Vlaamse Yachting Federatie - een sterk watermerk

VYF partners
 
Versluys
 
Arena
 
Suzuki
 
Van Laer
 
TopsportVL
 
Begold
 
Refibo
 
GJW

De Vlaamse Yachting Federatie: sterk in zeilen, surfen, competitie én recreatie!

De VYF is de unisportfederatie voor zeilen en surfen in Vlaanderen. Zij is door BLOSO erkend. De VYF vzw staat open voor alle Vlaamse verenigingen die zowel de recreatieve als de competitieve watersport aanbieden aan hun leden.

De VYF spitst zich niet enkel toe op competitie. Het ondersteunen van recreatieve evenementen zoals de watersportdag, opendeurdagen en bijscholingen zorgen voor een voortdurend contact met de sporters en de clubs, zowel met de beginners als de pro's.

Ongeval?

Ongeval?

VYF-link

VYF-link

VYF Shop

VYF Shop

VYF kalender

VYF kalender

Kwaliteitslabels

Kwaliteitslabels

VYF Nieuws

Hieronder een selectie uit het VYF nieuws. Een volledig overzicht van alle nieuws kan je vinden op de VYF nieuwspagina. Wil je alle VYF nieuws in je mailbox, schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.  Alle zeil en surfnieuws kan je steeds sturen naar info@vyf.be.

Ga naar de VYF nieuws pagina »

Zaterdag 31/01 Medal Race ISAF Worldcup Miami

Zaterdag 31/01 Medal Race ISAF Worldcup Miami

 

Twee regatta's voor de medal race van de ISAF Worldcup Miami staat Evi Van Acker op de tweede plaats in het klassement, op vijf punten van de Deense Anne-Marie Rindom, en Emma Plasschaert staat 10e. Deze medal race is voorzien zaterdag 14u15 lokale tijd (20u15u Belgische tijd), hieraan mag enkel de top-10 van het klassement deelnemen en tellen de punten dubbel. De wedstrijd is via live tracking te volgen. Bekijk de hoogtepunten van dag 4 en een korte impressie van Evi over de wedstrijd.

Na vier dagen in de ISAF Sailing World Cup Miami is dit de voorlopige tussenstand:
 • Laser Radial: Evi Van Acker 2e, Emma Plasschaert 10e
 • Laser Standard: Wannes Van Laer 18e, Sam Vandormael 54e, William De Smet 73e
 • Nacra 17: Morgan Good & Dominique Ampe 40e

Link live tracking medal race: zaterdag vanaf 20u15 Belgische tijd

Bekijk een overzicht van de Worldcup Miami op de website van Sporza »

ISAF International Measurer Clinic op 25-26 april

ISAF International Measurer Clinic op 25-26 april
Op 25 & 26 april organiseert KBYV & VYF te Inside-Outside een ‘ISAF International Measurer Clinic'. De ISAF IM Clinic is de eerste stap (van 2) om "ISAF International Measurer" te worden.
De opleiding gaat voornamelijk over de ERS (Equiment Rules of Siling) en is ook zeer interessant voor IRC, ROC, WSSRC, klasse,..... meters.

Er zijn stukken theorie maar ook praktische sessies ‘hands-on' met meettoestellen en metingen op masten, zeilen, gieken, boten, aanhangsels,......
Deelnemen is mogelijk in verschillende formules met of zonder overnachting en/of maaltijden.

Inschrijvingen gebeuren op basis van ‘first come first serve' en het aantal plaatsen is beperkt.

Klik hier voor het inschrijvingsformulier »

Seminar over Wedstrijdleiding door de VYF op 28 en 29 november 2015

Seminar over Wedstrijdleiding door de VYF op 28 en 29 november 2015

Het seminar ter voorbereiding van het examen van Deputy Race Officer van het KBYV gaat door in het BLOSO Sportverblijf te Gent. Het doel van het seminar is die kennis overdracht te verzorgen die nodig is om te kunnen functioneren bij het organiseren van de nationale wedstrijden. Er wordt verondersteld, dat de deelnemers een ruime basiskennis van de zeilwedstrijdsport hebben. Lesgevers zullen bekende Race Officials zijn die bij de VYF zijn aangesloten. Het seminar gaat door bij minimaal 10 inschrijvingen.

Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven »

Nieuwe procedure examen stuurbrevet

Nieuwe procedure examen stuurbrevet
De examens worden vanaf heden elektronisch afgelegd doorheen het ganse jaar rechtstreeks bij de overheid FOD Mobiliteit.

De examens kunnen afgelegd worden op volgende plaatsen:
- Oostende: examen mogelijk op dinsdag en woensdag
- Antwerpen: examen mogelijk op maandag en donderdag
- Brussel: dit centrum zal pas later operationeel zijn (maart/april)

Er zijn 20 meerkeuzevragen die gaan over het gedeelte beperkt stuurbrevet en 20 meerkeuzevragen voor het gedeelte algemeen stuurbrevet.
Belangrijk is dat er geen giscorrectie meer zal toegepast worden. Maar u dient nu wel voor elk vak 50% te behalen en in totaal 60%.

Klik hier voor meer informatie »

ISAF World Cup Miami 2015

ISAF World Cup Miami 2015
Volgende week maandag 26 januari start te Miami (Florida) de ISAF Sailing World Cup. Dit is eveneens de start van het zeilseizoen 2015 voor de VYF Olympic Laser Teams. Evi Van Acker en Emma Plasschaert nemen deel in de Laser Radial Klasse. Dit sterke dames veld bestaat uit 85 zeilsters uit 35 verschillende landen. De eerste 3 manches starten op maandag 26 januari. De medal race wordt op zaterdag 31 januari gevaren.

Sam Vandormael en William De Smet vinden we terug in de Laser Standard. Beide mannen starten hun World Cup ook op maandag 26 januari en sluiten het af op zaterdag 31 januari. Met 130 deelnemers uit 47 verschillende landen is de kwaliteit van het deelnemersveld verzekerd.

Klik hier om naar de website van het evenement te gaan »

A-brevet-data 2015!!

A-brevet-data 2015!!

Wil je graag initiator zwaardboten worden en lesgeven in je club? Dan dien je eerst je A-brevet te behalen. Dit houdt zowel een theorie- als praktijkexamen in.

A-brevet kan je afleggen vanaf 15 jaar. Het theorie-examen kost 10 euro, het praktijkexamen 35 euro. Voorbereidingscursussen worden door de clubs georganiseerd en worden ten sterkste aangeraden, dit om je slaagkansen op het examen te verhogen.

Het je nog vragen? Mail naar sara@vyf.be.  

Klik hier om de data te bekijken en je in te schrijven »

Cursus 'Je sportclub en sociale media. Bouw een community op rond je vereniging! - Inleidende sessie': 21 april 2015

Cursus 'Je sportclub en sociale media. Bouw een community op rond je vereniging! - Inleidende sessie': 21 april 2015
Wat betekent sociale media anno 2015? In deze bijscholing krijg je inzicht in het sociale media landschap en leer je hoe je deze media kan inzetten voor je sportclub De lesgever definieert sociale media binnen de digitale context, licht de grote en minder grote sociale netwerken in België toe en bekijkt hoe je je eigen sociale media strategie kan uitbouwen en toepassen. Tijdens deze sessie verneem je hoe sociale media en vooral Facebook voor je sportclub een meerwaarde kunnen betekenen (potentiële leden en vrijwilligers bereiken, het kan sponsorinkomsten beïnvloeden,....)

Voor deze inleidende sessie heb je geen voorkennis van sociale media nodig.

Datum: 21 april 2015
Tijdstip: 19u00 - 22u00

Locatie: Huis van de Sport Gent - Zaal Boerekreek (Zuiderlaan 13, 9000 Gent)

Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven »

IN MEMORIAM FRANK CLEEREN

IN MEMORIAM FRANK CLEEREN

Met droefheid moeten wij U melden dat onze collega en vriend Frank Cleeren op 14 januari overleden is. Iedereen binnen de zeilwereld kende Frank en weet dat hij zeer actief was op alle niveaus van het watersportgebeuren in België.

Al zijn taken nam hij efficiënt en met veel toewijding op zich waarvoor wij hem enorm waardeerden. Van jongs af aan vaarde hij een mooi palmares bij elkaar zowel in kleinzeilerij als later op jachten. Op het water of op land, altijd stond Frank paraat.

Ook op internationaal niveau werd Frank geroemd om zijn bekwaamheid. Hij was dan ook een veel gevraagd internationaal "official" bij zeilwedstrijden en medewerker bij internationale instanties.

Voor de RBSC, de Vlaamse Yachting Federatie en het Koninklijk Belgisch Yachting Verbond is het plotse overlijden van Frank een enorm verlies. Frank was een trouwe bestuurder en medewerker die ons nooit in de steek liet. We zullen hem blijvend herinneren als een groot mens, die zich onvermoeibaar en actief inzette ten diensten van de watersport. Zijn overlijden laat een grote leegte na binnen onze club en de watersport in het algemeen.

Aan zijn familie en dierbaren bieden wij onze innige deelneming aan.

Frank, we zullen jou en je enthousiasme nooit vergeten.

Isuzu geeft terug 5.000 gratis tickets weg voor het autosalon!

Isuzu geeft terug 5.000 gratis tickets weg voor het autosalon!
Isuzu Benelux pakte vorig jaar uit met een unieke actie waarbij alle pick-up rijders (ook van andere merken) aanspraak konden maken op een gratis inkomticket voor het autosalon. Door het grote succes van deze actie wordt het initiatief nu herhaald voor de Brussels Motor Show in januari 2015. De eerste 5.000 pick-up rijders die zich registreren kunnen gratis een ticket (waarde €13) bekomen, vergezeld van een voucher voor 2 drankjes op de Isuzu-stand.

De actie loopt tot 12 januari 2015

Registreer u hier en ontvang uw ticket »

Evi Van Acker wint de Copa Brasil de Vela

Evi Van Acker wint de Copa Brasil de Vela

In Rio de Janeiro heeft Evi Van Acker de ‘Copa Brasil de Vela' gewonnen! Ook Emma Plasschaert behaalde goede resultaten en is zo knap 5e geworden! In de medalrace eindigde Evi als 1ste en Emma kwam als 4e over de finish.

Klik hier voor de resultaten. »

Nieuwe lijst van verboden stoffen 2015

Nieuwe lijst van verboden stoffen 2015

Vanaf 1 januari 2015 is er een nieuwe lijst van verboden stoffen en methoden geldig.

Klik hier voor meer informatie over anti-doping en nuttige links »

Wist je dat?

Wist je dat?

... Indien je vzw een btw-boekhouding voert en je niet voor 21 maart 2014 de vrijstelling hebt aangevraagd, noch door de fiscus automatisch werd onderworpen aan het regime van kleine onderneming, dat je vzw de vrijstelling kan aanvragen met ingang van 1 januari 2015 indien je dit doet voor 15 december 2014?

(bron: Dynamo Project)

Klik hier voor meer informatie »

Hoe minimaliseer je de praktische problemen bij het oprichten van je vzw via de E-griffie?

Hoe minimaliseer je de praktische problemen bij het oprichten van je vzw via de E-griffie?

Ben je van plan een vzw op te richten? Dan is de goedkoopste manier om dat te doen via www.e-griffie.be. Met behulp van onderstaande tips, verloopt de oprichting alvast een stuk eenvoudiger.

(bron: Dynamo Project)

Meer informatie »

Laureaten Nacht van de Yachting afgelopen vrijdag in het Stadhuis Antwerpen

Laureaten Nacht van de Yachting afgelopen vrijdag in het Stadhuis Antwerpen

Afgelopen vrijdag werden in Antwerpen de laureaten bekend gemaakt van Sailing Awards 2014.


De YACHTMAN 2014 werd Wannes Van Laer.
De YACHTWOMAN werd Evi VAn Acker.
De BELOFTE werd Maité Carlier.
De MANAGER werd Johan D'Hondt.

Proficiat aan de laureaten.

Foto's en meer info via KBYV site »

VYF-link

VYF-link
Om de jaarovergang van de VYF-link vlot te laten verlopen wordt het systeem vanaf 12/12/2014 t.e.m. 13/01/2015 op read only gezet voor alle clubs. In deze periode kunnen geen aanpassingen meer gebeuren.

Vanaf 14/01/2015 kunnen de nieuwe leden voor 2015 terug worden ingegeven via de VYF-link door deze op actief te plaatsen en door de nieuwe leden in te voegen. Alle leden die in 2014 lid waren en op actief stonden, worden op passief geplaatst en alle leden die in 2014 op passief stonden worden op ex-leden geplaatst.

Indien er leden zijn die vóór 14/01/2015 hun licentie nodig hebben om een wedstrijd te varen, dan kan er hiervoor een voorlopig attest opgemaakt worden. Gelieve de gegevens van deze personen per mail te bezorgen aan nelly@vyf.be.

Vergeet deze tijdelijke lidmaatschappen op 14/01/2015 dan niet door te geven via de VYF-link.

Openingsuren VYF secretariaat tijdens de eindejaarsperiode

Openingsuren VYF secretariaat tijdens de eindejaarsperiode

Tijdens de feestdagen zal het secretariaat gesloten zijn vanaf woensdag 24 december tot en met vrijdag 02 januari. U kunt steeds een e-mail sturen naar info@vyf.be vanaf maandag 05 januari zal het personeel uw vragen beantwoorden.

Wijzigingen aan examens yachtman en yachtnavigator

Wijzigingen aan examens yachtman en yachtnavigator

In heb Belgisch Staatsblad van 01/12/2014 verscheen het Koninklijk besluit van 4 november 2014 tot wijziging van verschillende koninklijke besluiten betreffende scheepvaartveiligheid

Klik hier om het Koninklijk Besluit te lezen »

Te hanteren spelregels bij een fiscale controle!

Te hanteren spelregels bij een fiscale controle!

Tijdens een fiscale controle is het belangrijk om te weten wat uw rechten en plichten zijn. Belangrijker nog, wat zijn de rechten en plichten van de fiscus?

 • Wanneer zal uw boekhouding gecontroleerd worden?
 • Wie mag toestemming geven binnen uw onderneming om kopieën te nemen bij een controle?
 • Welke bankrekeningen mag de controleur controleren?
 • Wat als de gevraagde informatie een te omvangrijk werk met zich meebrengt?

Klik hier voor een antwoord op bovenstaande vragen »

Lichte vracht: veel rekenwerk voor minder recht op aftrek!

Lichte vracht: veel rekenwerk voor minder recht op aftrek!

De fiscale behandeling van uw fiscale lichte vrachtwagen brengt dikwijls discussies teweeg op fiscale controles.

Hieronder zet Refibo de fiscale spelregels voor u op een rij. »

KBYV Kandidaatstelling voor OS 2016 en testevent 2015

KBYV Kandidaatstelling voor OS 2016 en testevent 2015

De laatste rechte lijn naar de Olympische Spelen 2016 komt eraan, dus tijd om afspraken te maken. Voor de wedstrijden met beperkte deelname die door ISAF mee georganiseerd worden, dienen er via het nationale verbond afspraken gemaakt worden. 

Voor zover we dit nu inschatten, is dit in 2015 het test event in RIO, en in 2016 de Olympische spelen. Lees alles over je mogelijke kandidatuurstelling in deze brief van Peter Van den Bossche, voorzitter KBYV (klik om brief te openen). 

U stelt zich kandidaat door een mail te sturen naar uw federatie (VYF: info@vyf.bedimitri@vyf.be of FFYB: info@ffyb.be) met vermelding van uw naam, klasse en voor welk event U zich kandidaat stelt. U zal daarna van KBYV een bevestiging ontvangen dat uw kandidatuur geregistreerd is.

Lees de volledige brief met info over uw kandidatuurstelling. »

VYF kwaliteitslabel vergadering 2014: de foto's en de prijzen!

VYF kwaliteitslabel vergadering 2014: de foto's en de prijzen!

Op donderdagavond 11 december verzamelden 23 VYF clubs in het Huis van de Sport Gent voor de jaarlijkse uitreiking van de VYF kwaliteitslabels. Voor het tot de verdeling van de kwalteitslabels "erkende jeugd zeil/surf school" en "erkende jeugd trainingsclub" kwam, werd er door Sailability Vlaanderen meer uitleg gegeven over G-zeilen, en door het VYF personeel toelichting over het VTS aanbod 2015 en het nieuw IKsurf-IKzeil inschrijfsysteem.

Hoogtepunt van de avond was het uitreiken van de subsidies voor een totaalbedrag van €45 100, voorafgegaan met de voorstelling van de spelregels voor 2015. Bekijk de fotoreportage van de VYF labelvergadering, en lees de presentaties nog eens na van:

Aanvragen voor de 2015 kwaliteitslabels moeten door de clubs gedaan worden voor 31 december via volgende link.

Meer info over de VYF labels online »

Verkoop waterwegenvignet

Verkoop waterwegenvignet

Vanaf 1/01/2015 zal de afdeling Zeeschelde van Waterwegen en Zeekanaal NV (Lange Kievitstraat 111-113 bus 44, 2018 Antwerpen) geen waterwegenvignetten meer verkopen. Op hun website vinden jullie een overzicht van de overige verkooppunten terug.

VTS-cursussen 2015: word lesgever in je zeil-/surfclub!

VTS-cursussen 2015: word lesgever in je zeil-/surfclub!

Wil je lesgever/trainer worden in je club? Bekijk dan snel het aanbod voor 2015, dit staat reeds online!

Aspirant initiator
Wegens groot succes worden volgend jaar opnieuw 3 cursussen aspirant-initiator zwaardboten/windsurfen ingericht. Word je min. 16 in 2015 en wil je graag hulplesgever worden? Neem dan hier een kijkje. 

Initiator
Voor de initiator-cursussen: klik hier voor de stramienen (deelnamevoorwaarden + cursusinhoud) & data voor zwaardboten en catamaran 2015. Voor windsurfen, kitsurfen en golfsurfen, klik hier.

Instructeur/trainer B vakoverschreidende module
In maart 2015 kan je reeds de sporttakoverscrijdende module instructeur B/Trainer B volgen. Voor de exacte data en om in te schrijven, mail sara@vyf.be. De sportspecifieke modules zullen plaatsvinden in september 2015.

Heb je nog vragen? Aarzel niet en stuur een mailtje naar sara@vyf.be

Bekijk het aanbod op de VTS-site en schrijf je hier in »

Evi wint de Worldcup 2014 te Abu Dhabi!

Evi wint de Worldcup 2014 te Abu Dhabi!

Evi Van Acker kaapte het goud weg op de Worldcup te Abu Dhabi. Evi Van Acker domineerde de medaillerace en liet de eindzege in Abu Dhabi niet meer glippen. "Ik ben heel tevreden over mijn hele week", zegt Evi. "Ik had een moeilijke eerste dag, maar daarna liep alles vlot. In de beslissende medal race was ik goed vertrokken en lag op kop na het eerste kruisrak. Ik had snel een geruststellende voorsprong, het was wel nog een leuk gevecht met de Finse"

Die overwinning is welkom na derde plaatsen op het Olympische test-event en het WK in Santander. "Ik ben al zo vaak tweede en derde geworden. Winnen is zo veel leuker." "Met mijn bronzen medailles was ik niet tevreden. Je staat wel op het podium, maar als je weet dat je beter kunt, dan blijft het ontgoochelend. Deze zege maakt veel goed." "Het is geen wraak, maar het geeft wel een goed gevoel om zo het seizoen te eindigen en te laten zien dat ik beter kan dan zilver of brons."

Emma Plasschaert heeft zich niet kunnen kwalificeren voor de medal race. Plasschaert beleefde met een 13de en een 17de plaats een mindere laatste dag, en eindigt zo op de 14de plaats. Wannes van Laer kon zich ondanks een knappe 9de plaats in race 6 eveneens niet plaatsen voor de medal race in de laser standaard klasse.

Om de resultaten te bekijken, klik hier »

ISAF World Cup Abu Dhabi: van 26 tem. 30 november 2014

ISAF World Cup Abu Dhabi: van 26 tem. 30 november 2014

Van 26 tem. 30 november gaat de finale van de World Cup 2014 door te Abu Dhabi. Na vier races staat Evi Van Acker momenteel op de tweede plaats. Ze heeft evenveel punten als de Finse Tuula Tenkanen maar 1 overwinning minder. Emma Plasschaert is momenteel goed voor een dertiende stek.

Je kan onze Belgische topzeilsters op de voet volgen via de Sporza-website: http://sporza.be/cm/sporza/ander_nieuws/Zeilen/1.2161581. Of via de facebook van de  Vlaamse Yachting Federatie.

Om de (tussen)resultaten te bekijken, klik hier op de ISAF-website »

Examen wedstrijdregelementen voor Deputy Judge: 13 december 2014

Examen wedstrijdregelementen voor Deputy Judge: 13 december 2014

Het KBYV organiseert een examen voor Deputy Judge. Dit KBYV-examen zal doorgaan op 13 december in de BRYC, Vilvoordseseenweg 1, 1020 Brussel. Aanmelden 10 uur. Aanvang 10.30 uur. Voor GPS: N 50°52'55'' E 04°22'29"

Het inschrijven voor VYF-leden verloopt via de VYF-website graag vóór 9 december 2014.
Prijs: 15 euro
Betaling gebeurt gelijktijdig bij inschrijving op VYF-rekeningnummer BE22 3900 9636 8747 met vermelding van uw naam en ref: examen DJ-KBYV-2014. 

Om in te schrijven, klik hier »

Night of the Yachting - Yachting Awards 2014: Friday 12 December (19.00 - 22.00)

Night of the Yachting - Yachting Awards 2014: Friday 12 December (19.00 - 22.00)

De nacht van de Yachting gaat dit jaar door in het stadhuis van Antwerpen: "schoon verdiep" - Grote Markt 1 - Antwerp


KBYV houdt een speciale huldiging ter ere van Patrick Van den Bulck, Race Officer en toekomstige Jacques Rogge Fellow.
Jullie kunnen overgaan tot de verkiezing van de kandidaten op de shortlist hieronder, voor de titels van Yachtman, Yachtwoman, Yachting Belofte en Yacht Manager 2014.
De stemming is tweevoudig (zie het reglement): via e-mail/fax en per SMS.
Clubs, klassen, federaties en leden van het KBYV kunnen stemmen via e-mail /fax naar an@vyf.be of fax naar 09/2431139
Dead-line: 7 december om 23.59 u.

Iedere geïnteresseerde
Per SMS: naar 6687.
Vanaf 9 november 00.00 u. tot 9 december 23.59 u.
Kostprijs: 0,55 €/SMS.
Een stem per titel - Een stembulletin per GSM nummer.
Geldige stemmen: "Titel" "spatie" "nummer".
Titel: MAN / WOMAN / BELOFTE / MANAGER.
Voorbeeld: WOMAN 2

Alle genomineerden kan je terugvinden op de website van het KBYV »

DAG VAN DE TRAINER: zaterdag 13 december te Gent

DAG VAN DE TRAINER: zaterdag 13 december te Gent
Op zaterdag 13 december 2014 organiseert de Vlaamse Trainersschool in de Topsporthal Vlaanderen in Gent de zesde editie van de Dag van de Trainer. Aangezien de Vlaamse Trainersschool dit jaar 20 jaar bestaat, belooft het een feesteditie te worden!

Op de Dag van de Trainer kan je een hele dag lang workshops bijwonen over actuele thema's. Deze workshops zijn zowel voor beginnende als ervaren trainers toegankelijk. Tussen de workshops door kan je een kijkje nemen bij onze standhouders op de informatiemarkt, genieten van de randanimatie en collega-trainers ontmoeten.

Voor gedetailleerde informatie en om in te schrijven, kan je terecht op onze website: www.bloso.be/dagvandetrainer.

Om de flyer te bekijken, klik hier »

Secretariaat gesloten op 10 november!

Secretariaat gesloten op 10 november!

Op maandag 10 november 2014 zal het VYF-secretariaat gesloten zijn. Het secretariaat is terug bereikbaar vanaf 12 november 2014 via 09/243.11.20 of info@vyf.be.

Overzicht subsidies G-sportwerking

Overzicht subsidies G-sportwerking

Sportclubs kunnen op verschillende manieren subsidies bekomen voor G-sportwerking. Welke organisatie moet je aanspreken voor welke subsidie? Waar vind je de criteria en voorwaarden waaraan je G-werking moet voldoen?

De antwoorden op deze vragen zijn afhankelijk per provincie. Daarom hebben we sinds kort onder de rubriek G-zeilen per provincie de directe link naar de betreffende subsidieregeling geplaatst.

Klik hier voor meer informatie »

Route du Rhum

Route du Rhum

Op 2 november gaat "Route du Rhum" van start. Deze wedstrijd van Saint-Malo naar Guadeloupe (3542 NM) gaat maar om de 4 jaar door. Aan deze 10e editie doet Michel Kleinjans mee, lid van RBSC.

Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race

Op 11 oktober is de Volvo Ocean Race van start gegaan. Momenteel zijn ze aan hun 1e leg bezig van Alicante naar Kaapstad. (6487 NM) En zullen de komende 9 maanden rond de wereld varen. Opmerkelijk is dat binnen team Brunel Louis Balcaen, RBSC lid, meedoet.

Voor meer info check de officiële Volvo Ocean Race website & de Facebookpagina van Brunel Sailing

Bijscholing Sport en Tewerkstelling in de private, niet-commerciële sector

Bijscholing Sport en Tewerkstelling in de private, niet-commerciële sector

Op 5 november organiseren de Vlaamse Roeiliga, VKKF en VYF samen de bijscholing 'Sport en Tewerkstelling in de private, niet-commerciële sector'.

In deze opleiding krijg je een inzicht in de verschillende mogelijke vormen van tewerkstelling in de sportsector. Er wordt een duidelijk beeld gegeven van wat de verschillende stappen zijn bij het zelf tewerkstellen van personeel. Verder krijg je antwoorden op: "Hoe is een loon samengesteld?", "Wat zijn de kosten als werkgever?", "Welke vergoedingen zijn mogelijk?", "Kan ik gepensioneerden inschakelen?"... Een must voor ieder clubbestuur en alle federaties die begaan zijn met correcte en officiële tewerkstelling in de sportsector!

Datum: woensdag 05 november 2014
Tijdstip: 19:00 tot 22:00
Locatie: Huis van de Sport, Gent

Klik hier om u in te schrijven »

Seminar over Wedstrijdreglementen door de VYF op 29 en 30 november 2014

Seminar over Wedstrijdreglementen door de VYF op 29 en 30 november 2014

De VYF organiseert een seminar ter voorbereiding van het examen van Deputy Judge van het KBYV. Dit KBYV-examen zal doorgaan op zaterdag 13 december in de BRYC te Brussel, aanvang 10 uur. Het seminar dat door de VYF georganiseerd wordt, onder leiding van Joep Straus, gaat door in de accommodatie van het BLOSO Sportverblijf te Gent. Omdat de kennis, nodig voor het behandelen van een protest een uitgebreide wedstrijdreglementen kennis vereist, zijn er twee dagen uitgetrokken: het wedstrijdreglement heeft namelijk 92 regels en 15 aanhangsels. Dit zijn net zo veel regels als het voetbal, cricket en American football te samen. Het doel van het seminar is die kennis overdracht te verzorgen die nodig is om te kunnen functioneren bij het behandelen van protesten, die voorkomen bij nationale wedstrijden. Er wordt verondersteld, dat de deelnemers een ruime basiskennis van de zeilwedstrijdsport hebben. Lesgevers zullen International Judges zijn die bij de VYF zijn aangesloten (o.a. Bruno de Wannemaeker, Vic De Smedt, Joep Straus).

Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven »

Last Call voor het O'Neill - Gopro BKsurf!

Last Call voor het O'Neill - Gopro BKsurf!

Minder dan een week voor de start van het hoogtepunt van het golfsurf competitiejaar, het O'Neill - Gopro BKsurf connected by InAnyEvent

De laatste kans dus om de swellkaarten goed te bekijken, en te besluiten dat afzakken naar Vieux-Boucau de enige optie is! Vergeet niet voor vertrek in te schrijven en alle opties zoals eten te regelen. In deze nieuwsbrief een laatste overzicht van ons BKsurf aanbod, en vooral, wat je als bezoeker/deelnemer van het BKsurf in aanloop naar je eerste heat komende zondag niet mag vergeten!

Lees de Last Call nieuwsbrief »

2 Belgen binnen de top 5 van de wereld freestyle windsurfen

Freestyle windsurfers Steven Van Broeckhoven uit Lommel grijpt net naast zijn 2de wereldtitel, de 22 jarige Dieter Van der Eyken uit Stabroek behaalt voor het 2de jaar op rij de 5de plaats op de wereldranglijst freestyle windsurfen.

Afgelopen week vond de 3de en laatste wedstrijd plaats van de PWA Worldtour windsurfen in Sylt (Noord-Duitsland). Tijdens de 10 dagen durende wedstrijd hadden de windsurfers niet zoveel geluk met de wind aangezien pas op dag 9 de wind sterk genoeg werd om een officiële wedstrijd te varen. Door de aflandige wind werd er ver op zee gestreden in moeilijke maar goede freestyle omstandigheden.

Lees verder in het persbericht »

België – Nederland golfsurfen op de O’Neill Groms Challenge

België – Nederland golfsurfen op de O’Neill Groms Challenge

Steeds meer jongeren golfsurfen aan onze kust en dat hebben de surfclubs aan de Noordzee samen met de Belgische Surf Federatie begrepen. Op zondag 5 oktober konden de Belgische golfsurf beloften zich meten met Nederlandse jeugdtalenten op een surfwedstrijd georganiseerd net zoals bij de profs, de O'Neill Groms Challenge. Deze wedstrijd voor jongens en meisjes onder de zeventien jaar vindt maar één keer per jaar in ons land plaats, en kon rekenen op een recordaantal van 48 deelnemers uit België en Nederland.

Het Nederlandse surftalent Sjoerd Tummers won overtuigend de finale, Arne Kindt uit Bredene werd knap 2de voor Stef Van Noordenen en Jam Vandervalk. Het eerste herfstoffensief had op de vooravond van de wedstrijd een partij krachtige Noordzeegolven het Knokse strand opgejaagd, gelukkig voor de jongste deelnemers (9 jaar) waren de scherpste kantjes van het Noordzeestormpje zondagochtend al verdwenen, en bleven er bij de competitiestart kleine maar fijne golven om te af te rijden.

Lees verder op www.oneillgromschallenge.be »

4-9-2014 Nieuwe STCW certificaten voor commerciële pleziervaart.

4-9-2014 Nieuwe STCW certificaten voor commerciële pleziervaart.
Dhr. Marc Broucke, adviseur-generaal bij FOD Mobiliteit, deelt ons mede dat er op 4 september 2014 een nieuw besluit verschenen is "Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 mei 2006 inzake vaarbevoegdheidsbewijzen voor zeevarenden en tot wijziging van het koninklijk besluit van 1973 houdende zeevaartinspectiereglement".

In dit besluit worden 2 nieuwe STCW certificaten voor commerciële pleziervaart ingevoerd:

 • Voorschrift VII/14: Verplichte minimumeisen inzake vaarbevoegdheidsverlening voor officieren belast met de brugwacht op commerciële pleziervaartuigen met een lengte over alles tussen 2,5 en 24 meter of met een brutotonnenmaat van minder dan 200 die worden gebruikt voor reizen binnen 30 zeemijl uit een kust
 • Voorschrift VII/15: Verplichte minimumeisen inzake vaarbevoegdheidsverlening voor kapiteins dienstdoende op commerciële pleziervaartuigen met een lengte over alles tussen 2,5 en 24 meter of met een brutotonnenmaat van minder dan 200 die worden gebruikt voor reizen binnen 30 zeemijl uit een kust

Klik hier voor meer informatie »

Te hanteren spelregels bij een fiscale controle

Te hanteren spelregels bij een fiscale controle

Tijdens een fiscale controle is het belangrijk om te weten wat uw rechten en plichten zijn. Belangrijker nog, wat zijn de rechten en plichten van de fiscus? Wanneer zal uw boekhouding gecontroleerd worden?

Klik hier voor het antwoord op deze vragen »

Het O'Neill - GoPro #BKsurf zoekt herfstswells in Vieux-Boucau

Het O'Neill - GoPro #BKsurf zoekt herfstswells in Vieux-Boucau

Golfsurfen en België? Een tiental jaar geleden leidde dat duo nog tot gefronste wenkbrauwen maar ondertussen is het fenomeen al even ingeburgerd als een frietchinees. Steeds meer Belgen surfen het hele jaar door op de Noordzee. De golven zijn er vaak noch mossel noch vis, maar iedereen is al lang blij als er wat te berijden is. Om Belgische kampioenen te kronen kijkt de Belgische Surf Federatie toch liever over de landsgrenzen heen en speelt ze op zeker met een stevige portie Atlantische deining.

De zwerftocht langsheen de Franse line-up nam wat tijd in beslag, maar de eindbestemming is een surfspot met Europese klasse. Eerder in september werden in Vieux-Boucau nog de Europese titels Longboard uitgedeeld, en eind oktober staat de Belgische eer op het spel. De uitvalsbasis tijdens de herfstige competitieweek is het terras van de Bar Mojito, de arena met uitzicht op de beachbreaks van Vieux-Boucau waar ook in de herfst van 2010 de Belgische titels werden uitgedeeld.

Meer op www.bksurf.be »

Resultaten OBK Optimist 2014

Resultaten OBK Optimist 2014

Op 20 en 21 september vond te WSKLuM Nieuwpoort het Open Belgisch Kampioenschap Optimist 2014 plaats. Dit kreeg te maken met heel verschillende weersomstandigheden. Zaterdag was het tot de namiddag wachten op een zuchtje wind, zondag was het dan weer wachten tot de zee wat rustiger werd. Lennert Steelandt toonde dat hij het beste thuis was in deze omstandigheden met winst in 2 races.

Op het podium zagen we:
1. Steelandt Lennert BEL
2. Farrugia Vella Craig MLT
3. Fry Arthur GBR

Verstraelen Eline (BEL) was met haar 4e plaats de eerste dame.

Bekijk hier de resultaten »

Belgische surfbeloften sluiten aan bij Europese top

Belgische surfbeloften sluiten aan bij Europese top

Afgelopen week gooide België op het Europees golfsurfkampioenschap voor landen in de Azoren het juk van surfsmurf definitief van zich af. Marokko buiten beschouwing gelaten moet ons landje zonder constante golven enkel de grootste Europese surfnaties Frankrijk, Spanje en Portugal laten voorgaan.

Door een last-minute annulatie van één surfer pakte een geamputeerd team de negende plek maar voltallig had België sowieso op de vijfde stek geprijkt, ongeacht het resultaat van het ontbrekend teamlid. Met een individuele vijfde en zesde plaats bij de allerjongsten lijkt ook de toekomst verzekerd. België en golfsurfen, het leek ooit een onmogelijk huwelijk maar ontpopte de laatste jaren tot een love story! Frankrijk was opnieuw oppermachtig en pakte de eindzege met maar liefst elf finaleplaatsen en overwinningen in vier van de acht surfcategorieën.

Lees verder in het persbericht »

Een gouden en zilveren medaille op het Open Nederlands Kampioenschap

Een gouden en zilveren medaille op het Open Nederlands Kampioenschap

Dit weekend vonden in Medemblik (NL) de Delta Lloyd Open Dutch Championships plaats. De atleten van het VYF-Talent Team Laser Radial en Laser 4.7 hebben weer enkele schitterende prestaties neergezet:

Laser Radial, 51 deelnemers:
1. William de Smet
11. Kevin Bonnevie
15. Bob Verhaagen
16. Max Slap
17. Maité Carlier (5e dame)

Laser 4.7, 43 deelnemers:
2. Miel Verstraete
6. David Labrouche
8. Lothar De Bruycker

Bekijk hier de resultaten »

Evi Van Acker 3de plaats op WK Santander, Emma Plasschaert eindigde op de 10de plaats.

Evi Van Acker 3de plaats op WK Santander, Emma Plasschaert eindigde op de 10de plaats.

Evi behaalde vandaag na een hevige strijd in de medalrace, een bronzen medaille op het WK in Santander. Zij finishte 8 ste in de medalrace.

Emma Plasschaert werd na een 9 de plaats in de medalrace, uiteindelijk 10de in het totaalklassement. Mooi resultaat voor onze 2 laser radial dames!

 

Artikel Sporza »

Open Belgisch Kampioenschap voor Europe

Open Belgisch Kampioenschap voor Europe

Vorig weekend (13-14 september) werd voor de kust van Oostende het Open Belgisch Kampioenschap voor Europe georganiseerd.

De opkomst was behoorlijk: 30 Belgische zeilers verschenen aan de start. Het werd een spannende wedstrijd, die het uiterste vergde van alle zeilers!

Zaterdag begon kalm met een kleine 3 BF onder een grijze, laaghangende bewolking. Maar zoals voorspeld kromp de wind, kwam de zon door de wolken gebroken én nam de windsterkte toe tot een volle 5 BF met af en toe een windvlaag in de 6 BF. In de loop van de namiddag kregen we ook wind tegen stroming waardoor de golfhoogte op sommige plaatsen spectaculair toenam. Zondag werd opnieuw een zeer mooie zeildag. Het was iets rustiger met gemiddeld een goede 4 BF. De zee bleef weliswaar "choppy", maar zonder dezelfde golfhoogten te bereiken als op zaterdag.

Na de eerste wedstrijddag voerden Stijn Van Hoye, Joachim D'Hondt en -verrassend- een sterke Robbe Van Hoye met enkele punten verschil (4,5 en 7) het klassement aan. De wedstrijd was duidelijk nog niet beslist. Stijn besloot tijdens de tweede wedstrijddag voorzichtiger te starten omwille van zijn slechte aftrekreeks (11 punten): een OCS kon hij zich niet permitteren. Een reeks winnen zat er daardoor echter niet meer in. Hij gaf echter over de vier reeksen geen punten weg aan de hard zeilende Joachim, zodat hij uiteindelijk nipt met 1 punt verschil, maar zeker verdiend de titel binnenhaalde:
 1. Stijn Van Hoye (13 punten: 1/2/1(11)/3/2/2/2)
 2. Joachim D'Hondt (14 punten: 2/1/2/(4)/4/3/1/1)
 3. Robbe Van Hoye (20 punten: 3/3/4/1/5/1/3/(8))
Eerste vrouw: Maïté Colombie (84 punten: 13/13/13/3/(16)/16/14/12)
Turtle prijs: de aanmoedigingsprijs voor de laatste deelnemer, die echter alle 8 reeksen uitgevaren heeft, toch een prestatie: Delphine Rieff.

Volg de Europe klasse op deze blog

Volledige uitslag vind je hier »

A-brevet

A-brevet

Volgende data voor het theorie A-brevet zijn woensdag 17 september en woensdag 22 oktober te VVW Recrea in Antwerpen steeds om 14u.

Praktijkexamen dit jaar kan nog afgelegd worden in de KLYC (Galgenweel Antwerpen) op zaterdag 25 oktober of te Bloso Nieuwpoort op vrijdag 31 oktober (eveneens mogelijkheid tot theorie-examen dan). Laatste A-brevetexamen van dit jaar gaat door te WVD Mechelen op zaterdag 8 november (theorie op zondag 2 november).

 

Om in te schrijven, klik hier »

Royal Scarphout Yachtclub is de eerste ‘Hartveilige’ sportclub in Blankenberge

Royal Scarphout Yachtclub is de eerste ‘Hartveilige’ sportclub in Blankenberge

De Royal Scarphout Yachtclub Blankenberge (RSYB vzw) heeft als eerste sportclub in Blankenberge het ‘Hartveilig' label van Rode Kruis-Vlaanderen behaald. Met dit label wil het Rode Kruis sportclubs (maar ook scholen en gemeenten) belonen die een automatische externe defibrillator (AED) aankopen en opleiding en sensibilisering voorzien voor hun leden.

Het AED toestel van de RSYB bevindt zich aan de ingang van het nieuwe havenkantoor (Havenplein 1). Het toestel is op die manier beschikbaar voor alle leden en medewerkers maar ook voor iedereen die in de ruime omgeving van het clubhuis met een hartstilstand geconfronteerd wordt. Zo wordt niet alleen de yachtclub maar ook de omgeving een stuk veiliger.

Voor meer informatie kan u terecht bij
- www.hartveilig.be
- Antony Everaert, Havenmeester RSYB vzw info@scarphout.be - www.scarphout.be
- Wouter Cattoor, Afdelingsverantwoordelijk Vorming Rode Kruis-Blankenberge-Zuienkerke: vorming@blankenberge-zuienkerke.rodekruis.be of 0472/99.32.21

VTS-bijscholingen voor alle lesgevers surfen/zeilen van Initiator tot Trainer A

VTS-bijscholingen voor alle lesgevers surfen/zeilen van Initiator tot Trainer A

De Vlaamse Trainersschool biedt ook in het najaar opnieuw bijscholingen aan. Vanaf vandaag 8 september tot half december 2014 zijn er een 30-tal bijscholingen, verspreid over heel Vlaanderen. Aarzel niet en bekijk dit rijke aanbod! Want bijleren kan je altijd!

Voor meer info, klik hier naar de VTS-plus link »

Resultaten United 4 te Workum

Resultaten United 4 te Workum

Dit weekend vond de United 4 Sailing plaats te Workum (NL). Een aantal zeilers van het VYF Optimist Team en het VYF Laser Talent Team hebben hieraan deelgenomen.

Optimist:
Soetkin Orbie werd 10e en was zo de eerste zeilster van het VYF Optimist Team

Laser 4.7:
Lothar de Bruycker behaalde een 7e plaats en Miel Verstraete werd 16e.

Laser Radial:
Kévin Bonnevie veroverde de 1e plaats
Maité Carlier werd 3e en 1e dame
William De Smet 5e
Max Slap 22e

Er werden nog 3 podium plaatsen behaald door Belgische zeilers:
Europe:
Joachim D'Hondt werd 1e
Jari De Creacker 3e

Cadet:
Cedric Boven en Emiel Mariën werden 2e

Bekijk hier alle uitslagen onder "3 Workum" »

United 4 Sailing te Workum

United 4 Sailing te Workum

Dit weekend, 6 en 7 september, vindt United 4 Sailing plaats in Workum (NL). Het VYF Optimist Team en het VYF Laser Talent Team zullen hieraan deelnemen.

Reslutaten zullen hier te vinden zijn »

Open Zeildagen te Bruggen en Heist

Open Zeildagen te Bruggen en Heist

VYF organiseert in samenwerking met Sailability Vlaanderen, Parantee, Provincie West-Vlaanderen, club Anemos Heist en de Brugze Zeil- en Yachtclub twee gratis OPEN ZEILDAG'en. Iedereen welkom die eens van het zeilen wil proeven, zowel voor mensen MET als ZONDER BEPERKING.

13 september kan je terecht bij Anemos beachclub te Heist en op 4 oktober bij BZYC.

Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven »

Q-cup 2014 reeds gestart!

Q-cup 2014 reeds gestart!

Naar jaarlijkse traditie mag de Q-cup in onze Vlaamse clubs zeker niet ontbreken! 2 weekends geleden gingen we dan ook van start: eerste organiserende club was WVD Mechelen: 30 deelnemers en een hevige wind (vooral in de namiddag tot windstoten van 6 Bft!) zorgden voor een uitdagende eerste manche. Desondanks de moeilijke weersomstandigheden deed elke Q-cupper dit heel goed! Proficiat daarvoor. Gisteren was ZSC Broechem aan de beurt. 20 zeilertjes aan de startlijn, met iets comfortabeler weersomstandigheden (tot 3 Bft). Ook hier was dit opnieuw een toffe zeildag!

Nu zondag 31 augustus gaat de derde manche door in ZC Gavermeer. Aarzel niet en schrijf nog in!

 

Om foto´s, uitslagen te bekijken en in te schrijven, klik hier »

OPEN ZEILDAG op zaterdag 13 september te Anemos Heist

OPEN ZEILDAG op zaterdag 13 september te Anemos Heist

Op zaterdag 13 september organiseert VYF in samenwerking met Sailability Vlaanderen, Parantee, Provincie West-Vlaanderen en club Anemos Heist een gratis OPEN ZEILDAG. Iedereen welkom die eens van het zeilen wil proeven, zowel voor mensen MET als ZONDER BEPERKING. Start vanaf 11u: zeilen (Hansa, Laser, Nacra...), strandzeilen en ook het uittesten van een Trimaran kan.

Deze sportieve dag wordt rond 17u afgerond met een barbecue (vanaf 19u).

Op zaterdag 4 oktober gaat een volgende open zeildag door in de Brugse Zeil- en Yachtclub. Dit in samenwerking met zeilclub BZYC en dezelfde partners als te Anemos Heist.

Aarzel niet en schrijf je in! Dit zal zeker een onvergetelijke dag worden

Klik hier om je in te schrijven! »

Antwerp Race 2014 11 oktober 2014

Antwerp Race 2014 11 oktober 2014
ANTWERP RACE 11.10.2014 editie 27

De vakantieperiode gaat zijn laatste maanden in en wensen U ter kennis te brengen dat de jaarlijkse zeilrace BRESKENS/ TERNEUZEN / ANTWERPEN zijn doorgang zal vinden op Zaterdag 11 Oktober 2014.

Wensen U met deze uit te nodigen om tijdig in te schrijven en dit vanaf:

15 september 09.00 uur via www.antwerprace.be.
Inschrijvingen alleen mogelijk met geldige meetbrieven.
Het limiet is vastgelegd op 225 deelnemers.
De klassen IRC 1/2 -CR 1/2 en Maxis starten in Breskens vanaf 09.55 uur.
De klassen CR 3 t/m 6 -IRC 3 en Sportboten in Terneuzen vanaf 10.10 uur.
Een busshuttle is voorzien op vrijdagavond en zaterdagmorgen.

Lees hier de volledige nieuwsbrief »