei. Met 40 deelnemers uit 20 verschillende landen is de kwaliteit van het deelnemersveld verzekerd.

Yannick Lefèbvre met Tom Pelsmaekers en Levi Slap met Max Slap nemen deel in de 49er. In deze snelle zeilboot nemen zij het op tegen 40 andere teams uit 21 verschillende landen. De 49er klasse zeilt vanaf 27 april drie races per dag, behalve op 1 mei, dan staat enkel de medaillerace op het programma.

Andere Belg die ook deelneemt is: Wannes Van Laer in de Laser Standard.

Klik hier om naar de event website te gaan »

Komend weekend start de Watersportdag, of eigenlijk Watersportdagmaand!

Komend weekend start de Watersportdag, of eigenlijk Watersportdagmaand!

Vorig jaar was de watersportdag zo plezant dat hij twee dagen duurde. In 2016 deint het watersportfeest nog veel verder uit. Tijdens de hele maand mei laten de watersportclubs je kennismaken met een waaier aan waterpret. Meer dan 100 Vlaamse clubs bieden op meer dan 60 watervlakken initiaties aan in een tiental sporten, gratis of aan een spotprijs.

Wil je op jouw watersportdag wakeboarden onder een stralende zon of net zeilen bij een stevige bries. Vroeger had je daarvoor een portie geluk nodig, nu enkel een weerbericht en wat planning. Ook keuzestress is verleden tijd, je proeft pakweg elk weekend van een andere watersport. De maand mei leent zich perfect voor een lenteduik, de watertemperatuur stijgt en de zon warmt je op. De watersportclubs gooien dan graag hun deuren open, zo kan je nog een zomer lang van je nieuwe passie genieten.

Check het volledige aanbod op watersportdag.be »

North Sea Cup windsurfen op 30 april en 1 mei te Oostende

North Sea Cup windsurfen op 30 april en 1 mei te Oostende

Tijdens het weekend van 30 april en 1 mei organiseert VVW Inside Outside Oostende de Belgische manche van de North Sea Cup aan de Outside locatie van de surfclub. De North Sea Cup is de grootste internationale windsurfwedstrijd aan de Belgische kust. De wedstrijd laat jong en wat jonger het zich tegen elkaar opnemen in de windsurf disiplines Bic Techno, RS:X en Formula windsurfing.

Bekijk hier de Notice Of Race »

Brevettendag 1 mei 2016 bij Anemos

Brevettendag 1 mei 2016 bij Anemos

Je kunt zeilen, kiten of windsurfen maar je hebt hier geen officieel bewijs van? Zowel bij Anemos als bij de meeste andere binnen- en buitenlandse clubs dien je een brevet te kunnen voorleggen om watersportmateriaal te kunnen huren. Op 1 mei organiseert Anemos een brevettendag voor catzeilen, kiten en windsurfen! Schrijf je in en leg je brevet af! Er is een groep van 10h-13h en een groep van 14h-17h. Deelnemen is mogelijk met zowel materiaal van de club als met eigen materiaal. De brevettendag start met een theoretisch examen gevolgd door de praktische proeven. Inschrijven kan door te mailen naar groep@anemos.be, met vermelding van de discipline en tijdstip (voor- of namiddag) Prijzen (incl. internationaal paspoort): Kite & cat: 40€ voor leden, 45€ voor niet-leden Windsurf: 30€ voor leden, 35€ voor niet-leden

BKkite: De Belgische Kampioenschappen Freestyle kitesurfen!

BKkite: De Belgische Kampioenschappen Freestyle kitesurfen!

Het Belgisch kampioenschap freestyle is de koningsklasse van alle kitesurf disciplines. Technisch moeilijke rotaties, handle passes en high power wakeboard moves gecombineerd met een vloeiende stijl zijn de sleutels voor het binnenhalen van de titel.

In 2016 staan 2 BK manches op het programma; één in de open categorie en één BK jeugd. De titels in de open categorie worden op één van volgende wedstrijddagen beslist: 30 april - 1 mei te Anemos Heist, 14 - 15 of 22 mei te Surfing Elephant Wenduine, of één van de laatst 3 septemberweekends te Surfclub Windekind. Het BK jeugd (18 jaar en jonger) heeft plaats op 30-31 juni of 6-7 juli te Surfing Elephant Wenduine.

Voor de (jeugd)wedstrijd geven we de GO of NO GO via de facebook pagina.

Meer info en inschrijven op www.vyf.be/bkkite »

De Quiksilver Longboard Classic presents: The Noseride Edition

De Quiksilver Longboard Classic presents: The Noseride Edition

De Quiksilver Longboard Classic te Twins Club Bredene is de golfsurf voorjaarsklassieker van de Noordzee. Met "The Noseride Edition" wordt dit jaar terug naar de roots gegaan van het longboarden. Laat je leach dus maar thuis en plak alvast de neus van je 9 voet single fin af!

The Quiksilver Longboard Classic gaat "back to the roots" voor de 2016 editie. Op alle longboards - die 9 voet of groter zijn, single fin en geen leach - wordt op 50cm van de neus een ductape lijn gekleefd. Surfers moeten over de lijn stappen om hun ride te laten kwalificeren als nose-ride. Een wedstrijdconcept die veel longboarders zal herkennen van de The Joel Tudor Duct Tape Invitational.

Meedoen? Schrijf dan in via onderstaand formulier! Het €15 euro inschrijvingsgeld is op de dag van de wedstrijd ter plaatse te betalen.

Meer info en inschrijven hier »

Doe mee aan het eerste BK Standup Paddle in de golven!

Doe mee aan het eerste BK Standup Paddle in de golven!

iSUP.be en Twins Club Bredene organiseren het eerste BK Wave SUP! Eens de golven binnen rollen wordt er 24h op voorhand een Go of No Go gegeven op iSUP.be en via de Facebook pagina's van iSUP en de VLaamse Yachting Federatie.

Hou volgende weekends alvast vrij:

 • De voorziene wacht periode is: 05-08 mei
 • Eerste reserve periode is: 14-16 mei
 • Tweede reserve periode is: 21-22 mei

Meer info en inschrijven via iSUP.be »

2016 Bijscholing kitesafe redding bekwaamheidsattest

2016 Bijscholing kitesafe redding bekwaamheidsattest

De VYF & VVW organiseert in samenwerking met IKWV en WOBRA in 2016 terug een bijscholing voor het behalen van het vaar- en reddingbekwaamheidsattest. De clubs kunnen hiervoor hun personeel dat verantwoordelijk is voor de redding en bewaking inschrijven via de kitesafe website. De deelname aan deze bijscholing is gratis.

Nog meedoen, bekijk dan de toelatingsvoorwaarden en de nog beschikbare datum te Surfclub Windekind hier.

 

Ga naar de kitesafe website »

Het BKwave windsurfen gaat op zoek naar golven en wind

Het BKwave windsurfen gaat op zoek naar golven en wind

Het BK wave windsurfen gaat tijdens het voorjaar op zoek naar een lentestorm tijdens één van de 3 weekends in mei. De uitvalsbasis voor de eerste wachtperiode is Twins Bredene. (najaar: Windekind Oostduinkerke - Wissant)

Eerste wachtperiode van het BK Wave Windsurfen 2015: 1 weekend op afroep tijdens de periode 5-8, 14-15 of 21-22 mei te Twins Bredene

Of het het 'Go' of 'No Go' zal worden komend weekend (en de overige 3 weekends) kom je te weten 2 dagen voor het wedstrijdweekend via de VYF facebook pagina & www.stormriders.be

Ga naar de BKwave facebook pagina »

Bronzen medaille voor William De Smet op de Laser Europa Cup Hyères

Bronzen medaille voor William De Smet op de Laser Europa Cup Hyères

Van 9 tot 12 april vond in Hyères de Laser Europa Cup plaats. William De Smet behaalde de bronzen medaille en Maité Carlier werd knap 5de. Hieronder de Belgische resultaten:
Laser standard:

 • William De Smet: 3
 • Bob Verhaagen: 35
 • Joachim D'Hondt: 37
Laser Radial:
 • Maité Carlier: 5
Laser 4.7:
 • Anouk Geurts: 30
 • Simon De Gendt: 37
 • Alex Versluys: 76
 • Arthur Van Damme: 103
 • Gilles Passchyn: 119
 • Calliste Moerman: 157

Klik hier om alle resultaten te bekijken »

Zilver voor Evi Van Acker in Palma

Zilver voor Evi Van Acker in Palma

Met nog 125 dagen te gaan voor de Olympische Spelen in Rio, heeft Evi Van Acker zilver gewonnen op de Eurosaf wedstrijd "trofeo Princesa Sofia" in Palma De Mallorca (Spanje)! De resultaten van het VYF Team:

Laser Radial:

 • Evi Van Acker: 2de
 • Maité Carlier: 26ste
 • Emma Plasschaert neemt wegens ziekte niet deel

Laser Standard:

 • Sam Vandormael: 29ste
 • William De Smet: 38ste

49er:

 • Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers: 20ste
 • Levi Slap en Max Slap: 45ste

Andere Belgen die deelnemen: Wannes Van Laer staat 5de in de Laser Standard, Corentin Demanet & Quinten Lauwers staan 30ste in de 470, Morgan Good & Dominique Ampe zijn 21ste in de Nacra 17

Klik hier om alle resultaten te bekijken »

Shielmartin Race 21-22 mei

Shielmartin Race 21-22 mei

The Exclusive Shielmartin Race for CR Yachts
Breskens - Zeebrugge - Breskens
Zaterdag 21 & zondag 22 mei 2016
RBSC, WV Breskens & VYF
Shielmartin Sailing Team

~~~~~~~~~~~~~~~~

Beste Zeilcollega's

Begin maart ll. ontvingen jullie een schrijven en vroegen we om een ‘Save the Date' voor deelname aan een unieke zeilrace.
Zoals toen geschreven lichten we in detail de sluier op van dit exclusief gebeuren.

 

■ Programma zaterdag 21 mei 2016

1ste Race: Breskens - Zeebrugge
• Registratie in clubhuis WV Breskens tussen 12u00 & 14u00
• Vertrek + 15u00
• Aankomst Zeebrugge vanaf + 17u30

 

Festiviteiten te Zeebrugge + 17u45
• Verbroedering zeilers & fundingpartners
• Verwelkomingsdrink van het Shielmartin Sailing Team
• Toespraak door Dhr. Landuyt - Burgemeester van Brugge
• Gastronomisch Walking Diner (€ 25,00 per persoon)
• Aankondiging winnaars van dag 1 - 1ste - 2de & 3de plaats
• Uitreiking v/d prijzen: - Trofee van de race (1ste dag)
- Beker en tinnen schalen van de Stad Brugge

 

■ Programma zondag 22 mei 2016

2de Race: Zeebrugge - Breskens
• Registratie in het clubhuis van RBSC en voorbereiding 
• Startschot door Dhr. Tommelein, Staatssecretaris van de Noordzee
• Aankomst te Breskens verwacht vanaf + 15u30
• Verwelkomingsdrink van het Shielmartin Sailing Team 
• Uitreiking v/d prijzen: - Trofee van de race (2de dag) + 16u30
- Shielmartin Trofee! "Bronzen kunstwerk"

 

■ Inschrijving

• Slechts € 60,00 voor de tweedaagse race!
• Stort gewoon dit bedrag op nr. BE88 7340 4193 6341 van Shielmartin/L. De Vetter met vermelding van uw naam en emailadres.
• Na ontvangst sturen we u alle documenten door voor uw deelname

 

■ Belangrijk!

• Uw deelname is zeer waardevol voor de mensen die dit uniek zeiljacht "Shielmartin" gebouwd hebben.
• Voorzie bij uw bemanning 2 jeugdige zeilers (14j......), ter bevordering van de zeilsport bij de jeugd.

 

Met sportieve groeten,

Jean Vanhoebost
Voorzitter Exclusive Shielmartin Race

EUROSAF Palma 2016

EUROSAF Palma 2016

Volgende week maandag 28 maart start te Palma (Mallorca, Spanje) de Eurosaf wedstrijd "47e Trofeo S.A.R. Princesa Sofia". Zaterdag 2 april wordt de medalrace gevaren. De wedstrijd is te volgen via een android en ios app


Volgende VYF alteten komen in actie:

Laser radial:
 • Evi Van Acker
 • Emma Plasschaert
 • Maité Carlier
Laser Standard:
 • Sam Vandormael
 • William De Smet
49er:
 • Yannick Lefebvre + Tom Pelsmaekers
 • Levi Slap + Max Slap

Klik hier voor de resultaten »

Ik G-zeil en Ik G-surf

Ik G-zeil en Ik G-surf

Na een succesvol G-sportjaar in 2015, worden er in 2016 opnieuw heel wat IkG-zeil/IkG-surfsessies georganiseerd. G-zeilen en G-surfen zit in de lift!

Omdat sporten voor iedereen is, heeft de Vyf sinds vorig jaar de handen in elkaar geslaan samen met haar clubs, Recreas, Sailability Vlaanderen, Parantee, de provincies en Vlaanderen, om zodoende het G-zeilen en G-surfen dichter bij G-sporters te brengen.

Ook dit jaar worden tal van sessies georganiseerd over heel Vlaanderen; van Limburg (OSM Schulensmeer), Antwerpen (Portaventura Mol, uitvalsbasis van Sailability Vlaanderen, RYCB), Vlaams-Brabant (WskluM Vilvoorde), Oost-Vlaanderen (RBSC Heusden, NWV Berlare, WS Deinze, WS Lochristi, SNWV te Sint-Niklaas, tot West-Vlaanderen (BZYC Brugge, Lakeside Paradise, Anemos Heist, KYCN).

Tegen 2017 zal het G-zeilen en G-surfen toch in heel wat clubs ingebed zijn.

Omdat sporten voor iedereen is!

 

Voor meer info en om in te schrijven, klik hier »

Partnership iCoats - VYF

Partnership iCoats - VYF

I-Coats N.V., Innovative Coating Solutions, gevestigd in Berchem, is verheugd zich te hebben verbonden aan het VYF via Publiciteitssponsoring.
Als leverancier van High Performance Coatings voor touwen en netten gemaakt van High Performance vezels is dit een perfecte match naar de eindgebruikers. Een sportief zeilteam met leading ladies, Evi Van Acker, Emma Plaschaert en Maïté Carlier geven perfect weer hoe zij gekend zijn in de markt: "Kwaliteit gekoppeld aan eenvoudig en consequent hard werken brengen mooie resultaten". Via de touwen ons ter beschikking gesteld door Gottifredi Maffioli kunnen de dames genieten van de wereldtop in Yachting Ropes.
We kijken uit naar een succesvolle samenwerking.

Klik hier om naar de website van iCoats te gaan »

Safe the date: The Exclusive Shielmartin Race for CR Yachts

Safe the date: The Exclusive Shielmartin Race for CR Yachts
Breskens - Zeebrugge - Breskens
Zaterdag 21 & zondag 22 mei 2016
RBSC, WV Breskens & VYF
Shielmartin Sailing Team
~~~~~~~~~~~~~~~~
Het Shielmartin Sailing Team organiseert op Zaterdag 21 & Zondag 22 mei 2016
The Exclusive Fundraising Sailing Race - Breskens - Zeebrugge - Breskens
ter ondersteuning van het Gents opleidingscentrum Goca (Opleidingscentrum voor semi-industriële ambachten). Dit bewonderenswaardig centrum leidt jaarlijks meer dan 100 mensen op en begeleidt deze naar de re-integratie in de maatschappij en het werkveld.

Een uiterst gedreven team van mensen, geleid door Lucien De Vetter als bezieler van het Shielmartin project, samen met Frans Maas, gerenommeerd scheepsbouw architect, heeft deze Goca mensen, én de nodige middelen - én kracht gegeven om van de oude Shielmartin een prachtig en fonkelnieuw gerestaureerd zeilschip te maken.

Het resultaat mag gezien worden, en terecht kunnen alle mensen die hieraan gewerkt hebben fier zijn op het bereikte resultaat. Het is om dit noeste werk te eren, dat we de Shielmartin Race voor de eerste maal in het leven roepen. Het is echter tevens onze ambitie om dit jaarlijks te herhalen en zodoende hier een fijne en niet te missen klassieker van te maken.

We willen van deze zeilrace een gezellig en sportief evenement maken met familie, jeugd, vriendschap en maatschappelijk engagement als de sleutelwoorden.

Uw deelname aan de wedstrijd, geleid door Dhr. Frans Maas & Dhr. Marc Seynaeve zal ons toelaten om verder te blijven ijveren om extra werkmiddelen voor Goca te verzamelen.

Bij voorbaat dank ik u namens het voltallige Shielmartin Sailing Team voor jullie enthousiaste belangstelling en participatie aan deze eerste editie van "The Exclusive Shielmartin Race"
→ Details volgen!


Met sportieve groeten,

Jean Vanhoebost
Voorzitter Exclusive Shielmartin Race

Alle 2016 surfwedstrijden in de VYF surfkalender!

Alle 2016 surfwedstrijden in de VYF surfkalender!

In de VYF surfkalender kan je alle BK's en een selectie van belangrijke nationale wedstrijden vinden. Eveneens is er voor elk evenement een koppeling met de resultaten voorzien.Klik een dag aan in het maandoverzicht om het aanbod of de resultaten van de wedstrijden te bekijken.

Op zoek naar alle wedstrijden of resultaten in een bepaalde discipline of klasse? klik op 'toon lijst' en klik bij 'kies klasse 2016' de gewenste klasse of/en discipline aan.

Ga naar de surfkalender 2016 »

Kies zelf je watersportdag in mei

Kies zelf je watersportdag in mei

Vorig jaar was de watersportdag zo plezant dat hij twee dagen duurde. In 2016 deint het watersportfeest nog veel verder uit. Tijdens de hele maand mei laten de watersportclubs je kennismaken met een waaier aan waterpret. Meer dan 100 Vlaamse clubs bieden op meer dan 60 watervlakken initiaties aan in een tiental sporten, gratis of aan een spotprijs.

Wil je op jouw watersportdag wakeboarden onder een stralende zon of net zeilen bij een stevige bries. Vroeger had je daarvoor een portie geluk nodig, nu enkel een weerbericht en wat planning. Ook keuzestress is verleden tijd, je proeft pakweg elk weekend van een andere watersport. De maand mei leent zich perfect voor een lenteduik, de watertemperatuur stijgt en de zon warmt je op. De watersportclubs gooien dan graag hun deuren open, zo kan je nog een zomer lang van je nieuwe passie genieten.

Check vanaf 1 april het volledige aanbod op www.watersportdag.be en kies zelf waar en wanneer je welke watersport zal ontdekken!

Meer watersportdag informatie op de facebook pagina »

Surfers strijden tegen tsunami van plastic met Eneco Clean Beach Cup 7: Belgisch luik van 21ste wereldwijde strandschoonmaak

Surfers strijden tegen tsunami van plastic met Eneco Clean Beach Cup 7: Belgisch luik van 21ste wereldwijde strandschoonmaak

Als we het roer niet omgooien, zou er tegen 2050 meer plastic dan vis in de zee zwemmen. Het strand stelt het al niet veel beter, in elke kilogram Belgisch zand vind je tot 150 stukjes plastic. Plastic blijft er voor altijd, het verbrokkelt tot minuscule deeltjes die via zeezout, garnalen of mosselen weer op ons bord belanden...

Surfers zien hun speeltuin in een stort veranderen en pleiten voor ingrijpende maatregelen met de zevende editie van de Eneco Clean Beach Cup op de eerste zondag van de lente. Zo nemen 18 Belgische surfclubs deel aan de strandopruimactie die Surfrider Foundation Europe voor de 21ste keer wereldwijd organiseert. Stad aan Zee Oostende besteedt dit jaar extra aandacht aan de staat van haar strand en is het middelpunt van waar Studio Brussel live uitzendt.

Meer info en deelnemen via Enecocleanbeachcup.be »

Vrijere wetgeving brandingsporten voorgesteld op de Belgian boat show

Vrijere wetgeving brandingsporten voorgesteld op de Belgian boat show

Op de Belgian Boat Show in Gent heeft staatssecretaris voor Noordzee Bart Tommelein het nieuw wettelijk kader voor de brandingsporten voorgesteld. De 7-beaufort-regel wordt geschrapt, de verplichte uitrusting van de sporters wordt afhankelijk van de afstand van de kust, en er kunnen insteekzones voor jetski's komen. ‘Vrijheid én veiligheid staan centraal' aldus Bart Tommelein.

De huidige wetgeving rond de brandingsporten - reeds enkele decennia oud - zorgt voor heel wat onduidelijkheid omdat de wet niet is aangepast aan nieuwe sporten zoals stand-up paddling (SUP). Ook de reglementering rond de uitrusting is niet aangepast aan de 21ste eeuw. Maar het is vooral de 7-beaufort-regel die al lang een doorn in het oog is van geoefende watersporters.

Lees verder in de VYF nieuwsbrief »

Nieuwe Watersportkampenbrochure

Nieuwe Watersportkampenbrochure

Op zoek naar een zeil-, surf-, standup-paddel of kitesurf kamp? De brochure watersportkampen zal je zeker enkele stappen verder brengen in je zoektocht naar je perfect watersportkamp in één van de VYF of VVW clubs.

De nieuwe versie is nu beschikbaar. VYF en VVW zorgt voor de verspreiding in Vlaanderen. Indien je graag 1 of enkele exemplaren ontvangt, stuur dan een mailtje naar an@vyf.be

Bekijk de brochure online »

AMB Nautical insurance vervangt GJW Insurance België

AMB Nautical insurance vervangt GJW Insurance België

Deze naamsverandering wil ons dichter bij de klant brengen. "De situatie in de snel veranderende watersportwereld, opgeteld bij de nieuwe richtlijnen  die voor verzekering gelden zijn niet de enige redenen waarom mijn kantoor een transformatie ondegaat." Legt Anne-Marie Bouweraerts uit. "De nieuwe formule zal toelaten dat ik dichter bij de klanten kan opereren en een veel snellere adequatere service kan verlenen. Vandaar dat ook het kantoor verhuist naar de Oude Leeuwen Rui in Antwerpen, vlak bij de hippe jachthaven Antwerpen Willemdok."

Deze nieuwe formule stelt de klant nog meer centraal. Hiermee wordt AMB Nautical Insurance een van de bakens die watersport voor iedereen plezierig zal houden. 

Wenst u het volledig persbericht te lezen, klik dan op volgende link: AMB Nautical insurance vervangt GJW Insurance België 

Klik hier om naar de website te gaan van AMB Nautical Insurance »

Bijscholing Vlaamse Yachting Federatie in samenwerking met Energy Lab

Bijscholing Vlaamse Yachting Federatie in samenwerking met Energy Lab
Op zaterdag 12 maart organiseert VYF samen met Energy Lab een bijscholing voor de trainers en coaches van de teams en van de clubs aangesloten bij VYF.

Tijdens deze bijscholing wordt er aan de hand van een theoretische sessie getoond hoe een jaarplanning met bijhorende doelstellingen en trainingsprogramma worden opgemaakt. Daarna wordt er via een praktijksessie in het labo van Energy Lab uiteengezet hoe een topzeiler uit het Olympic Team getest wordt.

Inschrijven kan tot en met 7 maart 2016. Gelieve uw aanwezigheid snel te bevestigen, daar de plaatsen beperkt zijn.

Klik hier voor meer infromatie en om u in te schrijven »

Handleidingen en brevetten scholingsjaar 2016

Handleidingen en brevetten scholingsjaar 2016

Het scholingsseizoen 2016 zit in volle voorbereiding. 
De handleidingen en brevetten zijn daarbij de aangewezen didactische hulpmiddelen. 
Om een voldoende voorraad in stock te nemen voor 2016 hadden we al graag een zicht op uw bestellingen voor het volgende werkingsjaar.
We hebben het de voorbije tien jaar democratisch willen houden en dat is nog steeds zo.
Toch zijn we verplicht om de prijzen aan te passen, dit in overleg met partner VVW Recrea vzw.
Weet dat eventueel gegenereerde opbrengsten volledig terugkeren terug naar ondersteuning van de sport in de opleidingsclubs.

Voor een brevet zal nu 1.5€/stuk betalen en voor de handleidingen 3€/stuk.

 

Bekijk alle handleidingen en brevetten in de VYF SHOP »

Bezoek de Rio2016 website

Bezoek de Rio2016 website

Op de Rio2016 website is een leuke introductie te vinden over de Olympische zeildiscipline! Nog geen zeilkennis, dan is dit je eerste kennismaking omet Olympisch Zeilen

Ga naar de Rio2016 website »