Vlaamse Yachting Federatie - een sterk watermerk

VYF partners
 
Versluys
 
Arena
 
Suzuki
 
Van Laer
 
TopsportVL
 
Begold
 
Refibo
 
GJW

De Vlaamse Yachting Federatie: sterk in zeilen, surfen, competitie én recreatie!

De VYF is de unisportfederatie voor zeilen en surfen in Vlaanderen. Zij is door BLOSO erkend. De VYF vzw staat open voor alle Vlaamse verenigingen die zowel de recreatieve als de competitieve watersport aanbieden aan hun leden.

De VYF spitst zich niet enkel toe op competitie. Het ondersteunen van recreatieve evenementen zoals de watersportdag, opendeurdagen en bijscholingen zorgen voor een voortdurend contact met de sporters en de clubs, zowel met de beginners als de pro's.

Ongeval?

Ongeval?

VYF-link

VYF-link

VYF Shop

VYF Shop

VYF kalender

VYF kalender

Kwaliteitslabels

Kwaliteitslabels

VYF Nieuws

Hieronder een selectie uit het VYF nieuws. Een volledig overzicht van alle nieuws kan je vinden op de VYF nieuwspagina. Wil je alle VYF nieuws in je mailbox, schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.  Alle zeil en surfnieuws kan je steeds sturen naar info@vyf.be.

Ga naar de VYF nieuws pagina »

#BKkite: De Belgische Kampioenschappen Freestyle kitesurfen!

#BKkite: De Belgische Kampioenschappen Freestyle kitesurfen!

Het Belgisch kampioenschap freestyle is de koningsklasse van alle kitesurf disciplines. Technisch moeilijke rotaties, handle passes en high power wakeboard moves gecombineerd met een vloeiende stijl zijn de sleutels voor het binnenhalen van de titel.

Het Belgisch kampioenschap 2015 kan je bijna een half WK noemen. Oostends toptalent freestyle kitesurfen Christophe Tack is niet alleen Belgisch kampioen, maar ook de regerende wereldkampioen freestyle kitesurfen. Ook achter de BK schermen is de wereldtop aanwezig. Jurylid Ian Sluyter, een vaste waarde in het juryteam van elke wereldbeker manche, maakt in 2015 tijd om ook de BK jurytafel bij de les te houden.

Kom alles te weten op de BK kitesurfen website »

De Quiksilver Longboard Classic is de enige longboard-only surfwedstrijd van de lage landen

De Quiksilver Longboard Classic is de enige longboard-only surfwedstrijd van de lage landen

De Quiksilver Longboard Classic te Twins Club Bredene is uitgegroeid tot de voorjaarsklassieker van de Noordzee. De jaarlijkse kans voor de lokale surfhelden en toppers van over de grenzen om te strijden voor de fel begeerde longboardtitel.

Golven zijn moeilijk te voorspellen, daarom peddelen de deelnemers aan de Quiksilver Longboard classic pas uit eens er rechtse en linkse golven te zien zijn aan de horizon. Om zeker geen binnenrollende golven te missen hanteert de organisatie, net zoals bij de internationale surfwedstrijden, een 'waiting period' van 4 mei-weekends: 9-10, 14-17, 23-25 en 30-31 mei.

Twee dagen voor elke wedstrijdweekend kom je via de BSF facebook pagina te weten of er golven op het menu staan, en de #Longboardclassic het komende weekend kan doorgaan. Dankzij een christelijke hemelvaart en pinksteren krijgen we tijdens twee verlengde weekends nog wat extra kansen op classic longboardgolven.

Klik hier voor meer info en om in te schrijven »

Ga Standup Paddlen op bijzondere locaties tijdens Peddelen door Vlaanderen!

Ga Standup Paddlen op bijzondere locaties tijdens Peddelen door Vlaanderen!

Voor toekomstige standup paddlers (of suppers) die buiten de lijntjes durven kleuren en de Vlaamse stadscentra willen verkennen is er de 2de editie van Peddelen door Vlaanderen.

Net zoals in 2014, toen meer dan 600 deelnemers op 3 locaties leerden suppen, kan je dit jaar tijdens deze Standup Paddle initiatiedagen zowel leren suppen, als deelnemen aan een sup tocht doorheen de historische centra van Mechelen, Gent en het uitzonderlijk mooie traject van de Damse Vaart.

Programma (Mogelijk worden hier nog extra data aan toegevoegd!):

 • zaterdag 16 mei: Peddelen door Vlaanderen Mechelen (inschrijvingen open!)
 • zondag 24 mei: Peddelen door Vlaanderen Gent (inschrijvingen open 1 mei)
 • zondag 12 juli: Peddelen door Vlaanderen op internationale SUP tocht Sluis-Damme-Brugge. (inschrijvingen open 1 juni)

Inschrijven voor de initiaties en tochten kan enkel via www.peddelendoorvlaanderen.be. Meer info op de PDV facebook pagina

Peddelen door Vlaanderen geniet de steun van de Vlaamse overheid binnen hun subsidiëringscampagne van nieuwe laagdrempelige, duurzame en innovatieve sporten, criteria die ingebakken zitten in Stand Up Paddle.

Ga naar de facebook pagina voor alle laatste nieuws »

Leer zeilen, surfen of suppen voor €15!

Leer zeilen, surfen of suppen voor €15!

De Vlaamse Yachting Federatie (VYF) wil iedereen aan het zeilen, surfen en standup paddlen krijgen en biedt de eerste les aan voor slechts 15 euro. De cursisten kunnen kiezen uit alle soorten surfplanken, diverse boten en catamarans, en de de nieuwe surfhype Standup Paddle. In totaal kan er ingeschreven worden voor bijna 1000 initiaties tijdens 90 sessies in 20 locaties doorheen Vlaanderen. Dit aan een spotprijs van €15/sessie.

"We merken dat de drempel om een les te volgen nog vaak te hoog ligt", vertelt surfcoördinator Tommy Maenhaut van de VYF. "Vooral uitzoeken waar, wanneer en tegen welke prijs een initiatie kan, schiet er dikwijls bij in." De federatie maakt het daarom extra makkelijk met één website waar alle lessen gebundeld worden aan een straffe prijs. "Surfen of zeilen is sowieso goedkoper dan velen denken maar we willen de eerste kennismaking heel betaalbaar maken", stelt zeilverantwoordelijke An Van Cauteren. Wie wil proeven, krijgt een ruime keuze aan disciplines en locaties. Maar liefst 20 clubs doen mee aan de actie, van De Panne tot Knokke aan de Noordzee, van West-Vlaanderen tot Limburg aan één van de mooie Vlaamse vijvers. We verwachten dat dit het aanbod aan goedkope kennismakingslessen de komende weken nog verder zal uitbreiden. 

Meer informatie & inschrijven voor één van de initiatiesessies tijdens de zomer in de VYF clubs kan via www.IKsurf.be (windsurfen-surfen), www.IKzeil.be (zwaardboot-catamaran-yachtzeilen) of www.IKsup.be (Standup Paddle) 

Het volledige aanbod bestaat uit: golfsurfen, windsurfen, kitesurfen, standup paddle, één- en meersmansboten, optimistjes en catamarans. De lessen duren drie uur en zijn inclusief surf- of zeilmateriaal, wetsuit, een sportverzekering en een professionele lesgever.

Kom meer te weten op de facebook pagina »

David Labrouche derde op Europa Cup Laser te Brest

David Labrouche derde op Europa Cup Laser te Brest

David Labrouche, lid van het VYF Talent Team, is afgelopen weekend derde geworden in de Europa Cup laser in het Franse Brest.

In de Laser Radial klasse ging de overwinning na acht regatta's naar de Ier Liam Glynn, gevolgd door zijn landgenoot Cian Byrne en David Labrouche.
De andere leden van het VYF Talent Team eindigden op volgende plaatsen van de 150 deelnemers:

 • Bob Verhaagen 10de 
 • Joachim D'hondt 17de
 • Kevin Bonnevie 37ste 
 • Lothar De Bruycker 55ste.

Opleidingsdag MONITOREN voor ZEILERS MET EEN BEPERKING

Opleidingsdag MONITOREN voor ZEILERS MET EEN BEPERKING

Voor de 2de maal organiseert de VYF in samenwerking met Sailability Vlaanderen en Parantee een opleidingsdag voor monitoren voor het begeleiden van G-zeilers.

Deze dag gaat door op zondag 7 juni te Portaventura Mol. Begin om 10 u met eerst een stukje algemene theorie over G-sporters, ook EHBO en veiligheid komen aan bod. In de namiddag wordt dit alles in de praktijk toegepast samen met G-zeilers (gebruik tillift aan de wal, begeleiding aan de wal en op het water etc.). Einde voorzien omstreeks 17u. Deelname is GRATIS!

Ben je persoonlijk geïnteresseerd in deze opleiding, of heeft je club een paar G-zeilers en willen jullie graag meer praktijkgerichte kennis hieromtrent? Aarzel niet en schrijf je in!

Opgelet, beperkt aantal plaatsen, dus vol is vol!

Om in te schrijven, klik hier »

Mag je tijdens een sportkamp medicatie geven aan minderjarigen?

Mag je tijdens een sportkamp medicatie geven aan minderjarigen?

Stel: je wil EHBO-koffers samenstellen om te gebruiken tijdens sportkampen en lessenreeksen. Mag je daarin ook een voorraadje zonder voorschrift te verkrijgen medicatie stoppen zoals aspirine, algemene pijnstillers, pilletjes tegen keelpijn,...? En mag je die aan kinderen geven indien nodig?

(Bron: Vlaamse Sportfederatie)

Klik hier voor meer informatie »

Sluiting van het kantoor Schepenbeheer te Zeebrugge

Sluiting van het kantoor Schepenbeheer te Zeebrugge
In het kader van een herbekijken van de inzet en de regionale spreiding van middelen, is er beslist om het kantoor Schepenbeheer, gelegen aan de Kustlaan 118 te Zeebrugge te sluiten, en dit vanaf 6 april 2015. Dit belangt vooral klanten aan uit de zeevisserij- en pleziervaartsector. Deze klanten kunnen zich vanaf 6 april 2015 wenden tot een aantal bestaande kantoren.
 • Voor de zeevisserij is dit de Dienst Schepenbeheer te Oostende.
 • Voor de pleziervaartdossiers zijn dat de regionaal gespreide kantoren gevestigd in Oostende, Gent en Brussel.

 

Klik hier voor meer informatie »

Goed bezig- actie en Week van de Sportclub 2015

Goed bezig- actie en Week van de Sportclub 2015

Van 12 tot en met 20 september 2015 vindt de zevende editie plaats van de Week van de Sportclub. Tijdens deze dynamische sportweek zetten honderden Vlaamse sportclubs en sportdiensten hun werking en hun activiteiten extra in de kijker.

Met de boodschap ‘Sportclubs zijn goed bezig' wordt de waardering voor de clubwerking in al haar facetten permanent in de kijker geplaatst. Letterlijk, in ‘Goed Bezig'-kaders.

In Vlaanderen reizen 160 Goed Bezig-kaders van sportclub naar sportclub. Aan de hand van 4 thema's kunnen sportclubs aantonen dat ze goed bezig zijn. Door het insturen van hun foto(‘s) maken de deelnemende clubs kans op 1 van de 45 waardebonnen (€ 250).

 

Klik hier voor meer informatie »

46 Trofeo Princesa Sofia

46 Trofeo Princesa Sofia

Maandag 30 maart start te Palma (Mallorca, Spanje) de Eurosaf wedstrijd "46e Trofeo S.A.R. Princesa Sofia". Dit is de eerste Eurosaf van 2015 en de grote start van het Europese zeilseizoen voor de VYF Olympic Teams.

Evi Van Acker, Emma Plasschaert en Maité Carlier nemen deel in de Laser Radial. Dit sterke dames veld bestaat uit 120 zeilsters uit 43 verschillende landen. De eerste manches starten op maandag 30 maart. De medal race, waarna de winnaar gekend is, wordt op zaterdag 4 april gevaren.

Sam Vandormael en William De Smet vinden we terug in de Laser Standard. Beide mannen starten hun wedstrijd ook op maandag 30 maart en sluiten het af op zaterdag 4 april. Met 177 deelnemers uit 52 verschillende landen is de kwaliteit van het deelnemersveld verzekerd.

Yannick Lefèbvre (stuurman), Levi Slap (stuurman), Tom Pelsmaekers (bemanning), Max Slap (bemanning) nemen deel in de 49er. Zij zullen in teams van twee personen strijden voor één van de elf openstaande plaatsen voor de World Cup eind april in Hyeres.

Andere Belgen die ook deelnemen zijn: Corentin Demanet & Quinten Lauwers in de 470, Morgan Good & Dominique Ampe in de Nacra 17 en Wannes Van Laer in de Laser Standard.

De wedstrijd kan u volgen via Facebook, Twitter en website van de 46 Trofeo Princesa Sofia. Video beelden zullen te zien zijn op Youtube.

Klik hier om de resultaten te bekijken »

Algemene Vergadering VYF 21/03/2015

Algemene Vergadering VYF 21/03/2015

Op de Algemene Vergadering afgelopen zaterdag werden als bestuurders verkozen voor een mandaat van twee jaar: Fransen Sven en Van den Bossche Peter.
Benny's SUP School (YES Events), Koninklijke Nuclea Yacht Club, Model Yacht Club Limburg, Unified Sailing Belgium en Zeil- en Surfclub Gavermeer werden aanvaard als effectief lid.

Workshop watersporten - Overleg nieuwe watersport wetgeving

Workshop watersporten - Overleg nieuwe watersport wetgeving

Deze voormiddag heeft de Vlaamse Yachting Federatie​ het standpunt van haar strand surf- en zeilclubs verdedigd op de workshop watersporten, een initiatief van het kabinet van staatssecretaris van de Noordzee Bart Tommelein​. Deze werkvergadering had als doel een open discussie rond 5 thema's, waaronder ook de 7Bfr regel en de verplichte uitrusting (vuurpijlen).

Als VYF kijken we na dit positief overleg hoopvol naar de eerste ontwerpteksten van de nieuwe en moderne wetgeving voor surfen en zeilen aan onze strandclubs (eerste teksten verwacht voor het zomerverlof). De nieuwe wetgeving zal ten vroegste in 2016 van kracht zijn, dus blijft in 2015 nog de huidige wetgeving van kracht.

Vragen over dit overleg, contacteer het VYF bureau via info@vyf.be of 09/243 11 20. De visie van de Vlaamse Yachting Federatie over deze nieuwe wetgeving is te vinden dit document

Cursus 'Je sportclub en sociale media. Bouw een community op rond je vereniging! - Inleidende sessie': 21 april 2015

Cursus 'Je sportclub en sociale media. Bouw een community op rond je vereniging! - Inleidende sessie': 21 april 2015
Wat betekent sociale media anno 2015? In deze bijscholing krijg je inzicht in het sociale media landschap en leer je hoe je deze media kan inzetten voor je sportclub De lesgever definieert sociale media binnen de digitale context, licht de grote en minder grote sociale netwerken in België toe en bekijkt hoe je je eigen sociale media strategie kan uitbouwen en toepassen. Tijdens deze sessie verneem je hoe sociale media en vooral Facebook voor je sportclub een meerwaarde kunnen betekenen (potentiële leden en vrijwilligers bereiken, het kan sponsorinkomsten beïnvloeden,....)

Voor deze inleidende sessie heb je geen voorkennis van sociale media nodig.

Datum: 21 april 2015
Tijdstip: 19u00 - 22u00

Locatie: Huis van de Sport Gent - Zaal Boerekreek (Zuiderlaan 13, 9000 Gent)

Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven »

ISAF International Measurer Clinic op 25-26 april

ISAF International Measurer Clinic op 25-26 april
Op 25 & 26 april organiseert KBYV & VYF te Inside-Outside een ‘ISAF International Measurer Clinic'. De ISAF IM Clinic is de eerste stap (van 2) om "ISAF International Measurer" te worden.
De opleiding gaat voornamelijk over de ERS (Equiment Rules of Siling) en is ook zeer interessant voor IRC, ROC, WSSRC, klasse,..... meters.

Er zijn stukken theorie maar ook praktische sessies ‘hands-on' met meettoestellen en metingen op masten, zeilen, gieken, boten, aanhangsels,......
Deelnemen is mogelijk in verschillende formules met of zonder overnachting en/of maaltijden.

Inschrijvingen gebeuren op basis van ‘first come first serve' en het aantal plaatsen is beperkt.

Klik hier voor het inschrijvingsformulier »

Scheepse tradities van morgen: Water-rAnt ’15

Scheepse tradities van morgen: Water-rAnt ’15
Op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september 2015 vindt in Antwerpen opnieuw Water-rAnt plaats. Water-rAnt brengt 75 authentieke schepen en vaartuigen van Antwerpen, de haven, de Schelde en haar hele estuarium samen. Het is een feest voor het watererfgoed van gisteren, vandaag en straks.

Roeiriemen, zeilen en/of stoommachines doen de sloepen, boten, schepen en andere klippers en werkboten vooruitgaan.

Dit belevingsmoment is de afspraak van alle schippers en bemanningen, bezielers van jouw, hun en ons waterpatrimonium.

Je duikt onder in de wereld vol van nautische kennis en vaardigheden die de tijd doorstaan hebben. Voel het vakmanschap van de bouwers en de restaurateurs, luister naar de verhalen van de bemanningen, ruik de geur van de authenticiteit.

Klik hier om zelf met uw schip deel te nemen »

Klik hier om naar de website van Water-rAnt te gaan »

RECREATIEVE ZEILCIRCUITS 2015

RECREATIEVE ZEILCIRCUITS 2015

Dit voorjaar, zomer en najaar organiseert de Vlaamse Yachting Federatie recreatieve zeilcircuits.


INFO&INSCHRIJVEN OVER DE CIRCUITS


Twee gouden medailles op de Andalusian Olympic Week te Cadiz

Twee gouden medailles op de Andalusian Olympic Week te Cadiz

Evi Van Acker en Kevin Bonnevie hebben beide goud gehaald in de Laser Radial Klasse. De Andalusian Olympic Week vond plaats van 25 februari tot en met 1 maart.

Laser Radial Women (42 deelnemers):

 • Evi Van Acker 1e
 • Emma Plasschaert 4e
 • Maité Carlier 8e

Laser Radial Men (33 deelnemers):

 • Kevin Bonnevie 1e
 • Bob Verhaagen 5e
 • Lothar De Bruycker 8e
 • David Labroucher 10e
 • Joachim D'hondt 16e

Laser Standard Men (62 deelnemers):

 • Sam Vandormael 12e
 • William De Smet 14e

Klik voor de resultaten »

Andalusian Olympic Sailing Week te Cadiz

Andalusian Olympic Sailing Week te Cadiz

Op woensdag 25 februari zijn de zeilers en zeilsters van onze Olympic Teams en Talent Teams gestart in de Andalusian Olympic Week te Cadiz, deze vindt plaats van 25 februari 2015 tot 1 maart.

Na dag 1 is dit de stand:

Laser Radial Women (42 deelnemers):

 • Evi Van Acker 1e (1-1-9 = 11)
 • Maité Carlier 11e (18-24-5 = 47)
 • Emma Plasschaert 14e (43 OCS -2-11 = 56)

Laser Standard Men (62 deelnemers):

 • William De Smet 21e (16-15-32 = 63)
 • Sam Vandormael 28e (63 OCS -1-19 = 83)

Laser Radial Men (33 deelnemers):

 • Kevin Bonnevie 1e (4-4-1 = 9)
 • Bob Verhaagen 3e (1-1-16 = 18)
 • Lothar De Bruycker 8e (16-5-4 = 25)
 • David Labroucher 13e (10-16-8 = 34)
 • Joachim D'hondt 19e (18-17-19 = 54)

Klik voor de resultaten »

Volg de wedstrijd via de facebookpagina »

ISA Sup instructor op 11 en 12 april te Twins Bredene

ISA Sup instructor op 11 en 12 april te Twins Bredene

Heb je al enige SUP-ervaring en zie je het wel zitten om je kennis door te geven, schrijf je dan zeker in voor de ISA instructor course op 11 en 12 april te Twins Bredene.

Tijdens deze 2-daagse opleiding leer je alle veiligheidsaspecten, methodiek en SUP didactiek. De opleiding is internationaal erkend, waardoor je een officiële ISA certificering ontvangt. Deelnameprijs is €150 voor VYF-leden, 175 voor niet-leden, dit is de 125 dollar registratie bij ISA inclusief.

Meer info over deze opleiding »

Btw-plicht vanaf 1 januari 2016 voor de bestuurdersvennootschappen

Btw-plicht vanaf 1 januari 2016 voor de bestuurdersvennootschappen

Bestuurders, zaakvoerders en vereffenaars van een vennootschap die optreden via een rechtspersoon zijn verplicht om vanaf 1 januari 2016 btw aan te rekenen op hun mandaatvergoedingen. De administratieve tolerantie die toelaat dat voor die handelingen geen btw-identificatie is vereist, wordt afgeschaft.

Lees hier wat de gevolgen zijn en wat u al in 2015 kan doorvoeren »

Subsidieoproep voor evenementen breed sportaanbod wordt verdergezet

Subsidieoproep voor evenementen breed sportaanbod wordt verdergezet
Ook in 2015 kiest Vlaams minister van Sport Philippe Muyters ervoor om blijvend in te zetten op sportpromotie via het ondersteunen van sportpromotionele evenementen.

De toekenningscriteria werden aangepast, rekening houdend met het toenemend aantal aanvragen die bij de verschillende oproepen de voorbije jaren werden ingediend. Een belangrijke wijziging is bijvoorbeeld dat het maximaal aan te vragen subsidiebedrag verlaagd wordt naar 5.000 euro. Ook kan een evenement geen twee opeenvolgende jaren ondersteund worden. Het doel blijft om unieke en duurzame evenementen een duw in de rug te geven. De organisatie mag niet afhankelijk zijn van deze steun. De uiterste indiendatum voor evenementen, die plaatsvinden tussen 1 juli 2015 en 31 december 2015, wordt vervroegd naar 15 maart 2015.

(bron: VSF)

Klik hier voor de criterialijsten en aanvraagformulieren »

Samen varen! Beroeps- en pleziervaart in harmonie

Samen varen! Beroeps- en pleziervaart in harmonie

Kleine jachten en grote vrachtschepen, samen op het kanaal én samen in één sluis... het is een uitdaging! Toch zijn de waterwegbeheerders ervan overtuigd dat het kan. Met een goede verstandhouding, wederzijds begrip en respect kan je harmonieus samen varen.

Klik hier voor de folder 'Samen varen' »

Vacature voor een zeilschool- en trainingsverantwoordelijke: Royal Yacht Club van België

Vacature voor een zeilschool- en trainingsverantwoordelijke: Royal Yacht Club van België

Reeds tientallen jaren is de R.Y.C.B. Zeilschool een begrip in het Antwerpse. De 300 jongeren en volwassenen die jaarlijks de stages volgen op het Galgenweel, worden ook na de zeilschool op woensdagen en zaterdagen de mogelijkheid gegeven zich verder te bekwamen in de zeilsport 

De zeilers die doorgroeien naar de competitie worden ook verder getraind en gecoacht.

Om dit alles in goede banen te leiden zoeken wij een zeilprofessional die gepassioneerd is door en voor de sport, maar die ook goede organisatorische kwaliteiten heeft en uiteraard zijn passie goed op de cursisten, recreanten en competitiezeilers kan overbrengen. Omdat eveneens het onderhoud van de 40 zeilschoolboten tot uw taken zal behoren, is enige technische bagage mooi mee genomen.
Het betreft een deeltijdse betrekking die hoofdzakelijk opgebouwd wordt rond ons reguliere aanbod.

Lees hier de functieomschrijving »

ONZK Prijsuitreiking 2014

ONZK Prijsuitreiking 2014

Vrijdag 30 januari werden de prijzen van het Open Noordzeekampioenschap uitgereikt. Na de succes-formule van vorig jaar in de RNSYC, waren we dit jaar te gast in het gezellige clubhuis van de Koninklijke Yacht Club te Nieuwpoort. De 'KYCN', de club die tevens het ONZK voorzitterschap in 2014 waarnam onder Freddy Orban, organiseerde de uiterst geslaagde prijsuitreiking met ondersteuning van de Vlaamse Yachting Federatie.

Foto's ook te bekijken via de facebookpagina »

Evi Van Acker wint zilveren medaille in Miami

Evi Van Acker wint zilveren medaille in Miami

Evi Van Acker heeft zilver gewonnen op de ISAF Sailing World Cup te Miami. Evi ging de medaillerace in met drie punten achter op Marit Bouwmeester (NL) en met twee punten achter op Anne-Marie Rindom (DEN). Tijdens de medaillerace tellen de punten dubbel, dus deze race zou alles beslissen.
Uiteindelijk kwam Evi als vijfde over de finish, terwijl de Deense Rindom derde werd en de Nederlandse Bouwmeester zevende. Dit na een spannende nek-aan-nek race met Evi, Alison Young (GBR) en Bouwmeester. Emma Plasschaert kwam tijdens de medaillerace als tiende over de finish en werd zo ook tiende in de eindstand.

De Belgische resultaten van de ISAF Sailing World Cup Miami:

 • Laser Radial: Evi Van Acker 2e, Emma Plasschaert 10e
 • Laser Standard: Wannes Van Laer 16e, Sam Vandormael 54e, William De Smet 73e
 • Nacra 17: Morgan Good & Dominique Ampe 40e

De volgende ISAF World Cup wedstrijden zijn:

 • Hyères - 20-26 April 2015
 • Weymouth and Portland - 8-14 June 2015
 • Qingdao - 14-20 September 2015
 • 2015 Final Abu Dhabi - 27 October to 1 November 2015

Link naar de tijdlijn van Sporza over de World Cup »

Zaterdag 31/01 Medal Race ISAF Worldcup Miami

Zaterdag 31/01 Medal Race ISAF Worldcup Miami

 

Twee regatta's voor de medal race van de ISAF Worldcup Miami staat Evi Van Acker op de tweede plaats in het klassement, op vijf punten van de Deense Anne-Marie Rindom, en Emma Plasschaert staat 10e. Deze medal race is voorzien zaterdag 14u15 lokale tijd (20u15u Belgische tijd), hieraan mag enkel de top-10 van het klassement deelnemen en tellen de punten dubbel. De wedstrijd is via live tracking te volgen. Bekijk de hoogtepunten van dag 4 en een korte impressie van Evi over de wedstrijd.

Na vier dagen in de ISAF Sailing World Cup Miami is dit de voorlopige tussenstand:
 • Laser Radial: Evi Van Acker 2e, Emma Plasschaert 10e
 • Laser Standard: Wannes Van Laer 18e, Sam Vandormael 54e, William De Smet 73e
 • Nacra 17: Morgan Good & Dominique Ampe 40e

Link live tracking medal race: zaterdag vanaf 20u15 Belgische tijd

Bekijk een overzicht van de Worldcup Miami op de website van Sporza »

ISAF International Measurer Clinic op 25-26 april

ISAF International Measurer Clinic op 25-26 april
Op 25 & 26 april organiseert KBYV & VYF te Inside-Outside een ‘ISAF International Measurer Clinic'. De ISAF IM Clinic is de eerste stap (van 2) om "ISAF International Measurer" te worden.
De opleiding gaat voornamelijk over de ERS (Equiment Rules of Siling) en is ook zeer interessant voor IRC, ROC, WSSRC, klasse,..... meters.

Er zijn stukken theorie maar ook praktische sessies ‘hands-on' met meettoestellen en metingen op masten, zeilen, gieken, boten, aanhangsels,......
Deelnemen is mogelijk in verschillende formules met of zonder overnachting en/of maaltijden.

Inschrijvingen gebeuren op basis van ‘first come first serve' en het aantal plaatsen is beperkt.

Klik hier voor het inschrijvingsformulier »

Seminar over Wedstrijdleiding door de VYF op 28 en 29 november 2015

Seminar over Wedstrijdleiding door de VYF op 28 en 29 november 2015

Het seminar ter voorbereiding van het examen van Deputy Race Officer van het KBYV gaat door in het BLOSO Sportverblijf te Gent. Het doel van het seminar is die kennis overdracht te verzorgen die nodig is om te kunnen functioneren bij het organiseren van de nationale wedstrijden. Er wordt verondersteld, dat de deelnemers een ruime basiskennis van de zeilwedstrijdsport hebben. Lesgevers zullen bekende Race Officials zijn die bij de VYF zijn aangesloten. Het seminar gaat door bij minimaal 10 inschrijvingen.

Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven »

Nieuwe procedure examen stuurbrevet

Nieuwe procedure examen stuurbrevet
De examens worden vanaf heden elektronisch afgelegd doorheen het ganse jaar rechtstreeks bij de overheid FOD Mobiliteit.

De examens kunnen afgelegd worden op volgende plaatsen:
- Oostende: examen mogelijk op dinsdag en woensdag
- Antwerpen: examen mogelijk op maandag en donderdag
- Brussel: dit centrum zal pas later operationeel zijn (maart/april)

Er zijn 20 meerkeuzevragen die gaan over het gedeelte beperkt stuurbrevet en 20 meerkeuzevragen voor het gedeelte algemeen stuurbrevet.
Belangrijk is dat er geen giscorrectie meer zal toegepast worden. Maar u dient nu wel voor elk vak 50% te behalen en in totaal 60%.

Klik hier voor meer informatie »

ISAF World Cup Miami 2015

ISAF World Cup Miami 2015
Volgende week maandag 26 januari start te Miami (Florida) de ISAF Sailing World Cup. Dit is eveneens de start van het zeilseizoen 2015 voor de VYF Olympic Laser Teams. Evi Van Acker en Emma Plasschaert nemen deel in de Laser Radial Klasse. Dit sterke dames veld bestaat uit 85 zeilsters uit 35 verschillende landen. De eerste 3 manches starten op maandag 26 januari. De medal race wordt op zaterdag 31 januari gevaren.

Sam Vandormael en William De Smet vinden we terug in de Laser Standard. Beide mannen starten hun World Cup ook op maandag 26 januari en sluiten het af op zaterdag 31 januari. Met 130 deelnemers uit 47 verschillende landen is de kwaliteit van het deelnemersveld verzekerd.

Klik hier om naar de website van het evenement te gaan »

A-brevet-data 2015!!

A-brevet-data 2015!!

Wil je graag initiator zwaardboten worden en lesgeven in je club? Dan dien je eerst je A-brevet te behalen. Dit houdt zowel een theorie- als praktijkexamen in.

A-brevet kan je afleggen vanaf 15 jaar. Het theorie-examen kost 10 euro, het praktijkexamen 35 euro. Voorbereidingscursussen worden door de clubs georganiseerd en worden ten sterkste aangeraden, dit om je slaagkansen op het examen te verhogen.

Het je nog vragen? Mail naar sara@vyf.be.  

Klik hier om de data te bekijken en je in te schrijven »

IN MEMORIAM FRANK CLEEREN

IN MEMORIAM FRANK CLEEREN

Met droefheid moeten wij U melden dat onze collega en vriend Frank Cleeren op 14 januari overleden is. Iedereen binnen de zeilwereld kende Frank en weet dat hij zeer actief was op alle niveaus van het watersportgebeuren in België.

Al zijn taken nam hij efficiënt en met veel toewijding op zich waarvoor wij hem enorm waardeerden. Van jongs af aan vaarde hij een mooi palmares bij elkaar zowel in kleinzeilerij als later op jachten. Op het water of op land, altijd stond Frank paraat.

Ook op internationaal niveau werd Frank geroemd om zijn bekwaamheid. Hij was dan ook een veel gevraagd internationaal "official" bij zeilwedstrijden en medewerker bij internationale instanties.

Voor de RBSC, de Vlaamse Yachting Federatie en het Koninklijk Belgisch Yachting Verbond is het plotse overlijden van Frank een enorm verlies. Frank was een trouwe bestuurder en medewerker die ons nooit in de steek liet. We zullen hem blijvend herinneren als een groot mens, die zich onvermoeibaar en actief inzette ten diensten van de watersport. Zijn overlijden laat een grote leegte na binnen onze club en de watersport in het algemeen.

Aan zijn familie en dierbaren bieden wij onze innige deelneming aan.

Frank, we zullen jou en je enthousiasme nooit vergeten.

Nieuwe lijst van verboden stoffen 2015

Nieuwe lijst van verboden stoffen 2015

Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuwe lijst van verboden stoffen en methoden geldig.

Klik hier voor meer informatie over anti-doping en nuttige links »

Wist je dat?

Wist je dat?

... Indien je vzw een btw-boekhouding voert en je niet voor 21 maart 2014 de vrijstelling hebt aangevraagd, noch door de fiscus automatisch werd onderworpen aan het regime van kleine onderneming, dat je vzw de vrijstelling kan aanvragen met ingang van 1 januari 2015 indien je dit doet voor 15 december 2014?

(bron: Dynamo Project)

Klik hier voor meer informatie »

Hoe minimaliseer je de praktische problemen bij het oprichten van je vzw via de E-griffie?

Hoe minimaliseer je de praktische problemen bij het oprichten van je vzw via de E-griffie?

Ben je van plan een vzw op te richten? Dan is de goedkoopste manier om dat te doen via www.e-griffie.be. Met behulp van onderstaande tips, verloopt de oprichting alvast een stuk eenvoudiger.

(bron: Dynamo Project)

Meer informatie »

Wijzigingen aan examens yachtman en yachtnavigator

Wijzigingen aan examens yachtman en yachtnavigator

In heb Belgisch Staatsblad van 01/12/2014 verscheen het Koninklijk besluit van 4 november 2014 tot wijziging van verschillende koninklijke besluiten betreffende scheepvaartveiligheid

Klik hier om het Koninklijk Besluit te lezen »

Te hanteren spelregels bij een fiscale controle!

Te hanteren spelregels bij een fiscale controle!

Tijdens een fiscale controle is het belangrijk om te weten wat uw rechten en plichten zijn. Belangrijker nog, wat zijn de rechten en plichten van de fiscus?

 • Wanneer zal uw boekhouding gecontroleerd worden?
 • Wie mag toestemming geven binnen uw onderneming om kopieën te nemen bij een controle?
 • Welke bankrekeningen mag de controleur controleren?
 • Wat als de gevraagde informatie een te omvangrijk werk met zich meebrengt?

Klik hier voor een antwoord op bovenstaande vragen »

Lichte vracht: veel rekenwerk voor minder recht op aftrek!

Lichte vracht: veel rekenwerk voor minder recht op aftrek!

De fiscale behandeling van uw fiscale lichte vrachtwagen brengt dikwijls discussies teweeg op fiscale controles.

Hieronder zet Refibo de fiscale spelregels voor u op een rij. »

KBYV Kandidaatstelling voor OS 2016 en testevent 2015

KBYV Kandidaatstelling voor OS 2016 en testevent 2015

De laatste rechte lijn naar de Olympische Spelen 2016 komt eraan, dus tijd om afspraken te maken. Voor de wedstrijden met beperkte deelname die door ISAF mee georganiseerd worden, dienen er via het nationale verbond afspraken gemaakt worden. 

Voor zover we dit nu inschatten, is dit in 2015 het test event in RIO, en in 2016 de Olympische spelen. Lees alles over je mogelijke kandidatuurstelling in deze brief van Peter Van den Bossche, voorzitter KBYV (klik om brief te openen). 

U stelt zich kandidaat door een mail te sturen naar uw federatie (VYF: info@vyf.bedimitri@vyf.be of FFYB: info@ffyb.be) met vermelding van uw naam, klasse en voor welk event U zich kandidaat stelt. U zal daarna van KBYV een bevestiging ontvangen dat uw kandidatuur geregistreerd is.

Lees de volledige brief met info over uw kandidatuurstelling. »

VYF kwaliteitslabel vergadering 2014: de foto's en de prijzen!

VYF kwaliteitslabel vergadering 2014: de foto's en de prijzen!

Op donderdagavond 11 december verzamelden 23 VYF clubs in het Huis van de Sport Gent voor de jaarlijkse uitreiking van de VYF kwaliteitslabels. Voor het tot de verdeling van de kwalteitslabels "erkende jeugd zeil/surf school" en "erkende jeugd trainingsclub" kwam, werd er door Sailability Vlaanderen meer uitleg gegeven over G-zeilen, en door het VYF personeel toelichting over het VTS aanbod 2015 en het nieuw IKsurf-IKzeil inschrijfsysteem.

Hoogtepunt van de avond was het uitreiken van de subsidies voor een totaalbedrag van €45 100, voorafgegaan met de voorstelling van de spelregels voor 2015. Bekijk de fotoreportage van de VYF labelvergadering, en lees de presentaties nog eens na van:

Aanvragen voor de 2015 kwaliteitslabels moeten door de clubs gedaan worden voor 31 december via volgende link.

Meer info over de VYF labels online »

Verkoop waterwegenvignet

Verkoop waterwegenvignet

Vanaf 1/01/2015 zal de afdeling Zeeschelde van Waterwegen en Zeekanaal NV (Lange Kievitstraat 111-113 bus 44, 2018 Antwerpen) geen waterwegenvignetten meer verkopen. Op hun website vinden jullie een overzicht van de overige verkooppunten terug.

VTS-cursussen 2015: word lesgever in je zeil-/surfclub!

VTS-cursussen 2015: word lesgever in je zeil-/surfclub!

Wil je lesgever/trainer worden in je club? Bekijk dan snel het aanbod voor 2015, dit staat reeds online!

Aspirant initiator
Wegens groot succes worden volgend jaar opnieuw 3 cursussen aspirant-initiator zwaardboten/windsurfen ingericht. Word je min. 16 in 2015 en wil je graag hulplesgever worden? Neem dan hier een kijkje. 

Initiator
Voor de initiator-cursussen: klik hier voor de stramienen (deelnamevoorwaarden + cursusinhoud) & data voor zwaardboten en catamaran 2015. Voor windsurfen, kitsurfen en golfsurfen, klik hier.

Instructeur/trainer B vakoverschreidende module
In maart 2015 kan je reeds de sporttakoverscrijdende module instructeur B/Trainer B volgen. Voor de exacte data en om in te schrijven, mail sara@vyf.be. De sportspecifieke modules zullen plaatsvinden in september 2015.

Heb je nog vragen? Aarzel niet en stuur een mailtje naar sara@vyf.be

Bekijk het aanbod op de VTS-site en schrijf je hier in »