Vlaamse Yachting Federatie - een sterk watermerk

VYF partners
 
Versluys
 
I-Coats
 
Arena
 
Suzuki
 
Van Laer
 
TopsportVL
 
Begold
 
Refibo
 
GJW

De Vlaamse Yachting Federatie: sterk in zeilen, surfen, competitie én recreatie!

De VYF is de unisportfederatie voor zeilen en surfen in Vlaanderen. Zij is door BLOSO erkend. De VYF vzw staat open voor alle Vlaamse verenigingen die zowel de recreatieve als de competitieve watersport aanbieden aan hun leden.

De VYF spitst zich niet enkel toe op competitie. Het ondersteunen van recreatieve evenementen zoals de watersportdag, opendeurdagen en bijscholingen zorgen voor een voortdurend contact met de sporters en de clubs, zowel met de beginners als de pro's.

Ongeval?

Ongeval?

VYF-link

VYF-link

VYF Shop

VYF Shop

VYF kalender

VYF kalender

Kwaliteitslabels

Kwaliteitslabels

VYF Nieuws

Hieronder een selectie uit het VYF nieuws. Een volledig overzicht van alle nieuws kan je vinden op de VYF nieuwspagina. Wil je alle VYF nieuws in je mailbox, schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.  Alle zeil en surfnieuws kan je steeds sturen naar info@vyf.be.

Ga naar de VYF nieuws pagina »

Verslag ONZK Prijsuitreiking 2015

Verslag ONZK Prijsuitreiking 2015
Vrijdag 29 januari werden de prijzen van het Open Noordzeekampioenschap uitgereikt. Na de succes-formules van vorig jaren in RNSYC en KYCN, waren we dit jaar te gast in de club van de Watersportkring van de Luchtmacht Nieuwpoort. De 'WSKLuM Nieuwpoort', de club die tevens het ONZK voorzitterschap in 2015 waarnam onder Kristiaan Germonpré, organiseerde de uiterst geslaagde prijsuitreiking met ondersteuning van de Vlaamse Yachting Federatie.

Met meer dan 100 kwamen deelnemers en sympathisanten opdagen vanuit alle windstreken, van Nederland tot Frankrijk, van de kust tot Wallonië. Gedurende de verzorgde receptie werd druk bijgepraat onder de zeilers, waardoor de sfeer er al snel goed in zat. Iets over acht was het tijd voor ceremoniële gedeelte.

De eerste podiumgasten van de avond waren Glenn De Brouwer met Diabolic die wonnen in de CR 3-6 cruiserklasse, en André De Kegel met J Venture in CR1-2. In de IRC 3 klasse stond Alain Rousseau met Picsou op het hoogste schavotje gevolgd door Frans Maas met Capella en Jacques Lemaire met Sorcier Noir. Bij de IRC 1-2 won Philippe Bourgeois met Dunkerque Plaisance, Jan Gabriël werd tweede met Ragazza en Effraimidis Prokopios met Amaris 2 derde.
Als afsluiting van de ceremonie werden de traditionele Wisselbekers uitgereikt. De trofee Frans Louwers; voor de club die het best presteerde in het ONZK; ging naar KYCN, alsook De Trofee Gaëtan Janssens werd gewonnen door KYCN, voor hun prestaties in het OBK IRC.

Ook werden de partners 2015 - 2016: GJW Insurance, Debo belettering, Genisol, Landtmeters, Marina Yachting Center, Soete Tecnical Services, Westdiep, Wittevrongel Sails en Bootmagazine en Varen - bedankt voor hun steun aan het ONZK.

De avond ging verder met een lekker diner, opgediend met een perfecte muzikale omkadering door Fair Phillis en afgesloten met de DJ, die de ambiance kon verzekeren. Kortom, een avondje om in te kaderen en niet snel te vergeten.

Bekijk de presentatie met alle winnaars.

Foto's prijsuitreiking ONZK

foto's van een geslaagde editie

Geplaatst door Open Noordzeekampioenschap op dinsdag 2 februari 2016

Tussenstand World Cup Miami

Goud voor @evivanacker!!! @emma.plasschaert eindigt op een knappe vijfde plaats! #VYFOlympic #swcmiami16

Een foto die is geplaatst door Vlaamse Yachting Federatie (@vyfvzw) op

Opleidingsdag MONITOREN voor ZEILERS MET EEN BEPERKING

Opleidingsdag MONITOREN voor ZEILERS MET EEN BEPERKING

Voor de 3de maal organiseert de VYF in samenwerking met Sailability Vlaanderen en Parantee een opleidingsdag voor monitoren voor het begeleiden van G-zeilers.

Deze dag gaat door op zondag 15 mei 2016 te Portaventura Mol. Begin om 10 u met eerst een stukje algemene theorie over G-sporters, ook EHBO en veiligheid komen aan bod. In de namiddag wordt dit alles in de PRAKTIJK toegepast samen met G-zeilers (gebruik tillift aan de wal, begeleiding aan de wal en op het water etc.). Einde voorzien omstreeks 17u. Deelname is GRATIS!

Ben je persoonlijk geïnteresseerd in deze opleiding, of heeft je club een paar G-zeilers en willen jullie graag meer praktijkgerichte kennis hieromtrent? Dan is dit de ideale cursus.

Om gratis in te schrijven, klik hier »

A-brevet-data 2016 gekend!!

A-brevet-data 2016 gekend!!

Wil je graag initiator zwaardboten worden en lesgeven in je club? Dan dien je eerst je A-brevet te behalen. Het A-brevet toont aan dat je het zeilen zowel theoretisch als in de praktijk onder de knie hebt.

Het A-brevet-examen kan je afleggen vanaf 15 jaar. Er is zowel een theoretische als een praktische proef. Voorbereidingscursussen worden door de clubs georganiseerd en worden ten sterkste aangeraden, dit om je slaagkansen op het examen te verhogen.

Het je nog vragen? Mail naar sara@vyf.be.  

Klik op onze VERNIEUWDE site voor alle info en om in te schrijven »

ONZK Prijsuitreiking

ONZK Prijsuitreiking
Graag nodigen we jullie uit op de prijsuitreiking van het Open Noordzeekampioenschap die doorgaat op vrijdagavond 29 januari 2016 vanaf 19 uur in de WSKLuM te Nieuwpoort, Halvemaanstraat 2b.

Iedereen die aan minstens drie wedstrijden deelnam valt in de prijzen, maar alle andere deelnemers en supporters zijn uiteraard welkom.

Het ONZK in samenwerking met de Vlaamse Yachting Federatie biedt jullie aan: 
* een receptie van 19 tot 20 uur met aperitief en hapjes 
* de prijsuitreiking van het ONZK 2015
* in optie een diner (3 gangen) voor de prijs van 45 € incl. dranken.
* live muziek zorgt voor de sfeer en dansmuziek.

Diner ONZK Prijsuitreiking
* Nieuwpoortse garnaalkroket met fris slaatje
* Gegrilde filets mignons met een slaatje, 2 verschillende warme sausjes en verse frietjes
* De enige echte Dame Blanche
* Koffie met versnaperingen
* Prijs: 45€ incl. dranken (wijn-bier-water-frisdranken inbegrepen tot en met hoofdgerecht)

De betaling voor het diner moet uiterlijk 27 januari op rekening BE54 3630 2975 5697 van het ONZK staan.

We hopen jullie talrijk te mogen verwelkomen op deze winterse ontmoeting voor zeilers en wensen jullie allen een gezond en gelukkig jaar 2016 met veel zeilplezier.

VYF-link

VYF-link
Om de jaarovergang van de VYF-link vlot te laten verlopen wordt het systeem vanaf 18/12/2015 t.e.m. 15/01/2016 op read only gezet voor alle clubs. In deze periode kunnen geen aanpassingen meer gebeuren.

Vanaf 16/01/2015 kunnen de nieuwe leden voor 2016 terug worden ingegeven via de VYF-link door deze op actief te plaatsen en door de nieuwe leden in te voegen. Alle leden die in 2015 lid waren en op actief stonden, worden op passief geplaatst en alle leden die in 2015 op passief stonden worden op ex-leden geplaatst.

Indien er leden zijn die vóór 15/01/2016 hun licentie nodig hebben om een wedstrijd te varen, dan kan er hiervoor een voorlopig attest opgemaakt worden. Gelieve de gegevens van deze personen per mail te bezorgen aan nelly@vyf.be.

Vergeet deze tijdelijke lidmaatschappen op 15/01/2016 dan niet door te geven via de VYF-link.

Openingsuren VYF secretariaat tijdens de eindejaarsperiode

Openingsuren VYF secretariaat tijdens de eindejaarsperiode

Tijdens de feestdagen zal het secretariaat gesloten zijn vanaf donderdag 24 december tot en met vrijdag 01 januari. U kunt steeds een e-mail sturen naar info@vyf.be. Vanaf maandag 04 januari zal het personeel uw vragen beantwoorden.

Online Sportonderzoek KU Leuven

Online Sportonderzoek KU Leuven

Klik hier om aan het onderzoek deel te nemen »

VYF ledenbijdrage 2015

VYF ledenbijdrage 2015

Zoals beslist door de Algemene Vergadering dd. 18/03/2008 wordt de bijdrage jaarlijks geïndexeerd. Om de clubs nu reeds de mogelijkheid te bieden hun facturatie voor het komend jaar aan te passen, kunnen wij u bevestigen dat de VYF bijdrage voor 2016 op €12,65 wordt bepaald.

De verzekeringsbijdrage voor 2016 wordt op €4,30 per verzekerde bepaald. De verzekering voor Kitesurfers blijft ongewijzigd en bedraagt €5,00.

Uiteraard staan wij steeds tot uw dienst voor verdere inlichtingen hierover.

Klik hier voor meer informatie over het lidmaatschap »

Aanbod SUP boards uit VYF sup School

Aanbod SUP boards uit VYF sup School
Na 2 jaar dienst in de VYF sup school zullen de huidige 25 RRD Airsup Boards vervangen worden door nieuwe in 2016.

Deze 15 Airsup 10.2 en 10 Airsup 10.4 boards zijn allen nog in goede staat en zonder noemenswaardige schade noch gebreken. Deze boards zijn allen dubbelwandig (vele nieuwe boards zijn nu enkelwandig) en zeer robuust gemaakt, zeer geschikt dus voor scholing.
Technische info: http://www.robertoriccidesigns.com/equipment/shop/air-sup/. De foto's in bijlage zijn allen genomen dit jaar.

Als VYF club kan u deze boards aankopen aan €250 + €25 voor de peddel. (nieuwprijs is €800 board, €70 peddel)
De boards zijn te bezichtigen na afspraak bij de VYF, en ook tijdens SUP for Life komende zaterdag te Deinze - Latem - Gent.

Een technische fiche van deze boards is hier te bekijken: http://issuu.com/robertoriccidesigns/docs/air-sup-manual-2012

Bent u geïnteresseerd of hebt u nog vragen, klik hier om contact op te nemen met Tommy »

Kampioenenhulde - resultaten

Kampioenenhulde - resultaten

Thibeau Bastien en Evi Van Acker zijn vrijdag op de Nacht van de Yachting in Namen door het Koninklijk Belgisch Yachting Verbond (KBYV) verkozen tot Yachtman en Yachtwoman van het jaar 2015. Daarnaast viel ook Paul Maes in de prijzen. De stuurman en trainer kreeg uit handen van voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge de titel ‘Fellow of Jacques Rogge'.

Resultaten
Yachtvrouw van het jaar 2015 - Evi Van Acker
Yachtman van het jaar 2015 - Thibeau Bastien
Yachtmanager van het jaar 2015 - Bart Plasschaert
Belofte van het jaar 2015 - Isaura Maenhaut
Fellow of Jacques Rogge 2015 - Paul Maes

 

Foto's van Carels Photography »

VTS - opleidingen 2016: word zeil- of surflesgever in je club!

VTS - opleidingen 2016: word zeil- of surflesgever in je club!

Wil je lesgever/trainer worden in je club? Bekijk dan snel het aanbod voor 2016, dit staat reeds online!

Aspirant initiator Wegens groot succes worden volgend jaar opnieuw 3 cursussen aspirant-initiator zwaardboten/windsurfen ingericht. Word je min. 16 in 2016 en wil je graag hulplesgever worden? Neem dan hier een kijkje. 


Initiator Voor de initiator-cursussen: klik hier voor de stramienen (deelnamevoorwaarden + cursusinhoud) & data voor zwaardboten en catamaran 2016. Voor windsurfen, kitsurfen en golfsurfen, klik hier.


Instructeur/trainer B vakoverschreidende module In  september 2016 kan je reeds de sporttakoverscrijdende module instructeur B/Trainer B volgen (module 2A). Voor de exacte data en om in te schrijven, mail sara@vyf.be.

Module 3 van Trainer B zal doorgaan in april 2016.


Heb je nog vragen? Aarzel niet en stuur een mailtje naar sara@vyf.be

VYF kwaliteitslabel vergadering 2015-2016 de foto's en de prijzen!

VYF kwaliteitslabel vergadering 2015-2016 de foto's en de prijzen!

Op dinsdagavond 8 december verzamelden 28 VYF clubs in het Huis van de Sport Gent voor de jaarlijkse uitreiking van de VYF kwaliteitslabels. Voor het tot de verdeling van de kwalteitslabels "erkende jeugd zeil/surf school" en "erkende jeugd trainingsclub" kwam, werd er door Charlotte een korte uiteenzetting gegeven over Twizzit, hun softwarepakket om de organisatie binnen de club op een leuke en professionele manier aan te pakken, en door het VYF personeel toelichting over het VTS aanbod 2016.

Hoogtepunt van de avond was het uitreiken van de subsidies voor een totaalbedrag van €47 495,08 voorafgegaan met de voorstelling van de spelregels voor 2016. Bekijk de fotoreportage van de VYF labelvergadering, en lees de presentaties nog eens na van

Meer info over de VYF labels online »

Jaarlijkse VYF Labelvergadering op 8 december te Gent

Jaarlijkse VYF Labelvergadering op 8 december te Gent
Graag nodigen we je uit op de jaarlijkse VYF labelvergadering op 8 december 2015.
De VYF wil extra aandacht besteden aan jeugdsport, daarom werd samen met Bloso en de Vlaamse Overheid een jeugdsportfonds opgericht. Dit fonds komt ten goede aan de aangesloten clubs die initiatieven ondernemen om de jeugdwerking binnen hun club kwalitatief te verbeteren en de participatie van jeugdleden te verhogen.
Het project FO Jeugdsport werd bij Bloso ingediend voor de komende 4 jaar. De aanpassingen voor 2016 worden toegelicht op de vergadering.

NIEUW KOMENDE VERGADERING
De VYF kiest voor de vergadering met meer dialoog. De clubs zullen na de toelichting van VYF in groepjes verdeeld worden en kunnen praten met elkaar rond een aantal onderwerpen. Vanuit het idee: "samen worden we sterker" en "leren kunnen we van elkaar", hebben we beslist het over deze boeg te gooien.

Ook rond de onderwerpen vragen we jullie inspraak (uiteraard wel scholing-of training gerelateerd). Daarom krijg je bij de inschrijving voor de labelvergadering ook de mogelijkheid om 1 of meerdere onderwerpen aan te brengen waarover je als club graag eens wil praten met andere clubs. Ook VYF zal een aantal onderwerpen voorbereiden en op voorhand met jullie communiceren.

Op het einde van de vergadering vindt een officiële diploma-uitreiking plaats van de clubs die in 2015 een jeugdlabel behaald hebben. De club mag ook zijn subsidie in ontvangst nemen. Er zal ook een korte uiteenzetting zijn over de sportkaderopleiding 2016, door Sara Verhoken, onze collega kaderopleiding.

Plaats: Huis van de Sport, Zuiderlaan 13, 9000 Gent

Start: 19u30

Inschrijven online voor 4 december »

Komend weekend: 28ste editie van de Antwerp Race

Komend weekend: 28ste editie van de Antwerp Race

Komende zaterdag vindt de grootste zeilrace voor zeiljachten in de Benelux plaats. Ieder jaar wordt het zeilseizoen traditioneel afgesloten met de immens populaire Antwerprace. Ook dit jaar zullen weer meer dan 200 boten aan de startlijnen van Terneuzen en Breskens verschijnen. Het grootste aandeel zijn cruisers die in CR varen.  

De Antwerprace vzw is een samenwerking van RYCB, KAW/SRNA, KLYC, VVW Schelde, YCH en WSB. 

Woensdag 7 oktober: skippermeeting 18u30 bij RYCB. Daar kan je je wedstrijdnummer, SI en goody bag afhalen.

Meer info »

Wereldkampioenschap 49er

Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers

Yannick Lefèbvre & Tom Pelsmaekers eindigen op de 19de plaats op het WK 49er in Buenos Aires, Argentinië. Deze knappe prestatie is helaas niet voldoende om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in 2016. Op het WK werden nog drie tickets uitgedeeld aan de drie beste landen die zich nog niet hadden gekwalificeerd voor Rio. België werd uiteindelijk vijfde niet gekwalificeerde land. Eind maart hebben ze nog één kans om zich te kwalificeren op de Trofeo Princessa Sofia te Majorca.

Het tweede Belgische 49er-team, Levi Slap en Max Slap, finishten op de 53ste plaats.

Klik hier om de resultaten te bekijken »

Wereldkampioenschap Laser Radial Women

Evi Van Acker

Op 20 november is in Oman het wereldkampioenschap Laser Radial voor dames van start gegaan. Voor België komen Evi Van Acker, Emma Plasschaert en Maité Carlier in actie.

Evi Van Acker had een mindere start, maar ze wist zaterdag en zondag een race te winnen. Hierdoor stijgt Evi naar de derde plek in het tussenklassement. Emma Plasschaert werd derde in race 3, zondag had ze echter een mindere dag en zakt zo naar de 16de plaats. Voor Maité Carlier is dit het eerste WK bij de volwassenen, ondanks dat werd ze 10de in race 3. Zondag kende ze een mindere dag waardoor ze 10 plaatsen verliest en voorlopig 42ste is.

Maandag hebben de dames een dag rust, daarna hebben ze nog drie zeildagen met de medaillerace op 26 november.

Klik hier om de resultaten te bekijken »

Freezin' feet for life: koude voeten, warm hart!

Freezin' feet for life: koude voeten, warm hart!

Surfers, zet op 12 december mee het spreekwoord "koude voeten, warm hart" om in daden en zorg tijdens de warmste week voor de koudste Music for Life actie. Berijd blootvoets een golf om geld in te zamelen voor de Belgische ngo SISP die arme kinderen in Zuid-India de toekomst geeft die ze verdienen. Een warm drankje wacht je op het strand op!

Kies een golf-, wind-, standup paddle of kitesurfboard, rond een boeitje en surf terug. Of wind en golven nu meewerken of niet, er bestaat altijd wel een board waarmee je de zee op kan. Meedoen kost 5 euro, maar laat je gerust sponsoren voor meer. Misschien wil je wel in short of bikini het water op en drijf je zo ook je prijs op! De grootste held die het meest gesponsorde geld in de collectebus steekt gaat naar huis met een Gopro actiecamera.

Lees alles over de surfactie voor het goede doel in deze nieuwsbrief »

Protest Belgisch Kampioenschap golfsurfen by Gopro: Topgolven, zon en dennenbomen

De VYF werkgroep golfsurfen (Belgische Surf Federatie) kroonde tijdens de voorbije herfstvakantie de golfsurfkampioenen in het Franse badplaatsje Vieux Boucau. De Belgen kregen waarvoor ze kwamen: topgolven en een zomerse zon. Enkel de dennenbomen lieten hen niet op een tropisch surfparadijs vol zacht waaiende palmen wanen.

Slechts drie namen vulden bijna de helft van alle podiumplaatsen. De zestienjarige Jack Verbraeken pakte zowel de juniortitel als die bij de mannen, Jurgen Deneire liet op zijn veertigste alle oudere én jongere longboarders achter zich en Camille Kindt werd kampioen bij de vrouwen. Ze gaf ook heel wat jongens het nakijken met een derde plaats in de junior categorie.

Bekijk de #BKsurf reportage en nog veel meer via www.BKsurf.be »

Wereldkampioenschap 49er te Buenos Aires

Wereldkampioenschap 49er te Buenos Aires

Vandaag start in Buenos Aires (Argentinië) het wereldkampioenschap 49er. Tijdens de 6 racedagen nemen 64 teams uit 27 verschillende landen het tegen elkaar op. Na de medaille race op 21 november zullen we niet alleen de wereldkampioen kennen, ook worden er nog drie landenplaatsen toegewezen voor de 2016 Olympische Spelen te Rio.

De Belgische 49er teams:

 • Yannick Lefebvre & Tom Pelsmaekers
 • Levi Slap & Max Slap

Beide teams, gaan voluit voor het Belgische ticket voor Rio 2016. Hiervoor dienen ze bij de top drie landen te eindigen die nog niet zijn geselecteerd voor de Olympische Spelen, wat in het uiterst sterke deelnemersveld op dit WK geen makkelijke opdracht zal zijn. Op het WK van 2014 werden al 10 van de 20 landenplaatsen toegewezen.

Klik hier voor meer informatie en om de resultaten te bekijken »

Stem nu voor de Yachting Awards 2015

Stem nu voor de Yachting Awards 2015

Het KBYV heeft tijdens een werkvergadering de shortlist voor de Yachting Awards 2015 opgesteld. Er waren dit jaar opnieuw heel wat verrassende en leuke inzendingen op de longlist. De zeilsport heeft immers zoveel gezichten. Het publiek kan nu meestemmen op de kandidaten van de shortlist, wie worden jullie laureaten voor 2015? Sommige keuzes zijn evident, andere minder.
Elke club heeft 1 stem en kan deze uitbrengen via het bijgevoegd document.
Het publiek kan stemmen via een nieuw systeem vanaf 11 november
De voorbije jaren werd gestemd via SMS op 6687. Nu komt daar online voting bij op de vernieuwde website van het KBYV, www.kbyv.be, die op 11 november gelanceerd wordt. Op deze nieuwe website zullen een aantal nieuwe functionaliteiten voorgesteld worden.

Breng hier je stem uit »

Evi Van Acker ontvangt Prijs Benny Vansteelant

Evi Van Acker ontvangt Prijs Benny Vansteelant

Evi Van Acker heeft op 5 november de UGent-Prijs "Benny Vansteelant" in ontvangst mogen nemen. Deze prijs werd in het leven geroepen om de student of studente te belonen die op een zeer verdienstelijke manier zijn/haar studies wist te combineren met een sportieve carrière op hoog niveau.

Vroegere laureaten zijn o.a. volleybalster Valérie Courtois, renster Lieselot Decroix, roeier Tim Maeyens, zwemmer Sven Decaesstecker en voetballer Tjörven De Brul.

De award, voorheen de Prijs Topsport en Studies, werd in 2008 vernoemd naar Benny Vansteelant, Ugent-alumnus in de Geografie (1998) en duatleet met negen wereldtitels en vijf Europese kransen. Hij overleed in 2007 na een aanrijding.

Resultaten South American Championship 2015 - 49er

Resultaten South American Championship 2015 - 49er

Op het South American Championship voor de 49er klasse, dat van 5 tot 8 november plaats vond in Buenos Aires (Argentinië), werden volgende resultaten behaald:

 • Yannick Lefebvre en Tom Pelsmaekers: 36ste
 • Levi Slap en Max Slap: 48ste

Van 16 november tot en met 21 november zullen de teams deelnemen aan het Wereldkampioenschap 49er in Buenos Aires.

Klik hier om alle resultaten te bekijken »

49er South American Championship 2015

49er South American Championship 2015

Van 5 tot 8 november gaat het South American Championship voor de 49er klasse door in Buenos Aires (Argentinië). Het VYF 49er-Team zal hieraan deelnemen met als stuurmannen Levi Slap en Yannick Lefebvre en als crew Max Slap en Tom Pelsmaekers. In totaal zijn er 48 teams uit 23 verschillende landen.

Klik hier voor meer informatie en de resultaten »

Evi Van Acker wordt vierde op de ISAF World Cup Final - Abu Dhabi

Evi Van Acker wordt vierde op de ISAF World Cup Final - Abu Dhabi

Op de ISAF World Cup Final in Abu Dhabi kwam Evi Van Acker als zesde over de finish tijdens de medal race. Hierdoor moest ze nog één plaats vrijgeven en eindigt ze op de vierde plaats in het eindklassement.

De uiteindelijke overwinning is voor de Zweedse Josefin Olsson. Marit Bouwmeester, de huidige wereldkampioene, werd tweede en de Deense Anne-Marie Rindom derde.

Ondanks dat Evi niet tevreden is met het resultaat laat ze weten dat ze veel geleerd heeft en nu vooruitkijkt naar het Wereld Kampioenschap in Oman over drie weken.

Emma Plasschaert miste net de top-10 met een 11de plaats, waardoor ze niet aan de medal race mocht deelnemen. Maar met haar 11de plaats in het eindklassement doet ze drie plaatsen beter dan vorig jaar.

Klik hier om de resultaten te bekijken »

België wereldkampioen van de kleine golfsurflanden

België wereldkampioen van de kleine golfsurflanden

België verdedigde in Californië voor het eerst de nationale kleuren op het junior wereldkampioenschap golfsurfen voor landenteams. Het jonge golfsurfteam wist enkele malen de driekleur in de schijnwerpers te brengen, maar bekeek op de finaledag het hoge surfniveau vanop het strand. Het tienkoppig talentvol team met 8 jongens en 2 meisjes werd 21ste land, 4de van de Europese deelnemende landen. Team USA hield de landentitel thuis, voor Frankrijk en Hawaï. Aan het WK namen meer dan 300 jonge surfers deel uit 36 landen. Een recordaantal dat de ambities van Olympisch golfsurfen in 2020 kracht bij zet. Golfsurfen staat op de laatste shortlist van 5 sporten die kans maken om toegevoegd te worden aan het 2020 Tokio programma.

Lees hier verder »

G-sport: Open zeildag van afgelopen 11 oktober te Portaventura Mol: Sailability Vlaanderen

G-sport: Open zeildag van afgelopen 11 oktober te Portaventura Mol: Sailability Vlaanderen

Sailability Vlaanderen heeft afgelopen zondag in thuishaven Port Aventura twee nieuwe zeilboten in gebruik genomen. De zeilclub voor mensen met een beperking heeft nu vijf eigen zeilboten en drie in bruikleen.

Sailability Vlaanderen bestaat drie jaar. De club wil de zeilsport voor iedereen toegankelijk maken. De club ondersteunt verenigingen die met G-zeilen beginnen. Na Mol zijn nu ook de BZYC Brugge (laatste G-zeildag nu zaterdag 17 oktober!), RBSC Heusden (Gent) en WskluM Vilvoorde actief die een programma aanbieden voor mensen met een beperking. "Iedereen is welkom. Dat kan gaan van mensen met een fysieke beperking, maar ook mensen met een mentaal handicap", zegt voorzitter Philippe Van der Hofstadt. "We ondersteunen de deelnemende clubs drie jaar, zodat ze hun werking kunnen uitbouwen. Daarna kunnen ze nog gebruik maken van onze boten."

De twee nieuwe boten zijn Hansa's. Dat zijn tweezitters om mensen te leren zeilen, maar het is de bedoeling dat ze ook alleen het water op kunnen. "Wij werken niet alleen met mensen met een beperking. Iedereen is hier welkom", benadrukt de voorzitter.

Ook de VYF steunt het G-zeilen en G-surfen, zodanig dat dit in haar clubs ingebed geraakt. Voor meer info, surf naar www.ikgzeil.be of www.ikgsurf.be

 

Bekijk hier de video van de open zeildag te Mol! »

TRAINER B: schrijf je in!

TRAINER B: schrijf je in!

In november 2015 wordt de cursus Trainer B - meer specifiek module 3A, sporttakoverschrijdend- georganiseerd. Dit gaat door in het Bloso Centrum te Brugge. Exacte data zijn zaterdag 14, zaterdag 21 en zondag 22 november. Examen vindt plaats op woensdag 9 december.

Inschrijven hiervoor kan tot 9 november, kostenplaatje bedraagt 55 euro.

Om deze module te kunnen volgen, dien je reeds je module 1 (sporttakoverkoepelend) behaald te hebben, of bachelor of master L.O. te zijn

Voor meer info, mail naar marcel.kubis@live.be

Aarzel niet, want deze cursus wordt niet jaarlijks georganiseerd.

Module 3B (zwaardboten enkel) kan dan in februari 2016 georganiseerd worden.

Om in te schrijven, klik hier »

Examencentrum stuurbrevet Antwerpen-Berchem gesloten in december 2015 en januari 2016

Examencentrum stuurbrevet Antwerpen-Berchem gesloten in december 2015 en januari 2016

Om de capaciteit voor het afleggen van pc examens stuurbrevet uit te breiden, zullen er werken plaatsvinden in het examencentrum te Antwerpen-Berchem. Hierdoor kan er voor de periode december en januari niet ingeschreven worden voor een examen. In Oostende en Brussel kunt u nog wel terecht.
Indien u nog wenst deel te nemen aan het examen stuurbrevet te Berchem in oktober of november, leg dan nu nog een datum vast.

Klik hier om u in te schrijven »

Klein verlet vs. familiaal verlof

Klein verlet vs. familiaal verlof

Er dient een goed evenwicht te bestaan tussen enerzijds de behoefte van de werknemer om van het werk afwezig te kunnen zijn wanneer bijvoorbeeld zijn dochter ziek is, of zijn partner wordt opgenomen in een hospitaal en anderzijds de goede werking van de onderneming. Teneinde dit evenwicht te verzekeren, zijn enkele modaliteiten uitgewerkt.

Klik hier en lees het volledige artikel »

Meer informatie over fiscaliteit, boekhouden en bedrijfsadvies op de Refibo-nieuwspagina »

Sam Stal wint de prachtige editie van het Open Belgisch Kampioenschap Kite racing voorbije zondag te VVW Heist

Sam Stal wint de prachtige editie van het Open Belgisch Kampioenschap Kite racing voorbije zondag te VVW Heist

Terug een lichte stijging van het aantal racers op de 7de editie van het OBK kite racing. 19 competitie kiters, verdeeld over 3 klassen: 7 all-round twintips, 4 op de brede formula raceboards en 8 op de gevleugelde foilboards. Die laatste 2 klassen kregen na een gezamenlijke start hetzelfde parcours voorgeschoteld, met als inzet de Belgische titel kite racing. De twintippers kregen een korter parcours voor de boeg gezien deze boards minder geschikt zijn voor de lange upwind kruisrakken

Bij een lichte windkracht 4, en een een duwtje in de rug van de sterke tegengestelde stroming, werden 5 manches gevaren (3 voor de twintips). Local Sam Stal liet op zijn kite formula board de sterk groeiende foil vloot achter zich en verlengde zijn nationale kampioenstitel. Alle resultaten via de website van Anemos Heist, Meer foto's in dit facebook album

Bekijk alle resultaten van dit OBK kite racing »

Q-cup 2015 op kruissnelheid

Q-cup 2015 op kruissnelheid

Het recreatieve optimistencircuit is over halfweg en heeft al een groot succes gekend! Dankzij de inzet van de organiserende clubs hebben we al 5 mooie wedstrijden gezeild met respectievelijk 47, 50, 51, 47 en 54 deelnemers. Snuif de sfeer op via onze facebookpagina

Voor meer informatie en inschrijven op de VYF website. »

Finale BK Racing Windsurf en Windekind Classic!

Finale BK Racing Windsurf en Windekind Classic!

In de septembermaand worden traditioneel de BK titels windsurfen verdeeld voor de klassen Bic Techno, Formula windsurfing, RS:X en Raceboard. De traditionele afsluiter te Surfclub Windekind combineert komend weekend zowel het jeugdig geweld op de nieuwe Bic Techno boards, als de retro surfer op een stokoude windsurfer of "andere zeilplank" onder de naam "Windekind Classic".

Meer info over het laatste windsurf raceweekend van het seizoen is te vinden in de Windekind nieuwsbrief. Meer weten over de wedstrijdregels van de jeugd windsurfklasse Bic Techno, lees dan deze Notice of Race en de Sailing Instructions.

Timing voor deelname aan het BK racing te Windekind Bic Techno:

 • 9-10u: inschrijven en aanmelden
 • 10u30: schippersmeeting
 • 11u00: eerst mogelijke start.
Timing van de retro windsurf wedstrijd:
 • 13u: inschrijvingen
 • 14u: dress to impress contest
 • 15u: railride freestyle competitie
 • 16u: old school slalom met Le Mans start (windsurf & kite)
De BBQ op zaterdag wordt geserveerd om 19u, de Eighties Party vanaf 21u!

Bezoek de facebook eventpagina van de Windekind Classic »

Open zeildag te RBSC Heusden: 27 september!

Open zeildag te RBSC Heusden: 27 september!

Op 27 september, gaat de tweede open zeildag door in RBSC Heusden (Gent). Inschrijven kan je doen via onze nieuwe website www.ikgzeil.be!

Ook G-SPORTERS kunnen hier terecht. Er zullen aangepaste boten aanwezig zijn (Hansa, Caravelle, ook catamarans beschikbaar), zodanig dat iedereen aan zijn trekken kan komen. Deze dagen zijn volledig gratis voor de deelnemers.

Deze open zeildagen worden op poten gezet door de clubs in samenwerking met de Vlaamse Yachting Federatie, Sailability Vlaanderen, Parantee, provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Overheid en de stad Destelbergen.

OBK Kiteracing op 26-27 september te Anemos Heist

OBK Kiteracing op 26-27 september te Anemos Heist

Het OBK Kiteracing, de racewedstrijd voor kitesurfers op twintips, raceboards en ook foils, heeft plaats te Anemos Heist op 26 en 27 september. Voor dit open Belgisch Kampioenschap hoopt de organiserende club Anemos terug op een Belgiė-Nederland met enkele clubracers in de hoofdrol.

Bij kiteracing gaat het puur om snelheid op een af te leggen parcours vlak voor de club. Op dit wedstrijdparcours kan je meevaren op een Formula, Kitefoil of Twin Tip. Meer info vinden jullie via deze Notice Of Race. Inschrijven kan hier!

Prijzenpot gesponsord door Icarus kiteshop, Protest en Red Bull.

Inschrijven via de Anemos website! »

Kom Suppen tijdens de Urban Waves Festival te Kortrijk

Kom Suppen tijdens de Urban Waves Festival te Kortrijk

Tijdens de septemberweken ging de Peddelen door Vlaanderen ‪#‎VYFSUPschool‬ op tour, en niet op de minste locaties en evenementen. Vorige weken waren we te vinden op Xtreme Xperience met SUP initiaties op De Schorre in samenwerking met Benny's SUP school, en de sportmarkt tijdens de autoloze zondag te Mechelen! 

Komende zaterdag 26 september, op het Urban waves festival te Kortrijk, kan je door de steun van Quiksilver de zijarm van de Leie verkennen. Achteraf kan je nog een concert kan meepikken tijdens de Student welcome.

Ga naar de Urban Waves website »

Scheepse tradities van morgen: Water-rAnt ’15

Scheepse tradities van morgen: Water-rAnt ’15

Water-rAnt brengt vijfentachtig authentieke schepen en vaartuigen van Antwerpen, de haven, de Schelde en haar hele estuarium samen. Het is een feest voor het watererfgoed van gisteren, vandaag en straks. Dit event gaat door van vrijdag 25 tem. zondag 27 september.

Roeiriemen, zeilen en/of stoommachines doen de sloepen, boten, schepen en andere klippers of werkboten vooruitgaan. Zij brengen scheepse waarden en tradities mee.

Wat is er te doen?
 • Bonaparte-, Verbindings en Willemdok, Eilandje Antwerpen - 85 Authentieke schepen in een uniek kader
 • Scheepsmaatjes parcours - ontdek met je kinderen de onverwachte kanten van de scheepvaart
 • Zeeland Parade - proef de Zeeuwse specialiteiten in het Zeeuws dorp
 • Animatie, duiding en rondleidingen
 • Rondvaarten met de stoomsleepboten MAARTEN en VOLHARDING I en de Oostendse Tweemastsloep NELE (Reserveer HIER je tickets)
 • Maak kennis met de watererfgoedzorgers - tentoostellingen rond het MAS en op de aanpalende kaaien

Klik hier voor meer informatie »

Geen Groms Challenge meer in 2015

Geen Groms Challenge meer in 2015

De Groms Challenge, één van de meest succesvolle golfsurf wedstrijden in Noordzeegolven, zal niet uitpeddelen in 2015. Zowel organiserende club Surfers Paradise als de Belgische Surf Federatie - VYF hebben, na het wegvallen van de hoofdsponsor, gezocht naar het nodige budget om de wedstrijd professioneel te kunnen organiseren.

De baseline van de wedstrijd was "een surfwedstrijd georganiseerd zoals bij de profs", en die belofte kan niet gehouden worden met het huidige budget. Als BSF hopen we de grootste wedstrijd voor surfers tot 16 jaar in 2016 terug op de kalender te kunnen zetten, en verwelkomen we alvast partners die mee het jeugd golfsurfen willen ondersteunen.

Gelukkig hebben veel jonge golfsurfers de voorbije zomer al wedstrijdervaring kunnen opdoen tijdens de Rats race of één van de trainingsstages van de BSF of de VYF clubs. Het is dus aftellen tot het hoogtepunt van het golfsurf wedstrijdseizoen: Het Protest Belgisch Kampioenschap golfsufen by Gopro te Vieux-Boucau!

Meer info over de BSF wedstrijden en trainingen op de BSF website »

Het BKwave windsurfen staat klaar voor de eerstkomende herfststorm!

Het BKwave windsurfen staat klaar voor de eerstkomende herfststorm!

Het BK wave windsurfen gaat op zoek naar een volwassen herfststorm vol van wind en golven tijdens één van de weekends in september of oktober. De uitvalsbasis voor het najaar zijn de Noord-Franse stranden regio Wissant, dit met de steun van organiserende Surfclub Windekind Oostduinkerke.

Of het een 'Go' of 'No Go' wordt, kan je steeds volgen via de VYF facebook pagina & www.stormriders.be

Ga naar de BKwave facebook pagina »

Catamaran initiatiedag op 24 oktober te RBSC Duinbergen

Catamaran initiatiedag op 24 oktober te RBSC Duinbergen

Promotie Belgisch Jeugdzeilen of kortweg "PBJ"organiseert zijn 1e Catamaran initiatiedag voor jeugdzeilers met ervaring, en hun ouders, op 24 oktober te RBSC Duinbergen

Met de steun van RBSC Duinbergen, SAIL4U (Nacra), The Boatshop (Falcon), Passion (Hobie) & Catacare (Viper & C2) zijn er boten genoeg om kennis te maken met het catamaran zeilen.

Voor inlichtingen, mail naar moerman.nick@gmail.com »

Maité Carlier wint medaillerace op de World Cup Qingdao

Maité Carlier wint medaillerace op de World Cup Qingdao

Van 16 tot en met 20 september vond in Qingdao (China) de ISAF World Cup plaats. Van het VYF-Team namen Maité Carlier en William De Smet deel aan deze wedstrijd. 

Maité Carlier won zondag 20 september de medaillerace en steeg hierdoor naar de 5 de plaats in het eindklassement. William De Smet won race 2 van de regatta, hij eindigde in totaal op de 23ste plaats.
Een andere Belg die deelnam was Wannes Van Laer, hij werd 7de in het eindklassement.

Klik hier om alle resultaten te bekijken »

ISAF World Cup Qingdao

ISAF World Cup Qingdao

Van 14 september tot en met 20 september vindt in Qingdoa (China) de ISAF World Cup plaats. Van het VYF Team nemen William De Smet en Maité Carlier deel.
Zondag 20/09/2015 wordt de medalrace gevaren en zal net zoals de andere races via live-tracking te volgen zijn: http://buff.ly/1im8Q8y

Na drie dagen zeilen is dit de tussenstand:

Laser Radial:
Maité Carlier: 6de (36 punten)

Laser Standard:
Wannes Van Laer: 4de (46 punten)
William De Smet: 6de (56 punten)

Bekijk hier de resultaten »

G-sport: Tv-reportage open zeildag 13 september te WskluM Vilvoorde

G-sport: Tv-reportage open zeildag 13 september te WskluM Vilvoorde

De open zeildag van afgelopen zondag te WskluM Vilvoorde was een echt succes.  Met een 25-tal deelnemers werd er de hele dag gezeild in een caravelle, Hansa 3.3 of Neo 495.

De wind kwam op naarmate de dag vorderde en hoewel er heel wat regen voorspeld was, bleef deze uit tot bij het aftuigen van de boten aan het einde van de dag.

Volgende activiteiten: grote open zeildag op zondag 27 september te RBSC Heusden en donderdag 1 oktober te OSM Schulensmeer. Inschrijven kan via www.ikgzeil.be. Grijp je kans om eens als G-sporter te zeilen! Glimlach achteraf verzekerd!

Klik op deze link voor de TV-reportage:

http://www.ringtv.be/video/initiatie-zeilen-g-sport-vilvoorde

Belgisch surftalent voor het eerst op WK golfsurfen

Belgisch surftalent voor het eerst op WK golfsurfen

Golfsurfen is nog piepjong, pas sinds 2009 een erkende sport in België. Toch verdedigt dit najaar al een voltallig team voor het eerst de nationale kleuren op het junior wereldkampioenschap voor landenteams in Californië en de kans dat de schijnwerpers zich op onze driekleur richten is reëel! Het tienkoppig talentvol team met acht jongens en twee meisjes heeft enkele kleppers in huis die meedraaien met de wereldtop van hun leeftijd. Daarvoor trainen ze op de allerbeste golven in Hawaï, Bali, Tahiti en Costa Rica.

Nog heel wat mensen weten niet eens dat België en golfsurfen hand in hand kunnen gaan en toch gaat het hard met de jonge sport in ons land. De laatste jaren speelt België een steeds straffere rol op het Europees landenkampioenschap en kroonde zich zelfs tot kampioen van de kleine surflanden. Nu is het wereldtoneel aan de beurt op het landen-WK voor junioren van minder dan achttien. Een individueel junior WK is er niet en met de grote jongens meestrijden is voor de jonge Belgen nog wat hoog gegrepen. Op het landen-WK kunnen ze wel tonen dat ze meer in hun mars hebben dan hun vlakke land met vaak platte zee doet vermoeden. Vier surfers strijden in de min-zestien categorie, vier in de min-achttien en twee meisjes treden aan in beide leeftijdsklassen.

Lees alles over WK team in deze nieuwsbrief »

G-sport: open zeildagen in WskluM Vilvoorde en RBSC Heusden

G-sport: open zeildagen in WskluM Vilvoorde en RBSC Heusden

Ook dit jaar organiseert VYF in samenwerking met 2 clubs, Sailability Vlaanderen, Parantee, de betrokken provincies en steden 2 open zeildagen. Op zondag 13 september wordt er de hele dag gratis gezeild te WskluM Vilvoorde. Ook mensen met een beperking zijn meer dan welkom. Er zal aangepast zeilmateriaal en begeleiding aanwezig zijn.  Momenteel zijn er reeds een 20 tal mensen ingeschreven, maar er kunnen er zeker nog bij. Inschrijven kan via www.ikgzeil.be. Aarzel niet!

Op zondag 27 september volgt de 2de open zeildag te RBSC Heusden. Ook hier kan je zeker nog inschrijven.

Bij verdere vragen, aarzel niet en stuur een mailtje naar sara@vyf.be.

Hopelijk tot dan!

Voor meer info of inschrijvingen, klik hier »

Eerste WK voor golfsurfers met een beperking!

Van 24 tot 27 september verzamelen de beste "adaptive surfers" in La Jolla Californië voor het eerste ISA WK Adaptive Surfing. Onder de deelnemers ook Mike Coots die zijn foto's beschikbaar stelde voor het nieuwe ‪#‎Gsport‬ project (zeilen en surfen voor deelnemers met een beperking) van de Vlaamse Yachting Federatie.

Ontdek alles over het WK via www.ISAworlds.com. Meer weten over G-surfen en zeilen in Vlaanderen, bezoek www.ikGsurf.be of www.ikGzeil.be

Ga naar de G-sport website van de Vlaamse Yachting Federatie »

Surfers Paradise biedt aan wegens verbouwingswerken:

Surfers Paradise biedt aan wegens verbouwingswerken:
10 stuks plywood 40 ft containers (2,5m op 12m): gratis te verkrijgen. Ideaal als garage, berging...perfect af te sluiten.
Afhaling ten laste van begunstigde. Beschikbaar oktober 2015, datum af te spreken.

8 stuks F2 Rookie beginners windsurfboard, 50 € per board. (320 € voor 8 boards) Compleet met tuig 150 €/stuk
Full package deal 8 stuks 1000 €

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar frank@surfersparadise.be

Aangifte rechtspersonenbelasting verplicht elektronisch in te dienen

Aangifte rechtspersonenbelasting verplicht elektronisch in te dienen

Zoals elk jaar ben je verplicht om voor je sportclub-vzw een "aangifte in de rechtspersonenbelasting" in te dienen. De uiterlijke indieningsdatum is dit jaar 30 september 2015. Ten opzichte van de voorgaande jaren is er één belangrijke wijziging. De aangifte is namelijk voortaan verplicht elektronisch in te dienen.

Klik hier voor meer informatie »

Examen Deputy Race Officer KBYV

Examen Deputy Race Officer KBYV

Het KBYV organiseert een examen voor Deputy Race Officer KBYV. Dit KBYV-examen zal doorgaan op 12 december in de BRYC, Vilvoordesteenweg 1, 1020 Brussel. Aanmelden 10 uur. Aanvang 10.30 uur. Voor GPS: N 50°52'55'' E 04°22'29"

Ter voorbereiding van dit examen van het KBYV zal er door de VYF een racemanagement seminar georganiseerd worden in het weekend van 28 en 29 november.

Inschrijving: via website van de VYF, on line voor 7 dec.
Prijs: 15 euro
Betaling gelijktijdig bij inschrijving: VYF vzw, Zuiderlaan 13, 9000 Gent (IBAN: BE22 3900 9636 8747, BIC: BBRUBEBB) met vermelding van uw naam en ref: examen DRO-KBYV

Klik hier om u in te schrijven »

The Windsurfing Kids komende zaterdag te Inside Oostende

The Windsurfing Kids komende zaterdag te Inside Oostende

Komende zaterdag moet je als jonge windsurfer in Surfclub "Inside" Oostende zijn voor "de windsurfing kids", een slalom wedstrijd voor windsurfers van 12 jaar en jonger! ‪#‎Windsurfen‬ ‪#‎Competitie‬

Inschrijven kan van 9 tot 10u, schippersmeeting om 10u30. De boardkeuze is vrij, maar zeilen mogen maximum 4,5m² groot zijn. Deelname kost je €15 inclusief hapje en een mooi aandenken.

Meer info via j.k.t@telenet.be »

BSF zomer trainingsstage op Surfblend camp Moliets

Omdat geen enkele jeugdsurfer dit jaar zonder voorbereiding moet verschijnen op het Protest BKsurf in het herfstverlof te Vieux-Boucau, organiseerde BSF een trainingsstage te Moliets van zaterdag 15 tot zaterdag 22 augustus. Deze trainingsstage was bovendien een eerste stap richting het Belgische 2016 Eurojunior team, hierdoor was de stage gericht naar jonge surfers van 17 jaar en jonger (dus geen 18 jaar worden in 2015).

Basecamp van de trainingsstage was het Surfblend Camp Moliets, gelegen direct aan het strand en surfspots van Moliets. Alle deelnemers aan de trainingen, die van maandag tot vrijdag plaatsvonden, verbleven in het camp. Voor ouders en vrienden was er plaats op de gastcamping van het Surfblend camp.

Op het programma stonden intensieve trainingssessies onder leiding van de broers Lars- en Niels Musschoot, aangevuld met video analyse en enkele free-surfsessies waar rond concrete technische opdrachten en wedstrijdsituaties gewerkt werd. 

Dit zagen de coaches Lars Musschoot en Niels Musschoot tijdens deze zomer trainingsstage van de Belgische Surf Federatie (de surftak van VYFvzw) te Surfblend Moliets! Bekijk in de Youtube aftermovie de beste golven van de toekomstige jonge ‪#‎Eurojunior2016‬ golfsurf(st)ers, met in volgorde van verschijning:

Jack Verbraeken, Dean Vandewalle, Arnaud Bailyu, Arturo De Baudringhien, Michiel Van Acker, Arne Kindt, Zeno Lange, Simon Kaessner, Oscar Cauchi, Loic Kaessner, Senne de Duytsche, Razz Rosenbaum, Lander, Gerion Rosenbaum, Björn Haeck, Damon Van Der Burg-Zethoven & the Girls Camille Kindt, Rheanna Rosenbaum, Margot Liers, Jade Liers, Céline Carette

Camera & Montage: Lars & Niels Musschoot voor de Belgische Surf Federatie - Vlaamse Yachting Federatie

Meer info over deze training en het Eurojunior project op de BSF Eurojunior pagina »

Mooie resultaten van de Laser 4.7 jeugdzeilers op het Wereld Kampioenschap Laser 4.7 Youth

Mooie resultaten van de Laser 4.7 jeugdzeilers op het Wereld Kampioenschap Laser 4.7 Youth

Bij de meisjes behaalt Isaura Maenhaut brons, de hoogste plaats ooit behaald op een 4.7 kampioenschap door een meisje.

Zowel op het EK als het WK hebben onze meisjes bewezen dat ze meevaren in de top.
Ook de andere zeilers hebben mooie resultaten behaald. 
Ziehier de uitslag van alle Belgische zeilers:

3 Isaura Maenhaut
12 Lieze Ravelingien
26 Kirsten Bultynck
31 en 8e U16 Anouk Geurts
42 Justine Van Tongel

41 Jasper Vandaele
57 Thomas Bouckaert
111 Jenthe Verstraelen
119 Simon De Gendt
156 Guillaume De Cannart
168 Pepijn Orbie
189 Gilles Passchyn
210 Daan Ravelingien
215 Jeroen Peels
234 Alex Versluys
Op zaterdag 15 augustus start te Rio het Olympisch testevent

Het testevent is de generale repetitie voor alle topzeilers en de organisatie op minder dan een jaar voor de Olympische spelen. Op het 2014 Olympisch test event in te Rio behaalde Evi brons en Emma Plasschaert een dertiende plaats. Beide dames maakten ondertussen een zeer mooie progressie in hun voorbereiding naar 2016.

Net zoals volgend jaar op de Olympische spelen kan op dit 2015 testevent per klasse enkel 1 zeil(st)er of team voor België deelnemen. De geselecteerde atleten zijn Laser Radial zeilster Evi Van Acker, 49er team Yannick Lefebvre en Tom Pelsmaekers, en in de laser standaard zeilende Wannes Van Laer.

De eerste races zullen op zaterdag 15 augustus gezeild worden, de medalraces op vrijdag 21 augustus. Bekijk hier het programma.

Aan de Laser Radial regatta doen 29 deelnemers (uit 29 landen) mee, aan de 49er competitie 20 landenteams, in de Laser Standaard 37 deelnemers uit evenveel landen.

Via de ISAF website kan je de resultaten volgen, en meer info krijgen over het event.

Bezoek de website van het Rio testevent »

Bezoek de Rio2016 website

Bezoek de Rio2016 website

Op de Rio2016 website is een leuke introductie te vinden over de Olympische zeildiscipline! Nog geen zeilkennis, dan is dit je eerste kennismaking omet Olympisch Zeilen

Ga naar de Rio2016 website »

Belgisch Kampioenen Stand up Paddle beslist op uitdagende Noordzee

De jongste twijg aan de surfboom, stand up paddle boarden of suppen, verdeelde op zaterdag 8 augustus pas voor de 2de maal zijn tricolore kampioenstruien te Surfclub Windekind. Standup Paddle ontkiemde pas begin deze eeuw maar groeit stilaan uit tot de aller stevigste surftak. De populariteit van staand op een surfplank peddelen vertaalde zich in een sterk deelnemersveld op de eerste echte open water editie van dit officiële Belgisch kampioenschap. 45 deelnemers waaronder 8 vrouwen en 10 junioren schreven zich in voor het #BKsup op een woelige Noordzee.

Lees verder op de BKsup Website »

BSF zomer trainingsstage op Surfblend camp Moliets

BSF zomer trainingsstage op Surfblend camp Moliets

Omdat geen enkele jeugdsurfer dit jaar zonder voorbereiding moet verschijnen op het Protest BKsurf in het herfstverlof te Vieux-Boucau, en de Groms Challenge strijdtoneel, organiseert BSF een trainingsstage te Moliets van zaterdag 15 tot zaterdag 22 augustus. Deze trainingsstage is bovendien een eerste stap richting het Belgische 2016 Eurojunior, hierdoor is de stage gericht naar jonge surfers van 17 jaar en jonger (dus geen 18 jaar worden in 2015).

Basecamp van de trainingsstage is het Surfblend Camp Moliets, gelegen direct aan het strand en surfspots van Moliets. Alle deelnemers aan de trainingen, die van maandag tot vrijdag plaatsvinden, verblijven in het camp. Voor ouders en vrienden is er plaats op de gastcamping van het Surfblend camp. 

Op het programma staan intensieve trainingssessies onder leiding van de broers Lars- en Niels Musschoot, aangevuld met video analyse en enkele free-surfsessies waar rond concrete technische opdrachten en wedstrijdsituaties zal gewerkt worden.

Klik hier voor meer info! »

WK Laser 4.7 Medemblik, Nederland

WK Laser 4.7 Medemblik, Nederland

Vorige week startte het WK Laser 4.7 in Medemblik. In totaal nemen 258 jongens deel uit 34 landen en 128 meisjes uit 29 landen

De resultaten van de Belgen na 5 gezeilde reeksen zijn als volgt:

* Boys: Thomas Bouckaert (59ste), Jasper Vandaele (65ste), Jenthe Verstraelen (115de - 44ste U16), Simon De Gendt (119de - 46ste U16), Guillaume De Cannart D'hamale (131ste, Gilles Passchyn (142ste- 59ste U16), Pepijn Orbie (145ste - 61ste U16), Jeroen Peels (213de), Daan Ravelingien (245ste), Alex Versluys (222ste - 96ste U16)

* Girls: Kirsten Bultycnk (41ste), Anouk Geurts (27ste - 7de U16)), Isaura Maenhout (8ste), Lieze Ravelingien (12de), Justine Van Tongel (48ste)

Q-cup seizoen 2015

Q-cup seizoen 2015

 

In augustus gaat naar jaarlijkse traditie terug het Q-cup seizoen van start. Het startschot wordt gegeven in WVD Mechelen op 23 augustus. Het recreatieve optimistencircuit laat jonge optimistzeilers kennismaken met wedstrijdzeilen, dit in een ontspannen sfeer, met materiaal van de clubs en een lage deelnamekost. Meer en meer bereiden de clubs hun gemotiveerde zelertjes voor op dit circuit, een positieve trend!
INSCHRIJVEN via website

Open Limburgs Kampioenschap voor zwaardboten

Open Limburgs Kampioenschap voor zwaardboten

 

de zeilvereniging Noord Limburg Maas organiseert 22&23 augustus een Open Limburg Kampioenschap voor zwaardboten aan de plas " De Spaanjerd" te Kinrooi. Om 11u starten de inschrijvingen en om 13u wordt het eerste startsignaal gegeven.

 

Uitnodiging »

Afvaart van de Maas

Afvaart van de Maas
Op 29 augustus zal de Afvaart van de Maas doorgaan voor optimisten en jollen. De afvaart van de Maas is een organisatie van Zeilvereniging Noord Limburg Maas. Inschrijven ter plaatste vanaf 10u30. Start optimisten 12u00 en jollen 12u05. Verdere details op de uitnodiging.

 

Uitnodiging »

Wereldkampioenschap F18 te Kiel

Wereldkampioenschap F18 te Kiel

Van 11 juli tot 19 juli vond in Kiel (Duitsland) het wereldkampioenschap F18 plaats. In totaal namen er 160 teams uit 22 landen deel.

De RBSC nam met vier teams deel aan dit kampioenschap en behaalden volgende resultaten:

 • Patrick Demesmaeker & Klaas Victor: 11de
 • Wim Deca & Astrid Janssen: 25ste
 • August Maene & Thomas De Somer: 26ste
 • Philip Hendrickx & Filip Olyslager: 37ste

Bekijk hier de resultaten »

Thomas Broucke wint de North Sea Cup

Thomas Broucke wint de North Sea Cup

Op 5 en 6 juli vond de laatse wedstrijd van de Norht Sea Cup plaats te Herne Bay (Engeland). De North Sea Cup bestaat uit vier wedstrijden in België, Nederland, Frankrijk en Engeland, waar in totaal 105 jeugdige windsurfers aan deelnamen uit de respectievelijke landen. Er wordt gevaren in de Bic Techno klasse dit is de Olympische klasse voor de jeugd.

Surfclub VVW Inside nam met vier surfers deel: Lore Dildick, Jan Stockmans, Robin Goddyn en Thomas Broucke.

Na de derde wedstrijd dat plaatsvond in Wimereux (Frankrijk) stond Thomas op een gedeelde eerste plaats met nog twee Nederlanders. Vorig weekend was de laatste wedstrijd in Herne Bay te Engeland en moest er gestreden worden voor de eerste plaats.
De weersomstandigheden op de eerste dag van de wedstrijd waren optimaal. Zonnig weer en een matige wind tot 18 knopen. Thomas kon zijn voorsprong blijven behouden en bleef op zaterdag op de eerste plaats. Op zondag was er regen voorspelt en weinig wind. Uiteindelijk kwam de zon in de middag toch uit en gepaard met een mooie thermische wind werd de wedstrijd uiteindelijk toch gestart. Een te vroege start gaf Thomas een DSQ voor deze wedstrijd, maar gelukkig waren er genoeg wedstrijden gevaren met een aftrek van de slechtste score.
Het is de eerste maal in de geschiedenis dat een Belg de North Sea Cup in de Techno-klasse wint.

Jan behaalde een 9de plaats, Robin 10de plaats en Lore Dildick 11de plaats (en 2de meisje)

Sluiting secretariaat: verlengd weekend Nationale Feestdag

Sluiting secretariaat: verlengd weekend Nationale Feestdag

Het secretariaat zal gesloten zijn op maandag 20 juli 2015 en dinsdag 21 juli 2015. U kunt een email sturen naar info@vyf.be. Vanaf woensdag 22 juli zal het personeel uw vragen beantwoorden.

Eerste editie van de #RatsRace wedstrijd te Surfclub Westende was super fun!

Eerste editie van de #RatsRace wedstrijd te Surfclub Westende was super fun!

De eerste editie van de #Ratsrace, de fun wedstrijd voor jonge golfsurf(st)ers van 13 jaar en jonger van de Belgische Surf Federatie, lijkt het begin te zijn van een nieuwe surftraditie bij de start van het zomerverlof.

Na 3 dagen training door Lars en Niels Musschoot, en een vragenuurtje aan wedstrijdleider Tommy en headjudge Guy tijdens de "deelnemersmeeting", werd er een jongens en meisjescompetitie gehouden. Zowel het podium van dit jaar als deze die misschien volgend jaar het podium halen gingen met een prijs en een pak nieuwe surfervaring naar huis.

De RatsRace kon georganiseerd worden door de medewerking en steun van Surfclub Westende-Nieuwpoort, Protest, Bench, SEC, de Belgische Surf Federatie en de Vlaamse Yachting Federatie.

Meer foto's en resultaten op de #RatsRace pagina »

Volg het WK laser standaard te Kingston (CAN) met het #VYFOlympic Laser Team

Volg het WK laser standaard te Kingston (CAN) met het #VYFOlympic Laser Team

Vandaag start in het Canadese Kingston het WK laser standaard. In de sterk bezette Olympische vloot van 159 deelnemers uit 63 landen zeilen Sam Vandormael en William De Smet uit het ‪#‎VYFOlympic‬ laser team, en Wannes Van Laer die zeilt voor de Waalse zeilbond FFYB.

De afsluitende medalraces zullen op woensdag 8 juli gevaren worden. ‪#‎KingstonlaserWorlds‬

Ga naar de WK laser website »

Doe mee aan de Belgische Kampioenschappen Standup Paddle te Surfclub Windekind

Doe mee aan de Belgische Kampioenschappen Standup Paddle te Surfclub Windekind

De jongste twijg aan de surfboom, stand up paddle boarden of suppen, ontkiemde pas begin deze eeuw maar groeit stilaan tot de allerstevigste tak. De populariteit van staand op een surfplank peddelen kabbelt al enkele jaren in ons land maar gaat de nu in de hoogste versnelling, net als in de rest van de wereld.

Wie de in 2014 van tricolore trui voorziene kampioenen wil uitdagen moet op zaterdag 8 augustus te Surfclub Windekind zijn. Nieuw voor de 2de editie van dit officieel Belgisch Kampioenschap SUP is de Sprint discipline, waarbij de deelnemers in verschillende korte heats het tegen elkaar opnemen met als inzet een plaats in de finale. Ook voor de lange afstands atleten en de teamplayers zijn er de long distance, en het team kampioenschap.

De Vlaamse Yachting Federatie en Surfclub Windekind verwachten suppers van elk niveau op het BK, want ook bij SUP handelen ze volgens hun misschien toekomstige Olympische status dat deelnemen belangrijker is dan winnen. Bij slecht SUP weer op zaterdag wordt de wedstrijd verplaatst naar zondag 9 augustus.

Meer BKsup nieuws en inschrijven op www.BKsup.be »

Topsport Vlaanderen - Nieuwpoortweek 2015

Topsport Vlaanderen - Nieuwpoortweek 2015

De 27ste Topsport Vlaanderen - Nieuwpoort week zal doorgaan van 4 tot 8 juli in Nieuwpoort. De organisatie is in handen van de Nieuwpoortse clubs: KYCN, WSKLuM en VVW Nieuwpoort.De organisatoren verwachten tussen 150 en 200 boten aan de verschillende startlijnen van de Nieuwpoortse Yachtclubs.

Vanaf maandag 29 juni starten de registraties voor de verschillende klassen. Zaterdag 4 juli worden de eerste races gevaren.
Volg de laatste updates via de facebookpagina van de Nieuwpoortweek

 

Website Nieuwpoortweek 2015 »

Protest BK Surf by GoPro: Nergens beter dan thuis in Frankrijk

Protest BK Surf by GoPro: Nergens beter dan thuis in Frankrijk

Zelfs de meest doorwinterde wereldreiziger krijgt ooit zin om zich neder te zetten, als een droomplek tijdens de omzwervingen aan de horizon verschijnt. Het BK Surf zeilt al jaren heen en weer tussen Bretagne en Noord-Spanje waar het telkens zo veel mogelijk Atlantische deining ving maar de terugkeer naar Vieux Boucau vorige herfst voelde dankzij een warm welkom als thuiskomen.

Dus keert het BK er dit jaar van 1 tot 6 november tevreden terug. De goede golven, zomerse zon zonder de massa van het hoogseizoen en perfecte uitvalsbasis annex jurytoren, tribune en kantine Bar Mojito vormen alle elementen voor een geslaagd BK. Let's surf, eat, sleep, repeat!

Ga naar www.BKsurf.be voor meer! »

GO voor het Belgisch Kampioenschap Wave Kite!

De beste golfrijders van het land zullen zaterdag 13 juni verzamelen te Surfing Elephant Wenduine om met strakke wind en rollende golven het beste van zichzelf te tonen!

Online inschrijven kan nog via onderstaand formulier, of je kan morgen (zaterdag) ter plaatse inschrijven tussen 9 en 10u. De verplichte meeting met alle deelnemers is om 10u30, start van de eerste heat om 11u. Hoe je punten kan scoren en de titel kan binnenhalen kan je vinden in het wedstrijdreglement!

Morgen meer resultaten en foto's via de facebook pagina

Meer info en online inschrijven voor het BKwave kite kan hier »

World Cup keert terug naar Olympisch water

World Cup keert terug naar Olympisch water
De ISAF World Cup Weymouth en Portland, de derde regatta van de vijf ISAF World Cup's keert terug naar het Olympisch water van de OS Londen 2012.

Evi Van Acker en Emma Plasschaert nemen deel in de Laser Radial. Evi staat momenteel tweede in de wereldrangschikking en Emma negende. De eerste twee manches starten op woensdag 10 juni. De medal race, waarna de winnaar gekend is, wordt op zondag 14 juni gevaren.

Yannick Lefèbvre en Tom Pelsmaekers nemen deel in de 49er. Zij starten vol vertrouwen na hun sterke prestatie tijdens de Delta Lloyd Regatta in Medemblik.

De wedstrijd kan u volgen via Facebook, Twitter (@ISAFupdates) & @SailingWC_GBR en website van de ISAF World Cup Weymouth&Portland. Video beelden zullen te zien zijn op Youtube.

Mededeling van KBYV

Mededeling van KBYV

Op de olympische spelen heeft ieder land recht op maximaal één deelnemer per olympische discipline. Het zelfde geldt voor het test event dat georganiseerd wordt ter voorbereiding van de OS, in Rio augustus 2015. (13/8)

De selectiecommissie van het KBYV heeft volgende atleten aangeduid voor dit test event:

• Laser radiaal: Evi Van Acker
• Laser standaard: Wannes Van Laer
• 49'er: België krijgt wel een startplaats voor dit event, maar is nog niet zeker dat men ook op de OS een boot mag inschrijven. Dit wordt bepaalt op twee wedstrijden, in november en in maart 2016. Het test event kadert dus eerder in de voorbereiding van een selectie, eerder dan in een voorbereiding van de OS. Daar er nog een paar opties open blijven bij de verschillende bemanningen, wordt de beslissing uitgesteld tot 15 juli 2015.

 

GENISOL Light Vessel Race 2015

GENISOL Light Vessel Race 2015
Beste zeilers, 

De Royal Belgian Sailing Club nodigt u van harte uit om deel te nemen aan de GENISOL Light Vessel Race. Deze wedstrijd maakt deel uit van het ONZK!


Neem gerust een kijkje op de website van het event voor meer informatie of schrijf uzelf in. We voorzien verschillende parcours voor de IRC & CR boten. Op zaterdagavond hebben we ook ons traditionele Light Vessel diner!

Programma:
26 Juni, Vrijdag: 
09:00-17:00: Registratie in het kantoor van de havenmeester te Zeebrugge 
27 Juni, Zaterdag: 
08:30-09:30: Ontbijt + in het kantoor van de Havenmeester.
10:55: Warning Signal 1st race van de dag.
19:00: Light Vessel diner in clubhuis Alberta.
28 Juni, Zondag: 
08:30- 09:30: Ontbijt 
10:55: Warning Signal 1st race van de dag. 
+-18:00: Prijsuitreiking in clubhouse Alberta

 

Meer Info: www.lightvesselrace.be

Hopelijk tot dan!

Royal Belgian Sailing Club

Onze Laser Radial dames starten sterk in de Delta Lloyd Regatta van Medemblik.

Onze Laser Radial dames starten sterk in de Delta Lloyd Regatta van Medemblik.

Na 2 dagen hebben onze Belgische VYF zeilers volgende resultaten neergezet:
Evi Van Acker 2-1-1-7 voorlopig op de 2de plaats
Emma Plasschaert 4-2-1-8 voorlopig op de 4de plaats
Maité Carlier 29-BFD-26-16 voorlopig op de 60ste plaats

In de Laser Standaard
Sam Vandormael 29-BFD voorlopig 126ste plaats

In de 49er
Lefebvre Yannick en Tom Pelsmaekers 15-9-6 voorlopig 19de plaats
Levi en Max Slap 23-12-17 voorlopig 34ste plaats

Volg hier resultaten »

G-SPORT PARADISE

G-SPORT PARADISE

Op zondag 24 mei staat G-sport centraal te Lakeside Paradise. Deze dag staat volledig in het teken van gratis watersport voor sporters met een beperking. Ben je een echte waterrat of wil je voor het eerst eens proeven van een watersport, er is deze dag voor ieder wat te beleven! Afsluiten doen we met een zomerse BBQ.

Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven »

Flanders Sailability Cup 23-25 mei te Port Aventura Mol

Flanders Sailability Cup 23-25 mei te Port Aventura Mol

Op 23, 24 en 25 mei racen G-zeilers (zeilers met een beperking) van verschillende Europese landen om de Flanders Sailability Cup te Port Aventura Mol.

Klik hier voor het Persbericht »

Cadet promodag 31 mei 2015

Cadet promodag 31 mei 2015

De Belgische Cadet klasse is alive and kicking!

De Cadet is een 2-persoons zwaardboot voor kinderen van 7 tot 17 jaar en is de enige tweemansboot die internationaal door ISAF, erkend wordt als zeilwedstrijdklasse voor de jeugd.
Vele zeilers die nu deelnemen aan de Volvo Ocean Race en de olympische spelen hebben hun eerste wedstrijden in een Cadet gezeild.
De Belgische klasse is zeer actief en wil nieuwe kinderen warm maken om in contact te komen met wedstrijdzeilen. Dit wordt op een zeer toegankelijke manier door de klasse aangemoedigd door het ter beschikking stellen van wedstrijdbootjes tegen een kleine vergoeding. Ouders moeten dus niet meteen een boot aankopen. Tegelijk biedt de Belgische Cadet klasse een uitstekende begeleiding voor de kinderen: zowel instappers die net van de zeilschool komen, als competitieve wedstrijdzeilers, worden op hun niveau begeleid en getraind door een team van enthousiaste coaches en ouders.
De nationale klasse organiseert op zondag 31 mei aan het Galgenweel (Antwerpen, Linkeroever) op de zeilclub RYCB een promo dag om nieuwe zeilers de mogelijkheid te bieden een Cadet onder begeleiding van wedstrijdzeilers te testen. De ouders worden op hun beurt op een gezellige manier met een drankje en een hapje geïnformeerd over de activiteiten die de klasse het hele jaar door organiseert. De kinderen en ouders zijn welkom van 13.00 hr tot 17.00 hr.
Meer informatie en aanmelden via www.cadetnews.be of mail naar bncca@cadetnews.be

 

Website »

Resultaten Dutch Youth Regatta

Resultaten Dutch Youth Regatta

Van 14 tot 17 mei vond in Workum de Dutch Youth Regatta plaats. Hier namen het VYF Optimist Team en het VYF Laser Radial Team aan deel.

Resultaten:

Top-5 Laser Radial:

 • Kevin Bonnevie 1e
 • Maarten Smit (NL) 2e
 • Bob Verhaagen 3e
 • Joachim D'Hondt 4e
 • David Labrouche 5e

In de Laser 4.7 was Isaura Maenhaut de eerste Belgische met een 7e plaats.

Optimist Gold Fleet:

 • Dries Van Hoye 17e
 • Eline Verstraelen 36e
 • Anna De Bruycker 54e
 • Ingeborg Bultynck 56e

(in totaal namen er meer dan 400 optimist zeilers deel)

Bekijk hier alle resultaten »

Axel Tack & Julie Vanpeteghem zijn de Belgische kampioenen Freestyle kitesurfen

"Only when perfect" stond op de aankondiging, en dat was het op zaterdag 9 mei te Surfing Elephant ‪‎Wenduine. De windkracht die de hele dag flirtte met de nog even geldende wettelijke windlimiet, én perfect uit zuidwestelijke, was het hoofdingrediënt voor hele hele dag kitesurf actie op topniveau.

Voorwaarde om Belgisch kampioen te worden was in elke heat het hoogste aantal punten scoren. Na de eerste ronde (enkele eliminatie) stonden Axel Tack & Mirke Deloof in 'pole position' voor de titel? Tijdens de herkansingen (dubbele eliminatie) bij de mannen trachtte Emile Steyaert na een indrukwekkende inhaalrace de titel alsnog binnen te halen, maar het was Axel Tack (broer van wereldkampioen Christophe) die toch zijn positie kon bevestingen in de finale en de titel nam. In de herkansingsronde bij de won Julie Vanpeteghem in de finale van Mirke Deloof, waardoor een superfinale moest beslissen over de titel. Julie won de ultieme heat van de dag en mag zich een jaar Belgisch kampioene noemen.

Podium BKkite Freestyle 2015 Vrouwen

 1. Julie Vanpeteghem
 2. Mirke Deloof
 3. Anita Van de Velde

Podium BKkite Freestyle 2015 Mannen

 1. Axel Tack
 2. Pieter Christiaen
 3. Emile Steyaert

Bekijk alle resultaten en het wedstrijdverloop op het online Notice Board van de #BKkite website »

Spaenjerdrace zondag 17 mei - GEANNULEERD

Spaenjerdrace zondag 17 mei - GEANNULEERD

Gelieve binnen uw club/vereniging kenbaar te maken dat de Spaenjerdrace op zondag 17 mei 2015 in Zeilvereniging Noord-Limburg-Maas niet doorgaat.


 

Uitslag EUROSAF Garda Trentino Olympic Week

Uitslag EUROSAF Garda Trentino Olympic Week

Het VYF Olympic Team heeft mooie resultaten behaald op de Trentino Olympic Week. Deze Eurosaf wedstrijd vond plaats te Garda (Italië) van 6 tot 10 mei.

Laser Radial (52 deelnemers):
Evi Van Acker 1e
Emma Plasschaert 4e
Maité Carlier 16e

Laser Standard (104 deelnemers):
Sam Vandormael 38e
William De Smet 50e

49er (43 teams):
Yannick Lefebvre met Max Slap 18e
Levi Slap met Tom Pelsmaekers 29e

De volgende Eurosaf waar het VYF Olympic Team aan zal deelnemen is de Delta Lloyd Regatte in Medemblik van 26 tot 30 mei.

Bekijk hier alle resultaten »

IN MEMORIAM: Marcel Leeman

IN MEMORIAM: Marcel Leeman

Met verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden op zondag 3 mei 2015 van dhr. Marcel Leeman op 89-jarige leeftijd.

Met dit overlijden verliest het Koninklijk Belgisch Yachting Verbond en in bijzonder de Vlaamse Yachting Federatie, zijn Club de Royal Belgian Sailing Club en de Internationale zeilwereld een monument van de zeilsport.

Marcel was nationaal en internationaal actief, hij was de Belgische ambassadeur van de zeilsport.

Alles begon voor Marcel bij zijn militaire dienst kwam hij in contact met RBSC en met de zeilsport.

Met de jaren was hij een van de voornaamste autoriteiten geworden op gebied van metingen, handicaps en reglementen. Hij werd alom bekend en gewaardeerd als Internationaal Jurylid.

Niet alleen als Internationaal Jury maar ook de verbonden en andere organisatie hadden het voorrecht te mogen rekenen op zijn medewerking. Dankzij zijn technische ervaring werd hij opgenomen als lid van de "Offshore Racing Council" waar hij voorzitter werd van de Special Regulations. Als Belg staat zijn naam vermeld op de website ORC bij het "Committee of Honour".

Op nationaal zijn we hem zeer dankbaar voor de ontelbare uren en dagen die hij besteed aan het KBYV en LBWB als algemeen secretaris generaal en lid van diverse commissies, met vooral zijn troetelkind: de SECTIE ZEEZEILEN. Op regelmatige tijdstippen kwam hij langs op het secretariaat van de VYF en bleef hij nauwkeurig de federatie werking en clubleven volgen en was hij nog betrokken bij de werking van de vzw Watersport Promotie van de VYF.

We nemen afscheid van een vriend, maar voor ons is hij niet dood, want telkens weer zal er hier of daar iemand herinneringen aan Marcel ophalen. Wij zullen hem herinneren als een monument van de Belgische zeilsport die zeer dicht en bereikbaar was voor de zeilers.

Aan Mevrouw Leeman, haar familie en dierbaren bieden wij onze oprechte gevoelens van medeleven aan.

Het gaat U goed Marcel in dat andere leven.

Assignments Marcel Leeman »

GO voor het BK Freestyle Kitesurfen op zaterdag 9mei te Wenduine

Yes! It's a GO! Doe mee zaterdag 9 mei aan het BK Freestyle kitesurfen 2015 te Surfing Elephant ‪‎Wenduine‬. Inschrijven kan online tot vrijdagavond 18u, of zaterdagochtend ter plaatse tussen 9 en 10u. De start van de eerste heat is voorzien om 11u, 30min na de deelnemersmeeting. ‪

Hoe word je Belgisch kampioen? => door punten te scoren! 
Hoe scoor je punten => dat is te vinden in het BKkite wedstrijdreglement via het online Notice Board!

Meer info en inschrijven op www.vyf.be/BKkite »

Open Zeildagen te Heist 09/05 en Brugge 31/05

Open Zeildagen te Heist 09/05 en Brugge 31/05

VYF organiseert in samenwerking met Sailability Vlaanderen, Parantee, Provincie West-Vlaanderen, club Anemos Heist en de Brugze Zeil- en Yachtclub twee gratis OPEN ZEILDAG'en. Iedereen welkom die eens van het zeilen wil proeven, zowel voor mensen MET als ZONDER BEPERKING.

Op 9 mei kan je tijdens de watersportdag terecht bij Anemos te Heist.
Op 31 mei vindt de Openzeildag plaats te BZYC

Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven »

Garda Trentino Olympic Week

Garda Trentino Olympic Week

Van 6 tot 10 mei vindt in Garda (Italië) de Trentino Olympic Week plaats. Dit is na Palma de tweede Eurosaf wedstrijd van 2015.

Evi Van Acker, Emma Plasschaert en Maité Carlier nemen deel in de Laser Radial. Dit sterke dames veld bestaat uit 52 zeilsters. De eerste manches starten op woensdag 6 mei. De medal race, waarna de winnaar gekend is, wordt op zondag 10 mei gevaren.

Sam Vandormael en William De Smet vinden we terug in de Laser Standard. Beide mannen starten hun wedstrijd ook op woensdag 6 mei en sluiten het af op zondag 10 mei. Met 102 deelnemers is de kwaliteit van het deelnemersveld verzekerd.

Yannick Lefèbvre met Max Slap en Levi Slap & Tom Pelsmaekers nemen deel in de 49er. Met in totaal 42 deelnemers.

De wedstrijd is te volgen via Facebook, Twitter en  foto's via Google+

Bekijk hier de resultaten »

Kom meer te weten over de VYF Talent werking op de Dutch Youth te Workum

Kom meer te weten over de VYF Talent werking op de Dutch Youth te Workum

Heb je interesse in en wil je kennis maken met het VYF Talent Team? Ontmoet op vrijdag 15 mei, tijdens de Dutch Youth, Evi Van Acker, Emma Plasschaert, Sam Vandormael en Wil van Bladel (head coach van het VYF Olympic Team)! Jullie krijgen de kans om alle mogelijke vragen te stellen aan Evi, Emma, Sam en Wil. Tijdens de races gaan ze het water op jullie aan het werk te zien. Wie dit wenst kan 's avonds mee aan tafel schuiven met ons Olympic team!

Heb je interesse? Stuur snel een mailtje naar dimitri@vyf.be »

Laser Europa CUP 2015 - OBK Laser

Laser Europa CUP 2015 - OBK Laser

Van 1 tot 3 mei vond te KYCN de Laser Europa Cup 2015 plaats. Het VYF Talent Team nam deel in de Laser Radial Klasse, waarin Bob Verhaagen goud won!

Resultaten Laser Radial (51 deelnemers):

 • Bob Verhaagen 1e
 • Jon Emmett (GBR) 2e
 • Mathias Van De Loock 3e
 • Kevin Bonnevie 4e
  ...
 • Joachim D'Hondt 6e
  ...
 • David Labrouche 11e
  ...
 • Lothar De Bruycker 18e

Resultaten Laser Standard (8 deelnemers):

 • Wannes Van Laer 1e

Resultaten Laser 4.7 (42 deelnemers):

 • Matteo Verri (ITA) 1e
 • Jasper Vandaele 2e
 • Lieze Ravelingien 3e

Bekijk hier alle resultaten »

Verzekeringsseminarie 28 april 2015

Verzekeringsseminarie 28 april 2015

Op dinsdag 28 april 2015 organiseerde de VYF in samenwerking met BISC een verzekeringsseminarie, gegeven door Dhr. Van Den Bosch van ARENA nv. De verschillende clubs konden hier terecht met al hun vragen omtrent de verzekering van hun leden, een toch niet onbelangrijk onderdeel in het bestuur van een club. Voor wie niet aanwezig kon zijn hebben wij de volledige presentatie online geplaatst onder de club-login.

Klik hier om de presentatie te bekijken »

Ontdek de Ster!

Ontdek de Ster!

Vorige donderdag 24 april ging naar jaarlijkse gewoonte 'Ontdek de Ster' door in het recreatieoord De Ster te Sint-Niklaas. Dit is een sportdag voor andersvaliden en leerlingen voor het aangepast onderwijs. Organiserende instantie was de Burensportdienst Waasland. Naast trampolinespringen, muurklimmen, schermen, hockey en nog veel andere sporten, kon deze doelgroep zich ook uitleven op het water.  De sporters konden kiezen tussen een zeilsessie of een rit met een motorboot. Danzij de medewerking van de Sint-Niklase Watersportvereniging (SNWV, die hun zeilboten ter beschikking stelden), vrijwilligers van Sailability Vlaanderen (die de sporters professioneel begeleidden op een zeilboot), en de Vlaamse Yachting Federatie (die 3 motorboten ter beschikking stelde), beleefden deze mensen het moment van hun leven!

Omdat sporten voor iedereen belangrijk is!

Een Standup Paddler of supper - is dit wettelijk een zwemmer, een surfer, of een kajakker/roeier?

Een Standup Paddler of supper - is dit wettelijk een zwemmer, een surfer, of een kajakker/roeier?

Standup Paddle is ondertussen niet meer nieuw te noemen, al enkele jaren kan je in de VYF clubs leren peddelen, via de VYF SUP school, of op één van de Peddelen door Vlaanderen of IKsup initiatiedagen.

Zoals in elke sport wil de wetgever de nieuwe sportevoluties kaderen in een (bestaande) wetgeving, al dan niet met specifieke voorwaarden. De Vlaamse Yachting Federatie en haar werkgoep golfurfen-sup, die als lid van ISA het suppen vertegenwoordigd in Vlaanderen, wil vooral dat deze voorwaarden garant staan voor een veilige en verantwoorde beoefening. Dit voor suppers met recratieve én met competitieve ambities.

Ontdek hier de info over de toegewezen SUP locaties »

Resultaten Belgische zeilers op de 1ste U4 in Medemblik

Resultaten Belgische zeilers op de 1ste U4 in Medemblik

Afgelopen weekend vond de 1ste United 4 plaats in Medemblik, Nederland. Veel van onze Belgische zeilers waren aanwezig. 

Bekijk hier hun resultaten »

#BKkite: De Belgische Kampioenschappen Freestyle kitesurfen!

#BKkite: De Belgische Kampioenschappen Freestyle kitesurfen!

Het Belgisch kampioenschap freestyle is de koningsklasse van alle kitesurf disciplines. Technisch moeilijke rotaties, handle passes en high power wakeboard moves gecombineerd met een vloeiende stijl zijn de sleutels voor het binnenhalen van de titel.

Het Belgisch kampioenschap 2015 kan je bijna een half WK noemen. Oostends toptalent freestyle kitesurfen Christophe Tack is niet alleen Belgisch kampioen, maar ook de regerende wereldkampioen freestyle kitesurfen. Ook achter de BK schermen is de wereldtop aanwezig. Jurylid Ian Sluyter, een vaste waarde in het juryteam van elke wereldbeker manche, maakt in 2015 tijd om ook de BK jurytafel bij de les te houden.

Kom alles te weten op de BK kitesurfen website »

De Quiksilver Longboard Classic is de enige longboard-only surfwedstrijd van de lage landen

De Quiksilver Longboard Classic is de enige longboard-only surfwedstrijd van de lage landen

De Quiksilver Longboard Classic te Twins Club Bredene is uitgegroeid tot de voorjaarsklassieker van de Noordzee. De jaarlijkse kans voor de lokale surfhelden en toppers van over de grenzen om te strijden voor de fel begeerde longboardtitel.

Golven zijn moeilijk te voorspellen, daarom peddelen de deelnemers aan de Quiksilver Longboard classic pas uit eens er rechtse en linkse golven te zien zijn aan de horizon. Om zeker geen binnenrollende golven te missen hanteert de organisatie, net zoals bij de internationale surfwedstrijden, een 'waiting period' van 4 mei-weekends: 9-10, 14-17, 23-25 en 30-31 mei.

Twee dagen voor elke wedstrijdweekend kom je via de BSF facebook pagina te weten of er golven op het menu staan, en de #Longboardclassic het komende weekend kan doorgaan. Dankzij een christelijke hemelvaart en pinksteren krijgen we tijdens twee verlengde weekends nog wat extra kansen op classic longboardgolven.

Klik hier voor meer info en om in te schrijven »

Ga Standup Paddlen op bijzondere locaties tijdens Peddelen door Vlaanderen!

Ga Standup Paddlen op bijzondere locaties tijdens Peddelen door Vlaanderen!

Voor toekomstige standup paddlers (of suppers) die buiten de lijntjes durven kleuren en de Vlaamse stadscentra willen verkennen is er de 2de editie van Peddelen door Vlaanderen.

Net zoals in 2014, toen meer dan 600 deelnemers op 3 locaties leerden suppen, kan je dit jaar tijdens deze Standup Paddle initiatiedagen zowel leren suppen, als deelnemen aan een sup tocht doorheen de historische centra van Mechelen, Gent en het uitzonderlijk mooie traject van de Damse Vaart.

Programma (Mogelijk worden hier nog extra data aan toegevoegd!):

 • zaterdag 16 mei: Peddelen door Vlaanderen Mechelen (inschrijvingen open!)
 • zondag 24 mei: Peddelen door Vlaanderen Gent (inschrijvingen open 1 mei)
 • zondag 12 juli: Peddelen door Vlaanderen op internationale SUP tocht Sluis-Damme-Brugge. (inschrijvingen open 1 juni)

Inschrijven voor de initiaties en tochten kan enkel via www.peddelendoorvlaanderen.be. Meer info op de PDV facebook pagina

Peddelen door Vlaanderen geniet de steun van de Vlaamse overheid binnen hun subsidiëringscampagne van nieuwe laagdrempelige, duurzame en innovatieve sporten, criteria die ingebakken zitten in Stand Up Paddle.

Ga naar de facebook pagina voor alle laatste nieuws »

Leer zeilen, surfen of suppen voor €15!

Leer zeilen, surfen of suppen voor €15!

De Vlaamse Yachting Federatie (VYF) wil iedereen aan het zeilen, surfen en standup paddlen krijgen en biedt de eerste les aan voor slechts 15 euro. De cursisten kunnen kiezen uit alle soorten surfplanken, diverse boten en catamarans, en de de nieuwe surfhype Standup Paddle. In totaal kan er ingeschreven worden voor bijna 1000 initiaties tijdens 90 sessies in 20 locaties doorheen Vlaanderen. Dit aan een spotprijs van €15/sessie.

"We merken dat de drempel om een les te volgen nog vaak te hoog ligt", vertelt surfcoördinator Tommy Maenhaut van de VYF. "Vooral uitzoeken waar, wanneer en tegen welke prijs een initiatie kan, schiet er dikwijls bij in." De federatie maakt het daarom extra makkelijk met één website waar alle lessen gebundeld worden aan een straffe prijs. "Surfen of zeilen is sowieso goedkoper dan velen denken maar we willen de eerste kennismaking heel betaalbaar maken", stelt zeilverantwoordelijke An Van Cauteren. Wie wil proeven, krijgt een ruime keuze aan disciplines en locaties. Maar liefst 20 clubs doen mee aan de actie, van De Panne tot Knokke aan de Noordzee, van West-Vlaanderen tot Limburg aan één van de mooie Vlaamse vijvers. We verwachten dat dit het aanbod aan goedkope kennismakingslessen de komende weken nog verder zal uitbreiden. 

Meer informatie & inschrijven voor één van de initiatiesessies tijdens de zomer in de VYF clubs kan via www.IKsurf.be (windsurfen-surfen), www.IKzeil.be (zwaardboot-catamaran-yachtzeilen) of www.IKsup.be (Standup Paddle) 

Het volledige aanbod bestaat uit: golfsurfen, windsurfen, kitesurfen, standup paddle, één- en meersmansboten, optimistjes en catamarans. De lessen duren drie uur en zijn inclusief surf- of zeilmateriaal, wetsuit, een sportverzekering en een professionele lesgever.

Kom meer te weten op de facebook pagina »

David Labrouche derde op Europa Cup Laser te Brest

David Labrouche derde op Europa Cup Laser te Brest

David Labrouche, lid van het VYF Talent Team, is afgelopen weekend derde geworden in de Europa Cup laser in het Franse Brest.

In de Laser Radial klasse ging de overwinning na acht regatta's naar de Ier Liam Glynn, gevolgd door zijn landgenoot Cian Byrne en David Labrouche.
De andere leden van het VYF Talent Team eindigden op volgende plaatsen van de 150 deelnemers:

 • Bob Verhaagen 10de 
 • Joachim D'hondt 17de
 • Kevin Bonnevie 37ste 
 • Lothar De Bruycker 55ste.

Mag je tijdens een sportkamp medicatie geven aan minderjarigen?

Mag je tijdens een sportkamp medicatie geven aan minderjarigen?

Stel: je wil EHBO-koffers samenstellen om te gebruiken tijdens sportkampen en lessenreeksen. Mag je daarin ook een voorraadje zonder voorschrift te verkrijgen medicatie stoppen zoals aspirine, algemene pijnstillers, pilletjes tegen keelpijn,...? En mag je die aan kinderen geven indien nodig?

(Bron: Vlaamse Sportfederatie)

Klik hier voor meer informatie »

Sluiting van het kantoor Schepenbeheer te Zeebrugge

Sluiting van het kantoor Schepenbeheer te Zeebrugge
In het kader van een herbekijken van de inzet en de regionale spreiding van middelen, is er beslist om het kantoor Schepenbeheer, gelegen aan de Kustlaan 118 te Zeebrugge te sluiten, en dit vanaf 6 april 2015. Dit belangt vooral klanten aan uit de zeevisserij- en pleziervaartsector. Deze klanten kunnen zich vanaf 6 april 2015 wenden tot een aantal bestaande kantoren.
 • Voor de zeevisserij is dit de Dienst Schepenbeheer te Oostende.
 • Voor de pleziervaartdossiers zijn dat de regionaal gespreide kantoren gevestigd in Oostende, Gent en Brussel.

 

Klik hier voor meer informatie »

Goed bezig- actie en Week van de Sportclub 2015

Goed bezig- actie en Week van de Sportclub 2015

Van 12 tot en met 20 september 2015 vindt de zevende editie plaats van de Week van de Sportclub. Tijdens deze dynamische sportweek zetten honderden Vlaamse sportclubs en sportdiensten hun werking en hun activiteiten extra in de kijker.

Met de boodschap ‘Sportclubs zijn goed bezig' wordt de waardering voor de clubwerking in al haar facetten permanent in de kijker geplaatst. Letterlijk, in ‘Goed Bezig'-kaders.

In Vlaanderen reizen 160 Goed Bezig-kaders van sportclub naar sportclub. Aan de hand van 4 thema's kunnen sportclubs aantonen dat ze goed bezig zijn. Door het insturen van hun foto(‘s) maken de deelnemende clubs kans op 1 van de 45 waardebonnen (€ 250).

 

Klik hier voor meer informatie »

46 Trofeo Princesa Sofia

46 Trofeo Princesa Sofia

Maandag 30 maart start te Palma (Mallorca, Spanje) de Eurosaf wedstrijd "46e Trofeo S.A.R. Princesa Sofia". Dit is de eerste Eurosaf van 2015 en de grote start van het Europese zeilseizoen voor de VYF Olympic Teams.

Evi Van Acker, Emma Plasschaert en Maité Carlier nemen deel in de Laser Radial. Dit sterke dames veld bestaat uit 120 zeilsters uit 43 verschillende landen. De eerste manches starten op maandag 30 maart. De medal race, waarna de winnaar gekend is, wordt op zaterdag 4 april gevaren.

Sam Vandormael en William De Smet vinden we terug in de Laser Standard. Beide mannen starten hun wedstrijd ook op maandag 30 maart en sluiten het af op zaterdag 4 april. Met 177 deelnemers uit 52 verschillende landen is de kwaliteit van het deelnemersveld verzekerd.

Yannick Lefèbvre (stuurman), Levi Slap (stuurman), Tom Pelsmaekers (bemanning), Max Slap (bemanning) nemen deel in de 49er. Zij zullen in teams van twee personen strijden voor één van de elf openstaande plaatsen voor de World Cup eind april in Hyeres.

Andere Belgen die ook deelnemen zijn: Corentin Demanet & Quinten Lauwers in de 470, Morgan Good & Dominique Ampe in de Nacra 17 en Wannes Van Laer in de Laser Standard.

De wedstrijd kan u volgen via Facebook, Twitter en website van de 46 Trofeo Princesa Sofia. Video beelden zullen te zien zijn op Youtube.

Klik hier om de resultaten te bekijken »

Algemene Vergadering VYF 21/03/2015

Algemene Vergadering VYF 21/03/2015

Op de Algemene Vergadering afgelopen zaterdag werden als bestuurders verkozen voor een mandaat van twee jaar: Fransen Sven en Van den Bossche Peter.
Benny's SUP School (YES Events), Koninklijke Nuclea Yacht Club, Model Yacht Club Limburg, Unified Sailing Belgium en Zeil- en Surfclub Gavermeer werden aanvaard als effectief lid.

Workshop watersporten - Overleg nieuwe watersport wetgeving

Workshop watersporten - Overleg nieuwe watersport wetgeving

Deze voormiddag heeft de Vlaamse Yachting Federatie​ het standpunt van haar strand surf- en zeilclubs verdedigd op de workshop watersporten, een initiatief van het kabinet van staatssecretaris van de Noordzee Bart Tommelein​. Deze werkvergadering had als doel een open discussie rond 5 thema's, waaronder ook de 7Bfr regel en de verplichte uitrusting (vuurpijlen).

Als VYF kijken we na dit positief overleg hoopvol naar de eerste ontwerpteksten van de nieuwe en moderne wetgeving voor surfen en zeilen aan onze strandclubs (eerste teksten verwacht voor het zomerverlof). De nieuwe wetgeving zal ten vroegste in 2016 van kracht zijn, dus blijft in 2015 nog de huidige wetgeving van kracht.

Vragen over dit overleg, contacteer het VYF bureau via info@vyf.be of 09/243 11 20. De visie van de Vlaamse Yachting Federatie over deze nieuwe wetgeving is te vinden dit document

Cursus 'Je sportclub en sociale media. Bouw een community op rond je vereniging! - Inleidende sessie': 21 april 2015

Cursus 'Je sportclub en sociale media. Bouw een community op rond je vereniging! - Inleidende sessie': 21 april 2015
Wat betekent sociale media anno 2015? In deze bijscholing krijg je inzicht in het sociale media landschap en leer je hoe je deze media kan inzetten voor je sportclub De lesgever definieert sociale media binnen de digitale context, licht de grote en minder grote sociale netwerken in België toe en bekijkt hoe je je eigen sociale media strategie kan uitbouwen en toepassen. Tijdens deze sessie verneem je hoe sociale media en vooral Facebook voor je sportclub een meerwaarde kunnen betekenen (potentiële leden en vrijwilligers bereiken, het kan sponsorinkomsten beïnvloeden,....)

Voor deze inleidende sessie heb je geen voorkennis van sociale media nodig.

Datum: 21 april 2015
Tijdstip: 19u00 - 22u00

Locatie: Huis van de Sport Gent - Zaal Boerekreek (Zuiderlaan 13, 9000 Gent)

Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven »

ISAF International Measurer Clinic op 25-26 april

ISAF International Measurer Clinic op 25-26 april
Op 25 & 26 april organiseert KBYV & VYF te Inside-Outside een ‘ISAF International Measurer Clinic'. De ISAF IM Clinic is de eerste stap (van 2) om "ISAF International Measurer" te worden.
De opleiding gaat voornamelijk over de ERS (Equiment Rules of Siling) en is ook zeer interessant voor IRC, ROC, WSSRC, klasse,..... meters.

Er zijn stukken theorie maar ook praktische sessies ‘hands-on' met meettoestellen en metingen op masten, zeilen, gieken, boten, aanhangsels,......
Deelnemen is mogelijk in verschillende formules met of zonder overnachting en/of maaltijden.

Inschrijvingen gebeuren op basis van ‘first come first serve' en het aantal plaatsen is beperkt.

Klik hier voor het inschrijvingsformulier »

Scheepse tradities van morgen: Water-rAnt ’15

Scheepse tradities van morgen: Water-rAnt ’15
Op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september 2015 vindt in Antwerpen opnieuw Water-rAnt plaats. Water-rAnt brengt 75 authentieke schepen en vaartuigen van Antwerpen, de haven, de Schelde en haar hele estuarium samen. Het is een feest voor het watererfgoed van gisteren, vandaag en straks.

Roeiriemen, zeilen en/of stoommachines doen de sloepen, boten, schepen en andere klippers en werkboten vooruitgaan.

Dit belevingsmoment is de afspraak van alle schippers en bemanningen, bezielers van jouw, hun en ons waterpatrimonium.

Je duikt onder in de wereld vol van nautische kennis en vaardigheden die de tijd doorstaan hebben. Voel het vakmanschap van de bouwers en de restaurateurs, luister naar de verhalen van de bemanningen, ruik de geur van de authenticiteit.

Klik hier om zelf met uw schip deel te nemen »

Klik hier om naar de website van Water-rAnt te gaan »

RECREATIEVE ZEILCIRCUITS 2015

RECREATIEVE ZEILCIRCUITS 2015

Dit voorjaar, zomer en najaar organiseert de Vlaamse Yachting Federatie recreatieve zeilcircuits.


INFO&INSCHRIJVEN OVER DE CIRCUITS


Twee gouden medailles op de Andalusian Olympic Week te Cadiz

Twee gouden medailles op de Andalusian Olympic Week te Cadiz

Evi Van Acker en Kevin Bonnevie hebben beide goud gehaald in de Laser Radial Klasse. De Andalusian Olympic Week vond plaats van 25 februari tot en met 1 maart.

Laser Radial Women (42 deelnemers):

 • Evi Van Acker 1e
 • Emma Plasschaert 4e
 • Maité Carlier 8e

Laser Radial Men (33 deelnemers):

 • Kevin Bonnevie 1e
 • Bob Verhaagen 5e
 • Lothar De Bruycker 8e
 • David Labroucher 10e
 • Joachim D'hondt 16e

Laser Standard Men (62 deelnemers):

 • Sam Vandormael 12e
 • William De Smet 14e

Klik voor de resultaten »

Andalusian Olympic Sailing Week te Cadiz

Andalusian Olympic Sailing Week te Cadiz

Op woensdag 25 februari zijn de zeilers en zeilsters van onze Olympic Teams en Talent Teams gestart in de Andalusian Olympic Week te Cadiz, deze vindt plaats van 25 februari 2015 tot 1 maart.

Na dag 1 is dit de stand:

Laser Radial Women (42 deelnemers):

 • Evi Van Acker 1e (1-1-9 = 11)
 • Maité Carlier 11e (18-24-5 = 47)
 • Emma Plasschaert 14e (43 OCS -2-11 = 56)

Laser Standard Men (62 deelnemers):

 • William De Smet 21e (16-15-32 = 63)
 • Sam Vandormael 28e (63 OCS -1-19 = 83)

Laser Radial Men (33 deelnemers):

 • Kevin Bonnevie 1e (4-4-1 = 9)
 • Bob Verhaagen 3e (1-1-16 = 18)
 • Lothar De Bruycker 8e (16-5-4 = 25)
 • David Labroucher 13e (10-16-8 = 34)
 • Joachim D'hondt 19e (18-17-19 = 54)

Klik voor de resultaten »

Volg de wedstrijd via de facebookpagina »

ISA Sup instructor op 11 en 12 april te Twins Bredene

ISA Sup instructor op 11 en 12 april te Twins Bredene

Heb je al enige SUP-ervaring en zie je het wel zitten om je kennis door te geven, schrijf je dan zeker in voor de ISA instructor course op 11 en 12 april te Twins Bredene.

Tijdens deze 2-daagse opleiding leer je alle veiligheidsaspecten, methodiek en SUP didactiek. De opleiding is internationaal erkend, waardoor je een officiële ISA certificering ontvangt. Deelnameprijs is €150 voor VYF-leden, 175 voor niet-leden, dit is de 125 dollar registratie bij ISA inclusief.

Meer info over deze opleiding »

Btw-plicht vanaf 1 januari 2016 voor de bestuurdersvennootschappen

Btw-plicht vanaf 1 januari 2016 voor de bestuurdersvennootschappen

Bestuurders, zaakvoerders en vereffenaars van een vennootschap die optreden via een rechtspersoon zijn verplicht om vanaf 1 januari 2016 btw aan te rekenen op hun mandaatvergoedingen. De administratieve tolerantie die toelaat dat voor die handelingen geen btw-identificatie is vereist, wordt afgeschaft.

Lees hier wat de gevolgen zijn en wat u al in 2015 kan doorvoeren »

Subsidieoproep voor evenementen breed sportaanbod wordt verdergezet

Subsidieoproep voor evenementen breed sportaanbod wordt verdergezet
Ook in 2015 kiest Vlaams minister van Sport Philippe Muyters ervoor om blijvend in te zetten op sportpromotie via het ondersteunen van sportpromotionele evenementen.

De toekenningscriteria werden aangepast, rekening houdend met het toenemend aantal aanvragen die bij de verschillende oproepen de voorbije jaren werden ingediend. Een belangrijke wijziging is bijvoorbeeld dat het maximaal aan te vragen subsidiebedrag verlaagd wordt naar 5.000 euro. Ook kan een evenement geen twee opeenvolgende jaren ondersteund worden. Het doel blijft om unieke en duurzame evenementen een duw in de rug te geven. De organisatie mag niet afhankelijk zijn van deze steun. De uiterste indiendatum voor evenementen, die plaatsvinden tussen 1 juli 2015 en 31 december 2015, wordt vervroegd naar 15 maart 2015.

(bron: VSF)

Klik hier voor de criterialijsten en aanvraagformulieren »

Samen varen! Beroeps- en pleziervaart in harmonie

Samen varen! Beroeps- en pleziervaart in harmonie

Kleine jachten en grote vrachtschepen, samen op het kanaal én samen in één sluis... het is een uitdaging! Toch zijn de waterwegbeheerders ervan overtuigd dat het kan. Met een goede verstandhouding, wederzijds begrip en respect kan je harmonieus samen varen.

Klik hier voor de folder 'Samen varen' »

Vacature voor een zeilschool- en trainingsverantwoordelijke: Royal Yacht Club van België

Vacature voor een zeilschool- en trainingsverantwoordelijke: Royal Yacht Club van België

Reeds tientallen jaren is de R.Y.C.B. Zeilschool een begrip in het Antwerpse. De 300 jongeren en volwassenen die jaarlijks de stages volgen op het Galgenweel, worden ook na de zeilschool op woensdagen en zaterdagen de mogelijkheid gegeven zich verder te bekwamen in de zeilsport 

De zeilers die doorgroeien naar de competitie worden ook verder getraind en gecoacht.

Om dit alles in goede banen te leiden zoeken wij een zeilprofessional die gepassioneerd is door en voor de sport, maar die ook goede organisatorische kwaliteiten heeft en uiteraard zijn passie goed op de cursisten, recreanten en competitiezeilers kan overbrengen. Omdat eveneens het onderhoud van de 40 zeilschoolboten tot uw taken zal behoren, is enige technische bagage mooi mee genomen.
Het betreft een deeltijdse betrekking die hoofdzakelijk opgebouwd wordt rond ons reguliere aanbod.

Lees hier de functieomschrijving »

ONZK Prijsuitreiking 2014

ONZK Prijsuitreiking 2014

Vrijdag 30 januari werden de prijzen van het Open Noordzeekampioenschap uitgereikt. Na de succes-formule van vorig jaar in de RNSYC, waren we dit jaar te gast in het gezellige clubhuis van de Koninklijke Yacht Club te Nieuwpoort. De 'KYCN', de club die tevens het ONZK voorzitterschap in 2014 waarnam onder Freddy Orban, organiseerde de uiterst geslaagde prijsuitreiking met ondersteuning van de Vlaamse Yachting Federatie.

Foto's ook te bekijken via de facebookpagina »

Evi Van Acker wint zilveren medaille in Miami

Evi Van Acker wint zilveren medaille in Miami

Evi Van Acker heeft zilver gewonnen op de ISAF Sailing World Cup te Miami. Evi ging de medaillerace in met drie punten achter op Marit Bouwmeester (NL) en met twee punten achter op Anne-Marie Rindom (DEN). Tijdens de medaillerace tellen de punten dubbel, dus deze race zou alles beslissen.
Uiteindelijk kwam Evi als vijfde over de finish, terwijl de Deense Rindom derde werd en de Nederlandse Bouwmeester zevende. Dit na een spannende nek-aan-nek race met Evi, Alison Young (GBR) en Bouwmeester. Emma Plasschaert kwam tijdens de medaillerace als tiende over de finish en werd zo ook tiende in de eindstand.

De Belgische resultaten van de ISAF Sailing World Cup Miami:

 • Laser Radial: Evi Van Acker 2e, Emma Plasschaert 10e
 • Laser Standard: Wannes Van Laer 16e, Sam Vandormael 54e, William De Smet 73e
 • Nacra 17: Morgan Good & Dominique Ampe 40e

De volgende ISAF World Cup wedstrijden zijn:

 • Hyères - 20-26 April 2015
 • Weymouth and Portland - 8-14 June 2015
 • Qingdao - 14-20 September 2015
 • 2015 Final Abu Dhabi - 27 October to 1 November 2015

Link naar de tijdlijn van Sporza over de World Cup »

Zaterdag 31/01 Medal Race ISAF Worldcup Miami

Zaterdag 31/01 Medal Race ISAF Worldcup Miami

 

Twee regatta's voor de medal race van de ISAF Worldcup Miami staat Evi Van Acker op de tweede plaats in het klassement, op vijf punten van de Deense Anne-Marie Rindom, en Emma Plasschaert staat 10e. Deze medal race is voorzien zaterdag 14u15 lokale tijd (20u15u Belgische tijd), hieraan mag enkel de top-10 van het klassement deelnemen en tellen de punten dubbel. De wedstrijd is via live tracking te volgen. Bekijk de hoogtepunten van dag 4 en een korte impressie van Evi over de wedstrijd.

Na vier dagen in de ISAF Sailing World Cup Miami is dit de voorlopige tussenstand:
 • Laser Radial: Evi Van Acker 2e, Emma Plasschaert 10e
 • Laser Standard: Wannes Van Laer 18e, Sam Vandormael 54e, William De Smet 73e
 • Nacra 17: Morgan Good & Dominique Ampe 40e

Link live tracking medal race: zaterdag vanaf 20u15 Belgische tijd

Bekijk een overzicht van de Worldcup Miami op de website van Sporza »

ISAF International Measurer Clinic op 25-26 april

ISAF International Measurer Clinic op 25-26 april
Op 25 & 26 april organiseert KBYV & VYF te Inside-Outside een ‘ISAF International Measurer Clinic'. De ISAF IM Clinic is de eerste stap (van 2) om "ISAF International Measurer" te worden.
De opleiding gaat voornamelijk over de ERS (Equiment Rules of Siling) en is ook zeer interessant voor IRC, ROC, WSSRC, klasse,..... meters.

Er zijn stukken theorie maar ook praktische sessies ‘hands-on' met meettoestellen en metingen op masten, zeilen, gieken, boten, aanhangsels,......
Deelnemen is mogelijk in verschillende formules met of zonder overnachting en/of maaltijden.

Inschrijvingen gebeuren op basis van ‘first come first serve' en het aantal plaatsen is beperkt.

Klik hier voor het inschrijvingsformulier »

Seminar over Wedstrijdleiding door de VYF op 28 en 29 november 2015

Seminar over Wedstrijdleiding door de VYF op 28 en 29 november 2015

Het seminar ter voorbereiding van het examen van Deputy Race Officer van het KBYV gaat door in het BLOSO Sportverblijf te Gent. Het doel van het seminar is die kennis overdracht te verzorgen die nodig is om te kunnen functioneren bij het organiseren van de nationale wedstrijden. Er wordt verondersteld, dat de deelnemers een ruime basiskennis van de zeilwedstrijdsport hebben. Lesgevers zullen bekende Race Officials zijn die bij de VYF zijn aangesloten. Het seminar gaat door bij minimaal 10 inschrijvingen.

Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven »

Nieuwe procedure examen stuurbrevet

Nieuwe procedure examen stuurbrevet
De examens worden vanaf heden elektronisch afgelegd doorheen het ganse jaar rechtstreeks bij de overheid FOD Mobiliteit.

De examens kunnen afgelegd worden op volgende plaatsen:
- Oostende: examen mogelijk op dinsdag en woensdag
- Antwerpen: examen mogelijk op maandag en donderdag
- Brussel: dit centrum zal pas later operationeel zijn (maart/april)

Er zijn 20 meerkeuzevragen die gaan over het gedeelte beperkt stuurbrevet en 20 meerkeuzevragen voor het gedeelte algemeen stuurbrevet.
Belangrijk is dat er geen giscorrectie meer zal toegepast worden. Maar u dient nu wel voor elk vak 50% te behalen en in totaal 60%.

Klik hier voor meer informatie »

ISAF World Cup Miami 2015

ISAF World Cup Miami 2015
Volgende week maandag 26 januari start te Miami (Florida) de ISAF Sailing World Cup. Dit is eveneens de start van het zeilseizoen 2015 voor de VYF Olympic Laser Teams. Evi Van Acker en Emma Plasschaert nemen deel in de Laser Radial Klasse. Dit sterke dames veld bestaat uit 85 zeilsters uit 35 verschillende landen. De eerste 3 manches starten op maandag 26 januari. De medal race wordt op zaterdag 31 januari gevaren.

Sam Vandormael en William De Smet vinden we terug in de Laser Standard. Beide mannen starten hun World Cup ook op maandag 26 januari en sluiten het af op zaterdag 31 januari. Met 130 deelnemers uit 47 verschillende landen is de kwaliteit van het deelnemersveld verzekerd.

Klik hier om naar de website van het evenement te gaan »

IN MEMORIAM FRANK CLEEREN

IN MEMORIAM FRANK CLEEREN

Met droefheid moeten wij U melden dat onze collega en vriend Frank Cleeren op 14 januari overleden is. Iedereen binnen de zeilwereld kende Frank en weet dat hij zeer actief was op alle niveaus van het watersportgebeuren in België.

Al zijn taken nam hij efficiënt en met veel toewijding op zich waarvoor wij hem enorm waardeerden. Van jongs af aan vaarde hij een mooi palmares bij elkaar zowel in kleinzeilerij als later op jachten. Op het water of op land, altijd stond Frank paraat.

Ook op internationaal niveau werd Frank geroemd om zijn bekwaamheid. Hij was dan ook een veel gevraagd internationaal "official" bij zeilwedstrijden en medewerker bij internationale instanties.

Voor de RBSC, de Vlaamse Yachting Federatie en het Koninklijk Belgisch Yachting Verbond is het plotse overlijden van Frank een enorm verlies. Frank was een trouwe bestuurder en medewerker die ons nooit in de steek liet. We zullen hem blijvend herinneren als een groot mens, die zich onvermoeibaar en actief inzette ten diensten van de watersport. Zijn overlijden laat een grote leegte na binnen onze club en de watersport in het algemeen.

Aan zijn familie en dierbaren bieden wij onze innige deelneming aan.

Frank, we zullen jou en je enthousiasme nooit vergeten.

Nieuwe lijst van verboden stoffen 2015

Nieuwe lijst van verboden stoffen 2015

Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuwe lijst van verboden stoffen en methoden geldig.

Klik hier voor meer informatie over anti-doping en nuttige links »

Wist je dat?

Wist je dat?

... Indien je vzw een btw-boekhouding voert en je niet voor 21 maart 2014 de vrijstelling hebt aangevraagd, noch door de fiscus automatisch werd onderworpen aan het regime van kleine onderneming, dat je vzw de vrijstelling kan aanvragen met ingang van 1 januari 2015 indien je dit doet voor 15 december 2014?

(bron: Dynamo Project)

Klik hier voor meer informatie »

Hoe minimaliseer je de praktische problemen bij het oprichten van je vzw via de E-griffie?

Hoe minimaliseer je de praktische problemen bij het oprichten van je vzw via de E-griffie?

Ben je van plan een vzw op te richten? Dan is de goedkoopste manier om dat te doen via www.e-griffie.be. Met behulp van onderstaande tips, verloopt de oprichting alvast een stuk eenvoudiger.

(bron: Dynamo Project)

Meer informatie »

Wijzigingen aan examens yachtman en yachtnavigator

Wijzigingen aan examens yachtman en yachtnavigator

In heb Belgisch Staatsblad van 01/12/2014 verscheen het Koninklijk besluit van 4 november 2014 tot wijziging van verschillende koninklijke besluiten betreffende scheepvaartveiligheid

Klik hier om het Koninklijk Besluit te lezen »

Te hanteren spelregels bij een fiscale controle!

Te hanteren spelregels bij een fiscale controle!

Tijdens een fiscale controle is het belangrijk om te weten wat uw rechten en plichten zijn. Belangrijker nog, wat zijn de rechten en plichten van de fiscus?

 • Wanneer zal uw boekhouding gecontroleerd worden?
 • Wie mag toestemming geven binnen uw onderneming om kopieën te nemen bij een controle?
 • Welke bankrekeningen mag de controleur controleren?
 • Wat als de gevraagde informatie een te omvangrijk werk met zich meebrengt?

Klik hier voor een antwoord op bovenstaande vragen »

Lichte vracht: veel rekenwerk voor minder recht op aftrek!

Lichte vracht: veel rekenwerk voor minder recht op aftrek!

De fiscale behandeling van uw fiscale lichte vrachtwagen brengt dikwijls discussies teweeg op fiscale controles.

Hieronder zet Refibo de fiscale spelregels voor u op een rij. »

KBYV Kandidaatstelling voor OS 2016 en testevent 2015

KBYV Kandidaatstelling voor OS 2016 en testevent 2015

De laatste rechte lijn naar de Olympische Spelen 2016 komt eraan, dus tijd om afspraken te maken. Voor de wedstrijden met beperkte deelname die door ISAF mee georganiseerd worden, dienen er via het nationale verbond afspraken gemaakt worden. 

Voor zover we dit nu inschatten, is dit in 2015 het test event in RIO, en in 2016 de Olympische spelen. Lees alles over je mogelijke kandidatuurstelling in deze brief van Peter Van den Bossche, voorzitter KBYV (klik om brief te openen). 

U stelt zich kandidaat door een mail te sturen naar uw federatie (VYF: info@vyf.bedimitri@vyf.be of FFYB: info@ffyb.be) met vermelding van uw naam, klasse en voor welk event U zich kandidaat stelt. U zal daarna van KBYV een bevestiging ontvangen dat uw kandidatuur geregistreerd is.

Lees de volledige brief met info over uw kandidatuurstelling. »

VYF kwaliteitslabel vergadering 2014: de foto's en de prijzen!

VYF kwaliteitslabel vergadering 2014: de foto's en de prijzen!

Op donderdagavond 11 december verzamelden 23 VYF clubs in het Huis van de Sport Gent voor de jaarlijkse uitreiking van de VYF kwaliteitslabels. Voor het tot de verdeling van de kwalteitslabels "erkende jeugd zeil/surf school" en "erkende jeugd trainingsclub" kwam, werd er door Sailability Vlaanderen meer uitleg gegeven over G-zeilen, en door het VYF personeel toelichting over het VTS aanbod 2015 en het nieuw IKsurf-IKzeil inschrijfsysteem.

Hoogtepunt van de avond was het uitreiken van de subsidies voor een totaalbedrag van €45 100, voorafgegaan met de voorstelling van de spelregels voor 2015. Bekijk de fotoreportage van de VYF labelvergadering, en lees de presentaties nog eens na van:

Aanvragen voor de 2015 kwaliteitslabels moeten door de clubs gedaan worden voor 31 december via volgende link.

Meer info over de VYF labels online »

Verkoop waterwegenvignet

Verkoop waterwegenvignet

Vanaf 1/01/2015 zal de afdeling Zeeschelde van Waterwegen en Zeekanaal NV (Lange Kievitstraat 111-113 bus 44, 2018 Antwerpen) geen waterwegenvignetten meer verkopen. Op hun website vinden jullie een overzicht van de overige verkooppunten terug.

VTS-cursussen 2015: word lesgever in je zeil-/surfclub!

VTS-cursussen 2015: word lesgever in je zeil-/surfclub!

Wil je lesgever/trainer worden in je club? Bekijk dan snel het aanbod voor 2015, dit staat reeds online!

Aspirant initiator
Wegens groot succes worden volgend jaar opnieuw 3 cursussen aspirant-initiator zwaardboten/windsurfen ingericht. Word je min. 16 in 2015 en wil je graag hulplesgever worden? Neem dan hier een kijkje. 

Initiator
Voor de initiator-cursussen: klik hier voor de stramienen (deelnamevoorwaarden + cursusinhoud) & data voor zwaardboten en catamaran 2015. Voor windsurfen, kitsurfen en golfsurfen, klik hier.

Instructeur/trainer B vakoverschreidende module
In maart 2015 kan je reeds de sporttakoverscrijdende module instructeur B/Trainer B volgen. Voor de exacte data en om in te schrijven, mail sara@vyf.be. De sportspecifieke modules zullen plaatsvinden in september 2015.

Heb je nog vragen? Aarzel niet en stuur een mailtje naar sara@vyf.be

Bekijk het aanbod op de VTS-site en schrijf je hier in »